Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Юли, 2023 22:15 2 672 24

Доклад на ЦРУ: Китай помага на Кремъл да заобиколи военните санкции

  • цру-
  • китай-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • си дзинпин-
  • оръжия

Оценката, изготвена от Службата на директора на националното разузнаване, е публикувана днес от комисията по разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ

Доклад на ЦРУ: Китай помага на Кремъл да заобиколи военните санкции - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай помага на Русия да заобиколи санкциите на Запада, като доставя на Москва военни технологии, както и технологии с двойно предназначение (гражданско и военно), се твърди в незасекретен американски разузнавателен доклад, цитиран от Ройтерс, съобщава БТА.

Оценката, изготвена от Службата на директора на националното разузнаване (ODNI), е публикувана днес от комисията по разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ.

Още новини от Украйна

Китай нееднократно е отричал да изпраща военно оборудване на Русия след инвазията ѝ в Украйна.

"Китай доставя технологии с двойно предназначение, които армията на Москва използва, за да продължава войната в Украйна въпреки международните санкции и контрола върху износа", се казва в доклада на разузнаването.

"Данните на митниците показват, че китайски държавни компании от областта на отбраната доставят оборудване за навигация, устройства за заглушаване и части за изтребители на санкционирани руски правителствени отбранителни компании", се посочва в документа.

Докладът отбелязва, че Китай е станал "още по-важен партньор" на Русия след нахлуването в Украйна. Според Службата на директора на националното разузнаван Китай и Русия са увеличили дела на двустранната търговия, уреждана в китайската валута юан, а финансовите институции на двете страни разширяват използването на местни платежни системи.

В доклада се посочва, че Китай е увеличил вноса на руски енергийни продукти, включително петрол и газ, пренасочени от Европа. ODNI цитира голяма част от информацията в медийни доклади. В него се казва също, че "разузнавателната общност не разполага с достатъчно данни, за да прецени дали Пекин умишлено възпрепятства проверките на правителството на САЩ за контрол върху крайната употреба на експортни продукти в Китай".

По-рано този месец Еманюел Бон - главният дипломатически съветник на френския президент Еманюел Макрон - заяви, че Китай доставя на Русия стоки, които биха могли да се използват като военно оборудване, макар и не в голям мащаб.

Представители на САЩ и преди са изразявали безпокойство относно трансферите на "оборудване с двойно предназначение" от Китай към Русия. Те обаче многократно са заявявали, че все още не са видели доказателства за прехвърляне на оръжия за използване от Русия на бойното поле.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиганян

    34 3 Отговор
    Ще бъдем готови да предоставим на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея по 25 - 50 хил. тона безплатно зърно през следващите 3-4 месеца", каза Путин на срещата на върха, чиито участници реагираха с аплодисменти.

    "Освен това ще осигурим безплатна доставка на тези продукти до потребителите", допълни той.

    Коментиран от #12

  • 2 Добро утро ФБР

    33 2 Отговор
    Вие някаква разузнавателна агенция ли бяхте и сега ли се светнахте. Господа войната продължава вече почти две години а вие спите.

    Коментиран от #6

  • 3 Калпазанин

    38 2 Отговор
    Кой какво на кого кога и къде да доставя, разрешение за всичко от цру ли трябвало
  • 4 Перо

    34 2 Отговор
    На ционисткия, превратаджийски режим помагат 50 страни, но не може да ги огрее!
  • 5 Ъхъ

    32 0 Отговор
    Китай доставя "значителен военен потенциал" на Русия, каза съветникът на френския президент по външната политика Еманюел Бон.

    „Да, има признаци, че те правят неща, които бихме искали да не правят“, цитира CNN думите му.

    Попитан дали Китай директно доставя оръжия, Бон каза:

    „Ами… военно оборудване… доколкото знаем, той доставя значителен военен капацитет на Русия.
  • 6 Феберето

    6 23 Отговор

    До коментар #2 от "Добро утро ФБР":

    Даже хъркаме, щото нашият най велик агент за всички времена в Кремля работи по план, останаха 2 последни точки и Ватикана да кандидатства за НАТО и окончателен разпад на кочината на няколко регионални винпрома.
  • 7 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    28 4 Отговор
    Бъдещето е на Китай, Русия и КНДР - това е световната сила и новия световен по-справедлив ред, който не се съобразява в бъдеще и сега с тая сила ще плаче и реве много силно!
  • 8 Мъхчо

    24 1 Отговор
    И що пък да не помага
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Объркано Атлантиче

    28 1 Отговор
    Любовта на Америка към санкциите ще доведе до нейната гибел.
    Американските санкции най-често не работят, но подкопават интересите на САЩ, пише американското списание Foreign Policy.

    "Санкциите се превърнаха в основен външнополитически инструмент на Вашингтон, предназначен да протестира срещу всичко - от военни конфликти до нарушаване на човешките права, разпространение на ядрено оръжие и корупция, отбелязва авторът. Икономическите ограничения обаче не водят до очаквания резултат, по-специално до смяна на режима. Вместо това те укрепват съюзите между режимите, към които са насочени. Това може да се види в примерите на Куба, Иран, Северна Корея и Венецуела.

    Освен това дори партньорите на Вашингтон се опитват да се предпазят от последствията от евентуални американски санкции. Един от най-ярките примери е желанието на страните от БРИКС да изместят долара. Така се оказва, че мерките, предназначени да накажат авторитарните режими, разрушават самия западен ред, който те трябва да запазят.

    Коментиран от #14, #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ХАХАХА

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сиганян":

    А Нигерия кани руснаците да разработват нефтени находища! ГАЗ п...... ФАЩ!
  • 13 Гертруд

    27 0 Отговор
    Разбира се. Това е проверка за Китай колко го може Юнайтед Стейтс. Не съм сигурна кой се "изчерпва" повече- Русия или Щатите!?
  • 14 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    16 4 Отговор

    До коментар #10 от "Объркано Атлантиче":

    Много българи не знаят какво е това да си купиш или да ти купят чисто нова кола. Сега чисто нова кола купуват само големите богаташи. Сега е трудно и не се продават навсякъде и чисто нови велосипеди.

    Коментиран от #15, #18

  • 15 ХАХАХА

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Нали ручаш банани,носиш китайски дънки и купуваш свободно десертчета в шарени и шумящи опаковки ,ти за нова кола си се размечтал,всъщност какво стана със завода за велосипеди в Ловеч? Явно е батисан,щом няма български.
  • 16 В МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО НЯМА ТАКИВА ЗАБРА

    19 1 Отговор
    Е И КАКВО ОТ ТОВА ??????, ВАС КАКВО ВИ ЗАСЯГА ??? А ВИЕ НЕ ПРАВИТЕ ЛИ СЪЩОТО ???
    ХА,ХА ХА , АМА ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ВЖИВЯВАТЕ НА СВЕТОВНИ УПРАВНИЦИ!!!!! СМЕШНИ СТЕ .
    ЕТО ТОВА ПОДТИКВА СТРАНИТЕ ДА СЕ ВЪОРЪЖАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ НА ЗАПЛАХИТЕ ВИ , ЗА ДА СИ ОПАЗЯТ СУВЕРИНИТЕТА.
  • 17 НЕЗАКОННА ХЕГЕМОНИЯ.

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Объркано Атлантиче":

    ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ Т.Н.САНКЦИИ СА НЕЗАКОННИ. НЕ СЪЩЕСТВУВА В СВ.ПРАВОВ РЕД ТАКЪВ ЗАКОН, КОЕТО ОЗНАЧАВА ЧЕ ТОВА Е РАЗБОЙНИЧЕСТВО, ЧЕ ЖИВЕЕМ ПО ЗАКОНИТЕ НА ДЖУНГЛАТА.
    И ЗА ТОВА ВСЯКА СТРАНА СЕ ВЪОРАЖАВА КОЛКОТО СЕ МОЖИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДА СЕ ЗАЩИТИ.
  • 18 ТаУмВзе

    4 15 Отговор

    До коментар #14 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Не можете да си купите вие, червените клошари, които никога не сте работили нищо продуктивно и смислено, нормалните хора имат по две поне! Гнилата матушка се разпада, и за хляб няма да имате, спират копейките.

    Коментиран от #19

  • 19 Пълна глупост!

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "ТаУмВзе":

    Ходи още малко на училище. Научи се да пишеш. И да мислиш!!!
  • 20 Ммм дааа ...

    6 0 Отговор
    трябва да подготвим плебса и да имаме обяснение за неуспехите ..
  • 21 А бе к,во става

    5 0 Отговор
    много теч на информация и информатори на посолството, сереу и британските служби ...
  • 22 пенко

    7 0 Отговор
    ЗАЩО ДА НЕ ПОМАГА ???? ЗА КАКЪВ АМЕРИКАНСКИ КОНТРОЛ В КИТАЙ -СТАВА ДУМА ??? КОИ СТЕ ВИЕ БЕ НАГЛИ ВАШИНГТОНСКИ ЦИОНИСТИ !?!?!?!?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ОПЕРАТОР НА ХИДРАВЛИЧЕН ЧУК

    1 0 Отговор
    Вие не може да казвате нищо вече народите се осъзнаха ,а знаете ли какво иска Русия всеки да търгува със собствените си пари ,със собствените си ресурси .