Last news in Fakti

28 Юли, 2023 15:48 5 361 59

Евгений Пригожин се появи! Шефът на "Вагнер" похвали преврата в Нигер и предложи да помогне

  • нигер-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • африка-
  • вагнер

Анализатори казаха, че изявите на Пригожин показват, че неговата частна военна компания ще продължи да играе роля в по-нататъшната външнополитическа програма на Кремъл в Африка

Евгений Пригожин се появи! Шефът на "Вагнер" похвали преврата в Нигер и предложи да помогне - 1
Снимка: ТАСС

Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който остава активен въпреки неуспешният му бунт срещу висшето ръководство на руската армия миналия месец, приветства военния преврат в Нигер като добра новина и предложи да въведе ред чрез услугите на своите бойци, предава "Ройтерс".

В гласово съобщение разпространено в канали свързани с "Вагнер" в приложението Telegram, Пригожин твърди, че не е участвал в преврата, но го описва като момент на дългоочаквано освобождение от западните колонизатори.

"Това, което се случи в Нигер, не е нищо друго освен борбата на народа на Нигер с техните колонизатори. С колонизатори, които се опитват да им натрапят своите правила на живот и техните условия докато ги държат в състоянието, в което е била Африка преди стотици години ", се казва в съобщението, публикувано в четвъртък вечерта.

"Днес това на практика печели тяхната независимост. Останалото без съмнение ще зависи от гражданите на Нигер и колко ефективно ще бъде управлението, но основното е следното: те се отърваха от колонизаторите", се казва в съобщението.

Не е ясно кой отговаря за Нигер, след като войниците в сряда вечерта обявиха военен преврат и задържаха президента Мохамед Базум в президентския дворец.

Страната обяви пълна независимост от Франция, бившия колониален владетел през 1960 година.

В гласовото си съобщение Пригожин се похвали с предполагаемата ефективност на "Вагнер" в подпомагането на африканските нации да се стабилизират и развият в нещо, което звучеше като реклама.

"...Хиляди бойци на "Вагнер" са способни да въведат ред и да унищожат терористите и да не им позволят да навредят на местното население на тези държави", каза той.

Гласовото съобщение беше последният знак, че Пригожин и хората му остават активни в Африка, където все още имат договори за сигурност в някои страни като Централноафриканската република (ЦАР) и имат желание да се разширят.

62-годишният Пригожин изглежда продължава да се радва на свобода на движение, въпреки това, което Кремъл каза миналия месец, че той и неговите бойци ще се преместят в Беларус където ще провеждат обучения с беларуската армия.

Той беше чут във видео , публикувано по-рано този месец, казвайки на хората си в Беларус, че трябва да съберат сили за "ново пътуване до Африка".

Има различни наблюдения на Пригожин в Русия, откакто беше сключена сделката след бунта и Кремъл каза, че той дори е присъствал на среща с Путин, който по-рано нарече неуспешния бунт "нож в гърба".

Пускането на гласовото съобщение съвпадна с публикуването на най-малко две снимки в Telegram, показващи как Пригожин се среща с африкански участници на демонстративна двудневна среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург, която приключва в петък.

Ройтерс потвърди местоположението, показано на една от снимките, като хотел Trezzini Palace в Санкт Петербург, родния град на Пригожин. Връзката, носена от длъжностното лице от Централноафриканската република (ЦАР), с което той се среща на същата снимка, съвпада с тази, дадена на делегатите на срещата на върха.

Усмихнат, облечен в сини дънки и бяла поло тениска, Пригожин изглежда спокоен на снимките, докато позира, за да се ръкува с делегатите.

Сергей Лавров, руският външен министър, каза в четвъртък, че конституционният ред в Нигер трябва да бъде възстановен.

Анализатори казаха, че изявите на Пригожин показват, че неговата частна военна компания ще продължи да играе роля в по-нататъшната външнополитическа програма на Кремъл в Африка.

"Да, странно е, че Пригожин се е върнал в Русия и очевидно е бил няколко пъти. Но също така е в съответствие с целите както на "Вагнер", така и на Русия да проектират нормалност и бизнес както обикновено", Катрина Доксси, експерт в американския мозъчен тръст CSIS , написа в платформата за съобщения X (бившият Туитър).

"Москва вероятно ще използва срещата на върха, за да увери африканските партньори в техния ангажимент и непрекъснатост на услугите на PMC след несигурността от последния месец", каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеонов

    20 1 Отговор
    Браво, Генчо. Важното е пачки да падат. Цветът няма значение.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Така е

    28 39 Отговор
    За последната година руските служби опитаха да разпалят конфликти между Гърция и Турция, България и Северна Македония (няколко пъти за годината), Косово и Сърбия (няколко пъти за годината), Турция и Сирия, Армения и Азербайджан, Молдова и Украйна, Полша и Беларус и Полша с Украйна. Разпалиха конфликт в Судан. Свалиха и първия законно и демократично избран президент на Нигер. Опитаха и преврат в Черна Гора, но ги усетиха навреме. Сериозна работа е това. Сериозна.

    Коментиран от #58

  • 5 Вещерът от Пещера

    22 35 Отговор
    Готвача се гаври с Бункерното Страхливо Жуже. Ходи си в Санкт-Петербург, все едно Путин го няма в Кремъл. Цял Свят видя, че "царят е гол". Скоро,много скоро Фалиралата Кочина Русия отива на Боклука на Историята при СССР. Неизбежно е.

    Коментиран от #54

  • 6 Пригожин изглежда не е на ясно

    16 15 Отговор
    че Нигерския президент е първия президент в историята на страната избран на избори от народа.
    Или не иска да е на ясно?

    Коментиран от #38

  • 7 Сталин

    29 15 Отговор
    "Вагнер" това лято се готвят за турне ,да проведат поредица от концерти в Полша,Латвия и Литва,и в момента си прехвърлят инструментите и реквизита в Беларус,даже от Германия имало запитване към "Вагнер" дали ще имат възможност да проведат концерти в няколко германски града.В България дирекция "Концерти и инструментална музика" имат също план да поканят "Вагнер" да посети и България,защото тук имаме милиони почитатели на изкуството на "Вагнер"

    Коментиран от #12, #18, #39, #51, #56

  • 8 Ксаниба

    19 11 Отговор
    Превратаджиите са нигерски русофили и веят руски знамена. Дават пример за българските генерали русофили!
  • 9 ЖЕКО

    24 13 Отговор
    ЧОВЕКЪТ ОТ КОИТО ТРЕПЕРЯТ НАТОВЦИ И УКРИ КАЗА ЧЕ СКОРО ЩЕ Е В КИЕВ

    Коментиран от #21

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Слави Трифонов

    6 13 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    Тагарев ще накара всички любители на Вагнер да заобичат българският фолклор!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 аааахахахааа

    12 18 Отговор
    Тоя бакар зел да ми говори за колонизатори и натрапване на правила за живот.Алоооо черпак, и ние бяхме 45 години колонизирани от вас бе и трябваше да спазваме вашите правила на "живот".Първо се погледнете вие колко държави сте колонизирали а тогава говорете за другите.

    Коментиран от #41, #42

  • 15 Буданов

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен-_ Язовец":

    Залужни нали умря? С духове ли говориш?

    Коментиран от #19

  • 16 ГАЛКА

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен-_ Язовец":

    ПИЧ ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 пффф

    10 16 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    Абе сладур, нали тия докато само стъпят на натовска територия и ще ги избият на секундата бе нашто момче. Ще ги шустаковат набързо.Това да не ти е Африка да се разхождат там и да се правят на големите войници.

    Коментиран от #20, #35, #59

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 СУЗИ

    13 7 Отговор

    До коментар #18 от "пффф":

    С ТИЯ ДЖЕНДЪРСКИ РАМБОВЦИ , НАДЯВАИСЕ

    Коментиран от #24

  • 21 Че Ве Ка

    11 14 Отговор

    До коментар #9 от "ЖЕКО":

    Разбраха,че в Украйна ще бъдат избити до крак и се изнесоха с 200.Метежи ,бунтове,ала бала.
    Свалиха 6 вертолети и един самальот.Ала бала
    Хаха
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 миии...

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "СУЗИ":

    Скъпа, то от рамбовци няма да има нужда.Ще ги изтрепят тия от въздуха.
  • 25 Путинодебил

    15 16 Отговор
    Най- сигурният начин Нигер да остане бедна и зависима държава е да следва просия и да си даде богатствата на такива като пирожкин. Това сме гопреживели!

    Коментиран от #36

  • 26 реру

    12 3 Отговор
    "... странно е, че Пригожин се е върнал в Русия и очевидно..."


    Никак не е странно след като се подготвя за изборите през 2024 год.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сталин

    9 12 Отговор
    Но като се замисля те един Бахмут не можаха да го превземат за 500 дена, та какво остава за друго да вземат!
  • 29 Фактите

    14 4 Отговор
    Би трябвало вече всички да им е станало ясно, че "походът" е бил постановка. Пригожин си действа с африканските лидери, защитавайки интересите на Путин (на метри от него в Санкт Петербург) и Русия, изловиха всички "опозиционери", които се активираха при "похода". Вагнер са в Беларус и Пригожин продължава ролята на лошото ченге... Скоро може да има действия от рода на: "Онези идиоти от военното министерство начело с Шойгу се провалят, не правят нищо, пак аз трябва да защитавам Русия и затова влизам в Украйна (от Беларус)". При такъв сценарий и Беларус са сравнително чисти - ще кажат, че нямат власт над групировката и не могат да ги спрат...

    Коментиран от #30, #32, #33, #52

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ердоган

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен-_ Язовец":

    Приятелю, приятеля Пригожин копае злато без да пита и мината се охранява минимум с АК47, не се лигавят като Дънди с договор и проценти.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мишел

    6 10 Отговор

    До коментар #29 от "Фактите":

    Е нали влизаха от там миналата пpолет, товapищ самагoнчик!:От 70км колона тактически остана 35км, другото Залужни го мобилизиpа или още си гниене по пoлята и канaвките! Сега беззъбите затвopници с yaзките ли ще нападат, вие koпейките пoлзвате ли си изобщо мозъка поняkога!
  • 34 Коментар

    11 1 Отговор
    Заприличахме на Нигер.И ние като тях имаме злато,но сме все бедни.

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Много

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "Путинодебил":

    Ти прилича това име. Навярно наистина с д... л
  • 37 Това злато

    11 2 Отговор

    До коментар #34 от "Коментар":

    Ни го крадат от посолството на САЩ- разбира при споделено разпореждане на Белия дом, който почерни света!
    Тия продажни изчалия от години ни разпродават !
  • 38 Добре че си ти

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Пригожин изглежда не е на ясно":

    Най- големия мозък, че ще правиш оценка на Пригожин!
    По - добре си трай, че ставаш клоун като дедо ти Байчо от Разединените От бившата Америка НЕщати, а републики!
  • 39 Пирожкин

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    ВагИнер свирят доста фалшиво правя нова група за мега концерт на червения площад СКОРО
  • 40 Мдаа..

    7 1 Отговор
    Ако бедняците в БГ съберем достатъчно пари и му предложим,както във "Великолепната седморка" да ни спаси от бандата на Калвера? Май нямаме друга надежда,познах ли?
  • 41 Млъкни бе

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "аааахахахааа":

    плъхче,кой те е колонизирал теб и кога? Българин ли си ти или от Другите?
  • 42 ☠️Сесесере☠️

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "аааахахахааа":

    Чака рф в отвъдното ☠️
  • 43 Рашка Феодалия

    4 1 Отговор
    Боя за кокала настана 🍖, феодалите 👑стягат войски 🪖, крепостните 🐑🐑гледат на живо и чакат кой ще победи
  • 44 Мдаа

    3 4 Отговор
    Значи и там има мръсната ръка на Масква
  • 45 Никой

    5 2 Отговор
    В минути на инфантилен възторг руския цар Николай I възкликнал : " Русия не е нито промишлена , нито селскостопанска държава. Русия е военна държава и нейната мисия е да всява страх сред враговете си ". Очевидно консерватора Ники до консерватора Вова е останала една ръка разтояние.
  • 46 Анонимен

    3 3 Отговор
    Ес, да насочи африканските емигранти към Русия, този с това издържа армията си с емигранти и дрога.
  • 47 Българин

    4 6 Отговор
    Вагнер са убийци

    Коментиран от #55

  • 48 Механик

    7 3 Отговор
    Хахахахаха! Нали Путин беше бесен на Пригожката и щеше да го мета през прозореца? Кво стана сега?
    Не стига, че Пригожин говори от името на компанията ВАГНЕР, която му бе отнета според вас, ами и си показва влиянието в Африка, което той има и то е огромно.
    Видяхте ли как бързо лъсват соросоидните пропагандни лъжи?
    п.п.
    И после ми приказвайте, как Пригожката бил правил "метеж"! Хахахахахахха!
    Изпързаляха ви тия тарикатчета, Путин и Пригожин! Изпързаляха ви, че и къде 7 милиарда чопнаха от ЦРУ-то, уж да платят "преврата" .
    В руския сленг има две понятия: "Шулер" и "Кидала". Кидалото подлъгва наивници и ги вкарва в игра на карти, където шулера ловко ги изработа и им взима парите.
    (учете руски и няма да се срамувате)

    Коментиран от #53

  • 49 Българин

    6 5 Отговор
    Да прати и един батальон в България да ни помогне да се отървем от киртаците!
  • 50 Българин

    6 6 Отговор
    Предлагам да махнем тагаренко и да сложим Пригожин за министър на отбраната!
  • 51 6666

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    скрий се бе,вредно червено човече.
  • 52 Хахаха

    3 4 Отговор

    До коментар #29 от "Фактите":

    Затова ли путлеристите копаеха пътища и магистрали за да не могат танковете да се придвижват към Москва 😂
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Даже и Пилончо

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Българин":

    Го каза :
    Вагнер са тежко въоръжени Престъпници.
  • 56 Нищо няма

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    Да има .
    Концерта на Кобзон вече тече с пълна сила .
  • 57 ЕВРОФЕН

    2 0 Отговор
    Макарони пак го ритнаха
  • 58 КовидманЯк

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Така е":

    Съвсем ти се е разпалила главата на теб от наркотиците...
  • 59 КовидманЯк

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "пффф":

    Аха и Русия свърши ракетите и долара стана 200 рубли, нали...🤣🤡
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания