Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Август, 2023 09:38 2 392 28

ISW: Русия преувеличава украинските безпилотни атаки в Черно море

  • украйна-
  • русия-
  • дронове-
  • черно море-
  • валерий герасимов

Руското министерство на отбраната продължава да представя началника на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов като ефективен и ангажиран общ командир в Украйна

ISW: Русия преувеличава украинските безпилотни атаки в Черно море  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руското министерство на отбраната (МО) обвини Украйна в опит да атакува два патрулни катера на Черноморския флот с безпилотни полуподводници на 1 август. Първоначално руското МО заяви, че Украйна е пуснала три безпилотни катера по "Сергей Котов" и "Василий Биков". Големи патрулни кораби проект 22160 в югозападната част на Черно море, на около 340 км югозападно от Севастопол.

Руското министерство на отбраната по-късно уточни, че патрулните кораби ескортират руски цивилни транспортни кораби на път към пролива Босфор през Черно море и заяви, че патрулните кораби са открили и унищожили и трите полуподводници.

Руските власти може да преувеличават твърденията за украински атаки, за да представят Украйна като безотговорно заплашваща цивилни кораби в Черно море и по този начин създават условия за по-нататъшна ескалация на военноморската дейност и консолидиране на контрола в Черно море. Въпреки че няма индикации, че украинските атаки срещу руски военни цели са заплашвали цивилни плавателни съдове.

Това се казва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Снимки, публикувани на 31 юли, показват инсталирането на противоморски бариери с дронове в Севастополския залив - вероятно като част от общите руски усилия за увеличаване на военноморските и отбранителните позиции в Черно море.

Украинските сили вероятно са извършили друг удар с дрон в Москва в ранните часове на 1 август. Кметът на Москва Сергей Собянин твърди, че руската противовъздушна отбрана е свалила няколко дрона, летящи към Москва, а снимки показват, че един дрон е ударил 21-ия етаж на бизнес сграда в Москва. Руските медии съобщиха, че целта на удара е руското Министерство на икономическото развитие, разположено на 21-ия етаж. Руски източници твърдят, че преди това дронове са ударили в нощта на 29 срещу 30 юли. Кадри в социалните медии от 1 август допълнително показват дрон, който лети над московските предградия в района на Одинцово.

Няколко източника предполагат, че дроновете са украинско производство.

Един руски коментатор обвини Собянин, че не е успял да защити Москва срещу подобни продължаващи атаки с дронове.

Руските власти вероятно ще се стремят да балансират необходимостта да потушат вътрешното безпокойство относно продължаващите атаки с дронове дълбоко в руския тил с продължаващия отказ на руския президент Владимир Путин да мобилизира напълно руското общество за войната и съответните последици.

Руското министерство на отбраната продължава да представя началника на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов като ефективен и ангажиран общ командир в Украйна. Руското министерство на отбраната публикува кадри на Герасимов на 1 август, за който се съобщава, че инспектира преден команден пункт в западната Запорожка област и получава брифинг за украинските операции и руската отбрана в района.

Този кадър е една от първите публични изяви на Герасимов след бунта на финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин от 24 юни и показва, че Министерството на отбраната продължава да поддържа ролята на Герасимов като командир на театъра на бойните действия.

Някои руски източници по-рано твърдяха, че според слуховете заместник-командирът на боевете в Украйна генерал-полковник Михаил Теплински замени Герасимов като общ командир в Украйна след бунта на "Вагнер", но ISW не успя да провери тези слухове и предполага, че Герасимов вероятно номинално ще запази позицията си в руската армия.

Беларуският президент Александър Лукашенко може да е сигнализирал за намерението си да използва групата Вагнер, за да създаде беларуска "договорна армия". Лукашенко заяви на 1 август, че се стреми да запази групата Вагнер в беларуските въоръжени сили, като използва опитни бойци на Вагнер за "по-активно създаване на договорна армия".

Лукашенко не предостави подробности за организационната структура на "договорната армия", планирания краен състав или графика на формирането, но отбеляза, че групата Вагнер в момента включва над 30 000 бойци.

Понастоящем Беларус няма "договорна армия" или структура, наподобяваща "договорна армия", което в този контекст вероятно се отнася до руския термин "контрактници", професионални войници доброволци, а не наборници. Беларуските военни не разполагат с никакви формирования над ниво бригада и основните бойни единици на Беларус са шест отделни бригади (три механизирани, две въздушнодесантни и една спецназ), съставени предимно от наборници и някои военнослужещи по договор.

Съобщава се, че два беларуски хеликоптера са нарушили полското въздушно пространство на 1 август. Полски официални лица съобщиха, че два беларуски хеликоптера са навлезли в полското въздушно пространство на 1 август и че Полша ще увеличи военното си присъствие на полско-беларуската граница в отговор.

Лукашенко също отхвърли твърденията на полското правителство като прекомерна реакция на новините, че групата е разположила елемент от 100 души по-близо до беларуско-полската граница и твърди, че силите на Вагнер са в Гродно и Брест, а не близо до международната граница.

ISW продължава да счита, че силите на "Вагнер" в Беларус не представляват военна заплаха за Полша (или Украйна, в този случай), докато и освен ако не бъдат преоборудвани с механизирано оборудване.

Украинските сили продължиха контранастъпателни операции на най-малко три сектора на фронта и се съобщава, че са напреднали близо до Бахмут на 1 август. Украински официални лица съобщиха, че украинските сили продължават постепенно да напредват близо до Бахмут, а руски източник твърди, че украинските сили са превзели неопределена височина южно от Бахмут близо до Клишчиевка.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи на 1 август, че през изминалата седмица украинските сили са превзели два квадратни километра територия в посока Бахмут и 12 квадратни километра в Южна Украйна.

Руски източници твърдят, че украинските сили са извършили неуспешни атаки срещу руските сили по граничния район на Донецка и Запорожка област близо до Старомайорске и Урожайне и в западната Запорожка област близо до Роботине.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) съобщи, че руската 58-а общоармейска армия (Южен военен окръг) в западната Запорожка област вероятно се бори с тежка умора и че елементите на 5-та комбинирана армия (Източен военен окръг) вероятно са изправени пред високо ниво на натиск за защита на района и чувстват, че руското военно командване трябва да ги завърти от фронтовата линия.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство също съобщи, че руските командири в Южна Украйна до голяма степен се борят с недостиг на артилерийски боеприпаси, липса на резерви и предизвикателства с осигуряването на фланговете на отбраняващите се части.

Руските компании, които не са под санкциите на Запада, продължават да набират доброволци за войната в Украйна. Руското опозиционно издание Vazhnye Istorii съобщи, че несанкционирани руски компании Rusal, Novatek, PIK и Mospromstroy, които са свързани с руски олигарси, включително Олег Дерипаска, Леонид Михелсон, Сергей Гордеев и Михаил Гуцериев, набират руски доброволци да се бият във войната в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    48 2 Отговор
    Като искат да се бият да си се бият,но по-далече от нас!Ние чужда война не искаме!

    Коментиран от #27

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 българче..

    52 4 Отговор
    Долу бандерците и укрофашагите..

    Коментиран от #8

  • 4 Ксаниба

    47 2 Отговор
    а оркаина принизява руските атаки, изкъртили всичките им бункери, генерали, натювци, нащуницийки, обеднени уранчета
  • 5 Адолф Путлер

    5 41 Отговор
    Руското ПВО неможе ни балон ни лодка да унищожи добре че Украйна не им хвърля пи някоя ракета щот ще мрът безпомощно във панелките си мирните пияници и рускини
  • 6 РускиРоб

    7 36 Отговор
    Всичко Руско е отлично създадено за рециклиране(скрапа)

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 болгар..

    35 3 Отговор

    До коментар #3 от "българче..":

    По надолу-кравар с деменция,зелен просяк и дъртофелник урсул..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Георги Любенов

    5 34 Отговор
    Цялата Руска Хунта се крие под земята Това ли е руският елит банда плъхово
  • 11 Георги Любенов

    5 34 Отговор
    До ден днешен Русия не признава потапянето на флагмана Москва, просто е паркиран под водата това е обяснението на Руската пропаганда

    Коментиран от #16

  • 12 по прост..

    30 1 Отговор

    До коментар #6 от "РускиРоб":

    От кравар нема,,в таа пропаднала нация,нема ни поети,композитори а за писателите кравари-винаги главните герой са били текумзе,оцеола..оти са ги блъскали с огнена вода за да им вземат земите..
  • 13 дребен факт

    21 1 Отговор
    "на около 340 км югозападно от Севастопол."... и на по-малко от 200 км
    пред Варна и Бургас в предполагаемата българска икономическа зона!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 оно за тва..

    38 0 Отговор

    До коментар #11 от "Георги Любенов":

    Повече,бандерски кораб нема да види ни азовско ни черно море..укрофашагите ще гледат бреговете им на картичка,като мариупол.

    Коментиран от #18

  • 17 Гост

    26 1 Отговор
    Кво стана с тая контра осраинска? Изчака ми са чакането
  • 18 Алоизмамникът Зельо

    21 1 Отговор

    До коментар #16 от "оно за тва..":

    yкpофашагите си гледат черно море от първа линия за сметка на българските данъкоплатци и пенсионери, а вие си бройте стинките
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Чета е "едни" и "други"

    21 2 Отговор
    Не е ли по лесно с откъс от дадена публикация - "самолетите Су-34 са поразили пунктовете за временно дислоциране на 81-ва аеромобилна бригада на ВСУ в района на Серебрянка и Белогоровка, 3-та отделна десантно-щурмова бригада на ВСУ западно от Клещеевка, 22-ра отделна механизирана бригада в Предтечено и 24-та отделна механизирана бригада в Новгород.
    Артилерийските подразделения на свой ред са унищожили 120-милиметрови минохвъргачки в района на селищата Серебрянка и Невелская, както и самоходни гаубици "Акация“, "Краб“, М777 и "Гвоздик“ в Северск, Тихоновка, Александро-Калинове и Красногоровка".
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Облъчен

    10 2 Отговор
    Дронове са украински. И аз това казах, правят ги в час по трудово. Пускат ги да летят като камикадзета без боеприпаси. Русите ги заглушават и те падат сами. Общо взето е същото като да пуснеш хвърчило и да чакаш поражения. Смях

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Правоверен Евроатлантик

    7 1 Отговор
    Щом реват от ISW, значи руснаците са напипали слабо място и са ударили лошо. В общи линии сега смятат, че щом Украйна вече регулярно стреля по граждански цели в Русия, то и Русия може да атакува гражданска инфраструктура, с което да утежни максимално положението на Украйна. Руското военно ръководство още не е разчистило всички корумпирани генерали, но при продължителен конфликт, това е неизбежно и тогава ефективността на руснаците ще се увеличи. В момента имат основно организационни спънки, които водят до ненужни загуби от тяхна страна.
    ВСУ са си тотално зависими от НАТО, въоръжението, обучението, разузнаването, всичко идва отвън. Секне ли нещо по веригата и рязко ще зазлеят...
  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    По лесно е да изтриете,от колкото да занесете питейна вода на крим.....
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Облъчен":

    Ти ли ще закараш вода в крим,когато ви набута там ,ВСУ??!!!
  • 27 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    Кои сме това ние , я виж че правителството ни прави едва ли не всичко възможно да ни набута в тая война
  • 28 Гай Турий

    1 0 Отговор
    Това е открита война на САЩ иЛондон срещу РФ. Морските дронове са британсик, а от 4 разузнавателни самолета над района на атаките янките ръководят атаките на дроновете по електронен път. Няма да е чудно, накрая на руснаците да им писне и да свалят всички дронове които щъкат в небето над Черно море.
Новини по държави: