Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Август, 2023 23:00 4 829 95

Има ли право Украйна да обстрелва Русия?

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • дронове-
  • артилерия-
  • ракети

Международното военно право не е достатъчно категорично относно това къде преминава разделителната линия, отвъд която една държава се превръща във воюваща страна

Има ли право Украйна да обстрелва Русия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Международното право разрешава на нападнатия във война да се отбранява. Но позволено ли е Украйна да нанася ответни удари на руска земя? Стават ли страните, които доставят оръжие, "воюващи страни"?

Докато руската армия продължава активно и неспирно да напада цивилни цели в Украйна, в Германия се води дебат дали Украйна има право да атакува цели в Русия. Повод за дебата стана изявлението на украинския президент Зеленски, че войната постепенно се завръща в Русия. По думите на Зеленски атаките срещу военни цели и символни обекти в Русия са „неизбежен, естествен и напълно честен процес“.

Има ли право Украйна да атакува цели на руска територия?

Според международното военно право нападнатата държава има право да се отбранява. Това включва и атаки срещу територията на нападателя – с цел да бъдат унищожавани военни съоръжения, инфраструктура и команден състав. Тези атаки могат да бъдат осъществени и дълбоко в тила – т.е. да не се ограничават само до непосредствените фронтови линии. Нападения срещу цивилното население не са допустими, но пък са разрешени атаки срещу окупирани от Русия територии като Крим, които според международното право спадат към Украйна. Международното право допуска и атаки срещу руските военноморски сили в Черно море.

С какви оръжия Украйна има право да атакува цели в Русия?

Принципно допустимо е използването на всички подходящи оръжия - включително дронове, ракети и авиация. Но съществуват политически договорености между украинското ръководство и съюзниците от НАТО да не се използват оръжия от западно производство за атаки дълбоко в тила. Страните от НАТО се опасяват, че Русия може да използва приложението на оръжия западно производство като претекст за нова ескалация на войната. През май началникът на Генералния щаб на американските въоръжени сили Марк Мили каза, че има ясна договореност за това оръжия от САЩ да не се използват срещу руска територия. „Това не е война между САЩ и Русия – войната е между Русия и Украйна. Ние оказваме подкрепа и предоставяме оръжие, помагаме, съветваме и обучаваме. Но това не е пряк конфликт с Русия.“

Какви ограничения има за използването на западно оръжие?

Червената линия, прокарана от САЩ, се интерпретира от другите държави по-различно. Великобритания и Франция са готови да доставят на Украйна крилати ракети, които могат да навлязат и дълбоко в руска територия, за да атакуват бази и казарми на руските военни. Далекобойността на украинската артилерия междувременно се подобрява все повече с помощта на западните доставки. Тази артилерия се използва за атаки срещу руски позиции и летища на руската армия, от които се изстрелват ракети срещу украинска територия.

Стават ли държавите, доставящи оръжие, "воюващи страни"?

Международното военно право не е достатъчно категорично относно това къде преминава разделителната линия, отвъд която една държава се превръща във воюваща страна. Много експерти смятат, че доставката на оръжия и муниции представлява единствено помощ за самоотбраната на Украйна – с което тези държави не влизат активно във войната.

Спорен обаче е въпросът дали обучението на украински войници за овладяване на западните оръжия не е активно участие във войната. Когато държавите доставчици на оръжие упражняват пряко влияние върху използването на оръжия с голям обсег и избора на цели в Русия, според много правни експерти те започват активно да упражняват "колективното право на самоотбрана" заедно с Украйна.

Същото важи и ако САЩ, Полша или някоя друга държава изпратят свои собствени войски на фронта. Атака, извършена от военновъздушните сили на западните държави, също би била акт на „колективна самозащита“, с други думи - участие във войната.

Какво значение има дали западните държави са „воюващи страни“?

Русия и сега разглежда много от натовските държави, които доставят оръжие на Украйна, като участници във войната. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза още преди година следното: „Това са вражески държави. Защото онова, което правят сега, е война“. Руски политици постоянно заплашват, че Русия може да се окаже принудена да използва ядрени оръжия, за да се защити от Запада. Руското ръководство е в състояние да засилва военната ескалация и дори да нападне страните доставчици на оръжие, които поддържат Украйна. Това би било разширяване на незаконната според международното право и осъдена от ООН нападателна война срещу Украйна. Западът иска да предотврати подобен сценарий на всяка цена.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    32 35 Отговор
    В крайна сметка на нас какво ни пука. Защо продъжвате да ни занимавате с глупости.

    Коментиран от #77

  • 2 Майна

    73 59 Отговор
    Как да няма..
    Изгориха хора в Профсъюзния дом и български журналист- запада ги аплодираше..
    Бомбандираха и избиваха - над 14 000 души в Донбас
    Западът мълчеше..
    Алеята на ангелите...
    Западът поддържа това...

    Коментиран от #20, #27, #47, #48, #55, #76

  • 3 Българин

    41 46 Отговор
    всички имат право да я обстрелват

    Коментиран от #54

  • 4 Трол

    47 34 Отговор
    Каквото повикало,такова се обадило...
  • 5 Българин

    42 35 Отговор
    Матушка е зло и профилактично трябва да се обстрелва
  • 6 факти

    43 13 Отговор
    Европа. Вкараха милиони Африканци, Пакистанци, Афганистан, Занзибар абе каквито си пожелаеш такива, лгбtt пропаганда няма да говорим, с ковид Европа има в пъти повече дълг, с тази война тотално унищожени икономики, деградирало население, няма кадрид, с две думи отивайте в Хонг Конг, Южна Корея или Япония, Малайзия също става 😊
  • 7 Българин

    40 38 Отговор
    ушанките трябва да се възпитават

    Коментиран от #39

  • 8 Българин

    36 43 Отговор
    руснаците периодично трябва да разбират,че не са богопомазана нация

    Коментиран от #94

  • 9 DW - Пропаганден машинен

    43 15 Отговор
    Германия вече легитимна цел ли е, a зелки?

    Коментиран от #29

  • 10 ТрампЛин

    31 18 Отговор
    Ех, кого да обстрелва ако не русия?
  • 11 незнайко

    44 32 Отговор
    Украйна почва да обстрелва Русия по заповед на САЩ и страните които и дават оръжия ! Целта е трета световна война защото КАПИТАЛИСТИТЕ с многото пари искат целия СВЯТ ЗА СЕБЕ СИ ! Докато САЩ не бъдат спрени да си мислят, че са световен жандарм, така ще бъде ! Дано китайците вземат правилната страна !!!

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 007

    35 18 Отговор
    Ако някой те нападне с юмруци имаш ли право да ползваш твоите???🤔🤔🤔 🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #33, #73

  • 14 ...

    36 4 Отговор

    До коментар #11 от "незнайко":

    То какво ще остане от тоя свят след трета световна война?!
    Хайде малко помисли,преди да изстреляш някаква глуп0ст...

    Коментиран от #17, #31

  • 15 Гертруд

    20 6 Отговор
    От кога международното право се занимава с регламентиран тероризъм!? Все едно да питаме талибаните имат ли право да чистят всичко про- американско. И двете групи- укри и руси, както афгани и американци се обвиняват в тероризъм. Та, както се казва: да се почистят, пък каквото остане. Едно нещо е сигурно Капитолия няма да се премести в Кабул, както например Тел Авив в Йерусалим или Москва в Париж. Киев ще бъде лятна резиденция на Бездушников- така е договорено с Байдън- джуниър.
  • 16 Русофил

    26 29 Отговор
    Не само право, но и дълг да отмъсти за толкова убити украинци
  • 17 Стършел

    23 23 Отговор

    До коментар #14 от "...":

    Русофил и мисъл, това е нещо напълно несъвместимо.🤣🤣🤣
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Стършел

    15 23 Отговор
    Едно време като питаш украинците, вие какви сте, викаха че са руснаци, сега като питаш руснаците какви сте, викат че са украинци, ето до това доведе войната на Путин, така ще е от сега нататък през следващите 100 години.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Стършел

    9 7 Отговор

    До коментар #20 от "Лъжи, лъжи ...":

    Забележи, човека живее в Германия, не в Русия, прави си изводи.
  • 24 Иванушка🇺🇲

    18 31 Отговор
    До като умните (запада) се наумуват лудите(Русия) се налудуват. Трябва решителна намеса на НАТО срещу фашистите от Русия дори с цената на трета световна. Изход няма.
  • 25 Леля Гошо

    20 7 Отговор
    Разбира се че имат право. Правата обикновено са свързани със задължения
    В случая, ако използват правото ще са длъжни да си понесат и евентуалните последствия
  • 26 А бе

    17 10 Отговор
    Естествено че има, ква е тая глупост? Въпросът е има ли Русия право да обстрелва Украйна!?

    Коментиран от #32, #93

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Вземам повод от статията

    6 8 Отговор
    Принципно допустимо е използването на всички подходящи оръжия -

    Това важи за страната която се отбранява
    Но ако тя има малки възможности както Югославия която беше нападната от съединените щати как да ги използва
    Виж Афганистан намери начин като атакува колите близнаци
    Но някои малки държави нямат никаква възможност да се защитят с каквото и да е по какъвто и да е начин
    Извода е че този принцип е далеч несправедлив
  • 29 ХА ХА

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "DW - Пропаганден машинен":

    А бе що като ви спят ботовете имате толкова малко лайкове?
  • 30 Осама Бин Ладен

    25 10 Отговор
    След като САЩ и Великобритания, абсолютно непровокирано, нападнаха Ирак, два пъти, а също и след нападението на НАТО срещу Югославия, цялото "международно право" отиде на кино. РФ могат спокойно да обявят, режима в Киев за терористична организация, с всички последствия от това.
  • 31 незнайко

    12 5 Отговор

    До коментар #14 от "...":

    Ще останат богатите в бункерите си ако не се сещаш ! Защо мислите си строят тези убежища ? Има неща които на нас простолюдието не ни се казват . От нас се иска само работа и КОНСУМАЦИЯ !!!
  • 32 Стършел

    9 14 Отговор

    До коментар #26 от "А бе":

    Путин е като малко дете, нати си куклите, дай си ми парцалките, държавата Русия, която е гарант за териториалната цялост на Украйна иска да откъсне територии от нея, парадокс.
  • 33 лаик

    21 9 Отговор

    До коментар #13 от "007":

    Имаш възможност да се опиташ да се защитаваш, но когато юмруците на противника са сериозно по силни от твоите, имаш правото като в боксовите мачове да хвърлиш бялата кърпа, а не да плачеш и молиш публиката да се бие с теб с противника, та да въвлечеш всички в твоята безумна кауза Зеленски и на път за трета световна.

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Стършел

    12 12 Отговор

    До коментар #33 от "лаик":

    Ако ще има трета световна, руснаците ще я започнат, сърди се на тях.🤣🤣🤣

    Коментиран от #65

  • 36 Правоверен Евроатлантик

    14 9 Отговор
    Украйна има ли право да въвлече цяла Европа във война и рецесия? А зелки?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Естествено че

    12 9 Отговор
    Има право да използва същите методи, които използва страната агресор !
  • 39 Ами

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Възпитай ги
  • 40 Миии

    11 13 Отговор
    Има ли право Русия да напада украйна в която сащ извършват преврат и разполагат незаконни биолаборатории, без съседните и страни да знаят за това?
  • 41 Емо

    6 5 Отговор
    Значи западните държави са хем участници във войната, хем рускетьорите не си затварят посолствата на Запад, че ако ги затворят ще се наложи 15-20 000 търтея да се върнат в Русия и да увиснат на врата на държвата, която без това няма пари.
  • 42 Алфа херинга

    7 9 Отговор
    Има право да я обстрелва, но това няма да ги спаси. Най много руснаците да се озлобят повече и да ги приключат по бързо. Те може и на това да се надяват.
  • 43 Живанши

    8 12 Отговор
    Има право да обстрелва Русия, ама не с оръжия подарени от 100 държави. Така няма. Сами да си правят, сами да се договарят, да стрелят. Така Украйна е просто наемник на Нато. Наемниците дори сами си намират оръжие. На тия фашисти оръжия им дават, пари им дават, разузнавателна информация им дават, инструктори... та дори ВОЙНИЦИ! Украинците отдавна се знае, че са подляри, но тоя път подлостта им излезе на най-високото си ниво някога.

    Коментиран от #44, #45, #46, #51

  • 44 Стършел

    5 3 Отговор

    До коментар #43 от "Живанши":

    Тва да не ти е шах бе, имала право, нямала право, ти нашето освобождение как мислиш че се е получило .🤣🤣🤣
  • 45 Стършел

    8 5 Отговор

    До коментар #43 от "Живанши":

    Ейййй тва русофилите сте големи патриоти, ша знайш!🤣🤣🤣
  • 46 Стършел

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Живанши":

    Направо пародия на мисълта.🤣🤣🤣

    Коментиран от #52

  • 47 Укрофашист

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Малко са избили...
    Трябвало е поголовна сеч.
    Диваците от друго не разбират.
  • 48 КовидманЯк

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Това е руска пропаганда за оправдание на всичко което вършат.

    Коментиран от #49

  • 49 Стършел

    4 3 Отговор

    До коментар #48 от "КовидманЯк":

    Човека твърди, че живее в Германия, че "HAARP" правят земетресения, и че е русофилобългарофилпатриот, направо да не повярва човек.🤣🤣🤣
  • 50 хххх

    5 6 Отговор
    За какви права говорите, като за Украйна и украинците войната е на живот и смърт? Дори и да наруши някое правило, първо ще трябва да оцелее за да носи отговорност, а ако не оцелее, какво значение има, че е спазвала правилата?
  • 51 Стършел

    4 4 Отговор

    До коментар #43 от "Живанши":

    За това кръвопролитие, украинците биха си взели парче от Русия. А с това, ще започне разпада на СССР2(несъществен).
  • 52 Живанши

    7 2 Отговор

    До коментар #46 от "Стършел":

    Е не е ли така? Украйна мъжки бой да са сгънали цирка 10 пъти до сега. Без Нато са чао. Подла работа. Ти да не мислиш, че щяха да заплашват Русия и да правят украинизация на населението ако не разчитаха на Нато? Щяха да кротуват като милички и въобще нямаше да има война. Нищо, Украйна е безнадеждно загубена след като влезе в тази война - лъжите им за Минск 2. Нищо хубаво не ги чака и им се иска да завлекат колкото се може повече хора покрай тях.

    Коментиран от #56

  • 53 Кирил

    7 6 Отговор
    Както фашистка Германия беше бомбардирана безмилостно, така и фашистка русия ще бъде бомбардирана.

    Коментиран от #57

  • 54 Дрон от време на време трябва да им бъде

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    спиран тока в Москва Ей така за удоволсвие
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ХА ХА

    7 5 Отговор

    До коментар #52 от "Живанши":

    ХА ХА ми то и през всв без сащ ссср щеше да е ЧАО

    Коментиран от #64, #90

  • 57 ХА ХА

    7 5 Отговор

    До коментар #53 от "Кирил":

    Дано не се налага да се изсипят толкова бомби в русия колкото над фашистка германия, докато на руснаците им дойде акъла.
  • 58 Име

    5 0 Отговор
    Руснаците се възползват от ситуацията, така или иначе - войната се води извън техните територии.

    Намериха си повод, а какво ще стане от бъркотията - ще се види.

    Коментиран от #61

  • 59 оня с коня

    7 5 Отговор
    Украинският народ е ИЗБИВАН хладнокръвно и Методично от Русия - КАК да му се обясни че трябва да спазва някакви Правила?
  • 60 Гориил

    5 0 Отговор
    Украйна отчаяно търси начин да продаде зърното си. Тя дори обяви споразумение за превоз на стоки през пристанищата на Хърватия. Трябва да го погледнете на карта. Първо, на шлеп нагоре по Дунава за 1300 километра до пристанището на Вуковар с крехка котвена стоянка за два или три кораба със смешен капацитет, след това презареждане по допотопните железници на страната, от които по-малко от десет процента са двурелсови . След това отново презареждане на зърновози. Провалът на начинанието е гарантиран. Планини от зърно ще заседнат в тесните вратове на хърватските пристанища, които не познават модернизацията от дните на кайзер Франц Йосиф и неговия глупав племенник Васил Вишивани.

    Коментиран от #62

  • 61 ХА ХА

    6 7 Отговор

    До коментар #58 от "Име":

    Руснаците не се възползвуват от ситуацията, те я създават само че както винаги са си направили грешна сметка щото са мизерни бедняци.
    Резултата ще е :взимат донбас и крим а сащ ще направят от останалата украйна втора германия, а крим не е много сигурен. Но след няколко години и донбас и крим ще искат да са украинци. Само наще заблудени русофили искат да са руснаци, ама ако може в европейския съюз (като всички ватенки) скандират россия, ама от берлин.

    Коментиран от #63

  • 62 ХА ХА

    5 2 Отговор

    До коментар #60 от "Гориил":

    Бате, а на бас че украинското зърно ще мине през румъния и българия.
    А между другото, да гориш хляб е световен грях, даже хитлер не го е правил, а го е пленявал.
  • 63 мдаааа

    7 2 Отговор

    До коментар #61 от "ХА ХА":

    „Истинският автор на войната не е този, който я обявява, а този, който я прави необходима“.
    Това го казва прз 1824 г. Франсоа Огюст Мари Минье, френски историк, журналист и член на Френската академия.
  • 64 Мдааа Дааа

    6 4 Отговор

    До коментар #56 от "ХА ХА":

    Е то пък през ВСВ ФАЩ без Русия сигур нямаше да е чао...
    Без общ съюз Хитлер щеше поотделно да ги дере кат катерички
  • 65 Още един път...

    6 1 Отговор

    До коментар #35 от "Стършел":

    „Истинският автор на войната не е този, който я обявява, а този, който я прави необходима“.
    Това го казва прз 1824 г. Франсоа Огюст Мари Минье, френски историк, журналист и член на Френската академия.
  • 66 Хохо Бохо

    5 3 Отговор
    Щом Русия може да напада Украйна означава, че Украйна може да напада Русия.
    Какво не ви е ясно?

    "Международното право разрешава на нападнатия във война да се отбранява..."
    А Международното право разрешава ли на някого да напада?
  • 67 Редник

    8 2 Отговор
    Правилата по време на война не се спазват. На никой не му пука за тях, важното е да печели. В конкретния случай официално война няма
    СВО се води на около 1000 км от общо 2000 обща граница. Факт?
    Следователно Украйна има право да бие по Русия. Лицемерният Запад, предизвикал тази руска СВО, от страх не даваше оръжия на Украйна, които да се ползват за цели на руска територия. Сега зспочна да дава. Ракети, дронове и дори касетъчни снаряди. И това ще доведе до още по голямо унищожение на Украйна., с може и до ескалация на конфликта. Но официално, повтарям, обявена война няма! Единственият път са мирни преговори, но това ще стане, след разгрома на украинската армия
    Някъде догодина септември...
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Уса

    5 0 Отговор
    Както кажат американците а те казаха НЕ.Украйна няма право да обстрелва Русия със западните оръжия,но може да използва катапулти с които да мятат смелите украински воини
  • 72 Именно

    1 4 Отговор
    Няма принципен проблем да гърмиш където и ба било по врага, който те е атакувал пръв.
    Руснаците да се изтеглят от всички окупирани територии и ще спрат да им пращат дронове.
    Въпросът е доколо е ефективно.
    А в момента поне мисля, че единственият смисъл от тия атаки е да покажат малко гърмежи и на обикновените руснаци.
    Много по-смислено е да гърмят по руски гранични територии, които са част от руската логистика.
    Предвид, че руснаците бяха неподготвени за атаки на тяхна територия можеше да уцелят и нещо смислено, но шансът е много малък, а сега когато вече го очакват е много неефикасно използване на ресурси.
  • 73 Кооо

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "007":

    Ако мача е уговорен и става въпрос за много пари а ти си само поредното стъпало за шампиона намаш много права,ще те бият кат тъпан и ще забавляваш публиката,като Кубрат Пулев
  • 74 САТЪРА НА ХАНА

    6 8 Отговор
    ПО МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО РУСИЯ
    ИМА ПРАВО ДА УПОТРЕБИ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ :))
    ....
    И НЯМА ДА Е ПО РУСКИТЕ ТЕРИТОРИИ :)

    Коментиран от #75, #81

  • 75 Човек

    8 5 Отговор

    До коментар #74 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Русия е подписала Будапещенския меморандум според който няма право да напада първа Украйна и дори трябва да я защити ако друг я нападне, а в замяна Украйна й дава ядрените си оръжия. След като Русия се изплю на меморандума все едно не съществува, никакво международно право не може да важи в нейна полза. Тази държава приключи. В момента е под карантина и това няма да се промени докато не се разпадне за да се смали, смири и влезе в правия път подобно на Германия и Япония навремето.

    Коментиран от #78

  • 76 Лъжеш

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Всичко това бяха руски постановки.
  • 77 В донбас са избити сепаратисти

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Точно това ще направим и ние с Кърджалийци ако решат да се отделят, защото се турчеят.
  • 78 Уса

    5 2 Отговор

    До коментар #75 от "Човек":

    Първо ние американците се изплюхме на минските споразумения и си разполагаме базите където си пожелаем.Вие сте колония и нямате думата

    Коментиран от #80

  • 79 ДВ имате ли право да лъжете? Да разбира

    6 2 Отговор
    Вие за това сте създадени от краварите!
  • 80 така е

    1 3 Отговор

    До коментар #78 от "Уса":

    Първо ние раzистите се изплюхме на будапещенските споразумения от 1994 с които гарантирахме териториалната цялост на Украйна.
  • 81 хахаххахха

    1 3 Отговор

    До коментар #74 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Москва не може да се опази от украинските дронове, камо ли да се опази от китайските ядрени ракети. Хахахаха
  • 82 фен

    4 5 Отговор
    Абе има, или няма право, НАТО приключва курса. Тези обстрели са някакви предсмъртни гърчове.
  • 83 защо

    3 1 Отговор
    На война, като на война!
    И всеки си носи последствията.
  • 84 Матей преображенски

    4 1 Отговор
    Не,нямат право да обстрелват цивилни обекти,с което по правило се занимават,нито да пращат диверсанти да избиват цивилни.По този начин затвърждават статута си на те-ро-рис-ти и правото на Русия да разгроми всу.Укрите си мечтаят за крилати ракети,за еф-16,за ядрено оръжие и намеса на нато,а всяка от тези намеси от запада довежда до тежки поражения на украинска територия и постепенното и заличаване от картата на света.
  • 85 Сега руснаците

    2 3 Отговор
    се цупят за ракетата АТАКМС с радиус на действие 300км. и американците наистина не я дават на ВСУ. Да си представим ситуацията украинците да пленят руски ракети Искандер(500км), Калибър(2500км.) и да не ги изстрелват по Москва защото прекрачвали червената линия - не е ли това абсурд?

    Коментиран от #89

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ПРАВАТА НА УКРАЙНА ЗАВИСЯТ ОТ

    5 1 Отговор
    ТЪРПЕНИЕТО НА РУСИЯ ! НО ТО ЩЕ СВЪРШИ СКОРО !
  • 88 Глей сига

    4 0 Отговор
    АМИ КОЙТО ДАВА ДЖЕПАНЕТО В СЛУЧАЯ САЩ ТОЙ КАЗВА КАК ДА ПУЦАШ С НЕГО РУСИЯ КВО ОБЩО ИМА С ТОВА ТА ГОВОРЕТЕ С БАЙПЪН
  • 89 Ам чи

    3 1 Отговор

    До коментар #85 от "Сега руснаците":

    ДА ПРЕКРАЧАТ ЧЕРВЕНАТА ЛИНИЯ АМА ПРЕДИ ТОВА ДА ЕВАКУИРАТ КИЕВ ХАРКОВ ОДЕСА НИКОЛАЕВ ОЧАКОВ ХЕРСОН И ГОТОВО КОЛКО МУ Е
  • 90 Живанши

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "ХА ХА":

    САЩ дадоха тогава на Ссср само 3% от нуждите им за война. 30 пъти по-малко помощ на войник отколкото е получила Англия. Днес Украйна получава 100% от целия си БвП (не само военни нужди) от огромна коалиция. Освен пари те получават мноого други работи които Ссср не е получавала. Тогава Хитлер е целял да заличи всички руснаци до крак, днес Украйна се бори за същото - унищожаване на руснаците в Украйна, ско може и по-натам. Абсолютно безчестна ситуация. Те много хитрите го ядат накрая срещу Русия! Ще го ядат и тоя път.
  • 91 Психо Доктор

    3 0 Отговор
    В тази война няма правила, но баланса е красноречив за един дрон долетял до Москва за да счупи няколко прозореца, Украйна поема десетки удари с ракети и дронове камикатзе които нанасят критични щети . Колко ли ще издържи Европа и каква е следващата стъпка на запада.
  • 92 ХаСикТирБе

    4 2 Отговор
    Време е за ядрени гъбки и краина да върви на пумайнина!
  • 93 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "А бе":

    Същото би било сега следното: Турция казва, че от Хасково надолу повечето говорят турски, значи ги анексира като турска област и си вкарва войските, за да премести границата. Българите какво правят? Стоят, пляскат с ръце за решителността на турците или отвръщат на настъплението на турските войски? Още по-добър пример е Македония и споровете кой какъв е. Та руските нямат никакво право да анексират която и да е област от друга суверенна страна, без оглед какво се случва там. ако желаят нека приемат хората, които са били под натиск, ала подобна атака и стотици хиляди жертви е брутална намеса и няма място за съмнение, кой има право да се брани със всички сили.
  • 94 вячеслав

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    а да не бя руснаците и ти няма ше да бъдеш..ви е просто све продажни.ас тука живе и виждам как се менявате от тодър живков и до нескашния ден
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.