Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Август, 2023 14:14 1 999 27

ООН: Русия може и да е готова да се завърне в зърнената сделка

  • русия-
  • оон-
  • пшеница-
  • зърнена сделка-
  • украйна-
  • черно море

След като се оттегли от Черноморския пакт, Москва започна да насочва атаките си към украинските пристанища и зърнената инфраструктура по Черно море и река Дунав

ООН: Русия може и да е готова да се завърне в зърнената сделка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На Съединените щати е съобщено че Русия може да е готова да се върне към преговорите по черноморската зърнена сделка, която позволяваше безопасен черноморски износ на зърно от Украйна, но все още няма доказателства за това, каза американският пратеник в ООН във вторник, предава "Ройтерс".

Русия се оттегли от сделката на 17 юли. Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза, че ако Русия иска да достави свои собствени торове на световните пазари и да извършва селскостопански транзакции, "те ще трябва да се върнат към тази сделка".

Още новини от Украйна

"Видяхме индикации, че те може да се интересуват от връщане към дискусиите. Така че ще изчакаме да видим дали това наистина ще се случи", каза тя на пресконференция, без да дава повече подробности.

Москва каза, че ако нейните искания за подобряване на собствения ѝ износ на зърно и торове бъдат изпълнени, тя ще обмисли възобновяване на черноморското споразумение, сключено през юли 2022 г. от ООН и Турция, за да помогне за облекчаване на глобалната хранителна криза след инвазията на Русия в Украйна.

"Москва е готова да се върне без забавяне към сделката за зърно. Но след като условията за Русия бъдат изпълнени", повтори говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред държавната информационна агенция РИА във вторник.

Руският износ на зърно и торове не е обект на западни санкции, но Москва каза, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са били пречка за доставките.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се срещна преди седмица с руския заместник външен министър Сергей Вершинин - който ръководи преговорите на Москва за постигане на споразумение за Черно море.

"Ако имаше пробив, мисля, че щеше да бъде споделен с вас", каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик в петък.

След като се оттегли от Черноморския пакт, Русия започна да насочва атаките си към украинските пристанища и зърнената инфраструктура по Черно море и река Дунав. В резултат на това световните цени на зърното скочиха.

Русия също заплаши да атакува цивилни плавателни съдове, пътуващи за Украйна, което накара Киев да отговори, като обяви подобни мерки срещу плавателни съдове, пътуващи за Русия или окупираната от Русия украинска територия.

Близо 33 милиона тона зърно от Украйна бяха изнесени по черноморската сделка. Украйна и Русия са водещи износители на зърно.

"Генералният секретар продължава усилията си да намери път напред, за да върне руснаците обратно в сделката", каза Томас-Грийнфийлд, отбелязвайки, че част от сделката е "да предостави известна подкрепа за руските торове, за да стигнат до пазара. "

"Ако те не участват в сделката, тази част от сделката вече не работи", каза тя.

Споразумението позволява износ на руски амоняк - основна съставка в нитратния тор - по тръбопровод до украинското пристанище Одеса. Но тръбопроводът не работи от началото на войната и беше повреден през юни.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    26 3 Отговор
    Да ама не
  • 2 Гошо

    35 1 Отговор
    Да де,те руснаците тая нощ така са им опекли на украинците сделката ,че освен да се съгласят какво друго
  • 3 Слабо изпълнение

    6 25 Отговор
    Що бе гръмнете турски гръцки и израелски кораб..

    Коментиран от #6, #7, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Денацификация

    23 4 Отговор
    и демилитаризация.Останалото е второстепенно..
  • 6 Гошо

    28 7 Отговор

    До коментар #3 от "Слабо изпълнение":

    Нужда няма ,сами ще си се върнат Дремат сега пред устието на Дунав ,като кон на празни ясли
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    30 2 Отговор
    ЩЕ СЕ ВЪРНЕ АКО ИЗПЪЛНИТЕ И НЕИНИТЕ ИСКАНИЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО НЕ САМО ОБЕЩАНИЯ
  • 9 Ами че

    25 4 Отговор

    До коментар #3 от "Слабо изпълнение":

    За какво да ги гърмят?
    В Усръйна няма вече читаво пристанище.
    И те ще отидат да товарят в Мариопул.
  • 10 Наблюдател

    22 2 Отговор
    Ако ООН иска зърнената зделка трябва първо да изпълни старите си зъдалженията след това ще говорим отново това е начина друг няма и няма да има Турция се опитва да направи нещо но няма да се получи и така ще бъде

    Коментиран от #17

  • 11 Павел пенев

    21 1 Отговор
    Снемане на незаконните санкции и тогава ще говорим за зърнената сделка.
  • 12 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Трол":

    Путин разклати засега олигарсите в Русия и Украйна. Колкото по-дълго продължи тоя конфликт, олигарсите им ще се изтощават и следващият след Путин ще ги ликвидира и семействата им даже. Погледнато от страни това е хубавото което се получи. Нашите олигарси не са още засегнати от тоя конфликт, но ще дойде и тяхното време!
  • 13 Пешо

    11 0 Отговор
    Пише в една статия от днес как газта от Фащ за БГ ще падне за потребителите до 70 процента. Или ще се увеличи до над 20 процента?! Със зърното също нагоре.
    Какви хубави новини !!!!
  • 14 факуса

    13 1 Отговор
    а вие готови ли сте веднъж да спазите договореното
  • 15 123

    3 0 Отговор
    33 милиона тона. 33 = фалшива новина.
  • 16 Последния Софиянец

    3 1 Отговор
    И да не се върне, турците добре се справят
  • 17 Хахахаха

    3 12 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    Ти кой си, че ще разговарят с теб? Хахахаха. Господа русофили, събудете се от будна кома. Вече незнаете къде се намирате.
  • 18 Факт

    6 1 Отговор
    ООН за пореден път показва че верно служи на САЩ. Безполезна организация.
  • 19 пенко

    1 1 Отговор
    ГНУСНИЯТ САЩО -ЗАПАД-- ХЕМ ИСКА "МИЛОСТ " ---ХЕМ ИСКА ДА Е БА ВА РЕСИЯ ЗА ТОРОВЕ И ЗЪРНО С ПРЕЧУКВАЦИЯ !?!?!?!?!? ЩЕ ВИ СМАЖАТ БЕ ФАЛШИВИ ---"ТЮЛЕНКО - МАРИНКИ " !?!?!?!?
  • 20 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    Сделката със зърното не е за гладуващите деца на Африка. И самото зърно, на първо място, не е хранителен продукт, а дизеловото гориво, което се използва за зареждане на трактори през пролетта и комбайни през есента, по време на отглеждането на културата. Златният милиард, изправен пред нарастващия недостиг на петрол на планетата, намери изход за себе си в закупуването на зърно, отгледано в чужбина, за да намали потреблението на гориво в собственото си селско стопанство. Тоест онези страни от ЕС, които никога преди не са правили това, започнаха да купуват зърно. По този начин те увеличават недостига на зърно на световния пазар и в крайна сметка допринасят за епидемията от глад в Африка.
  • 21 Китаец

    1 1 Отговор
    Украйна е просто смешна. Вие изоставихте Съветския съюз и дори загубихте правната основа за съществуването на вашата държава. Сегашната ви територия е разпределена от Съветския съюз. Какво беше Украйна преди СССР? Сега Литва е изправена пред същия проблем. Когато Китай не беше достатъчно силен, смятахме Европа за модел на цивилизация и прогрес, но сега, когато Поднебесната империя се издига всеки ден, осъзнахме, че Европа е пълна със свинщини.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Китаец

    0 1 Отговор
    Да отречеш историята означава да предадеш родината си. Въпреки че Украйна не е цяла държава, тя все още има някаква територия. Всичко, от което се нуждаете, е да съберете смелост да преговаряте с Русия, тогава повече от половината земя все още може да бъде спасена. Ако продължите да се подчинявате на погрешния диктат на американската империя, шансовете вашата страна да изчезне са големи.
  • 24 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    Един народ без бъдеще вече забравя предците си. Тя предпочита да бъде кучето на Запада, отколкото да остане сама себе си. Това е трагедия.
  • 25 Аспарух

    0 0 Отговор
    Отрицанието на историята означава отрицание на себе си; отричането на Великата отечествена война е отричане на Втората световна война. Тогава какъв смисъл има изобщо съществуването на Украйна?
  • 26 Китаец

    1 1 Отговор
    Никога не гледайте на Европа от историческата гледна точка на Китай. Поднебесната империя смята историята за много важна, но този континент не го прави. Границите на държавите и владетелите там непрекъснато се променят и съответно се променя и погледът към историята. За европейците това не е нищо повече от шега, нещо несериозно. За Украйна пренаписването на историята, културата, измислянето на несъществуващи герои, преименуването на градове, села, улици е като игра, като нещо като виц. Но историята не търпи такова отношение, скоро няма да има Украйна
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.