Last news in Fakti

3 Август, 2023 20:08 2 382 57

Говори Кремъл: Москва не се интересува от членството на нови страни в БРИКС

  • русия-
  • брикс-
  • дмитрий песков-
  • кремъл

Преди ден президентът на Бразилия призова за отхвърляне на долара в международната търговия и създаване на алтернативи на американската валута, включително за разплащания между членовете на асоциацията

Говори Кремъл: Москва не се интересува от членството на нови страни в БРИКС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Разширяването на БРИКС (Русия, Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка) е предмет на дискусия, Москва не смята за необходимо да излага позицията си относно приемането на конкретни нови страни, докато тази тема не бъде обсъдена от всички страни от асоциация. Това каза пред журналисти прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Представителят на Кремъл беше запитан как Русия гледа на възможността Аржентина, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия да се присъединят към БРИКС.

"Това е предмет на дискусия. Ние не смятаме, че трябва да изпреварваме и преди те [дискусиите] да се проведат между страните-членки на БРИКС, трябва да заявим нашата позиция. Във всеки случай става дума за страни с с което имаме достатъчно конструктивно взаимодействие в различни области", каза прессекретарят на президента.

В същото време Песков подчерта, че според руската страна "под една или друга форма разширяването на БРИКС ще допринесе за по-нататъшното развитие и укрепване на тази организация". "В каква форма и доколко, тепърва ще обсъдим на предстоящата среща на върха", добави той.

Възможност за въвеждане на валутата на БРИКС

Въвеждането на единна валута в БРИКС и други асоциации едва ли е осъществимо в близко бъдеще, заяви прессекретарят на президента на Руската федерация.

"Много страни гравитират към траекторията на използването на национални валути във взаимните разчети и, естествено, се водят експертни дискусии относно възможността, целесъобразността и осъществимостта на плановете за въвеждане на национална валута на някакви интеграционни процеси."

"Това все още е дискусионен процес, ясно е, че ще бъде удължен във времето, в краткосрочен план това едва ли е осъществимо", каза той, коментирайки предложението на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва да се мисли за създаване на единната валута на БРИКС и южноамериканския общ пазар (Меркосур) за използване при взаимни разплащания.

Според Песков процесът на дедоларизация на световната икономика "тече неумолимо".

"Използването на национални валути вече е реалност, която се разраства в световен мащаб. И към тази практика прибягват не само страни, които са изправени пред санкционни ограничения, но и тези, които не са - те разбират, че ползите от този режим при осъществяването на външно-икономическа дейност", добави Песков.

Той отбеляза, че въвеждането на единна валута на следващата среща на БРИКС едва ли е осъществимо, "но това не означава, че не трябва да се обсъжда". "Дискусиите по този въпрос, разбира се, ще продължат", подчерта говорителят на Кремъл.

Преди ден президентът на Бразилия призова за отхвърляне на долара в международната търговия и създаване на алтернативи на американската валута, включително за разплащания между членовете на асоциацията БРИКС.

Прeдставителят на Южна Африка в БРИКС Анил Суклал каза, че сега около 30 държави проявяват интерес да се присъединят към БРИКС, някои от тях са подали официални заявления, включително Алжир, Бангладеш, Египет и Етиопия.

Индийският вестник Business Standard, позовавайки се на свои източници, съобщи, че пет страни могат да бъдат приети в БРИКС на срещата на върха в Йоханесбург на 22-24 август: Аржентина, Египет, Индонезия, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Тази година Южна Африка председателства БРИКС. С настъпването на 2024 г. председателството преминава към Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    31 5 Отговор
    евалата
  • 2 В БРИКС Русия е една въшка

    17 38 Отговор
    Приносът и е трохички.

    Коментиран от #46

  • 3 Хаха

    34 3 Отговор
    А ние сме от колониите и нямаме право на мнение.....

    Коментиран от #27

  • 4 КОТарАК

    26 0 Отговор
    тя и Турция ще иска-като не я взеха в ЕС
  • 5 Факт

    36 14 Отговор
    БРИКС е бъдещето а не тия Геронтофили от Г-7

    Коментиран от #26, #35

  • 6 Развеселен

    11 34 Отговор
    То никой не се интересува от БРИКС освен Москва!
  • 7 Арее бее

    17 28 Отговор
    От времито на Хрушчов го заменяте тоя долар и още си искате подкупите в долари. То не беше СИВ, то не беше пимбен... Кога ли ще ви уврат главите, че тя тая работа не става със заповед на някое диктаторче, а зависи от доверието на обикновените хора във валутата. Да не би със заповед на някой, доларът да е станал резервна валута за цял свят, от най-голямата корпорация, до последният сомалийски козар? Ей така и не може да се махне със заповед. Пробвано е, включително и у нас.

    Коментиран от #14, #24, #53

  • 8 Е това се нарича

    33 1 Отговор
    Дезинформация. Заглавието тотално преиначава казаното от Пескови внушава, че Русия е против приемането на нови членове. Което си е чиста лъжа, както и повечето ватериали, които се изхождат от нюз бг.

    Коментиран от #37, #47

  • 9 Любомир Георгиев

    25 5 Отговор
    Това мнение изрази в интервю за БНР психологът и университетски преподавател проф. Людмил Георгиев, който сравни ситуацията с маскарад. в предаването „Политически НЕкоректно“.
    Промените идват. Светът вече няма да е еднополярен, подчерта той.
    „Русия ще спечели т.нар. война в Украйна, ще се пренаредят пластовете. Налице е цялостно пренареждане на всичко, което ни е познато досега.“
    Психологът допълни, че в бъдеще може да се стигне дотам следващият политически елит да подаде молба „БЪЛГАРИЯ ДА ЧЛЕНУВА в БРИКС или в ШОС.
    Това, което наблюдаваме днес, е цивилизационен сблъсък между различни погледи за човека и света, смята Георгиев.
    „Сблъсък между секуларната западна цивилизация, за която Бог отдавна е мъртъв, и целия останал свят, който е религиозен. Православна Русия, конфуциански Китай, хиндуистка Индия, ислямският свят, африканският свят, католическа Латинска Америка – тези религиозни цивилизации не могат да приемат секуларния модел, особено последното извращение – ЛГБТИ идеологията. Няма да се съгласи останалият, религиозният свят с това. Или пак ще вървим по стария, типично западен идеологически модел – смятаме, че ние предлагаме съвършеното устройство на човешкото общество и налагаме това със сила, войни и кръв? Е, няма да става повече!“ /следва продължение

    Коментиран от #15, #17

  • 10 Жссттт

    2 7 Отговор
    Що бе какво и е на Еритрея.
  • 11 ахахаха

    9 15 Отговор
    Какво стана с новото страшилище на брикс - МВФ2 с умопомрачителния капитал от 50 милиарда долара? Е от де да знам защо е в долари?!
  • 12 Бамбука

    13 12 Отговор
    Валутните резерви на всичките тези държави в долари, дори и Русия, но искат да се отърват от долара. Отървете се. Кой ви пречи, но вместо лозунги, преминете в дела. Между другото златото в долари, петрола в долари, диамантите в долари, членския внос в БРИКС в долари, само хляба в местна валута.
  • 13 12343211

    9 0 Отговор
    Сериозна работа... Плюс нови членки...
  • 14 Много

    5 8 Отговор

    До коментар #7 от "Арее бее":

    Много точен коментар.
  • 15 Любомир Георгиев

    22 4 Отговор

    До коментар #9 от "Любомир Георгиев":

    „Промяната ще дойде с родилни мъки, няма да е бързо и лесно. Чакат ни тягостни години, прогнозира проф. Георгиев. Той не е оптимист за перспективите „случващото се в Украйна да не прерасне в нещо много по-сериозно“ и не изключва „в един момент конфликтът да излезе извън рамките на Украйна“.
    „Не може люлката на западната цивилизация – Европа, да бъде васал на янките. Това е абсурд, но се случва, за съжаление“, изтъкна Людмил Георгиев.
    „В България ще продължава агонията на многопартийната политическа система. В Европа ще продължава агонията на обикновените хора, не само тази зима. В годините, които предстоят, ще продължават сблъсъците по всички линии, докато се натамани по някакъв начин този нов световен ред, многополюсният, обобщи Людмил Георгиев.
  • 16 ГЛЕЙТЕ В ТУБАТА

    17 4 Отговор
    Один российский танк остановил колонну ВСУ | Бойцы экипажа "Алеша" рассказали, как им это удалось

    Коментиран от #29

  • 17 Бгр

    10 15 Отговор

    До коментар #9 от "Любомир Георгиев":

    Много "Убаво" България да стане член на БРИКС, само да ми дадат 48 часа да се изнеса, преди да върнат клюновете по границите. Аз моя цивилизационен избор съм го направил.

    Коментиран от #19

  • 18 И пак

    10 1 Отговор
    заглавие, което няма абсолютно нищо общо с изложеното в статията и цитатите там!:):)

    На това ли му викате журналистика?

    Коментиран от #22

  • 19 ЗИМАТА НАФТАТА ЩЕ Е 8 ЛЕВА !

    9 5 Отговор

    До коментар #17 от "Бгр":

    Русия атакува украински зърнени пристанища! Цената на зърното тръгна нагоре
  • 20 Никой нормален

    5 11 Отговор
    Не се интересува от Брикс.
  • 21 Кочо

    5 11 Отговор
    В Източен Лондон има повече пари от колкото в цяла Русия.

    Коментиран от #49

  • 22 добре де

    2 8 Отговор

    До коментар #18 от "И пак":

    къде видя журналистика в руски хи брид ен са йт като този?
  • 23 И това какво го интересува

    2 9 Отговор
    Целокупният български народ?!
  • 24 Ууу бреее

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "Арее бее":

    Само че оня запад не е като този запад сега! Свидетел съм и знам какво е демокрация и свобода/

    Ний комунистическите държави мечтаехме да ги настигнем, но те ни настигнаха и задминаха дори.

    Коментиран от #33

  • 25 Русия трябва да е 1 млрд руснаЧета

    0 5 Отговор
    И с петрола да произвежда храни за останалите страни но рускините нещо не раждат
  • 26 Преводната рубла е бъдещето

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    на световните финанси! Долара ряпа да яде.

    Коментиран от #30

  • 27 Само ако станем руска колония

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    ще имаме право на мнение
  • 28 шааа

    7 1 Отговор
    Умишлено подвеждащо заглавие. Независимо какво се казва в статията, в заглавието трябва да се хвърли кал на Русия.
  • 29 Гледаме

    13 2 Отговор

    До коментар #16 от "ГЛЕЙТЕ В ТУБАТА":

    Картината на предстоящата битка е заснета на видео с дрон, снимката се вижда и от руските офицери, които ръководят отбранителната операция. Разговорите им се чуват в ефир. Вижда се, че руски танк напредва в посока на разгръщащата се групировка на ВСУ. Един танк. На скорост той отива към врага, без да спира. Екипажът сякаш не чува думите от командния пункт, има връзка само с командването си.
    Напрежението във въздуха нарастваше на KNP - два вражески танка и осем бронирани машини напредваха към руския танк. Много емоционални са преговорите между руските офицери и оператора на разузнавателния дрон. "Къде отива той? Камикадзе!". Руският танк продължава да се движи, разстоянието с врага бързо се свива. И вече изглежда, че има малко шансове, в крайна сметка силите не са равни. Руските военни се опитват да извикат огнева подкрепа, но броенето продължава за секунди и артилерията няма време, а ПТРК не могат да бъдат докарани до огневата линия толкова бързо.
    И тук започва основната фаза на битката, която, изглежда, може да завърши не в полза на руските танкисти. Но не! От първия изстрел руски танк нокаутира украински. Напредването на врага спира, а след това нов изстрел, който разбива четири бронирани машини наведнъж. Викат на руските танкисти: „Махнете се!”. Но те не чуват или не искат да чуят такава команда и вървят напред. Още един изстрел - минус втория украински танк. И едва след това, след като чу думите за необходимостта от презареждане на снарядите,

    Коментиран от #31

  • 30 даже

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Преводната рубла е бъдещето":

    две рубли залепени
  • 31 Гледаме

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гледаме":

    Още един изстрел - минус втория украински танк. И едва след това, след като чу думите за необходимостта от презареждане на снарядите, танкът се обръща и спокойно тръгва към своите позиции. Останките на врага ще бъдат довършени от артилерия.
  • 32 Аз искам да сме в съюз със Зимбабве

    1 1 Отговор
    За какво ми е съюз с Испания, Италия, Гремания, Франция, Швеция и подобни?
  • 33 Арее бее

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "Ууу бреее":

    Ами аре де, продавай си доларите и си купи рубли! Заплатата и нея си я искай в рубли и те така... Ко чакаш още светлото бъдеще? Днес поне свободно можеш да си купуваш всякакви валути. Не е като по байтошово да те вкарват в затвора за финансови престъпления като те спипат с пет долара, без да си бачкал в Либия. Всеки по всяко време може да се откаже и от долара и от еврото и от квот си иска, и да мине на кози дърдонки ако ще.
  • 34 Редник

    6 0 Отговор
    Заглавие лъжа. Песков друго казва. Няма ли кой да им стегне юздите на манипулаторите, интргантите и лъжите. Независимата журналистика умря. Да живее цензурата на управляващите.. Ю
  • 35 Да ти кажа ..

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    При условие, че не се предвижда в близко бъдеще обща валута, мога на 1000% сигурност да ти кажа- тоя БРИКС-МРИКС..нема да го бъде...всеки икономист от първи курс на средните паралелки по счетоводство ще ти кажат защо..

    Коментиран от #38

  • 36 Запознат

    5 1 Отговор
    "някои от тях са подали официални заявления, включително Алжир, Бангладеш, Египет и Етиопия"

    Не е полит-коректно да съобщите че НАТО-вските държави Гърция и Турция също са подали заявления - Гърция е също членка на ЕС.

    Коментиран от #40

  • 37 Да ти кажа ..

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Е това се нарича":

    ЗА Русия..дали е против или не..не знам. За Бразилия знам със сигурност на 100% че е против приемането на други членове, поне на този етап...инфото го имам от руски официози..
  • 38 хех

    3 5 Отговор

    До коментар #35 от "Да ти кажа ..":

    То БРИКС-а може и да си го има, ама ела да видиш какво превалутиране ще пада за едно пепси да си купиш и какъв черен пазар на долари ще се развърже! То и сега доларът гони сто рубли, тогава вече ще подгони милион ха ха.

    Коментиран от #39

  • 39 Да ти кажа ..

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "хех":

    Ами това имах предвид основно.. няма ли тегловна валута, през която да се оформят търговските сделки в национални валути ..пиши я бегала тая история. В един такъв икономически съюз задача №1 преди всички останали задачи е създаването на единна валута..та дори и виртуална да е..като база за икономически отношения..иначе всичко си остава прах и пепел от ланския снег..

    Коментиран от #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ХА ХА

    1 5 Отговор
    Тоя брикс май ще се окаже поредната кремълска идея как русия да цока от индия и китай. Затова и русия и бразилия не искат нови кърмачета, че дажбите много ще намалеят, а на опашката са само кърмачета. ХА ХА ХА брикс се разпада. ХА ХА ХА ХА АААА ОП

    Коментиран от #44

  • 42 кака Мара от пазара..

    3 3 Отговор
    В същност идеята за тоя Брикс май прехвърли десет години вече, а насреща ..едно нищо. Само ЩЕ..ЩЕ..ЩЕ.. всичко в бъдеще несбъдващо се време.. типично по съветски, по комунистически. Нищо няма да излезе от тая работа, абсолютно нищо...Тия са орел, рак и щука..всеки тегли каручката на една страна... Брикс..малее..жива да не бех..
  • 43 хех

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Да ти кажа ..":

    Няма ли го доверието на хората, ако щеш сто служебни валути им спусни, до една ще се провалят. А сега си представи, как тези корумпирани правителства печелят доверието на собственото си население, че лайнокойнът е много по-страхотен от долара и те тутакси се втурват към чейндж бюрата! Кой ги спира още днес да се откажат от долара обикновените хора? М?
  • 44 Да ти кажа ..

    2 5 Отговор

    До коментар #41 от "ХА ХА":

    Абе не знам..ама май най-много ше цока Китай суровини от Сибир и Далечния Изток...и то ще е до едно време, докато не реши да си прибере земите, които исторически му принадлежат.. а до тогава от Рашта ще е останала само Масква..до Садовое кальцо..И сега сериозно...всички тия- Бразилия, Русия и Южна Африка, искат да паразитират в/ху китайската икономика..ама другаря Си не е чак толкова глупав да храни балалайките а те да си воюват с който им падне.. Войната днес е страшно скъпо удоволствие..а сметките трябва да се плащат..за Бразилия и ЮАР като икономики..или добро..или нищо..

    Коментиран от #45, #54

  • 45 ХА ХА

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "Да ти кажа ..":

    Абе да ти кажа китай се е научил да си плаща само раша иска да цока къде без пари, къде с война, как дое матряла.

    Коментиран от #50

  • 46 4566

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "В БРИКС Русия е една въшка":

    Сигурен съм , че дори не знаеш нищо БРИКС
  • 47 5777

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Е това се нарича":

    Нормално за факти , явно нямат гл редактор
  • 48 Нищо общо с истината

    3 0 Отговор
    Заглавието:"Москва не се интересува от членството на нови страни в БРИКС"
    Текста: "Москва не смята за необходимо да излага позицията си относно приемането на конкретни нови страни, докато тази тема не бъде обсъдена от всички страни от асоциация."
    ЖУРНАЛЯ, ПРОПУСНАЛИ СТЕ - З А С Е Г А !!!
    Обективна журналистика ли? МАНИПУЛАТИВНА!!!
  • 49 Един от многото

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кочо":

    И те са руски
  • 50 Да ти кажа ..

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "ХА ХА":

    Плаща, ма друг път..има една програма в тубата, руска е, не е чуждестранен агент, Прекрасная Расия..можеш да изгледаш там как си плащат, особенно за дървения материал...имйат много интересни критични към властта предавания...та в тая програма има установени данни, че от 2000 година до сега, за времето на управление на Путин, на Китай са преотстъпени, върнати или дадени под аренда за много години напред над 250 000 кв/км..Де факто половината земи около Хабаровск де факто са Китайски.

    Коментиран от #52

  • 51 Яяяяяя

    1 0 Отговор
    Заглавието не отговаря на текста в статията
  • 52 ХА ХА

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Да ти кажа ..":

    Де факто, не съм запознат но от това което казваш пак излиза че китй си е платил.
    Едва ли някой знае каква е била зделката, мания ти тубата, там секи си шляпа квот си иска.
    Аналогичен е случая с българското злато дето сащ го били крадяли. Ми сащ са си платили за да копаят, виновни са тия дето са взели парите, ми така е като българина го мързи да копае, а гледа да продаде
    к вото може,
  • 53 Развеселен

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Арее бее":

    Право в десетката!
    Браво!
  • 54 Развеселен

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Да ти кажа ..":

    Още един страхотен коментар!
    Респект!
  • 55 Госあ

    0 0 Отговор
    И как може да не се интересуваш от ОАЕ, СА, Аржентина и Иран бе бате ??? Как ?
  • 56 Какъв фейк

    2 0 Отговор
    Ако може някой да ми покаже къде точно в статията е написано че Русия не желае приемането на нови членове
  • 57 Запознат

    1 0 Отговор
    Никоя нормална държава няма желание да членува в Ибрикс.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания