Last news in Fakti

5 Юли, 2023 11:31 831 0

Сменен е генералният директор на руската държавна агенция ТАСС

  • тасс-
  • директор-
  • агенция-
  • смяна

Новият директор е Ансрей Кондрашов

Сменен е генералният директор на руската държавна агенция ТАСС - 1
Снимка: СБЖ

Руската телеграфна агенция вече е с нов директор – Андрей Кондрашов. Той е бивш говорител предизборния щаб на президента Владимир Путин и досега заемаше поста на първи заместник генерален директор на Общоруската държавна телевизионна и радиокомпания (ВГТРК).

Досега поста поста на главен изпълнителен директор на ТАСС заемаше Сергей Михайлов, когото руският премиер Михаил Мишустин е освободил по негово собствено желание, съобщи агенцията.

Андрей Кондрашов беше от април 2018 г. първи заместник генерален директор на ВГТРК. Той беше прессекретар на предизборния щаб на президента Владимир Путин. Автор е на биографичния филм „Путин“, на филма „Крим. Път към дома“ за анексирането на полуостров Крим. Той е в санкционния списък на ЕС и Канада след руското нахлуване в Украйна.

В списъка със санкции на ЕС е и предишният директор на ТАСС, 52 -годишният Сергей Михайлов, който е пиар специалист и пое агенцията през 2012 г. Той е основател и управляващ директор на известната агенция за връзки с обществеността „Михайлов и партньори“. Като съветник на президента Владимир Путин и беше в борда на мощната държавна компания АО „Руски железници“, където ръководеше отдела за корпоративни комуникации. От април 2022 г. Михайлов е и в списъка със санкционирани лица и на Украйна.

Андрей Кондрашов има богата професионална биография. Той беше кореспондент на ВГТРК за Централна Азия, отразяваше работата на Държавната дума и беше сред акредитираните в Кремъл журналисти. Той беше и лице на ВГТРК, като водеше основните информационни емисии „Вести“ и „Вести недели“. Руски източници напомнят, че той е вторият високопоставен журналист от мениджърския борд на ВГТРК, който поема по-висок държавен пост. През декември 2013 г. известният телевизионен водещ Дмитрий Кисельов оглави РИА Новости (сега Russia Today).

По този начин и двете държавни информационни агенции попадат под контрола на доверени лица на президента Владимир Путин, телевизионни журналисти от държавния канал ВГТРК.

През декември 2013 г. той назначи за генерален директор на РИА Новости Дмитрий Кисельов, който имах сходна биография с тази на Кондрашов, като кореспондент (в Хелзинки), част е от кремълския пул и бивш водещ на програмите „Вести“ и „Вести недели“. През 2014 г. той взе интервю от президента Владимир Путин. Живее със седмата си съпруга и като Кондрашов е в списъка със санкции на ЕС, също и на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА