Last news in Fakti

6 Август, 2023 13:13 9 230 33

Австрия се съпротивлява срещу "новите ГМО", които ЕС иска да наложи

  • австрия-
  • гмо-
  • генномодифицираните организми-
  • европейски съюз

Според проучване на Търговската камара 94 на сто от австрийците подкрепят запазването на задължението за етикетиране на всички генномодифицирани храни

Австрия се съпротивлява срещу "новите ГМО", които ЕС иска да наложи - 1
Снимка: Shutterstock

"Те минават всякакви граници, мислейки да направят подобно нещо". 47-годишната фермерка от Североизточна Австрия Беате Бренер не е на себе си от гняв, след като е научила, че Брюксел ще смекчи правилата за генномодифицираните организми (ГМО), за да стимулира геномното редактиране, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Заедно със съпруга си Валтер тя отглежда зърнени култури от 2002 г. насам върху площ от 60 хектара в селцето Шьонфелд ан дер Вилд. Те са под етикета "био", както почти една четвърт от производителите в тази страна, която е лидер в Европа в тази област.

Беате се опасява, че екологичните ѝ продукти ще бъдат замърсени от "новите геномни техники", модифицирайки генетичния материал на растенията, но без външни добавки, за разлика от генномодифицираните организми.

"Хората ни се доверяват, тъй като знаят как работим", твърди тя, обслужвайки Зузи Пофи, една от клиентките си в малкото си магазинче, която не иска и да чува, за каквато и да промяна на правилата.

"Става дума за здравето ни", бунтува се тази 64-годишна жена, докато производителката ѝ обяснява основните линии на обсъжданото проектоспоразумение. "Трябва да вдигнем шум, за да ги накараме да отстъпят", твърди тя.

Според проучване на Търговската камара 94 на сто от австрийците подкрепят запазването на задължението за етикетиране на всички генномодифицирани храни.

Жителите на алпийската страна изглежда не са много чувствителни към аргументите на ЕК, според които поставеното в строги рамки законодателство за ГМО, забавя развитието на "нови геномни техники" (NGT), необходими за приспособяването към климатичните промени.

За създаването на по-устойчиви към сушата разновидности или такива с ниско съдържание на глутен, не трябва да се необходими трудоемки процедури за лицензиране, проследяване или контрол, които се наложени на трансгенните растения.

ЕК има подкрепата на по-голямата част от страните членки, както и на ЕНП, най-голямата партия в ЕП. Тя се надява да финализира текста преди европейските избори през юни 2024 г.

Хранително-вкусовата промишленост е в начален етап: 90 заявки за получаване на разрешително за отглеждане на култури с "нови геномни техники" са подадени в началото на юли. Една трета от тях са в напреднал стадий на проучване.

В Белгия царевицата вече се тества на открито, а в Швеция са засадени картофи.

С оглед на това, че Европа е регионът, в който температурите се покачват най-бързо, професионалните организации оказват натиск.

Някои от тях обаче се съпротивляват. Левите европейски партии изискват анализ на рисковете и начини за проследяване на "новите култури".

С етикета "Био Австрия" и с 13 500 членове, Виена разполага с най-голямата асоциация за опазване на биологичното селско стопанство на континента и застава начело на тази битка.

В партньорство с неправителствената организация "Глоубъл 2000" (Global 2000), "Био Австрия" е събрала през декември близо 421 000 подписа срещу смекчаването на директивите.

"Био Австрия" осъжда "подчинението" на Брюксел на лобита, както и "отстъплението от правилата за хранителна прозрачност".

"Входът към новото генно инженерство трябва да остане също толкова сигурен, колкото и при ГМО", призова председателката на организацията Гертрауд Грабман, чието мнение се взема предвид от правителството във Виена. Доминираното от Австрийската народна партия правителство защитава традиционните малки производители, залагащи на качеството, за да се наложат на единния пазар и разчита и на подкрепата на коалиционния партньор "Зелени-Зелена алтернатива" в битката срещу "калфите на магьосниците".

Промяната представлява "опасност", която "лишава потребителите от свободата им на избор", твърдят трима министри. Те обещават да направят всичко, "което е по силите им, за да запазят настоящите правила".

Беате Бренер разчита на тях, тъй като иска да запази "добрите автентични продукти", които са "гордостта на Австрия".


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    128 2 Отговор
    В управлението на ЕС е пълно с краварски подлоги,
    които са готови да затрият Европа, за да угодят на господарите си.
    Монтанто, Дюпон и други вече напускат Украйна и трябва някъде за преместят отровите си...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лост

    106 2 Отговор
    Бате Бойко, Кирчо и Х.Иванов са съгласни с това.Те на всичко козируват и отговарят:Аз съм съгласен.

    Коментиран от #9, #12

  • 7 инж технолог по хранене

    100 4 Отговор
    Генно-модифицираните хранителни продукти при разграждането им в червата на човешкия организъм ,могат да отделят отровни за човешкия био-поток(кръвта и био-разтворените хранителни вещества-витамини,белтъчини и въглехидрати),които да влияят отрицателно на дезокси-рибонуклеиновата и рибонуклеиновата киселини на човека. Така могат да се получат блокирания на животоподдържащите процеси и в един момент те да спрат,а това означава сигурна смърт на тъкани,органи и организма,като цяло. Или модификация на целия организъм.

    Коментиран от #23, #27

  • 8 смок

    51 2 Отговор
    Право си отбелязал пич,в бъдеще ще се появят мутантите.

    Коментиран от #28

  • 9 дойче зеленски

    94 1 Отговор

    До коментар #6 от "Лост":

    Това са най-мръсните подлоги в цялата българска история, заедно с ония от дпс, надминаха по навеждане дори и Стамболов!
  • 10 абг

    110 2 Отговор
    За съжаление Урсула вече подписа. Подписа също и от 2026-а акциза на пропанбутана да се изравни с този на бензина, подписа зелени сделки, истанбулски конвенциѝ, ядене на насекоми и въвеждане на цифрово евро. А да и забрана на 8К телевизорите в Европа. В близко бъдеще се очаква да подпише и "постпандемичното споразумение" със СЗО. Нужна е съпротова от всички европейски граждани, иначе диктатурата е неминуема.
  • 11 Русенец

    75 2 Отговор
    Няма не искам, няма недей,
    новият ред се прокарва от злодей.
  • 12 Вий

    67 1 Отговор

    До коментар #6 от "Лост":

    АКО, КАЖАТ НЕ, ЩЕ ИМАТ ПРОБЛЕМИ ОТ ЛИЧНО ЕСТЕСТВО. ПРЕДУПРЕДЕНИ СА ДА КОЗИРУВАШ, КАКТО СИ ТРЯБВА ПО УСТАВ НА БРЮКСЕЛ. КАКВО ПРАВЯТ ЕДНА КАМАРА НАШИ ДЕПУТАТИ ВСЕКИ ДЕН ТАМ, НА РАБОТА УЖКИМ?????? А КАКВО РАБОТЯТ????? ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ??????

    Коментиран от #17

  • 13 ха ха

    43 4 Отговор
    Аре, ве! Развикали се австрийците! Няма страшно, ако нещо не работи ще ви ваксинират и готово. Какво се правите, че не знаете как става?
  • 14 Макробиолог

    51 1 Отговор
    Ха дано ,ама на дали...и тук американците нямат нищо общо, те са генно модифицирани отдавна без някой да ги пита...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    57 1 Отговор
    ЕНП - еволюирали нацистки престъпници.....
  • 17 Киро

    49 0 Отговор

    До коментар #12 от "Вий":

    Ходят по два дни или хич на някакви заседания , дори нямат и идея за какво , но получават по около 25000 Евро. За офис и сътрудници. Някой все пак трябва да превежда и да им подсказва , когато ги попитат за нещо , което се е случило в ЕП, ЕК.
    Ето го Баречката. Какъв език знае?
    То и само да е той. Лилиту Павлова , която си купи с отиването там къща в Люксембург. В Перник щяха да пият вода?!
  • 18 Дедо Пене

    55 1 Отговор
    МНОГО СА ПРАВИ АВСТРИЙЦИТЕ И ТОВА Е В ПОЛЗА И НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ, ЗАЩОТО ТЪРГОВИЯТА СЪС СЕМЕНА ОТ САЩ МИНАВА ПРЕЗ АВСТРИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ И ЦАРЕВИЦА, СЛЪНЧОГКЕД, РАПИЦА, ПШЕНИЦА Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СА ГЕННО-МОДИФИЦИРАНИ!БЪЛГАРИ, ПАЗЕТЕ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА СИ, ПРОТЕСТИРАЙТЕ СРЕЩУ ЕВРОПЕЧАЛБАРИТЕ, ЗАЕДНО С АВСТРИЙЦИТЕ!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Калпазанин

    40 1 Отговор
    Аз като европейски гражданин искам да знам, кой иска да ми наложи да се внася гмо в Ес
  • 21 Фъфльо Дилов

    6 34 Отговор
    Аплодисменти за брюкселски управляващи, само напред, и да не се съобразят с киселаците от гнила аустриа.
  • 22 Калпазанин

    27 2 Отговор
    Имаме си достатъчно че и в излишък не само в бг но и в Ес, гмото отровата да си я ядът в обора
  • 23 Сега

    5 40 Отговор

    До коментар #7 от "инж технолог по хранене":

    смях в залата, И едно и друго са биологични продукти и всичко друго е измислица на кремълска пропаганда.

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Кирил петков

    23 3 Отговор
    АЗ НЯМА ДА СЕ СЪПРОТИВЛЯВАМ! ДАВАЙТЕ ГМОТО НА ГАН Я! АЗ СИ ИМАМ ФЕРМА И СИ ЯМ ОТ НЕЯ ЧИСТО НОСЯТ МИ ПРЕСНИ МАЛИНКИ И БОРОВИНКИ ОТ ПИРИН С ХЕЛИКОПТЕР! ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА! СЛАВА КАНАДА!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Снайпер

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "смок":

    За съжаление, те вече са сред нас!
  • 29 1122

    27 2 Отговор
    Защо бе Господи тия хора не се спряха с това генно модифициране,защо постоянно изправят човечеството пред непредвидими произшествия относно сигурноста им на оцеляване в тоя свят.Докога ще си играят с търпението на хората?Трябва ли населението да се амбицира и да смачка всички които се опитват да нарушават естествения ритъм на хората по земята.Какво искат тия да унищожат човека и да останат само тия идиоти ли?
  • 30 Анонимен

    15 0 Отговор
    Само в България си мълчим нали гушкат пари не наяли се фермери.Тихичко преди 15 години насадиха царевица,Рапица даже връзки им трябваха.
  • 31 Не са съгласни

    2 12 Отговор
    Защото печелят от лековорници които вярват на био етикета и ги е страх да не им се разпадне далаверата. Всъщност това споразумение ограничава ГМО но и дава възможност на други производители да стъпят на пазара. От това обаче и от лошите източноевропейци много ти е страх австрийските селяндури
  • 32 БгТопИдиот🇧🇬

    3 0 Отговор
    Таз цивлизация да отива у киреча,да пускат следващата да се въди !
  • 33 Другият един

    6 0 Отговор
    В Австрия управляват австрийци избрани с доверието на австрийци и носещи отговорност пред тях Тук управляват негодници с зависимости носещи отговорност пред господарите си които ги държат на къс повод е това е разликата И ще ни хранят с ГМО боклуци ще направят горива ток и вода скъпи и пре скъпи ще продадат по скоро ще подарят природните ни ресурси накрая може и във война да ни вкарат само и само да не расърдят господарите си които яко са ги пипнали за едно место А за българския народ хич не ги интересува даже вече партии и референдуми ще забраняват щото не били демократични Това нещо България вече не е държава а някакъв колониален анклав със законно престъпен привкус
Новини по държави: