Last news in Fakti

6 Август, 2023 13:45 2 454 12

Напрежение в Южнокитайско море! Китайската брегова охрана използва водни оръдия срещу филипински кораби

  • китай-
  • филипини-
  • южнокитайско море-
  • тайван-
  • си дзинпин

Пекин има териториални претенции за почти цялото Южнокитайско море въпреки насрещните претенции на Филипините, Виетнам или Малайзия, пренебрегвайки международно решение от 2016 г. в ущърб на Китай

Напрежение в Южнокитайско море! Китайската брегова охрана използва водни оръдия срещу филипински кораби - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Филипините обвиниха днес китайската брегова охрана, че е стреляла с водни оръдия по филипинските кораби в Южнокитайско море, като нарече тези действия незаконни и опасни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Филипинската брегова охрана категорично осъжда опасните маневри на китайската брегова охрана и незаконното използване на водни оръдия срещу (филипински) кораби", се казва в изявление за инцидента, който се е случил вчера.

Според филипинската брегова охрана инцидентът е станал, докато нейни катери са ескортирали кораби, превозващи провизии за филипински военнослужещи, разположени на атола Втори Томас от островите Спратли в Южнокитайско море.

Пекин има териториални претенции за почти цялото Южнокитайско море въпреки насрещните претенции на Филипините, Виетнам или Малайзия, пренебрегвайки международно решение от 2016 г. в ущърб на Китай, посочва АФП.

Манила се оплаква, че нейните кораби, патрулиращи в тези спорни води, редовно са наблюдавани или блокирани от китайската брегова охрана или военноморски кораби.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    25 9 Отговор
    Ами ще има ,нарича се "южнокитайско "море!

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Русофил

    11 16 Отговор
    Една война на Китай би ги върнала доста назад.

    Коментиран от #3, #4, #7

  • 3 Хахаха..

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Нещо като УК може да станат,схванах ти намека..
  • 4 АУУУУУ

    12 26 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    КАК Я ВИЖДАШ ВОЙНА НА КИТАЙ СРЕЩУ ВСИЧКИ В РАЙОНА.........МАЛАЙЗИЯ, ИНДОНЕЗИЯ, ФИЛИПИНИ, КАМБОДЖА, ВИЕТНАМ, ЮЖНА КОРЕЯ, ЯПОНИЯ...........СЛЕДВАЩАТА АРМИЯ КОЯТО ЩЕ ЯДЕ БОЙ ....КАТО РУСКАТА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #10

  • 5 Умнико

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Виж къде е Китай и къде са островите Спратли.
  • 6 Мда

    9 12 Отговор
    Морето било тяхно, щото се казвало Китайско ! По тази логика Черно море трябва да е на Черна гора, а Атлантическият океан - собственост на НАТО !

    Коментиран от #12

  • 7 Да ти кажа ..

    6 10 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    То Китай яде веднаж дърмола..драха ги виетнамчетата с кеф и по бързата процедура....ма така ги драха, че още им държи топло. А пък Япония какво шлякане им направи през ВСВ, не е за разправяне... Колко е Япония , колко е Китай... да си Умреш от смех..китайчетата винаги са били слаби войници, и това е факт. Иначе до сега 100 пъти да са напднали Тайван..ама пусто шубе...
  • 8 Ердоган

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    А Азовско море на АЗОВ ли е?
  • 9 димо

    12 2 Отговор
    Същите тези не вини св..не се оплакват но забравят ,че предоставиха на Американците да имат там военни бази които застрашават Националната безопасност на Китай. Сега се строят нови а някои ги разширяват а иначе са не вини и Китай е виновен за всичко.
  • 10 Съдията Дред

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "АУУУУУ":

    Въпроса е кой иска да воюва с Китай вместо Щатите

    Коментиран от #11

  • 11 АУУУУУ

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Съдията Дред":

    ВСИЧКИ СТРАНИ В РЕГИОНА ИМАТ ПРОБЛЕМ С КИТАЙ.....ТАКА ЧЕ АКО КИТАЙ ПОСМЕЕ ДА НАПАДНЕ ......... СПУКАНА МУ Е РАБОТАТА.....ПЛЮС ЧЕ СА БЕСНИ ЧЕ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ МНОГО ЗАПАДНИ КОМПАНИИ ПРЕМЕСТИХА ЗАВОДИТЕ СИ ОТ КИТАЙ В ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ ПЛЮС ИНДИЯ.....КОЯТО СЪЩО ИМА ТЕРИТОРИАЛЕН СПОР С КИТАЙ ....И ТАМ НЕПРЕКЪСНАТО ИМА ПРЕСТРЕЛКИ МЕЖДУ ИНДИЙЦИ И КИТАЙЦИ.......ТАКА ЧЕ КИТАЙ НЕ СА ЧАК ТОВА ЗА КОЕТО СИ МИСЛИТЕ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 12 Поумнял

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мда":

    Ми Атлантика си е собственост на НАТО!:) А, Черна гора няма нищо общо с Черно море!:) Между другото се нарича Монте Негро!:) Само сърбите и такива като теб я наричат Черна гора!:)