Last news in Fakti

7 Август, 2023 20:39 3 675 23

Филипините предупредиха Китай: Тези острови са наши!

  • китай-
  • филипини-
  • фердинанд маркос-младши-
  • южнокитайско море

Никой не беше ранен по време на инцидента на 5 август на плитчината, но една от двете филипински лодки, които транспортираха провизии, не успя да изпълни мисията си

Филипините предупредиха Китай: Тези острови са наши! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Филипините предупредиха Китай, че няма да изоставят спорния риф в Южнокитайско море, след като обвиниха бреговата охрана на Китай, че използва водни оръдия и "опасни" ходове, за да попречи на Манила да изпрати доставки на своите войски там, окупиращи рифа, предава Ройтерс.

Сравнявайки инцидента от 5 август със ситуацията "Давид срещу Голиат", Джонатан Малая, високопоставен служител на Съвета за национална сигурност на Филипините, каза, че засиленото присъствие на Китай във Втората Томасова плитчина няма да възпре решимостта на Филипините да защитят позицията си там.

"Никога няма да изоставим плитчината Аюнгин", каза Малая, използвайки местното ѝ име, докато отхвърли призива на Китай към Манила да премахне военния си кораб от атола, който умишлено беше оставен върху плитчината през 1999 г., за да засили претенциите за суверенитет на Филипините.

"Ще продължим да снабдяваме войските в заседналия кораб толкова дълго, колкото е необходимо", каза Малая на съвместна пресконференция с военните, филипинската брегова охрана и външното министерство.

"Наше право е да донесем необходимото, за да поддържаме станцията и да сме сигурни, че нашите войски там са правилно снабдени."

Китай каза, че по-рано е казал на Манила да не изпраща кораби до плитчината и да не изпраща "строителни материали, използвани за мащабен ремонт и подсилване" на военния кораб, след като е научил за този скорошен план за доставка, се казва в изявление на китайската брегова охрана в понеделник.

Китайското външно министерство заяви, че действията на Филипините нарушават суверенитета на Китай и Декларацията за поведението на страните в Южнокитайско море. В него се казва, че плавателният съд е бил спрян "в съответствие със закона".

Той описва подробно изявление на Държавния департамент на САЩ по въпроса, което според него атакува законната защита на морските права на Китай и действията на правоприлагащите органи и одобрява "незаконното провокативно поведение" на Филипините, на което Китай твърдо се противопоставя.

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, твърдение, отхвърлено в международен план, докато Малайзия, Виетнам, Бруней, Тайван и Филипините имат различни претенции към определени области водите му.

Използването на водни оръдия от страна на китайската брегова охрана в събота не е първият подобен инцидент, тъй като тя също водни струи срещу лодките на Манила на мисия за снабдяване с храна и вода за малката група войници, живеещи на борда на ръждясалия военен кораб през ноември 2021 г.

Последните действия на Китай, които филипинската армия определи като "прекомерни", подкопават усилията за укрепване на доверието между Манила и Пекин и подчертават "крайната нужда" от кодекс на поведение, каза говорителят на външното министерство на Филипините.

Връзките между Филипините и Китай станаха напрегнати при президента на Филипините Фердинанд Маркос-младши, като Манила се върна към своя традиционен съюзник, Съединените щати, които изразиха подкрепата си за Манила и обвиниха Китай, че "заплашва регионалния мир и стабилност".

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос - младши каза, че страната му връчила протеста си на китайския посланик в Манила, когото външното министерство е извикало.

Никой не беше ранен по време на инцидента на 5 август на плитчината, но една от двете филипински лодки, които транспортираха провизии, не успя да изпълни мисията си.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помак

    15 5 Отговор
    ...Ништо не мога да разбера ...вав 2о век сме а оште има претенции за земли...а ако ...атмосферата внезапно исчезне ...а ако землята се расцепи...
  • 2 Хо Хо хо

    15 9 Отговор
    хумор на здачаване.... как ви наемат в те факти дпс-гроб.....
  • 3 Филипинчер

    25 18 Отговор
    С гумени лодки срещу боен кораб, умни са като украинския сухопътен флот.
  • 4 Колко

    5 9 Отговор
    Колко сестри президентът СИ има?
    Те са повече от две
    Ако числото което показва тяхната бройка се умножи само на себе си се получава число което погледнато огледално представлява двойно по-голямо число от бройката на сестрите му
    Колко са,?
    АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА РЕШИТЕ ТАЗИ ЕЛЕМЕНТАРНА ЗАДАЧА ЗА 30 СЕКУНДИ НЕ ВЗЕМАЙТЕ ОТНОШЕНИЕ ПО ТАЗИ И КОЯТО И ДА Е ДРУГА СТАТИЯ

    Коментиран от #11, #14

  • 5 Боруна Лом

    23 18 Отговор
    ЯВНО СЕ ПОДВЕЖДАТ ПО АКЪЛА НА КРАВАРИТЕ! ЖАЛКО, МНОГО ЖАЛКО! ВИЖТЕ УКРИЯ!
  • 6 Хихихи..

    13 9 Отговор
    Китай отговори,ние сме по-жълти и по-силни.Аре чупарата..
  • 7 Спорят

    12 11 Отговор
    Китай и Филипините

    Кой се появява още там в този спор между две суверенни държави
    Пуснах те от първия път
    СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ
  • 8 007

    18 18 Отговор
    Империализъм + комунизъм = идиотизъм!!! Азиатските империи чайна и раша са главната заплаха за света през 21 век. Само с твърдост и единство ще останем свободни и проспериращи!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #12, #21

  • 9 Спорят

    8 9 Отговор
    Китай и Филипините

    Кой се появява още там в този спор между две суверенни държави
    Познахте от първия път
    СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ
  • 10 Империализъм + комунизъм = 007!!!

    4 4 Отговор
    Познайте защо
  • 11 Колко

    0 9 Отговор

    До коментар #4 от "Колко":

    Тези които ми слагат минуси да не участват по-нататък в дискусията

    Коментиран от #16

  • 12 Императора

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "007":

    Империализмът е зло, за съществуването на злото нация и религия не играят, да обясня...

    Коментиран от #17, #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Три

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Колко":

    Сестри
  • 15 Име

    8 7 Отговор

    До коментар #13 от "Аз.казах":

    Всеки тъпакдал фрхнологии на китай и рашистан трябвя лично да получи куршум в челото показно на тротоара
  • 16 Някъде към

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Колко":

    🈸🈺🉑㊙️🈹🈲
  • 17 стоян

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Императора":

    До 12 ком - кумунистите към кои се броят след като дядо баща а сега и внук управляват кумунист Корея
  • 18 007

    10 8 Отговор

    До коментар #12 от "Императора":

    Айде да не ми обясняваш п0дл0г0. Вземи прочети малко от Ботев,Раковски, Захари Стоянов и после ще ми обясняваш!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬

    Коментиран от #19

  • 19 Куха

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "007":

    Главо 007..
  • 20 Мандо …Хахахах

    6 6 Отговор
    Филипинците влизат на бой с ратанови тояги , срещу ядрена държава ,, ааабе ко пишете вие бе аахахахаха
  • 21 Куха

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "007":

    Лвйка 007..
  • 22 Абе

    3 5 Отговор
    Японците неслучайно са гитрепали като прасета тия китайци - оставиш ли ги да си вирнат носовете, стават невъобразимо нагли и арогантни !
  • 23 нещастни селяни

    2 1 Отговор
    Между 1898 и 1911 г. – период, в който продължава Филипино-американската война, един милион филипинци са убити в борбата си да сложат край на американската окупация на островите предвождана от генерал Артър Макартър. Войната започнала, когато филипинците, след победата над Испания, не получили обещаната от САЩ независимост. МИСЛЕХ СИ, ЧЕ САМО НИЕ СЕ КЕФИМ НА ДПС