Last news in Fakti

11 Август, 2023 18:18 3 742 12

Спорът се ожесточава! Филипините се опитват да запазят контрол върху спорна плитчина

  • аюнгин-
  • китай-
  • филипини-
  • южнокитайско море

Китай призова Филипините да изпълнят обещанието да изтеглят заседналия кораб, но Манила отрече да е сключила каквото и да е споразумение за изоставяне на плитчината, която нарича Аюнгин

Спорът се ожесточава! Филипините се опитват да запазят контрол върху спорна плитчина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Филипините разглеждат няколко варианта за укрепване на контрола си върху оспорваната Втора Томасова плитчина в Южнокитайско море, включително ремонт на заседнал и ръждясал военен кораб, който използват като военен пост, ход, който вероятно ще разгневи Пекин, предава "Ройтерс".

"Всички курсове на действия за удължаване на престоя ни там се обмислят... един от тях е обновяването", каза вицеадмирал Алберто Карлос, началник на Западното командване на Филипините, на съвместна пресконференция с военния началник Ромео Браунър.

Филипините умишлено закотвиха на сушата военния кораб Сиера Мадре от епохата на Втората световна война през 1999 г. като част от претенциите си за суверенитет върху Втората Томасова плитчина, която се намира в тяхната изключителна икономическа зона, и ротира шепа войски през кораба.

Китай призова Филипините да изпълнят "обещанието" да изтеглят заседналия кораб, но Манила отрече да е сключила каквото и да е споразумение за изоставяне на плитчината, която нарича Аюнгин.

Приоритетът на Филипините в момента е да възобнови мисията за ротация и снабдяване на своите войски на атола, което вероятно ще се проведе след две седмици, каза Карлос.

"Молим се да няма инцидент с водно оръдие, да има по-малко агресивен прием от другата страна, особено поради международното внимание, което този инцидент предизвика", каза той.

Япония, Франция, Южна Корея и Съединените щати изразиха загриженост относно "опасните" ходове, извършени от съдовете на китайската брегова охрана срещу снабдителните лодки на Манила на 5 август, включително използването на водни оръдия .

Действията на Китай принудиха една от двете лодки, ударени от водното оръдие, да се върне, докато втората лодка е достигнала плитчината, след като направи "драстична маневра", за да "избяга от опитите за таран", каза екипажът на филипинския флот на плавателния съд.

"Бяхме ударени от водното оръдие. Хранителните запаси, които носехме като ориз, зеленчуци и месо, бяха намокрени", каза офицер от флота Рамзи Гутиерес, което противоречи на видеозаписи, публикувани от Китай, които показват друго.

Гутиерес трябваше да започне първото си дежурство на плитчината, ако лодката му не беше блокирана от китайски кораби.

Филипините спечелиха международно арбитражно решение през 2016 г. срещу претенциите на Китай за суверенитет в Южнокитайско море, след като трибунал постанови, че широкообхватният иск на Пекин няма правно основание, включително във Втората плитчина Томас.

Китай, който не признава решението, е построил милитаризирани, изкуствено създадени острови в Южнокитайско море и претенциите му за исторически суверенитет се припокриват с изключителните икономически зони на Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Индонезия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    8 12 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи..":

    само с 1-с твоята......

    Коментиран от #5, #6

  • 4 фактите

    18 1 Отговор
    Всичко е заради богатствата под водата, нефт, газ... Корабът не е военен пост, както пише, а ефин вид "обитаема" зона, която попада в 200 милната икономическа зона на Филипините! Тънък момент е че ако там няма хора, китайците могат да го завземат понеже не е обитаемо място... малко сложни международни юридически постановки, но накратко става въпрос за пари и то много пари и влияние.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хихихи..

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Нямам жена,само "гари".Нали харесваш каубоите,като тях съм..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лондон

    5 5 Отговор
    Защо комунистите от Пекин не признават решението от Арбитража на Международният съд!!!
    Как таке те решиха и още повече със сила и агресия си присвояват морски територии!!!
    Трябва да се направи пълен бойкот на китайски стоки по цял свят , тогава дребните и дръпнати човеченца , умрели от глад , сами ще свалят комунягите от власт!!!
    Западна Европа и Америка да прехвърлят своите инвестиции от оризарника в Турция , Източна Европа ,Мексико и т.н ...
    Тези комунягиндъдипаха Джак Ма , собственика на Али Баба , изчезнаха много видни финансисти , дори техния външен министър потъна вдън земя!!!
    Те са подобие на Кремълските плъхове , само , че те нагъват ориз а алкашите се наливат с одеколон Тройной,
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Коректен

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Крайно време е да се окъпеш обръснеш да си смениш долните гащи😷