Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Август, 2023 17:20 15 184 122

CNN: Украинските удари с дронове пренасят войната в Русия, какво означава това за конфликта?

  • русия-
  • украйна-
  • дронове-
  • война-
  • артилерия-
  • шахед

Киев обикновено не поема пряка отговорност за атаките, въпреки че нейните реакции станаха по-оптимистични през последните седмици

CNN: Украинските удари с дронове пренасят войната в Русия, какво означава това за конфликта? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските удари с дронове в Русия някога изглеждаха немислима перспектива. Но подобни атаки стават все по-често срещана характеристика на войната на Москва – с предупреждение на Киев, че ще има още. Поредица от удари с дронове обхванаха руски градове, включително Москва през цялото лято. В петък стана един от най-драматичните досега - морски дронове се насочиха към голямо руско пристанище на стотици мили от контролирана от Украйна територия, оставяйки военен кораб в списъка. Те отклониха вниманието от украинското контранастъпление, което тепърва ще дава осезаеми резултати на бойното поле, и пренесоха войната в Русия.

Но те не са без риск за Киев, който иска да овладее първия фронт на войната, като същевременно поддържа отношения със западните нации, които са предпазливи от всякакъв намек за ескалация. Украинският президент Володимир Зеленски предупреди миналата седмица, че войната „постепенно се връща“ в Русия след последната от поредица атаки с дронове, извършени вътре в страната. Инцидентите от миналия уикенд удариха сгради в Москва, атакувани от дронове. Във вторник дрон удари същия небостъргач в Москва.

От това последваха два подобни опита за атаки, за които руски официални лица докладваха по-рано през юли, и множество подобни инциденти през юни. През май очевидна атака с дрон над Кремъл доведе до взривове в небето над седалището на руската власт.

Украйна обикновено не поема пряка отговорност за атаките, въпреки че нейните реакции станаха по-оптимистични през последните седмици. „Разстоянието и възможността за отричане между Киев и тези атаки е значително по-малко“, каза Дъглас Бари, старши научен сътрудник по Военна космическа техника в Международния институт за стратегически изследвания (IISS), пред CNN.

Сега изглежда има почти мълчаливо признание, че това са били те

Украинският министър Михайло Федоров, чието министерство на дигиталната трансформация наблюдава плана за доставка на „Армия от дронове“ на страната, каза, че ще има още удари с дронове, докато Киев засилва своята паралелна лятна контраофанзива, целяща да изтласка руските войски от украинска територия.

Трудно е да се установи кои точно оръжейни системи са използвани при атаките и към кои точно сгради са насочени, като и руската, и украинската страна отказват да запознаят с подробностите за инцидентите. Но очевидно има огромни разлики между тези атаки, които са ограничени по обхват, взели са малко жертви и не са били насочени към жилищни сгради, и тези, които Москва е предприела безразборно срещу украинските населени центрове.

„Независимо дали действително пристигат до набелязаните цели или не, изглежда, че целите са сгради, които са свързани с воденето на войната в Украйна“, каза пре CNN Кийр Джайлс, експерт по Русия в Chatham House и автор на книги за Русия инвазия и външна политика. „В това отношение е много различен подход от онова, което сме виждали в Русия, с безразборни терористични атаки.“ Джайлс отбелязва, че има „отворен въпрос как точно Украйна извършва атаките“. Но ударите „показаха неспособността на отбраната на Русия, добави той.

Еднопосочните безпилотни летателни апарати (UAV), които привидно са били изстреляни, „носят доста малка бойна глава и са били използвани в малък брой, така че по отношение на прякото военно въздействие, това е меко казано ограничено“, каза Бари. „Видовете системи, които Украйна използва, са прости, сравнително казано, но за целта си те са ефективни“, добави Бари. Най-важното е, че няма предположения, че оръжията са дарени от Запада. „Тези системи в Украйна могат да си произвеждат сами“, каза Бари, позволявайки на Киев. „По същество това е да се покаже, че Москва не е извън обсега“, каза Бари.

Няма нищо, което да подсказва, че Украйна е използвала предоставено от НАТО оръжие в Русия – това вероятно е мост, който те не биха помислили да прекосят в момента – но очевидно е станала по-смела да пренесе войната в Русия. И в замяна западните лидери като цяло изглеждат спокойни относно подхода. „Дългогодишната забрана за нанасяне на удари в Русия, която беше въведена от доставчиците... беше неуместна и погрешно възприета“, каза Джайлс. „През целия този период тя играе играта на Русия по руските правила.“ Все още има известна разлика в начина, по който западните лидери гледат на атаките на руска територия, като Съединените щати са особено загрижени. „Като цяло ние не подкрепяме атаки в Русия“, каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер пред репортери в края на миналия месец, според Ройтерс. Но увереността на Киев и нарастващата готовност да се откаже от руската подкрепа за войната вероятно ще означават, че подобни удари остават характерна черта на конфликта. „Невъзможно е да се каже как ще се развие това, но със сигурност трябва да очакваме поне това ниво на постоянен барабанен ритъм на демонстрации на руска уязвимост да продължи“, каза Джайлс.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    134 43 Отговор
    Пълна глупост нищо не пренасят от това положението на фронта не се променя в полза на укрите.

    Коментиран от #25, #107

  • 3 Голата истина

    188 64 Отговор
    Русия се бие срещу цялото нато и се вижда гнилата европа издиша като свински мехур за бабек

    Коментиран от #45

  • 4 фен

    155 32 Отговор
    Означава, че приключва. Проблемът е, каква простотия ще извършат американците, изоставяйки Украйна.

    Коментиран от #29, #115

  • 5 Читател

    110 25 Отговор
    Означава че ще обявят война и тогава вече става страшно.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ами това означава

    132 26 Отговор
    Че на укрите ще им стопят сегментите с по силни и тежки оръжия. Ще има рев
  • 8 Последния Софиянец

    20 38 Отговор
    Всички т р о л о в е - атака!

    Коментиран от #13, #78

  • 9 Реалист

    116 32 Отговор
    Настъплението умря, Украйна с него до година или две.

    Коментиран от #11

  • 10 Лесен отговор

    63 39 Отговор
    Означава че понеже разрушават пристанищната инфраструктура на Украйна украинците ще ги спрат да плават през Черно море изобщо
  • 11 Последния Софиянец

    26 12 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Получаваш плюс от мен.
    Останалите, къде сте?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Голата истина

    43 3 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Свършиха ли ти картофите в заведението
  • 14 от друг ъгъл

    93 22 Отговор
    Китайски и руски кораби проведоха "експедиция" близо до Аляска, а САЩ са изумени от "наглостта" на двете държави! Гледайте в переспектива докато западните олигофpени се хихикат на "атаките" с донове в сърцето на Русия! Сещайте се!

    Коментиран от #28

  • 15 Дааа

    34 75 Отговор
    Това не може да е вярно, от Кремлин казаха, че всички дронове са неутрализирани... А както всеки знае, Кремлин НИКОГА не лъже!!🙈🙊👺😂😂😂

    Коментиран от #27

  • 16 Отлично

    33 82 Отговор
    Отлични новини, особено в икономически план. Агресора трябва да плаща нарастваща икономическа цена за злодеянията си.

    Коментиран от #19, #95

  • 17 Означава, че...

    34 75 Отговор
    Означава, че морето стана тясно за руснаците.
  • 18 Хаха

    23 54 Отговор
    още 1000 години западните първобити ще пращат Русия в небитието с камъни и прашки. Хехе.
  • 19 Хихи

    66 10 Отговор

    До коментар #16 от "Отлично":

    Мечтай си. Оди да скачаш за Истанбулската, не ги разбираш тия работи.
  • 20 СиЕнЕн е организация

    63 16 Отговор
    с най-малко доверие и гледаемост в САЩ. Дори новинарски подкастове в мрежата са с по-голяма гледаемост и доверие.
    Това което спасява СиЕнЕн от пълен фалит е са ги натрапили на еърпортите/летищата и други обществени места... и от това кретат.

    Защо трябва да ни ги навирате?
  • 21 Абе

    30 71 Отговор
    Май путлеристите са в много черна серия вече. Първо на 17.07 отново повреден кримския мост. На 31.07 попадение по сграда в центъра на Москва в която се помещават правителствени агенции. Ден по-късно повторно попадение по същата сграда.След три дена на 04.08 улучен и повреден десантния кораб. На 05.08 попадение на танкер за превозване на горива за армията на Путлер. Така както е тръгнало направо трябва да се страхуват с каква новина ще осъмнат всеки ден путлеристите.

    Коментиран от #26, #31, #47

  • 22 ГеювИ

    85 17 Отговор
    Абе до къде стигна контраофанзивата ? Пред Москва ли са вече? Или понеже имаше дъжд и пораснаха храсти и треволяци и това я забавя нещо? Някои нещо знае ли? Нищо не се пише нещо!

    Коментиран от #30

  • 23 Какво означава ли

    79 19 Отговор
    Че целите на Русия ще се променят и те няма да са в полза на Украйна!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Драгой

    20 43 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    И фронта се измести, ама Митрофанова не ти казва :)
  • 26 Епа оно

    51 9 Отговор

    До коментар #21 от "Абе":

    кат са свършени рашъните кво ги чепкате вие жендерите секи ден? Глейте си тука Истанбулската и кротувайте.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Перспективата

    21 60 Отговор

    До коментар #14 от "от друг ъгъл":

    Перспективата е ясна : 1914 територия от 23.4 милиона кв. километра, население около 9% от световното, икономика съпоставима с тази на 6–те най–силни и догонваща ги с много, много бързи темпове, съюзници 4 от 6–те Велики сили. След 109 години през 2023....най дългата тридневна война в историята. Територия 17 милиона кв. км., население под 2 % от световното, в икономиката най силният и отрасъл ВПК не може да създада дронове без решаващата помощ на Иран...Иран, съюзници – Беларус, Иран, КНДР, Никарагуа и ЦАР........Перспективата е ясна.....леталният изход на остатъчната империя на злото е гарантиран....въпрос на време е.
  • 29 Читател

    35 5 Отговор

    До коментар #4 от "фен":

    Или нов вирус или нова война те труго не правят
  • 30 ха ха ха аха ха

    28 11 Отговор

    До коментар #22 от "ГеювИ":

    Каква контраофанзива нали украйна е превзета преди 530 дни.

    Коментиран от #34

  • 31 Ивайло

    7 34 Отговор

    До коментар #21 от "Абе":

    Правилно! С това темпо рушляците направо немат вече въздух! А па украинците... леле майко!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Оракул

    36 12 Отговор
    На тия от Сиенен дето питат отговора е прост ще гризнете дървото
  • 34 Да, бе да

    15 30 Отговор

    До коментар #30 от "ха ха ха аха ха":

    Напълно превзета е даже обиколиха земята и сега пак са при Бахмут на 60км от официалната международно призната от всички граница на Путлеристан
  • 35 Какво означава

    36 11 Отговор
    Преход от война към тероризъм. Западното оръжие,тактика, обучение и финансиране отиде на кино.

    Коментиран от #43

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мишел

    64 13 Отговор
    СНН се майтапят. Украинските дронове пренасят до Москва от 0.2 кг.експлозив, с които счупват 6 прозореца на случайна сграда, до 2кг.експлозив за 50 кв.м начупени дограми, пак на случайна сграда.
    В отговор руснаците вчера с 50 000-60 000 кг взрив не само преораха трите най големи украински летища, заедно със самолетите, укритията, складовете със Сторм Шадоу , а на четвърто летище унищожиха стотина ракети за Пейтриът от поредната пратка оръжия от САЩ, но и попитаха укринския стратегически резерв 10- ти корпус, който отива на фронта.
    Днес руският отговор продължава.

    Коментиран от #50, #52

  • 38 А бе

    43 7 Отговор
    Какво стана с двете летища на украинците, някой знае ли?
  • 39 Още три

    17 0 Отговор
    Дни останаха...
  • 40 Боруна Лом

    43 12 Отговор
    ОЗНАЧАВА, ЧЕ УКРИЯ И СЪЮЗНИЦИ.. ПЕЯТ ПОСЛЕДНА ЛЕБЕДОВА ПЕСЕН!
  • 41 ффф

    51 10 Отговор
    Е край , пуснаха няколко дрона и вече Окрайна настъпва в Русия . Противно е вече да се четат новините в краварски стил, но журналистиката не е толкова виновна , всичко идва от управляващите политици , които искат да заличат не само всичко руско , но и всичко българско ......такива негодници , не е за вярване .
  • 42 Гориил

    43 7 Отговор
    Това означава, че Западът отчаяно търси начин да избегне поражението. Войната се разпространява по целия свят и обещава ужасни проблеми, които няма какво да спрат и отразяват.
  • 43 Да, ама не

    26 8 Отговор

    До коментар #35 от "Какво означава":

    Атакуването на военни, военно логистични или административни цели дълбоко в тила на противника не е тероризъм, а стандартна военна тактика използвана от всички които имат средства да я реализират воюващи страни. За разлика от това атакуването на жилищни квартали и търговски центрове пълни с цвилни е точно тероризъм. Кой е терориста си личи най-добре по типа на поразяваните цели от двете страни.

    Коментиран от #58

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Голата ти истина

    14 52 Отговор

    До коментар #3 от "Голата истина":

    Украйна,която е 22-ра военна сила в света се бие сама срещу Русия,Иран,Беларус,Северна Корея и Чечня и на всичкото отгоре успя да унищожи 40% от цялата руска армия и въоръжение.Русия вече не съществува като военна сила.
  • 46 МДАМ

    10 33 Отговор
    Свободното падане на Раша продължава.
  • 47 Аде!

    37 8 Отговор

    До коментар #21 от "Абе":

    Ти виж руските отговори на всяка украйнска дивотия от твоята "черна серия" и сравни резултатите. Коя страна яде дървото.
    Укринците си плащат и ще плащат за гяволъците си винаги в десеторен размер. Както и със жертвите.
    Запада се прави на ни лук ял....но те стоят основно с разузнаване, логистика и изпратени оператори, зад тези дрон атаки.
    Колкото повече от "черната ти серия", толкова по-бързо ще колапсират Украйна напълно. Барабар с ЕС!

    А и с "великата украйнска офанзива" е приключено вече ако не си разбрал. Палачинката се обърна вече. Чети!

    Коментиран от #49

  • 48 факти

    11 35 Отговор

    До коментар #44 от "Курд Околянов":

    Русия няма военната сила да направи подобно нещо.Това в момента което виждаш в Украйна е тавана на руските военни възможности.Най-комичното е ,че това което си написал "Няма как да изхрани тия над 30 милиона жители в страна със съсипана икономика, без електричество, без питейна вода, празни магазини.." важи с пълна сила за Русия дори и без да има война на нейна територия все още.
  • 49 Ами...

    15 29 Отговор

    До коментар #47 от "Аде!":

    А ти чети какви икономики са се изправили една срещу друга. Русия е пътник в средносрочен план.
  • 50 Р.К.И.

    9 33 Отговор

    До коментар #37 от "Мишел":

    Щом могат да достигнат с 200 грама, ще могат и с два килотона(примерно). Към момента въпросът изобщо не е количествен. Въпросите са два : 1 - могат ли да достигнат? Отговор - могат. Вторият въпрос е свободният свят ще го приеме ли? Отговорът е - натам отиват нещата. От 2 изисквания имаме 1 1/2. Когато станат 2, Москва ще се превърне в полигон за всякакви украински бомби.

    Коментиран от #51, #64

  • 51 2254

    4 14 Отговор

    До коментар #50 от "Р.К.И.":

    А дано !
  • 52 Ами

    7 33 Отговор

    До коментар #37 от "Мишел":

    Изобщо не е важно колко килограма експлозив пренасят, а какво постигат.
    Дори и само счупени прозорци на сграда ползвана от правителствена агенция са много по-добър и ценен резултат от изличаването от лицето на земята на някой жилищен квартал на град пълен с обикновени цивилни чиято единствена вина е, че допускат върхушката да поудължава да управлява страната им и да се опитва да изнудва и тероризира света. В случая с ударите с дронове в сърцето на Русия нейната столица Москва има много важна роля и тя е не да засегне военният потенциал на страната, а да подкопае пропагандната машина на путлериския режим който е завзел Русия и е превърнал обикновените руснаци в крепостници на 21век. Това е толкова важно, защото трайната промяната в Русия може и ще дойде само отвътре от обикновените руснаци, а за да се случи това трябва да се разкъсат оковите наложени от путлериския режим, който се крепи основно на пропагандата.

    Коментиран от #75

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Бамбука

    12 30 Отговор
    Когато СССР се защитаваше срещу Хитлер, свободния свят застана зад тях. Стотици хиляди тонове оръжия, боеприпаси, храни, техника се превозват през Атлантика с цената на стотици потопени кораби и моряшки жертви. САЩ воюват с Япония, но през 1944 се включват и откриват и Западен фронт. Днес картината е променена. Украйна воюва за свободата на Родината си и свободния свят я подкрепя. Няма как Русия да издържи и спечели войната.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Гориил

    16 6 Отговор

    До коментар #43 от "Да, ама не":

    Съветвам ви да си припомните, че Хитлер бомбардира Лондон с ракети и как свърши всичко.Изстрел в главата, варел с бензин и запалка на дежурен офицер.

    Коментиран от #66

  • 59 Тяната

    26 8 Отговор
    Украинците искат да покажат на "колективният запад" , че вършат нещо за това дето ги завъртяха с парите! То нищо не вършат , ама пропагандата на платените медии ги превръщат от "мухав слон"! Писаха, преди 5 дена е ударена военно - морска база в Новоросийск - да ама Не! Много преди да стигнат базата, бяха взривени и двата дрона. Сега пак пишете фантастика,но като има кой да ви се вързва - става!
  • 60 Хохо

    19 3 Отговор
    Само Русия да не обяви война на Окряйна тогава ще видите.

    Коментиран от #76

  • 61 Глупости на търкалета

    11 26 Отговор

    До коментар #54 от "Курд Околянов":

    Тезата, че Русия нямала друг избор и защитавала руснаците живеещи в Украйна и затова нападнала е напълно несъстоятелна. А защо просто Русия не отвори границите си педи 9 години и не призова да се изселят всичките няколко милиона руснаци живеещи на украинска територия които се чувстват подтиснати или застрашени в Русия? Така те щяха да бъдат нъплно защитени без да пострада абсолютно никой. В Украйна да си правят каквото искат на своята територия . Просто това е едно скриване на имперските амбиции на режима в Кремъл зад лъжите, че защитавали на живота на руснаците живеещи в Украйна. Напротив в момента режима в Кремъл жертва живота на много руснаци само заради интересите си , които нямат нищо общо с интереса на обикновените руснаци. Другата пропаганда лъжа беше за НАТО. Украйна в НАТО не е и не може да бъде никаква военна заплаха за Русия, защото балтийските страни отдавна са в НАТО и реално НАТО отдавна е на руската граница. Просто Украйна в НАТО значи край за всички имперски амбиции на Русия и тя се стреми по всякак начин да ги запази, защото режима в Кремъл се нуждае от тези амбиции за да може да си запази властта.
  • 62 Ами кво да означава ,

    8 22 Отговор
    освен, че руските терористи трябва да напуснат Украйна!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Мишел

    28 5 Отговор

    До коментар #50 от "Р.К.И.":

    Руснаците са се погрижил през 1963 г. да създадат ПРО на Москва срещу килотонове непрекъснато я усъвършенстват. Сега Москва, Петроград и важните индустриални центрове са защитени от ПРО пето и четвърто поколение и Русия единствена притежава такава защита ( сравнение- Пейтриот е трето поколение). Няма други държави в света с такава ПРО.
    САЩ НатО няма да дадат на Украйна далекобойни оръжия , защото не желаят да рискуват руски удари по натовска територия, които биха ги принудили или да влязат в ядрена война и да бъдат унищожени заради някаква си Украйна, или да станат за смях

    Коментиран от #74, #80

  • 65 Реалист 1

    8 3 Отговор
    Всичко написано е само желание и пропаганда. Действителността е друга. И за да спре този ужас трябва всички да се примирят г реалностите.
  • 66 Да, ама не

    6 24 Отговор

    До коментар #58 от "Гориил":

    Точно така в свършил да и точно така ще същи и Путлер. Нима Путлер не прави точно същото с украинските гадове като Хитлер е правил с Лондон? Войната ще спре моментално когато Путлер се самоубие в своя бункер като Хитлер чието съвременно копие е той. Ако пък няма смелостта и достойнството да отърве света от себе си се ще се намерят доблестни и смели в Русия които ще му спретнат един атентат и ще освободят света от него. За разлика от Хитлер едва ли ще има късмета да оцелее при толкова атентати като него.

    Коментиран от #85

  • 67 Дивуй

    5 2 Отговор

    До коментар #53 от "8273":

    От коя лудница те отърваха?
  • 68 Иванов

    8 22 Отговор
    Аз от година казвам че само с отбрана не става трябва войната да се принесе на руска територия и ето стана, сега трябват повече удари по корабите подводниците и пристанищата на окупираните земи включително Азовско море трябват повече точно удари с по голяма сила по легитимните руски цели
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Toва е безспорен

    0 1 Отговор

    До коментар #70 от "бягай бягай":

    Факт.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Мечите ти

    6 18 Отговор

    До коментар #64 от "Мишел":

    Са безкрайни явно, но реалността е друга. Войната ще продължи още години.Путлеристан няма да бъде унищожен военно, а вече е унижен военно и ще бъде унищожен икономически в дългосрочен план. Точно затова се действа по този начин. Помага се само толкова колкото Украйна да може да продължи да се съпротивлява без да загуби. Времето работи срещу Путлеристан. Това е по-добрата стратегия защото ако Путлеристан само бъде разгромен военно ще се възстанови след време и всичко ще се повтори защото имперските амбиции ще продължат да съществува там.При икономическото поражение Путлеристан ще престане да съществува защото ще се разпадне, а това е единствения начин да се гарантира дългосрочен мир в глобален план.
    Путлер обрече Путлеристан влизайки в западния капан заложен в Украйна.Просто Путлеристан влезна перфектно с двата кака и ръце в капана който и подготвиха и вече няма никакво измъкване от там заслугата е само на на Путлер. След време в западните държави ще му издигат паметници като унищожителя на федерация.
  • 75 Така е

    6 19 Отговор

    До коментар #52 от "Ами":

    Кой каквото иска да си говори , но Путин е главния виновник и инициатора който натисна спусъка на войната и пръв нападна и започна тази агресивна война,като вероломно нахлу с пълчищата си в една суверенна и независима страна, без да се съобразява с международното право и принципите на ООН, за да я с военна сила окупира и за да анексира територии, като подцени народа на Украйна и и военния опит на украинците, изнесли най тежките и решаващи битки на 2СВ и че украинските инженери бяха в основата за успехите на съветското самолето и ракетостроене...!!!
    Да , два пъти атакуването на едно и също място на сградата в центъра на Москва, ползвана за правителствена агенция е само символично и засега е без жертви "показно" за високоточните възможности на украинската армия с по съвременните и превъзхождащи технологии на оръжия и имат за цел да стреснат и събудят руския народ преди да е станало късно и да има ненужни жертви, за да потърси отговорност за лъжите и престъпленията на диктатора...!!!
  • 76 Ами...

    1 4 Отговор

    До коментар #60 от "Хохо":

    Те досега мир ли обявиха?

    Коментиран от #83

  • 77 Шоги 6

    4 1 Отговор
    Като пишете ,да ли си проверявате написаното ...? Вярвате ли си...?!!!
  • 78 Шоги 6

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Като пишете ,да ли си проверявате написаното ...? Вярвате ли си...?!!!
  • 79 Иван

    3 12 Отговор
    Слава на Украйна!

    Коментиран от #111

  • 80 За нищо

    3 6 Отговор

    До коментар #64 от "Мишел":

    не са се погрижили. Абсолютно нищо не могат да направят срещу МКБР, нито те, нито която и да е друга държава. С400, 500 (дето ги няма) са пълен та.ак срещу МКБР, както и всички други, защото такива ракети НЯМАТ СПИРАНЕ.

    Коментиран от #101

  • 81 БМДТ

    6 9 Отговор
    Тук в коментарите чета, че ударите НЯМАЛИ ЕФЕКТИВНОСТ. Ехаааа гУеми сте специалисти. За да Ви се изясни ситуацията, ще цитирам думите на един ИСТИНСКИ специалист в тази дейност: Карлос Чакала
    "ПРИ ЕДИН АТЕНТАТ НЕ Е ВАЖНО КОЛКО ЧОВЕКА ЩЕ УБИЕШ, ВАЖНО Е КОЛКО ЩЕ УПЛАШИШ"
    А украинците почват добре да се справят.

    Коментиран от #86

  • 82 Православен

    8 3 Отговор
    ...Мътна работа , ако едно нещо , някаква атака се отрича от Киев , то значи са я извършили неговите съюзници , логично нали ! ...
    Какво друго би си помислил един здраво мислещ страничен наблюдател ? ....
  • 83 До сега е СВО

    9 1 Отговор

    До коментар #76 от "Ами...":

    Нещо съвсем различно от война.

    Коментиран от #87

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Гоуема бозъ

    9 2 Отговор

    До коментар #66 от "Да, ама не":

    Базирана на гоуемата пропаганда и лъжи на САЩ!
  • 86 Православен

    8 2 Отговор

    До коментар #81 от "БМДТ":

    Да , но отричат да са го извършили те , ...или много ги е страх или са ги извършили техните съюзници....

    Коментиран от #92

  • 87 Излагаш

    3 5 Отговор

    До коментар #83 от "До сега е СВО":

    се. Операция се прави за часове до дни, повече стане ли, вече е оси.ация 😉
    Как го наричат, за да заметат срама е друг въпрос.

    Коментиран от #89

  • 88 Троян

    4 4 Отговор
    Преди малко срещнах един Сърбин който живее във Троян, стиснахме ръците и напсувахме цялата шайка.
  • 89 Не бе

    5 0 Отговор

    До коментар #87 от "Излагаш":

    Истината никога не е излагане. Операции различни. Всяка следва своите цели.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 КОРЕКТИВ

    10 13 Отговор

    До коментар #86 от "Православен":

    Защо КВИЧИ маЦква -
    Украйна ли окупира руска територия ?!! На агресор се отговаря с агресия !!! Нали руската армия беше най-могъща и безаналогова, ... а днес хленчи, когато войната вече се води и на руска земя !?!
    СЛАВА НА УКРАЙНА !!!

    Коментиран от #93

  • 93 Първо

    16 9 Отговор

    До коментар #92 от "КОРЕКТИВ":

    къде видя руска армия? Единствено в пропагандните лъжи. Реалността е, че наемници като вагнеровци и кадировци със старо оборудване и по модерна въздушна подкрепа, не можаха да бъдат спрени. Второ! Когато някой обяви автономия и ти отидеш да го защитиш, не се нарича агресия, както ви карат НПО-тата на САЩ да тиражирате във всеки коментар, във всяка грантаджийска медия. Завиден е напъна ви да вменявате определени думички и термини, но има и хора гледащи случващото се и ползващи нещата на раменете си. И трето, това което се води на руска земя, в 90% от случаите е чист тероризъм. Да взривяваш кола с цивилни, да взривиш цивилен танкер, с риск да загине екипажа му, да направиш екологична катастрофа, да взривиш мост, когато се движат цивилни автомобили и още много подобни примери, света го е определил с думичката тероризъм. И той няма как да е такъв, когато е на територията на САЩ или Европа, а другаде да не е!

    Коментиран от #97

  • 94 значи едно ,че ще има зрелищна заря

    12 4 Отговор
    някъде в европа ,но с атомна експлозия ,честито на късметлийте
  • 95 Мечока

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Отлично":

    Вярвам че пишеш за сша
  • 96 Реалист

    13 7 Отговор
    Странна работа,великото НАТО води война срещу Русия но се радва на няколко терористични атаки.Изводът:НАТО=ТЕРОРИЗЪМ
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Русия на пусия....

    2 6 Отговор
    Много ще патят тия....
    Дрончо Байрактаров.
  • 99 Не бе

    11 5 Отговор

    До коментар #97 от "КОРЕКТИВ":

    Още термини и опорки за вменяване на глупостите на НПО-тата на САЩ имаш ли? 😀 Не за друго, ама за да ме погнусиш още малко от това зад океанско зло, дето опростачва всеки без грам морал и ценности? 😀

    Коментиран от #102

  • 100 Чичо Вичо

    9 3 Отговор
    От достоверен източник научих, че тия дни Путин ще се ядоса и ще спретне един тридневен блицкриг....
  • 101 Мишел

    11 4 Отговор

    До коментар #80 от "За нищо":

    Борави с остарели данни и факти. САЩ нямат в силозите си ракети от поколение, по ново от Минитмън 3, които са над 40 годишни. Руснаците не само разработиха, но и въведоха на въоръжение и масово произвеждат хиперзвуковите глайдери Авангард с ракети УР100. Това оръжие насочва и стига с 3броя Авангард по 5 мегатона до САЩ два пъти по бързо от Минитмън своите бойни глави до Русия. Освен това вече са на позиция 4 броя Сармат с по 5 Авангард. За европейското НатО руснаците имат достатъчно хиперзвукови Кинжал и Циркон. Срещу всичко това САЩ нямат защита.
    Като резултат САЩ и НатО загубиха предимството на първи глобален удар. САЩ даже се отказаха (12,2022г) от военната си доктрина, защото нямат оръжие и сила да я осъществят. Накратко, САЩ събуха гащите. Още повече, че и ядрените Китай, и Северна Корея , и Индия, и Пакистан се въоръжават с хиперзвукови ракети, които САЩ нямат.

    Коментиран от #121

  • 102 КОРЕКТИВ

    4 6 Отговор

    До коментар #99 от "Не бе":

    Защо ли цял свят се гнуси от "кръвната група" на людоедите, наследници на Андрей Чекатило ?!! Дано това ти помогне да не предизвикват съжаление !!!

    Коментиран от #103, #113

  • 103 Така е

    10 2 Отговор

    До коментар #102 от "КОРЕКТИВ":

    Чекатило е украинец и хората наистина се гнусят от лъжите им и пропагандата. Много жалко изглеждат. Поне чух една истина от майкопродавец! 😀
  • 104 Уса

    7 0 Отговор
    Продажната медия на демонкратите не е познала нито веднъж будят присмех сред самите американци.Трябва да си много заблуден да гледаш CNN
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Пърл Харбор

    5 5 Отговор
    Отбранителна война не може да бъде спечелена. Украйна трябва да пренесе войната на Руска територия.
  • 109 голо оръжие

    6 1 Отговор
    Русия побеждава Холивуд с голо оръжие. Има свежо попълнение. Филмите за възрастни се подмладиха.
  • 110 Възмездието

    7 3 Отговор
    Бункерния юнак ще психяса на цяло Усеща как примката бавно но сигурно се затяга Скоро ще ритне столчето
  • 111 Драган

    7 6 Отговор

    До коментар #79 от "Иван":

    Слава на Русия
  • 112 Груйчо

    4 2 Отговор
    Медведев е постоянно пиян и неадекватен.
    Ще го Вим в Хага заедно с дребния плъх.
  • 113 читател

    6 0 Отговор

    До коментар #102 от "КОРЕКТИВ":

    Бащата на Андрей Чекатило се казва Роман. Трябва ли да обяснявам кои са Романови и кои кръщават децата си Роман?
  • 114 ВАЖНОТО Е ВОЙНАТА ДА

    2 1 Отговор
    НАПРАЯВИ УКРИЯ НА ПАЗДЕР ЩОМ СА ФАШАГИ !

    Коментиран от #120

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 ПЛЮЯ НА

    3 1 Отговор
    КИРО И БОКО ! ПРЕДАТЕЛИ !

    Коментиран от #118

  • 117 ПОМОЩА ЗА УКРАЙНА ВОДИ

    1 1 Отговор
    ДО УДЪЛЖАВАНЕ НА КОНФЛИКТА , И ТАКА ЩЕ СТИГНЕ ПО - БЪРЗО И ДО БЪЛГАРИЯ !

    Коментиран от #119

  • 118 Плюя на

    0 0 Отговор

    До коментар #116 от "ПЛЮЯ НА":

    Червените Предатели Копейкин и лака Курни , заедно с Пилончо
  • 119 Това

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "ПОМОЩА ЗА УКРАЙНА ВОДИ":

    Радев ли ти го каза?
  • 120 Копейките

    0 0 Отговор

    До коментар #114 от "ВАЖНОТО Е ВОЙНАТА ДА":

    сте много неграмотни!
  • 121 Швейк

    0 0 Отговор

    До коментар #101 от "Мишел":

    Ало, джендърче пак си набъкал с инфо от РИА новости!
  • 122 Матей преображенски

    0 1 Отговор
    Укро-питеците много се надяват западът да ги снабди с голямо количество БПЛА,ЗА ДА ТЕРОРИЗИРАТ РУСКИТЕ ГРАДОВЕ ВЪВ вътрешността.Укро-питеците са терористи и разчитат изцяло с терористични методи да изтормозят руското население и да заставят Путин да отстъпи,да се признае за победен.Всъщност това е заблуда,както беше и постоянния обстрел с оръдия и ракети цели 8 г. по Донбас и Луганск.Резултата ще е нова ескалация на войната,повишаване на ставките и тежки загуби на укро-питеците.
Новини по държави: