Last news in Fakti

7 Август, 2023 16:35 1 300 3

Половин година след унищожителните земетресения в Турция продължават усилията за възстановяване

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • рихтер-
  • земетресение-
  • хатай

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви преди време, че в рамките на една година ще бъдат построени 319 000 жилища в районите, засегнати от унищожителните земетресения

Половин година след унищожителните земетресения в Турция продължават усилията за възстановяване - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Половин година след унищожителните земетресения в Турция продължават усилията за възстановяване на тежко засегнатите зони. Вчера се навършиха точно шест месеца от опустошителните трусове, които разтърсиха единайсет турски окръга. При двете земетресения с магнитуди 7,7 и 7,6 на 6 февруари загинаха над 50 000 души и огромен брой хора останаха без дом.

Много хора напуснаха района, в който станаха унищожителните трусове.

Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата веднага предприе стъпки за облекчаване на тежкото положение на засегнатите при земетресенията, като създаде офиси за строителство и трансформация в пет окръга. Тези офиси предлагат правни и финансови консултации на бенефициентите по проектите за възстановяване, пише в. „Сабах“.

От друга страна, екипи на международната мрежа "Лекари на света" („Doctors of the world”) са създали безопасни места, на които се предлагат редица услуги - от психосоциална подкрепа и защита до медицински прегледи. На тези места има душове, перални и фризьорски салони. Целта е да се създадат убежища, където жените и децата могат да получат някакъв комфорт и сигурност по време на трудния процес на възстановяване.

Въпреки предизвикателствата, пред които са изправени властите по време на възстановителния процес, се наблюдава положителен напредък. Отломките на повечето здания, срутили се при трусовете, са премахнати (става въпрос за най-тежко засегнатите населени места, сред които Кахраманмараш, Хатай, Малатия, Адъяман, Нурдагъ, Ъслахийе).

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви преди време, че в рамките на една година ще бъдат построени 319 000 жилища в районите, засегнати от унищожителните земетресения. Той уточни, че се планира да бъдат изградени 650 000 нови жилища.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ........

    0 8 Отговор
    От там е минавал трафика за органи от укрите.Имали са си божие наказание.Трябва да се покаят и да успокоят духовете.
  • 2 Име

    1 1 Отговор
    В Турция се случи втората голяма авария за ден, този път гори химически завод в град Черкезкьой в провинция Текирдаг . Това съобщава
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: