Last news in Fakti

9 Август, 2023 16:10 1 595 6

Водите на моретата, прилежащи към Турция, са се затоплили с около два градуса

  • турция-
  • средиземно море-
  • климат-
  • глобално затопляне

Повече от половината от кислорода, който дишаме, идва от нашите морета и виждаме, че капацитетът им да абсорбират въглеродния диоксид в атмосферата постепенно намалява

Водите на моретата, прилежащи към Турция, са се затоплили с около два градуса  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С около два градуса се е увеличила температурата на водите в моретата около Турция и вътрешното за страната Мраморно море през последните 40 години, съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

Директорът на Института по морски науки към Близкоизточния университет проф. Баръш Салихоглу посочи, че Институтът следи температурата на морската вода редовно от 1984 г. насам, като измерванията през последните години не са никак обнадеждаващи.

"Климатичните промени, дължащи се на глобалното затопляне, са причинили увеличение на топлината на световните морета с около градус-градус и нещо средно през последните 40 години", посочва Салихоглу. По думите му един от районите, който е най-засегнат от тези климатични промени, е Средиземноморският басейн, включващ и Турция.

"Моретата около нашата страна са сред най-засегнатите от изменението на климата. Заливите Искендерун и Мерсин в източната част на Средиземно море показват най-голямо увеличение на температурата на морската вода. В тези региони се наблюдава увеличение с близо 2 градуса", казва ученият.

В Мраморно море също се наблюдава увеличение от 1,5-2 градуса. Нашите измервания показват, че в източната част на Черно море има увеличение с близо 2,5 градуса. В Централното Черноморие увеличението е с 2 градуса, а в Западното Черноморие - с 1,5 градуса, посочва още Салихоглу.

В Егейско море увеличението е по-малко, средно с около 1 градус.

Според Салихоглу повишаването на температурата на морската вода е много бързо.

"Толкова бързо ускоряване за 40 години е без прецедент в исторически план", казва той. "Нивата на въглероден диоксид се повишиха до безпрецедентни нива тази година, а наблюдаваме тези увеличения за много кратък период от време - 60-70 години", допълни професорът.

Той отбеляза същевременно, че повишаването на температурата на морските води благоприятства инвазивните видове.

"Повишаването на температурата на морската вода, особено в Средиземно море, променя видовете тук и се наблюдава сериозна загуба на биоразнообразие. Инвазиите на медузи, вредни цъфтежи на водорасли и слуз ще стават все по-чести", предупреждава Салихоглу. По думите му ще се ускори и намаляването на нивата на кислорода.

"Повече от половината от кислорода, който дишаме, идва от нашите морета и виждаме, че капацитетът им да абсорбират въглеродния диоксид в атмосферата постепенно намалява. Замърсяването е основната причина за намаляването на кислорода, но изменението на климата и повишаването на температурата също оказват влияние", посочва Салихоглу.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер

    7 1 Отговор
    Редовната ни дестинация за семейната ни почивка...Слънце,Море, Релакс,Хубава храна, Отлично обслужване....
  • 2 Сталин

    7 1 Отговор
    Това от туристите дето пикаят в морето
  • 3 учен

    4 0 Отговор
    Лятото се затоплят,зимата се охлаждат.Каква невероятна новина!
  • 4 Комши

    1 2 Отговор
    А дали не става въпрос в текста за предупреждение за земетресение в порядъка на 7,5 8 по рихтер.
  • 5 Чудесно

    1 0 Отговор
    Там съм на есен
  • 6 АРГОН

    0 0 Отговор
    Лъжете, много ясно.
    Глобалистите натискат за световна диктатура по претекст за измисленото "глобално затопляне".
Новини по държави: