Last news in Fakti

10 Август, 2023 13:09 3 621 47

Европа е обхваната от екстремни климатични условия, настъпи ерата на глобалното кипене

  • климат-
  • глобално затопляне-
  • жега-
  • наводнения

Рекордните екстремни метеорологични условия не са достатъчни, за да убедят някои, че изменението на климата е реално

Европа е обхваната от екстремни климатични условия, настъпи ерата на глобалното кипене - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Рекордните горещини и суши, опустошителните горски пожари, проливните дъждове и градушките в цяла Европа причиняват жертви, увреждат инфраструктурата, намаляват биоразнообразието и нанасят щети на туризма, реколтата и икономиката. Някои правителства въведоха правила, за да гарантират безопасността на своите работници, и призовават за строги мерки за борба с изменението на климата, съобщи Европейският нюзрум – платформа за сътрудничество между 21 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

Това лято горещините обхванаха едновременно три континента в Северното полукълбо, в следствие на засилването на глобалното затопляне. В средиземноморските страни, особено предпочитани от туристите, като Испания, Италия и Гърция, температурите на места надхвърлиха 40 градуса по Целзий и се очакват нови горещини. Средиземноморският регион отдавна е класифициран като гореща точка на климатичните промени от Междуправителствената експертна група по изменение на климата към ООН (IPCC).

Юли ще бъде най-горещият месец от хиляди години, съобщиха климатолози от Световната метеорологична организация (СМО) и Европейската служба за климатични промени "Коперник" след анализ на данните до 23 юли.

"Не е необходимо да чакаме края на месеца, за да разберем това. Ако не се стигне до мини ледена епоха през следващите дни, юли 2023 г. ще счупи рекордите във всички области", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, след което добави: "Ерата на глобалното затопляне приключи; настъпи ерата на глобалното кипене."

Учените от инициативата "Световно определяне на климатичните условия" заявиха, че горещите вълни, които засегнаха през юли някои части на Европа и Северна Америка, биха били почти невъзможни без предизвиканото от човека изменение на климата.

"Наблюдаваме безпрецедентни промени по целия свят", каза водещият климатолог на НАСА Гавин Шмит и добави, че рекордите се чупят на сушата и в морето.

Според Ханс Клуге, директор на Световната здравна организация за Европа, през изминалата година над 60 000 души са починали в Европа вследствие на екстремни горещини, като добави, че броят на смъртните случаи от екстремни горещини "ще се увеличава всяка година".

Европа е разделена на две крайности

Въпреки че времето в Германия и Северна Европа през юли тази година се усещаше по-малко топло, отколкото през други лета, горещите вълни в Северна Америка, Азия и Южна Европа повишиха средната температура на планетата като цяло.

Гърция се бори с опустошителни горски пожари, предизвикани от силните горещини на островите Евия, Корфу и Родос. Хиляди хора бяха евакуирани. По данни на Европейската комисия страните от Европейския съюз подкрепят Гърция с почти 500 пожарникари и седем самолета, изпратени в различни райони на страната.

"Заедно използваме наличните ресурси, за да се борим с пожарите и да защитим нашите граждани и природа", заяви в изявление комисарят на ЕС по въпросите на кризата Янез Ленарчич. Държавите по света могат да поискат помощ от членовете на ЕС в случай на бедствие, като Европейската комисия координира разполагането на оборудване и експерти в областта на гражданската защита.

Освен Гърция, други европейски страни като Турция, Испания, Португалия, Италия и Франция също са засегнати от необичайно високи температури. Според метеорологичната служба в Турция температурите около Егейско и Средиземно море са с до 8 градуса по-високи от обичайните за това време на годината. Пожари предизвикаха експлозия на противопехотни мини в близост до южния хърватски град Дубровник, съобщават местни медии.

Досега това лято в Испания не са възниквали големи пожари, но страната страда от суша, причинена от високите температури и липсата на дъжд в продължение на месеци. След втората най-суха пролет от 62 години насам, някои райони, като двата най-населени региона Андалусия и Каталуния, бяха засегнати от критично ниски нива на водата в язовирите и други хранилища. Миналата седмица резервоарите в Андалусия бяха на 24% от общия си капацитет, докато тази седмица в Каталуния вътрешните басейни едва достигнаха 27%.

Междувременно в много европейски страни и региони се наблюдаваха и други екстремни метеорологични явления, като бури с екстремни валежи и вятър.

В Босна и Херцеговина например през май и юни имаше наводнения и порои, причинени от проливни дъждове, които бяха последвани от първата гореща вълна. Бурите и силните ветрове нанесоха сериозни материални щети най-вече в северните, но и в южните части на Босна.

Докато миналата година по това време Словения се бореше с най-тежките пожари в историята си, през 2023 г. тя се сблъска с изключително силни бури с проливни дъждове, градушки и ветрове. Сърбия също бе засегната от бури и градушки, които нанесоха щети на реколтата, инфраструктурата, автомобилите и жилищните сгради.

Италия преживя "един от най-трудните дни през последните десетилетия - дъждовни бури, торнадо и гигантска градушка на север, както и изгаряща жега и опустошителни пожари в центъра и на юг", заяви италианският министър на гражданската защита Нело Мусумечи. Страната се бореше със смъртоносни и разрушителни пожари в южната част на страната и също толкова фатални бури в северната част, които причиниха смъртта на най-малко седем души и нанесоха сериозни щети на имущество, инфраструктура и реколта. Повечето от пожарите са причинени от умишлен палеж, съобщиха от прокуратурата.

Екстремните температури засягат бизнеса, инфраструктурата и безопасността на хората

При изключително високите температури необходимостта от климатизация доведе до увеличаване на потреблението на електроенергия, което в някои страни доведе до целодневни или многократни прекъсвания на електрозахранването, както и до повреди на подземни кабели.

Малтийската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите съобщи, че разочаровани гости са напуснали хотелите заради прекъсването на електрозахранването. Ресторантите и супермаркетите в страната трябваше да изхвърлят размразена храна, а неизправните климатици накараха персонала на италианския "Макдоналдс" да стачкува. Те се оплакаха, че са "се задушавали" при "непоносимите температури" от над 40 градуса в търговските обекти. Няколко селскостопански работници починаха от горещини и в Италия. Общата италианска конфедерация на труда, най-големия италиански профсъюз, призова властите да увеличат усилията си за защита на работниците от последиците от тропическите температури, които са обхванали страната. Маурицио Ландини, ръководител на синдиката, заяви, че "горещата вълна увеличава рисковете за здравето и безопасността на работниците". Той добави, че "това е напълно неприемливо". В резултат италианското правителство вече работи по протокол за рисковете и проблемите, свързани с жегата на работните места в страната.

В Германия дъждовете се отразяват на реколтата от зърно, плодове и зеленчуци. Докато валежите принуждават зърнопроизводителите да прекъсват реколтата си отново и отново, производителите на плодове и зеленчуци са доволни. Торстен Кравчик, председател на Асоциацията на земеделските производители в Саксония, заяви, че това е била най-скъпата реколта досега. Разходите за торове, например, са били два до три пъти по-високи. Значително повече пари е трябвало да се платят и за труд и енергия.

Смекчаване на изменението на климата, изграждане на устойчивост и защита

Неотдавнашните екстремни метеорологични условия накараха правителствата в цяла Европа да увеличат усилията си в областта на гражданската защита и да предприемат подходящи мерки за защита на своите граждани. Генералният секретар на ООН Гутериш призова политиците да предприемат незабавни и решителни мерки за ограничаване на изменението на климата, а папа Франциск също поднови призива си за действия за справяне с климатичната криза в условията на екстремни метеорологични явления.

В отговор на недостига на вода в Испания регионалното правителство на Каталуния обяви "извънредно положение с водата" в по-голямата част от областта. В почти 500-те общини, засегнати от недостиг - в които живеят шест милиона души - е наложено ограничение от 230 литра вода на жител на ден за битови нужди. В сила е и 40% ограничение на водата за земеделски нужди и 15% за промишлеността.

През май испанското правителство одобри мерки за предотвратяване на злополуки и смъртни случаи при работа на открито, която може да бъде засегната от неблагоприятни климатични условия, като например горещини. Малтийските власти издадоха предупреждение за горещините, в което призовават хората да не напускат домовете си между 11 и 16 ч. - най-горещите часове на деня. По подобен начин румънската териториална инспекция по труда задължи работодателите да предприемат мерки за опазване на здравето на служителите си, като например намаляване на интензивността на физическите дейности, осигуряване на вентилация на работното място, редуване на физически натоварваща работа с по-малко активни задължения и въвеждане на повече почивки от горещото слънце през работното време.


В края на юли германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах от Германската социалдемократическа партия представи план за защита от горещините в опит да намали наполовина броя на свързаните с жегите смъртни случаи през тази година, главно чрез предоставяне на повече насоки на обществеността за това как да се справя с горещото време. Въпреки че някои смятат, че това е добра отправна точка, експертът по здравна политика от опозиционния консервативен Християндемократически съюз Тино Зорге обвини Лаутербах в неуместен алармизъм, тъй като водещ принцип при защитата и превенцията трябва да бъде здравият разум.

Поради географското си положение Словения се затопля по-бързо от планетата като цяло, като в периода 1980-2021 г. средната температура се е повишила с 2,2 градуса. Определено ще са необходими повече инвестиции за превенция, заяви министърът на околната среда Урош Брежан.

Италианският министър на околната среда и енергийната сигурност Джилберто Пикето каза, че "правителството вече е ангажирано в тази насока, за да осигури тясна координация между всички изпълнителни органи, както в извънредни ситуации, така и в обичайни периоди". Той обаче настоя, че "основният проблем не е финансирането, а механизмът и процедурите за изразходване на средствата".

Рекордните екстремни метеорологични условия не са достатъчни, за да убедят някои, че изменението на климата е реално

Въпреки екстремното време в Италия 34,7% от италианците смятат, че има прекомерна тревога за изменението на климата, сочи докладът "Дезинформация и фалшиви новини в Италия". Той показва също, че 16,2% от цялото население на страната отрича съществуването на климатичните промени, като делът нараства до 18,3% сред възрастните хора и до 18,2% сред по-малко образованите.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 черни орки пълзят

    39 3 Отговор
    от всички посоки към богата европа, та топлото тепърва предстои
  • 2 зелю

    62 6 Отговор
    АБЕ НЕ Я ЧЕТОХ АМА СИГУРНО ПУТИН Е ВИНОВЕН

    Коментиран от #36

  • 3 Урсула фон дер Миндер

    50 2 Отговор
    Нищо не може да мръдне прическата на Урсула, защото е запечатана с лак разработен в НАСА!
  • 4 коментар

    43 3 Отговор
    за това спим със зимните одеала в средата на АВГУСТ месец.

    Коментиран от #47

  • 5 Фон дер Миндер

    55 3 Отговор
    Пълни глупости и лъжи . Аз не ви вярвам нито на едно изречение и категорично отричам написаното. Август месец е , а от 2 седмици ходя на работа с есенни дрехи . Къде я тая неописуема жега ???
  • 6 Историк

    60 0 Отговор
    Като пряк виновник неолибералите сочат човешката дейност само и само да наложат нови данъци и такси какъвто е например случая с въглеродните емисии на дадена държава...аз твърдя,че е долна и зле прикрита лъжа с цел изсмукване на финансов ресурс от населението...Ледниковата епоха преди 15 000 години и последвалото затопляне и размразяване на цяла Европа пак ли бяха в резултат от човешка дейност...?
  • 7 Мими Кучева

    14 0 Отговор
    Яко ша са мре!💋💋💋
  • 8 ахааа

    45 5 Отговор
    изменението на климата е реално. Еееее реално е като 15г. не се спряха натовските гавази да пръскат и порят небето. И кой седи е зад всичко това бе зашлякани краварски фъшкии
  • 9 Цъцъ

    42 0 Отговор
    "Силен сняг вали в момента на връх Мусала в Рила. Това съобщиха от Meteo Bulgaria."
    Според новите повели на климатрастите не може да има сезони, както не може да има и полове мъже, жени и пр. , всичко трябва да стане "трансклимат"!

    Коментиран от #13

  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 1 Отговор
    "Рекордните екстремни метеорологични условия не са достатъчни, за да убедят някои, че изменението на климата е реално"

    И спрях да чета ❗

    Проблемът НЕ е в изменението на климата,
    а в ПРЕЕКСПОНИРАНЕТО на въздействието на човека ❗

    Коментиран от #19

  • 11 Язе

    30 0 Отговор
    Не се притеснявайте, драги лЕберални еко-активисте, обикновено след яките горещини иде и здрава зима! Очаквайте редовни -10 градуса, че и надоле! Да му мислят тези, смятащи че с въздушна и слънчева енергия могат да оцелеят! :)
  • 12 Екоталибан

    43 3 Отговор
    2019 - Ковид ще ни убие.
    2022 - Путин ще ни убие.
    2023 - Климатът ще ни убие...

    Коментиран от #20, #28

  • 13 Фон дер Миндер

    29 1 Отговор

    До коментар #9 от "Цъцъ":

    То така не става . Тва е популизъм ! Мекия денков веднага да обяви Рила за екстремистка планина, а Мусала да бъде премахнат / демонтиран . Веднага, моля !

    Коментиран от #37

  • 14 Някой

    28 0 Отговор
    Бе, да ви кажа, че всичките изброени бедствия винаги ги е имало. Че и в много по-тежки варианти. Нищо ново не се случва. Просто нарастването на популацията води до това, че вече има хора и в най-неблагоприятните места за живеене. Освен това, медиите услужливо ни информират за всеки по-силен вятър или дъжд, или пък за някоя по-висока температура. Преди 50-60 години медиите са били много по-малко, а информацията се е точела бавно между отдалечените държави. Ако въобще се е точела. Тогава се е чувало само 7 единствено за много тежки случаи на метеорологични аномалии.
    Сега медиите обслужват интересите на определени кръгове, които искат да сменят на обикновения човек, че именно той е виновен за "глобалното затопляне". И виновно да стои в ъгъла, докато представителите на тези кръгове го строгата до кожа, и за по интересно го посритват от време на време...
    Тъй че, не вярвайте много на подобни статии...
  • 15 Защо никъде не коментират

    26 0 Отговор
    Колко хиляди хектара гори са изгорени и колко хиляди хектара гори са залесени, защото унищожените наистина са хиляди а залесени те нула, поне в България е сигурно
  • 16 Азззззззз

    28 0 Отговор
    Колкото повече ВЕИ в Европата, толкова повече бури и жеги. Промяна на скоростта и коритата ме реките, промяна на въздушните течения с перките и промени в нагряването на земята заради фотоволтаиците очевадно променят климата. Ама важното е да сме екозелени...
  • 17 В България и по света поддържа ли се

    17 0 Отговор
    Някакъв баланс на изсечени декари гори и създадени същите декари нови гори, защото тука не се сече санитарни а изчезват цели гори всеки е виждал гола изсечена гора където преди е имало дърво до дърво и гъста гора
  • 18 Некой си

    15 1 Отговор
    Драги сънародници!
    Виновникът може да бъде посочен с пръст, с име и точен адрес.
    Ама на гущериш, байпън, лайнън и другите не им изнася!
    Дийпуотър хърайзън - 2010!
    Коагулантът, който БиПи изсипва, за да ограничи разлива, образува на дъното цели планини от желиран петрол, което води до промяна и почти спиране на Гълфстрийм.
    Обърнете внимание от коя година започват климатичните АНОМАЛИИ - ежегодните снежни бури в САЩ и ежегодните изпепеляващи жеги в Европа!

    Коментиран от #27

  • 19 Харп

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Проблема е че не спират харп
  • 20 ПЛОСКООООООО

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "Екоталибан":

    НЕ ЗНАМ ЗА КОВИД ПУТИН И КЛИМАТА НО ЗЕЛЕНИТЕ ЕКСТРЕМИСТИ ВЕЧЕ ГО ПРАВЯТ УСПЕШНО КОЙ ЗАТВОРИ 26 ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ КОЙ НАЛИВА ПАРИ ЗА ЕЛЕКТРОКАРИ КАТ НЯМА С КАКВО И КЪДЕ ДА СЕ ЗАРЕЖДАТ ГОРЯТ НЕУГАСИМО И ВЪГЛЕРОДНИЯТ ИМ ОТПЕЧАТЪК Е СЪИЗМЕРИМ С АВТОМОБИЛИ НА ГАЗ И ДАЛЕЧ ПО ГОЛЯМ ОТ ТЕЗИ НА ВОДОРОД А БАТЕРИИТЕ ПРЕДЛАГАМ ДА ГИ ИЗХВЪРЛЯМЕ В ЦЕНТЪРА НА БРЮКСЕЛ ТА ПЛОСКОООООО
  • 21 Неверници

    22 2 Отговор
    Господ се отвърна от Европа, защото тя сама избра Сатаната, сега да реват!

    Коментиран от #23

  • 22 Доктор

    13 1 Отговор
    Абсолютни глупости!
  • 23 аааааа

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Неверници":

    защото европа изпра трансгендърите
  • 24 вервайте им

    18 2 Отговор
    Нищо не се случва в Европа, което да не се е случвало преди затоплистката истерия.
    Дори можем да кажем ,че като цяло Европа е един климатичен рай с много вода, малко бедствия, където екстремните температури са рядкост и 300 от 365 дни си е чудесно за туризъм и отдих.

    Разбира се, винаги ще има някой и друг тежък ден - чудесен повод за опишяване на орталъка.
    И тъй като земеделската продукция е перфектна, редно я да я окастрим искутвено със закони и абрани, за да обвиним после "затоплянето" за настъпилият изкуствен глад.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ббб2

    13 1 Отговор
    Зелени талибани и хувенбийни,сър!
  • 27 ха ха ха

    12 0 Отговор

    До коментар #18 от "Некой си":

    Ежегодни снежни бури в САЩ има от време оно.
    Дори Големите езера са били ледници. И някой ден пак ще станат.
    Горещините в Европа също не са новост. Доста по-горещо е било дори, Както и много по-студено.
    Има си цикличност.
    А това, че БП са спрели Гъклфстрийм е същата идея като да кажеш, че чена пеперуда в Индоинезия е причинила торнадо в Мексико.
    Науките явно са в много сериозен регрес. И това е основният проблем на нашето време.

    Коментиран от #32

  • 28 Фон дер Миндер

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "Екоталибан":

    2024- 2025 идат извънземните и ше ни изядат! Който не верва е лицемер ,путинист и таен агент на извънземните наведнъж!
  • 29 кларк

    8 0 Отговор
    Лъжи и фантасмагории! А кажете,Асен ще става ли пак мъж?
  • 30 Сатана Z

    11 0 Отговор
    Какви глупости пишете бе?В Лондон температурите рядко минаваха 20 градуса това лято.Вечер е 12—13 градуса.
    Хората ходят с якета и палта през август.Дори и постоянната пропаганда за изменението на климата и глобалното затопляне не върви както им се иска на глобалистите.
  • 31 Стига глупости

    17 1 Отговор
    То бива промиване на мозъци ама чак пък толкова.Преди години нямаше дори телевизори , визирам основто селата.Нашите баби и дядовци с престилки забрадки , дочени гащи и цървули и оряха , и копаха , и жънеха , деца и внуци гледаха.Един път не съм чул някой от жега да се оплаче.Днес докато си пиеш кафето сутринта и гледаш сутрешните блокаве за времето говорят през половин час , ма то кодове оранжеви , червени , апокалипсиса идва ужас ще се затрием.Дали на нашите деди им дремело за Испания , Италия или незнам къде че е топло.Гледам уж жега пък излезли всички на площада и в шадравана се киснат.Аз когато ми е топло или съм на климатик или сянка търся, те на слънце се изтепосали сложили един термометър на слънцето и викат гледай 45 градуса ужас.На празните тикви да обясня че тази температура на слънце е съвсем нормална.
  • 32 Аз съм

    11 1 Отговор

    До коментар #27 от "ха ха ха":

    Нищо им няма на науките - просто се пише по поръчка, а неудобното мнение се игнорира !!!
  • 33 Хахол

    4 1 Отговор
    Путин е виновен! Санкции где?
  • 34 🇷🇺 Zвяра 🇷🇺

    3 0 Отговор
    Гледайте форума Глобална Криза Изход има

    Обяснено е истински причини за климатичните промени и какво предсрои и какво е решението
  • 35 Уса

    2 2 Отговор
    Виновниците врещят най-много,като почнете от жендърите и свършите в нато, ама яки шамари и шутове си трябва а не приказки за мир
  • 36 АУУУУУ

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "зелю":

    НЕ , НО СА ВИНОВНИ ВСИЧКИ КОИТО ПОЛЗВАТ РУСКИ ГАЗ И НЕФТ.....И ЗАТОВА ГИ СПИРАМЕ......ТО И БЕЗ ТОВА РУБЛАТА СЕ СГРОМОЛЯСА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #41

  • 37 АУУУУУ

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "Фон дер Миндер":

    НА НАС НИ СТИГАТ ДА МАХНЕМ .....МОЧА .....АЛЬОШАТА ОТ ПЛОВДИВ.....ОНЗИ НА ХЪЛМА ВЪВ ВАРНА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #38

  • 38 Фон дер Миндер

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "АУУУУУ":

    Нищо чудно, че това на ВАС ви стига .Дребните човечета имат дребнави мечти

    Коментиран от #44

  • 39 флипп

    2 0 Отговор
    Пълни глупости, цялата тази климатична истерия крие в себе си добрия стар тоталитаризъм
  • 40 Айсамани

    2 0 Отговор
    Умишлено предизвикани природни катакли3ми.Ето ви ги,еврохубостници!природата ви отговаря!Зелени,пембяни и всякаква св0 л04ь!
  • 41 Бауу

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "АУУУУУ":

    Спираш ти,вятъра,бастон.Ходи се надбягвай,същото е.
  • 42 Тъй шъй

    1 0 Отговор
    Зелените комунисти намериха нов термин.
    Това пропагандата на Путин не може да го измисля толкова ефективно.
  • 43 незнайко

    2 0 Отговор
    ( Рекордните екстремни метеорологични условия не са достатъчни, за да убедят някои, че изменението на климата е реално. )
    Да изменението на климата е реално, НО НЕ Е ЗАРАДИ ЧОВЕШКАТА ДЕЙНОСТ ! Просто слънцето грее много по СИЛНО, което не ни се казва ! Защо мислите МЪСК иска да "напуснем" ЗЕМЯТА ? Вместо да се произвеждат оръжия могат да произведат щит който да изстрелят в орбите на 400 000 км . от Земята и да закрива центъра на Слънцето !
  • 44 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Фон дер Миндер":

    След бананите това е поредната им ВИСША ЦЕЛ 😀😀😀😀
  • 45 Старец

    1 1 Отговор
    Това са тотални простотии. Кой измери глобалният климат преди 1000 години.
    На това може да повярва средностатистическа американска домакиня. А както знаем тя е идидотка.
  • 46 ........

    1 0 Отговор
    Като е топло се почва "Защо е топло?Глобално затопляне има".Като е по-хладно следва "Защо е хладно?Климатини промени има."
    Еййй,угодия няма хаха.
  • 47 Калпазанин

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "коментар":

    От един месец температурите в дойчланд не са минавали 20 градуса, има клипчета в тикток в Ройтлинген със снвжам покривка, та питам кого се опитват да лъжат