Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Август, 2023 14:53 2 942 66

Контраофанзивата на Украйна срещу руските сили бележи слаб напредък

  • русия-
  • украйна-
  • мариупол-
  • донецк-
  • война-
  • крим

Русия все още окупира почти една пета от Украйна, включително градовете Донецк в източната част и Мариупол, който превзе след месеци на обсада, и силите ѝ са добре окопани

Контраофанзивата на Украйна срещу руските сили бележи слаб напредък  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Войната в Украйна достигна критична точка. Оттук нататък тя може да реши бъдещето на страната и да повлияе на сигурността на Европа, посочва Би Би Си.

През 18-те месеца, откакто Русия нахлу в страната, украинците бяха предимно в отбранителна позиция, опитвайки се да попречат на силите на Москва да завземат повече територии.

Но това лято Украйна – с помощта западно военно оборудване за милиарди долари, премина в атака, опитвайки се да прогони руснаците от завзетите от тях земи в източната и южната част на страната.

Два месеца след началото на тази контраофанзива и с оглед на оставащото време преди настъпването на зимата, постигат ли украинските войски реален напредък?

Поглед върху картата на Източна и Южна Украйна показва, че за двата месеца от началото на контраофанзивата на Киев не са настъпили значителни промени.

Русия все още окупира почти една пета от Украйна, включително градовете Донецк в източната част и Мариупол, който превзе след месеци на обсада, и силите ѝ са добре окопани.

Всъщност през деветте месеца от ноември 2022 г., когато Украйна постигна последната си значителна победа, превземайки южния град Херсон и големи райони в североизточната част на страната не се е променило много.

Не всичко върви зле за Украйна

Киев твърди, че неговите войски наскоро са си върнали село Старомайорске в Донецка област. Около Бахмут, в източната част на страната, където се водят интензивни боеве, Украйна също си е върнала някои малки райони, контролът над които беше загубила по-рано през лятото.

Освен това тя постигна малки успехи в Запорожка област на юг – ключов район, в който Украйна наистина трябва да постигне решителна промяна.

Пробив на украинските войски през обширната контролирана от руснаците територия до Азовско море би нарушил маршрутите за снабдяване на Русия и би отрязал силите ѝ в анексирания от Русия Крим и по-нататък на запад.

Защо напредъкът контраофанзивата е толкова бавен?

Според независим анализ за два месеца украинските войски са напреднали най-много с около 16 км в два района по протежение на 160-километровия фронт в региона. Напредъкът е налице, но той е по-бавен, отколкото Украйна и западните ѝ съюзници се надяваха.

Украинските сили нанасят удари на три фронта, като използват доставяно от Запада оборудване и проучват слабите места по цялата 1125-километрова фронтова линия.

Но руснаците предвидиха намеренията им и прекараха месеци в изграждането на най-обширните отбранителни укрепления в най-новата история.

Ешелонирата мрежа от окопи, бункери, бетонни пирамиди срещу преминаване на танкове (т.нар. "драконови зъби") и ровове, осеяни с хиляди противопехотни мини, представляват огромно препятствие за всяко украинско настъпление.

През юни Украйна изпрати бронирана колона на юг към Токмак и бързо се сблъска с проблеми. Видеоклипове, споделени в социалните мрежи, които Би Би Си провери, за да сравни местоположението и видовете военни превозни средства, показват новодоставени западни танкове "Леопард" и бойни машини "Брадли", които попадат на минно поле и след това са атакувани от руската артилерия.

Изглежда, че руската армия се е възстановила от някои от грешките, които допусна през първите 12 месеца на инвазията, и се оказва изненадващо иновативна и ефективна в отбраната.

Руските отбранителни тактики

Докато украинските сили напредват бавно с контраофанзивата си, военните и цивилните в страната са изправени пред смъртоносен проблем: противопехотни мини, потенциално стотици хиляди, разпръснати по пътищата, заровени в полетата и скрити в опустошените градове, посочва Ройтерс.

Съюзниците на Украйна се ангажираха да отпуснат 244 млн. долара и да предоставят специално оборудване за целите на разминиране, заяви в края на юли първият вицепремиер Юлия Свириденко.

Тя каза, че сред донорите са САЩ, Европейският съюз, Япония, Германия, Великобритания, Норвегия, Швеция, Италия, Литва, Нидерландия, Дания, Канада, Австрия, Швейцария, Корея и фондация "Хауърд Бъфет".

В началото на декември Държавният департамент на САЩ изчисли, че около 160 000 квадратни километра от украинската земя трябва да бъдат проверени за опасност от експлозиви. Руснаците са заложили и много противотанкови мини.

Доставяните от Запада машини за разминиране обикновено могат да издържат на едно попадение на тези мини, но не и на две. Затова се съобщава, че руснаците поставят мини една върху друга, за да удвоят ефекта. Руснаците също така са започнали да залагат капани в окопите.

Руските военни се възползват и от въздушната си мощ – например използват своите бойни хеликоптери Ка-52 "Алигатор". Тези хеликоптери могат да бъдат използвани за изстрелване на ракети по украински бронирани машини, които са били принудени да намалят скоростта или да спрат, след като са се натъкнали на минно поле.

А Украйна – струва си да се отбележи – няма въздушно превъзходство над бойното поле.

Какво следва за контраофанзивата на Украйна?

Докато Русия изграждаше своята отбрана, Украйна събираше дузина новосформирани бронирани бригади, много от които бяха обучени в Европа и снабдени с по-добро оборудване от руснаците.

Сега Украйна има възможност да изстрелва ракети или снаряди дълбоко зад руските линии – и да поразява складовете им за гориво, складовете за боеприпаси и центровете за управление и контрол, което може да отслаби руската отбрана отвътре.

Например доставените от Великобритания ракети "Сторм шадоу" (Storm Shadow) имат обсег на действие над 240 км и позволяват на Украйна да изтласка някои от руските позиции по-далеч от фронтовата линия.

Украйна също така започна да използва доставени от САЩ касетъчни боеприпаси. Много от тях не се взривяват при удара със земята и остават дългосрочна опасност, но САЩ твърдят, че те са ефективни срещу някои укрепени руски позиции. Въпреки това Джан Лука Каповин, анализатор в "Джейн'с дифенс", казва, че касетъчните оръжия могат да помогнат, но няма да доведат до "промяна в играта".

Русия разполага със собствени касетъчни оръжия и също ги е разгърнала, както беше съобщено миналата година.

В крайна сметка времето не е на страната на Киев

С идването на есента ще настъпи дъждовният сезон, който ще превърне неасфалтираните пътища в кал и ще направи по-нататъшния напредък труден, ако не и невъзможен. През пролетта, когато това ще приключи, ще започне цикълът на президентските избори в САЩ. Ако дотогава Украйна не успее да покаже значителни успехи на бойното поле, далеч не е сигурно, че подкрепата на САЩ и НАТО ще продължи да бъде на сегашното високо ниво.

Часовникът тиктака. За Киев. Междувременно Русия просто трябва да задържи територията, която незаконно е завзела. Бавният напредък, доколкото въобще го има, на украинската контраофанзива е отрезвяващо напомняне за това, че конфликтът в южната и източната част на страната може да се проточи. Кой печели от това?


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    14 82 Отговор
    Въпреки слабия напредък русията ще загуби войната и ще се разпадне.
  • 2 пешо

    68 8 Отговор
    бележи , със цената на стотици хиляди избити украйнци
  • 3 Дедо ви...

    56 6 Отговор
    Напредък от кръгом и пак напред....
  • 4 Умират

    64 7 Отговор
    По сто укри на метър
  • 5 Ввв

    10 53 Отговор
    Слаб,силен,напредъкът е факт,орките от “Киев за 3дни” ще стигнат до “защитена Масква” от атаки с дронове…Путин направи за смях Русия!!!
  • 6 С. Ритър

    56 4 Отговор
    Бившият офицер от американското разузнаване Скот Ритър в интервю за журналиста Стивън Гарднър каза, че Украйна вече не може да крие тежките загуби на персонал. Освен това, според него, в случай на война с Русия Полша ще претърпи пълно поражение.
    Според Ритер наскоро бяха обявени загуби, според които на един руски се падат по 10 украински войници. В някои случаи може да е дори повече. Украйна няма огнева мощ, няма самолети, а оръжията не работят.
    „Украинците не са най-добрите бойни сили в света. Войските, които влизат в битка сега, са съставени от войници, които са преминали 21 дни основно обучение. Те се опитват да овладеят техники, които отнемат години обучение на американската армия. И пилотите, които са обещани да бъдат обучени от САЩ, няма да имат необходимите умения ”, сигурен е Ритър.
    Според изчисленията на Ритер в конфликта са загинали между 280 000 и 320 000 украинци. И още около 90 хиляди души са в неизвестност, по-голямата част от тях са мъртви и изоставени на бойното поле.
    „Така загубите на въоръжените сили на Украйна наближават 400 хиляди души. Те претърпяха тези загуби и вече не могат да го крият. Хората виждат как растат гробищата в Украйна. Те растат експоненциално, няма достатъчно място за погребения. До края на лятото Киев може да загуби половин милион убити“, казва бившият офицер от разузнаването.
    В интервю за Ритър каза, че в случай на война с Русия Полша ще загуби цялата си армия и ще бъде победена.

    Коментиран от #7

  • 7 С Ритър

    50 4 Отговор

    До коментар #6 от "С. Ритър":

    „Полша е готова да похарчи стотици милиарди евро, за да създаде огромна армия. Странно е, че говорят за създаване на армия, а Европа не успява да въоръжи украинците. И ако избухне война между Полша и Русия, Полша ще загуби всичко, което изгради“, каза Ритер.
    По думите му Полша няма професионална армия, армията се състои предимно от наборници и за да могат да водят операции, те се нуждаят от поне пет години опит и постоянно обучение. Руснаците воюват повече от 500 дни и никой в ​​НАТО не е готов за това, сигурен е Скот Ритър.
  • 8 Да бе

    48 3 Отговор
    Няма никакъв напредък на урките-даже в Купянското направление руснаците са изнесли фронта на 6 км навътре в украинските позиции.
  • 9 Калпазанин

    43 1 Отговор
    Даааа напреднали🤔🤔🤔🤔🤔🤔с 10 метра до лобното си място, краят наближава. Ще ми е интересно кой от натю ще поеме отговорност за счупена та си глава да си блъска главата в стената. Да не мирно седял не би чудо видяло на ротшилд също ще му припари на стола а зеления евреин не го мисля и хич не ми е жал за него
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мдаа..

    32 2 Отговор
    Щом е слаб,в превод е "никакъв".Тоест,мрат като мухи.И защо,да ги питаш,в чий интерес?
  • 12 Напредък на кукуво лято

    51 4 Отговор
    Никакъв напредък няма. Нито слаб, нито още по слаб. Никакъв! Умиряха стотици хиляди украински мъже, младежи, съпрузи, братя! Това е истински геноцид спрямо украинското население. Това са невинни жертви, принудени да се бият в една безмислена война от Зеленски и кликата му. Никъде по целия фронт не е пробита първа руска отбранителна линия.

    Коментиран от #20

  • 13 404

    26 2 Отговор
    Голямо триене днес. Що?
  • 14 ТаУмВзе

    21 3 Отговор
    Ауу лелеее Праведната Пропаганда се излага нещо! Z
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Урюрвкос

    28 3 Отговор
    отрицателен напредък си е пак напредък
  • 17 хаха

    45 4 Отговор
    Току що по Руските канали даваха поредното масово предаване на украински войници, които не искат да умират и масово се предават.
    Имаше интервю с командира на една част, който каза, че преди да се предадат обсъждат това с руските части, за да не бъдат убити.

    Коментиран от #25

  • 18 Украйна никога няма да се предаде !

    5 36 Отговор
    И ще си върне обратно заграбените територии !
    БЪДЕТЕ СИГУРНИ !
    Тепърва предстои голямата контраофанзива !
    Архитект Павлов,гр.Пловдив.

    Коментиран от #21, #24, #27, #43, #63

  • 19 НИКО

    35 5 Отговор
    НЕ ОСТАВАТ ВЕЧЕ УКРОФАШИСТИ ЗА УБИВАНЕ, МОЛЯ ИЗПРАТЕТЕ БЪЛГАРСКИ КОЗЯЦИ ТЕ СА МНОГО СМЕЛИ ПРЕД КОМПЮТРИТЕ
  • 20 Наско

    6 28 Отговор

    До коментар #12 от "Напредък на кукуво лято":

    Умраха и поне толкова руснаци и ще мрат още.Tепърва идват ATACAMS и F16 .САЩ хванаха Путин разкрачен и ще се възползват. Това е един от най големите стратегически провали в историята на Русия/

    Коментиран от #23, #31

  • 21 ЖЕКО

    25 4 Отговор

    До коментар #18 от "Украйна никога няма да се предаде !":

    ЧОВЕЧЕ МНОГО СИ БОЛЕН ОТ ТАЗИ БОЛЕСТ НЯМА ЛЕЧЕНИЕ ТЯ СЕ НАРИЧА ПРОСТОТИЯ
  • 22 Пич

    27 3 Отговор
    Хахаха..... стотици милиарди долари , загробени в Украйна , военна техника , наемници , а контранастъплението - към Полша !!! И руснаците били виновни , че не бягали !!!
  • 23 ЛИЛИ

    24 4 Отговор

    До коментар #20 от "Наско":

    КАКТО СЕ Е РАЗКРАЧИЛ ПУТИН МОЖЕШ ЛИ ДА ГО ХВАНЕШ МЕЖДУ ЧАТАЛА

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 руска пропаганда

    4 25 Отговор

    До коментар #17 от "хаха":

    Ти ако вярваш на тези глупости , да се чудиш кой въобще воюва.Ако толкова се предаваха украинците , трябваше Киев да е превзет отдавна .
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Аха да

    18 4 Отговор

    До коментар #18 от "Украйна никога няма да се предаде !":

    Когато eвpeитe се въpнaт от нивата! C това контpaюруш ykpoпитe скоро ще ги пишем в Червената книга!

    Коментиран от #57

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Предречено от Пагане!

    3 15 Отговор
    Ще има на ушанки здраво дране!
  • 30 Аспарух

    22 4 Отговор
    През нощта украински въоръжени формирования се опитаха да стоварят така наречения „десант“ от две лодки на левия бряг на Днепър в близост до село Казашки лагери“, каза Салдо.

    Според него руските изтребители от групировката "Днепър" са унищожили лодките при опит за акостиране. В резултат на това украинските военни се озоваха във водата, някои се опитаха да плуват обратно на десния бряг на Днепър.

    Коментиран от #41

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 стоян георгиев

    19 2 Отговор
    Украинската офанзива се забави и Западът се опасява, че тя ще отшуми до месец, пише Repubblica. От страна на Русия, мощна отбрана и тактика на военните генерали, а въоръжените сили на Украйна не са се научили как да управляват широкомащабни военни операции
  • 33 УСА боклук

    15 3 Отговор
    Слаб напредък означава, че ВСУ са загубили само 3-4 села в Харковска
  • 34 Американска пропаганда

    12 1 Отговор
    Провалите в контранастъплението принудиха въоръжените сили да се откажат от западната тактика, пише NYT. Украинските военни се изгубиха по време на боевете, не можаха да напреднат поради минни полета и непрекъснато отлагаха операциите. В САЩ се опасяват, че преминаването към предишната тактика ще доведе до бързо изчерпване на боеприпасите.
  • 35 ЕВРОНЮЗ

    25 2 Отговор
    Сторм Шадоумът вече е в миналото.. Вчера се чудех защо сто пъти писаха доклад на английското разузнаване че руската авиация е гола вода, а то къде ги стягал чепика. През изминалата нощ военно летище с комуникации под земята, складове за боеприпаси, бронирани хангари под земята строено по време на СССР та там фашагите били скътали английските подаръци.. С над 60 ракети на три рейда всичко е на пепел.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Американска пропаганда

    16 2 Отговор
    Русия също има голямо количество миналогодишно зърно в складовете. Както при енергетиката, Русия може да реши да започне да манипулира пазара на зърно. „Тя има всички възможности да го направи“, добави Пакел, естонски мениджър по зърното. Русия отново спечели
  • 38 ЛЕЧКА ПОЛЕЧКА

    4 17 Отговор
    ВСУ ГАЗИ РУСКАТА МЕЧКА 🐻 !

    Коментиран от #40

  • 39 Тъпо соросоидче

    4 8 Отговор
    Зелю вече побеждава а Путин ще мре. Д живее Урсула и Дедо.
  • 40 Мачкат

    10 1 Отговор

    До коментар #38 от "ЛЕЧКА ПОЛЕЧКА":

    на мечока орехите с бузките си!
  • 41 Хаха З

    11 1 Отговор

    До коментар #30 от "Аспарух":

    Бандерите се давели на края на Днепъра.
  • 42 На кой да вярваме?!

    16 1 Отговор
    На Британското Разузнаване,че Контранаступа не върви,поради гъстата и висока тревна растителност...!
    Или на снимката,където на бойното поле същата е само на...бронираните Украински бойни машини...?!?!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ха сега де!

    5 4 Отговор
    Е той и Хитлер само за година завладя почти цяла Европа и северна Африка. но след това отне почти четири години на цивилизования тогава свят за да го наврат обратно в бункера.

    Коментиран от #46

  • 45 Американска пропаганда

    19 1 Отговор
    Вече цяла година слушаме как натовските оръжия "спасяват живота на украинците". В окопите обаче истината е съвсем друга. Русия в никакъв случай не е на колене, а рекламираното „контранастъпление“ доведе само до загуби от мащаба на Първата световна война в редиците на въоръжените сили на Украйна – и всичко това в името на това Украйна да превземе около пет села. Този път към Крим е дълъг, скъп и кървав. И по пътя Русия ще проучи щателно как работят технологиите на НАТО и ще продаде данните на Китай.

    Коментиран от #54

  • 46 Няма страшно

    12 4 Отговор

    До коментар #44 от "ха сега де!":

    Този път братушките по-бързо ще наврат поредното фюрерче спонсорирано от запада, за кръстоносен поход срещу Русия, в бункерчето му!
  • 47 Европеец

    15 1 Отговор
    Добре, какво следва? Украйна изисква и изисква всичко и всеки път казва: точно това ни липсва, за да спечелим. Но виждаме, че офанзивата не мърда никъде.
    Какво следва? Трябва ли да изпратим нашите войници?
    Трябва да разберете, че имате работа с по-силен противник. И от този момент нататък е необходимо да преговаряте приятелски и да привлечете врага на своя страна, което означава мирни преговори. При Зеленски това вече не е възможно. От друга страна самият той пречи на нови избори. Какво е това, демокрация?
  • 48 Американска пропаганда

    21 1 Отговор
    Украйна е на последните си крака и Пентагонът знаеше от самото начало, че Киев няма шанс срещу такъв гигант като Русия.
    Но политиците и медиите в един момент повярваха на собствената си пропаганда въпреки обективната реалност.
    Разбира се, политиците в Европа по някаква причина решиха, че всички руснаци са пълни пияници, просто ще избягат или ще се предадат веднага, оборудването им е безполезно, обучението им е ужасно, армията е неорганизирана, корупцията е навсякъде, няма достатъчно боеприпаси ... санкциите ще задушат икономиката, ще започнат хранителни бунтове, Русия ще коленичи И други безсмислени клишета.
    Но сега Западът трескаво търси как да излезе от водата и как да го продаде на обществото като "победа"?

    Коментиран от #49

  • 49 Аспарух

    4 3 Отговор

    До коментар #48 от "Американска пропаганда":

    Така единственият начин да се обърне хода на конфликта е да се хвърлят над 600 000 войници на НАТО в подкрепа на Киев. Всичко друго само удължава страданието на Украйна и поддържа Зеленски на власт.

    Коментиран от #59, #66

  • 50 Американска пропаганда

    15 1 Отговор
    НАТО става все по-отчаяна от провала си. Можете да разтоварите поне целия арсенал на НАТО в Украйна, но резултатът няма да се промени: Украйна пак ще загуби. Защо?
    - Недостиг на персонал. Последните доклади говорят за 400 000 загинали украински войници. Освен това това са най-добрите бойци, които са обучавани в продължение на осем години.
    — Ниският морал на украинската армия, която се състои предимно от наборници. Руснаците имат по-добре обучени войници, превъзходна тактика и отлична защита. При съотношение едно към едно на силите, Украйна загуби всяка битка след Мариупол.
    — Русия се грижи за своя персонал. Така беше например край Харков през есента на 2022 г.
    „Русия има по-голяма артилерийска база от целия Запад, взет заедно
  • 51 така е

    8 1 Отговор
    загубите на почти два батальона "захитники незалежности" дневно е слаб напредък, като станат поне 2-3, ще се отчете за силен напредък, а като дойдат и "абрамсите", ще настане голямата, какво..., олелия!
  • 52 Американска пропаганда

    12 1 Отговор
    Подобно на войната в Ирак, за САЩ това е военен конфликт "по желание", тъй като никой не напада членове на НАТО. Точно както някога ни казаха, че Саддам Хюсеин създава ядрена бомба, сега ни предупреждават, че руският президент Владимир Путин планира да нахлуе в Полша. Нито едно от тези твърдения няма реално основание. Както в Афганистан, това е поредният „вечен конфликт“, за който данъкоплатците се насърчават да харчат все по-големи суми „стига да е необходимо“.

    Коментиран от #62

  • 53 Болгарин

    10 0 Отговор
    Конфликтът в Украйна е платена военна конфронтация, която Америка планира преди повече от десетилетие. Как биха реагирали САЩ, ако Русия разположи постоянна армия на нашата граница? Мисля, че се досещате: военни действия. Америка провокира този конфликт и използва Украйна като щит срещу Русия. Докато американските либерали радостно заявяват: „Това не е нашият военен конфликт!“, безброй войници и цивилни са загинали и от двете страни.
    Виждането на този конфликт като битка за Украйна като такава, а не като прокси война на великите сили, е най-голямата грешка.
  • 54 Военен Експерт

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "Американска пропаганда":

    Дори това че Украйна за това време е превзела 5 села не е и за хвалене, защото Русия в същото време е превзела 10 села.
    Смешна оправдателна статия. Трите защитни отбранитени линии на руснаците не са извинение или причина за фала на контанаступа, защото украинците не са ги достигали.
    Какво ще излезе накрая от "великата украинска контраофанзива" не знам. Но е очевидно че до сега е дори на минус с контранаступа! Не само относно територия, но и с хора и военно оборудване
  • 55 Мишел

    7 0 Отговор
    В мрежата има карти с отбелязани в син и червен цвят промените на фронтовата линия от 4 юни 2023 насам. Завзетите площи от двете страни в момента са приблизително еднакви, но тенденцията е червените се увеличават по бързо.
  • 56 Американска пропаганда

    4 1 Отговор
    пияни командири и бивши затворници се бият за руснаците. Но се оказа, че пред нас са професионалисти на защитата на глухите. Което тихо издигна няколко отбранителни линии с дължина повече от хиляда километра. Руснаците успешно държат линията. Дъждът ще се върне след няколко седмици. А с тях и патова ситуация на бойното поле. А до Коледа Китай и Саудитска Арабия ще се договорят за прекратяване на огъня. Саудитски петродолари и китайски заеми ще се предлагат зад кулисите.
  • 57 хъм

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Аха да":

    намекваш за "червената книга", а украински авторитетен анализатор призовава да се забрани на мъжете да напускат Украйна, защото в противен случай нацията е застрашена от изчезване в близките години, за сега не е разяснил как се отразява ловенето на мъже по улиците за попълването по спешност частите на ВСУ и изпращането им в скотобойната, това явно се счита за неотложна необходимост.
  • 58 Американска пропаганда

    3 0 Отговор
    Тук ни казаха, че посредствени пияни командири и бивши затворници се бият за руснаците. Но се оказа, че пред нас са професионалисти на защитата на глухите. Което тихо издигна няколко отбранителни линии с дължина повече от хиляда километра. Руснаците успешно държат линията. Дъждът ще се върне след няколко седмици. А с тях и патова ситуация на бойното поле. А до Коледа Китай и Саудитска Арабия ще се договорят за прекратяване на огъня. Саудитски петродолари и китайски заеми ще се предлагат зад кулисите.
  • 59 Мишел

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "Аспарух":

    Натовски войски в Украйна няма да влязат. Войната Русия - НатО може да е само термоядрена, а на натовците не им се мре заради някаква си Украйна.
  • 60 Европеец

    6 0 Отговор
    Метрото е безупречно чисто, ресторантите, предлагащи популярна японско-руска фюжън кухня, са претъпкани, хората правят безконтактни плащания за повечето стоки с мобилни телефони. Освен това в Москва има неприлично много луксозни автомобили, а интернет работи безупречно, както в цяла Русия. Никъде няма следи от руско-украинския конфликт.
  • 61 Американска пропаганда

    4 0 Отговор
    Поддръжниците на Киев, ако не се умориха да го подкрепят, вече са много близо до това, пише American Thinker. Това се доказва от забраната за внос на украинско зърно, намерението на Байдън да похарчи парите, обещани от въоръжените сили на Украйна на Тайван, и раздразнените изявления на някои официални лица
  • 62 Мишел

    7 0 Отговор

    До коментар #52 от "Американска пропаганда":

    Невижданото увеличаване на военната помощ, снабдяването на Украйна с все по далекобойни и по смъртоносни оръжия, планирането и осъществяването на украинските терористични акции- всичко това се прави не за да победи Украйна, а с надеждата Путин да употреби ядрено оръжие в Украйна. САЩ се надяват тогава да могат да организират световна коалиция срещу Русия и така да избягнат поражението си във войната в Украйна, второ след Афганистан в мандата на президента Байдън.
    Путин играе гросмайсторски и осигурява изборна загуба на Байдън и продължителни тежки последици за партията му.
  • 63 Ех ,,Архитекте"...!

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Украйна никога няма да се предаде !":

    И сградите ти ако са толкова паянтави,колкото опорките ти...?!?!
  • 64 Мишел

    5 0 Отговор
    От САЩ дойде вест, че четири високопоставени служители на Пентагона(генерали), правят преоценка на възможностите на Украйна за победа в контраофанзивата за оставащи около месец сух период. По нататък нататък политика на САЩ за Украйна ще бъде съобразена с изводите от тази преоценка.
  • 65 РУСИЯ

    1 6 Отговор
    Аз си мислех,че съм много силен ава не съм бил силен защото:
    За 3 месеца трябваше да няма УКРАЙНА ама уви
    ИМА Я
  • 66 Морски

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Аспарух":

    В този случай изглежда изобщо не се сещаш какво ще стане!Тактически ядрен удар по Украйна и вероятно и по някоя от родните държави на тези натовски войници и сядане на масата за преговори или ответен удър и човечеството-конец
Новини по държави: