Last news in Fakti

10 Август, 2023 04:43 833 1

Пакистанският президент разпусна парламента

  • пакистан-
  • парламент-
  • разпускане-
  • президент-
  • премиер

Препоръката е на министър-председателя Шахбаз Шариф

Пакистанският президент разпусна парламента - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пакистанският президент Ариф Алви одобри предсрочното разпускане на Националното събрание (долната камара на парламента) по препоръка на министър-председателя Шахбаз Шариф, предадоха агенциите, цитирана от БТА.

„Президентът Ариф Алви разпусна Националното събрание по препоръка на премиера в съответствие с чл. 58-1 от конституцията на страната“, се казва в съобщението.

Стъпката на държавния глава бе предприета само три дни преди датата, на която той така или иначе трябваше да разпусне парламента поради изтичането на мандата на законодателния орган. Обикновено подобно действие е формалност и в 90-дневен срок трябва да бъде определена датата на следващите парламентарни избори.

Но тази година това се случва в напрегнат политически контекст.

От една страна, е възможно изборите да не бъдат произведени след 90 дни, а чак напролет, ако централната избирателна комисия реши да прекрои избирателните райони в Пакистан с оглед на данните от последното преброяване, което приключи неотдавна.

Несигурността около датата на вота съвпадна и със съдебно-политическата драма около предшественика на Шариф и известен бивш състезател по крикет Имран Хан. В края на миналата седмица 70-годишният популярен опозиционен лидер беше признат за виновен в укриване на активи и осъден на три години затвор.

Хан обжалва присъдата, която на практика го лишава от участие в предизборната кампания в момент, когато партията му стои доста добре в социологическите проучвания.

По-рано днес жалбата срещу присъдата, внесена от адвокатите му, беше разгледана от Върховния съд на столичната територия Исламабад, който прецени, че иска да се запознае със становището на правителството и избирателната комисия, и едва тогава да отсъди дали да потвърди наказанието или да пусне Хан на свобода.

Миналата година Хан получи петгодишна забрана да заема публични длъжности по обвинение, че като премиер незаконно е продавал държавни подаръци, получавани от него при посещения в чужбина, и е укрил активи. Вчера той отново беше уведомен за забраната, след като беше признат за виновен.

Днес съдът не насрочени дата на следващото заседание по делото, което беше неприятна изненада за адвокатите на Хан, които твърдят, че той е държан при недопустимо тежки условия в затвора Аток край Исламабад. Решението на столичния върховен съд може да бъде обжалвано пред националния Върховен съд на Пакистан.

Политическата криза в Пакистан, в епицентъра на която е Хан, започна миналата година, когато той беше свален от премиерския пост с вот на недоверие. Тогава той обвини военните - които в Пакистан са доста влиятелни и практически почти неизменно управляват страната след независимостта ѝ през 1947 г. - че стоят зад свалянето му.

Освен в политическа Пакистан се намира и в тежка икономическа криза. Инфлацията е рекордно висока, а правителството трябваше да предприеме болезнени реформи, за да получи заем от Международния валутен фонд.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имран Хан,

    2 0 Отговор
    Беше свален на сила от власт миналата година! Скалъпиха обвинения за да го елиминират от възможността да се кандидатира? Някой знае ли защо демократичният режим в Пакистан направи това?