Last news in Fakti

10 Август, 2023 11:11 4 239 38

В Швеция: да работиш три месеца за по-малко от 30 евро

  • швеция-
  • боровинки-
  • мигранти-
  • тайланд

Жена от Тайланд е работила 80 дни и набрала почти 4 тона боровинки, но без да получи нищо за своя труд

В Швеция: да работиш три месеца за по-малко от 30 евро - 1
Снимка: DW

Схемата е добре позната: сезонни работници от чужбина биват примамвани с щедри обещания, а след това са превръщани в модерни роби. Разследващи журналисти са разкрили как в Швеция експлоатират берачи на горски плодове.

Жена от Тайланд е работила 80 дни и набрала почти 4 тона боровинки, без да получи нищо за своя труд. И това се случва в известната с щедростта си към работниците Швеция. Eкип от разследващи журналисти е проучил условията на труд на чуждестранните берачи на боровинки в Швеция. Разкритията им предизвикаха дебат, който повдига въпроси за това как страната възприема себе си, пише германската обществено-правна телевизия АРД.

"Съвременна форма на робство"

Боровинките са популярна част от шведското лято. За никого обаче не е тайна, че те се берат с много усилия от сезонни работници от Тайланд. Шведите се гордеят със защитата на правата на работниците, 65% от които членуват в синдикални организации. Полагащите труд в страната имат и право на 4 седмици платен годишен отпуск. Сезонните работници обаче дори и не могат да си мечтаят за подобни условия, се казва в публикацията на вестник "Dagens Nyheter" (DN).

За тримесечния си труд много берачи на боровинки са получили по-малко от 50 евро. А една жена от Тайланд е събрала почти 4 тона от плода, без да получи и цент за труда си. "Това е съвременна форма на робство", коментира заместник-министърката на труда Паулина Брандберг.

Как функционира експлоатацията?

Репортерите на шведския вестник са посетили Тайланд, където са разговаряли със 77 души, събирали боровинки в Швеция. Преди това се е знаело само за отделни нарушения. Техните разкрития показват, че съществува система за експлоатация.

Работниците са били примамвани с щедри обещания. "Често хората, които идват, са производители на ориз и са бедни дори и по тайландските стандарти. Мнозина искат да използват парите, за да платят образованието на децата си", разказва репортерката Мариане Бьорклунд, цитирана от АРД. По закон гарантираното възнаграждение за сезонните работници е около 3000 евро. Нито един от 77-те тайландски работници, които са се трудили в Швеция, обаче не е получил подобна сума.

79 дни труд за по-малко от 30 евро

Фатсорн Нантачай от северната провинция Нонг Кхай прочела в социалните мрежи, че берачите на боровинки в Швеция се връщат в Тайланд с близо 3000 евро. Жената се качила на самолет от Банкок до Стокхолм и после шведска компания организирала престоя ѝ, разказва самата тя. На мястото, на което е живяла, имало малко тоалетни и често оставали без отопление и топла вода. Обичайният работен ден започвал в 4:30 ч. сутринта. Въпреки това тя винаги се радвала да напусне тясното жилище.

Боровинките били продавани на пазарите или в супермаркетите. Фатсорн Нантачай разказва, че е събирала плодовете поне по 12 часа в продължение на 79 дни, като е успяла да набере над 3 тона от горския плод.

Няколко дни преди да отлети обратно за Тайланд тя получила заплащането си - 300 шведски крони или малко под 30 евро. "Работих здраво, всеки ден вървях по няколко мили с боровинките на гръб. Не получих нищо за това", казва жената.

Как е възможно да се случи подобно нещо? Причината е мрежата от фирми, които организират работата на тайландците в Швеция. Тайландските компании, които наемат служителите, работят с шведски фирми. "Компаниите често сменят имената си. Съществува доста близка връзка между шведските и тайландските компании", отбелязва шведският журналист Александър Махмуд.

Робски договори

Всеки от берачите подписва два договора. В първия се посочва заплата от около 3000 евро. Във втория се изброяват удръжките за жилище, транспорт и храна. Берачите са задължени и да събират определено количество плодове. "При много тайландски компании трябва да събереш около 4 тона плодове, за да излезеш на нулата. А след това има за покриване и други разходи, защото работниците трябва да закупят инструментите си за бране", казва Махмуд.

Журналистите са се срещнали с 36 берачи на горски плодове от едно село. Всички те са работили за една и съща тайландска компания за набиране на персонал. Всички казват, че са получили по 300 шведски крони преди да се приберат у дома. "Хората бяха тотално разочаровани и ядосани. Бяха робували от изгрев до залез слънце. Положили са между 600 и 700 часа труд", разказва Махмуд.

Властите искат да променят закона

Замесените в робския труд шведски компании отричат да носят вина за лошото заплащане и насочват журналистите към тайландските компании, които са фактическите работодатели.

Сега правителството в Стокхолм иска да промени закона. Това обаче ще отнеме време. А и в момента, според шведски медии, около 6500 тайландски сезонни работници берат горски плодове, информира АРД.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    55 11 Отговор
    ТОВА Е СЪВРЕМЕННОТО ДЕМОКРАТИЧНО-ЗАПАДНО РОБСТВО ДЕМОКРАЦИЯ ЗА ЗАПАДА РОБСТВО ЗА ИСТОКА НАЛИ ТОВА ИСКАХТЕ БГ ДЕМОКРАТИ ПРОДАЖНИЦИ

    Коментиран от #7, #11, #16, #24

  • 2 това е

    39 4 Отговор
    толкова неприятно . Крадци, а в НАТО . Утре ще се купят в морето с рибай стек от манчев и манчевица . Горките иранци и виетнамци . Живи роби . Сигурно ги дрогират .
  • 3 Вашето мнение

    38 6 Отговор
    След такива статии кикидимика денков пак ще се разстрои и ще се скара на сем.
  • 4 Швицау

    31 0 Отговор
    Уж роботи дрън дрън робота никога няманда излезе по евтино от човека то туй чипове батерии софтуер а българина 30еуро на месец и спи във фургон по 30 човека
  • 5 Ганьо

    43 7 Отговор
    Демокрация е новото наименование на робовладелство! Вече и слепите и глухите го разбраха! Демокрация = терор, ограбване и експлоатация до дупка! А на края за десерт ще ни подпалят и скъсаната черга!

    Коментиран от #15, #21

  • 6 сигурно

    12 3 Отговор
    затова шофират дрогирани и пяни - щото са обрани до кокал . Да им вземат колите . Ще карат колело , като емили тротинетката и кико пешеходеца . 30-40 са много дребни пари . агенциите По труда нищо невършат .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 факуса

    15 7 Отговор
    много демокрация много справедливост и най вече ес ценности
  • 9 Студопор

    24 7 Отговор
    Сега като видяхте, че почти цяла България емигрира в следствие на беднотията, ще хвърлите всички средства да ни уверите колкото е страшно и гадно да се работи зад граница и как няма полза.
    Да, ама не! Определено в чужбина плащат повече и имаме повече права там, отколкото в родната ни България. В България сме само овце за стригане. Данъкоплатци, които пълнят хазната, за да може политиците да ядат и пият без пари.

    Коментиран от #12

  • 10 познато

    29 0 Отговор
    Точно така постъпват и българските фирми в чужбина , работиш месеци наред, накрая не получаваш парите си. Затова винаги работете с местни фирми,без български посредници.

    Коментиран от #30

  • 11 интересно

    15 8 Отговор

    До коментар #1 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    В България работя за 800 лева (400 евро),а в чужбина работя за 5800лева (2900евро)... та въпроса ми е в България ли съм роб или в чужбина?

    Коментиран от #18, #35, #36, #37

  • 12 ЕВРОНЮЗ

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Студопор":

    Ти къде си работил в чужбина и какви бяха правата ти..???
  • 13 Оракула от Делфи

    19 3 Отговор
    И какво общо има Шведския бизнесмен, който е платил за услугата ,
    с тези Тайландски измами???
    Платил е на тайландеца, който е завлякъл работниците !
    Същото е и със "Мург-авите" българи , от същите така наречени техни събратя" бизнесмени"!
    Взимат им парите , по същия начин и те остават излъгани!
    Има хиляди примери в цяла Европа та и в България!


    Какво "огромно удоволствие" е , да "оплескаш" Шведите , ...ужас !!!

    Коментиран от #19

  • 14 ИзбираТела

    13 0 Отговор
    Схемата е добре позната:
    Отиват гладни хора да изкарат някой лев в чужбина, естествено тва става чрез "лицензирана" фирма, която ги праща в регистрирана в чужбина "наша" или на братушките(няма разлика) фирма.
    Там му стопяват лагерите от юркане и не му плащат та да види колко е убаво у губернията като бачка за 3-4 пъти по-малко пари.
    След тва независимите😁 медии раздухват случая месеци.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дончооо , оля се , ... бе другарю!

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Пак обърка, ...Владемир Путин с Джо Байдън!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    7 9 Отговор

    До коментар #11 от "интересно":

    Не случайно стотици хиляди българи напуснаха България отказвайки да робуват на червената номенклатура и се преместиха на Запад за по достойно заплащане и достоен живот,да родят и отгледат децата си в нормални условия

    Коментиран от #22

  • 19 Реплика

    18 2 Отговор

    До коментар #13 от "Оракула от Делфи":

    Защо тогава шведски компании не сключват сами договори с наеманите от тях работници,а ползват посредници?В Тайланд Швеция няма ли дипломатическо представителство,където работниците да кандидатстват за работна виза?

    Коментиран от #29

  • 20 Кую

    3 4 Отговор
    Шве сте ри....
  • 21 Да питам...

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ганьо":

    А ти що ривеш бре, Ганьо..Да беше учил, а не да биглееш с овците по баирите...Все в чуждата копанка гледаш, та затуй твоята все празна стои. Па като толкова си отракан и разбираш нещата, що не събираш дисагите и у матушката..там да видиш де с..рат гладните...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ДОНЧО ПРОСТИЯ

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Когато си глупав то е за цял живот , подписваш два договора и не ти е станало ясно че вече си прецакан ...някой да са го карали насила да бере боровинки?! И това какво общо има с демокрацията у нас бе ДОНЧО, като не ти харесва прибирай се в родината си раша?
  • 25 Викинг

    4 7 Отговор
    В Швеция, Финландия, Дания, Исландия и Норвегия с бързи темпове се разраства расизма и нацизма и това са страните с най благоприятна почва за идете на ционисти и хитлеристи 2в1. Да му мисли всеки който няма светли очи и тъмна кожа.

    Коментиран от #33

  • 26 Така така

    4 3 Отговор
    Западни ценности и култура водеща демокрация , но да знаете че само диктаторите са лоши и тези които не слушкат сащ другите са добрички без значение какво правят наказание никога няма да има, но се противопостави на имоерията на злото сащ и ще ти измислят цяло ново право и пак ще те накажат тва е демокрацииката разбираш ли убаеа работа, ама за някои за сащисани и продажници
  • 27 завод

    5 3 Отговор
    На тези шведски дерачи на кожи сигурно пак Вл.Вл. ще им е виновен.
  • 28 Урюрвкос

    7 3 Отговор
    белите роби с зелените карти. Колониалната политика с нищо не се е променила за последните 200 год
  • 29 Ти работил ли си в чужбина...

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Реплика":

    със предварително сключен договор,
    между теб самия и шведския ти работодател????
    В 100% се ползват фирми от страната , предлаща работна ръка!
    Съвсем друго е, че ги лъжат, но има и такива които работят в селското стопанство ,
    в Англия и Скандинавия и си получават уговорените суми лично аз съм запознат
    с такива хара и случаи.!
    Не защитавам измамниците , чисто и просто такъв е порядъка, тези измамни фирми
    могат да си позволят, един път, ... да измамят много работници ,
    но на следващия път са пътници и отрязани от европейските им връзки!
    Но явно, че измамници ще има ,до като има и желаещи да работят при тези условия!
    Клауза в договора им с измамниците е , парите да им бъдат преведени на техни банкови сметки!
    Директно от фирмата в Швеция или където работят!
    Но понеже те самите нямат нужните изисквания , и знания биват лъгани!

    Коментиран от #31

  • 30 Потърпевш

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "познато":

    Не става братвчед! Ни , език знам , ни нищо! Просто си продавам труда!
  • 31 Швед

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ти работил ли си в чужбина...":

    Що па да не лъжем?! Нали законодателството ни позволява!:)
  • 32 Али Шведа

    2 1 Отговор
    Аз, пък се каня да изгоря Корана в центъра на Стокхолм!:) Не го одобряват , ама добре плащат!
  • 33 Баба ти

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Викинг":

    Абе , аз имам светли очи, ама нямам тъмна кожа!:) Какво да правя?!
  • 34 незнайко

    3 0 Отговор
    Това е КАПИТАЛИЗМА както и да го представят ! Този вид експлоатация е и в Англия . ДЕМОКРАЦИЯТА Е ПУСНАЛА ПИПАЛА НАВСЯКЪДЕ !!!
  • 35 незнайко

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "интересно":

    И къде си харчите заработеното ако не е тайна ?
  • 36 Вашето Мнение

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "интересно":

    А що като сте толкова спичелили и забогатели идвате на зъболекар в България? И правите скандали за сметките по заведенията?
  • 37 Гордостта на Тара

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "интересно":

    Интересно хубав апартамент в България 1000 лв за цяло семейство в чужбина 2500 до 3000 евро .. в Европа да си самостоятелен ти излиза 50 до 60% от дохода .. двама души могат да си докарат Около 6000 лв в България в ИТ .. Пак ако реша да си угаждам дрехи всяка седмица дискотеки 3000 евро са нищо
  • 38 Равносметка

    2 0 Отговор
    Новия колониализъм и робовладелство изискват нова революция. Това е толко просто и логично. Необходима е борба за разграждане на неолибералния робовладелски строй който мазни олигарси и Соросоиди-сатанисти с 38 лгбт пола, ни обясняват, колко хубав бил, и колко хубаво щяло да бъде, ама друг път... Само трябва да си продадем душите, честта, независимостта, суверенитета, морала, да си УНИЩОЖИМ валутата, армията и държавата ида зависим от Тях от Посолството... Запалихме си чергата, сега ще спим демократично на голи камъни...
Новини по държави: