Last news in Fakti

18 Август, 2023 17:16 2 138 5

Заплахи и извънредни мерки! Швеция засилва охраната в посолствата си

  • швеция-
  • коран-
  • ислям-
  • мюсюлмани-
  • улф кристершон

През последните месеци няколко антиислямски активисти повредиха няколко екземпляра от Корана в Швеция

Заплахи и извънредни мерки! Швеция засилва охраната в посолствата си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швеция е засилила охраната на посолствата и други чуждестранни мисии поради зачестилите заплахи срещу шведските интереси в чужбина, заяви днес министърът на външните работи Тобиас Билстрьом пред информационната агенция ТТ, информира БТА.

Вчера Швеция увеличи степента си на тревога заради опасност от тероризъм до второто най-високо ниво, като заяви, че е предотвратила нападения, след като изгарянето на Корана и други осквернителни действия срещу свещената за исляма книга възмутиха редица мюсюлмани по целия свят и предизвикаха вълна от джихадистки заплахи.

Билстрьом заяви, че Стокхолм е увеличил сигурността на посолствата и други мисии на скандинавската страна, без да навлиза в допълнителни подробности от съображения за сигурност.

"Но безопасността на служителите на министерството на външните работи има най-висок приоритет", заяви той и добави, че безопасността на семействата на дипломатите и местните шведски служители е взета предвид.

"Така че има различни категории, които са засегнати от тази работа по сигурността, която сега се засилва", каза той.

През последните месеци няколко антиислямски активисти повредиха няколко екземпляра от Корана в Швеция, а също така и в Дания - две от най-либералните държави в света, които позволяват остра критика на религията в името на свободата на словото. Въпреки това множество мюсюлмани смятат оскверняването на Корана за сериозно посегателство, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    17 4 Отговор
    Треперене е Светлото ви бъдеще! Преди било викинг,сега па вишляр! Ихуууу...
  • 2 да де

    18 3 Отговор
    Както върви май пак ще има ние сме Шарли в скандинавски вариант.
  • 3 Пръц

    12 2 Отговор
    Коефициент на ителигентост-Хитлер.ИТой май гореше.
  • 4 Експерт

    20 4 Отговор
    Интересно! Значи свободата на словото е да изгарящ книга смятана за свещена от стотици милиони хора! Е! За това ще има тероризъм!
  • 5 Руснаков

    4 1 Отговор
    Всяко нещо трябва да си има мяра...и когато не могат да усетят границата...ще усилват сигурността...
Новини по държави: