Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Август, 2023 15:39 4 777 79

Близки на Путин се къпят в лукс в Западна Европа, докато в Украйна се води война

  • владимир путин-
  • ес-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • кремъл-
  • лукс-
  • санкции-
  • мария китаева-
  • елена исинбаева-
  • михаил ходорковски

Това предизвиква критики от страна на политици и антивоенни активисти

Близки на Путин се къпят в лукс в Западна Европа, докато в Украйна се води война - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки тежките санкции, целящи да изолират Русия заради войната в Украйна, десетки руснаци, свързани с президента Владимир Путин или с руските военни, все още са добре дошли в страните от Европейския съюз, което предизвиква критики от страна на политици и антивоенни активисти, съобщава в. "Вашингтон пост", предаде БТА.

Сред тези критици са ръководителите на "Фондацията за борба с корупцията" на Алексей Навални, настояващи за повече действия. Те обръщат внимание на случаите, които изглежда противоречат на целта на западните санкции, използвани например за отказ на визи за пътуване, както и за конфискуване на яхти, недвижими имоти и друга собственост, пише американският вестник.

Още новини от Украйна

Елена Исинбаева, руска състезателка по овчарски скок и двукратна носителка на златен олимпийски медал, която има близки връзки с Путин и носи почетно звание майор от руската армия, живее спокойно в луксозно жилище за милиони на Канарските острови в Испания.

Дъщерята и зетят на Борис Обносов, ръководител на руската корпорация "Тактически ракети", произвеждаща ракети и авиационни бомби, с които се унищожават украински градове и инфраструктура вече повече от година, продължават да живеят в Прага, където семейството им притежава множество имоти и луксозни автомобили.

А Мария Китаева, бивш съветник на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и почетен генерал-майор, за която се твърди, че сега има връзка с руския заместник-министър на отбраната Тимур Иванов, през последната година многократно е пътувала до Унгария и Италия, за да пазарува. През миналия месец евродепутати от 15 страни призоваха Европейската комисия да наложи санкции на близките членове на семейството на Обносов. Дъщеря му Олга и зет му Ростислав Зориков живеят от 2020 г. в чешката столица, където според наличните сведения те и други членове на семейството притежават недвижими имоти на стойност над 8 милиона долара.

Миналия месец испанската медия "Ел дигитал сур" (El Digital Sur) съобщи, че Исинбаева, която е добре известна поддръжничка на Путин, се е преместила със семейството си на остров Тенерифе, където сега прекарва времето си в няколко луксозни вили. Според ново разследване на "Фондацията за борба с корупцията" Исинбаева е купила там две вили и мезонет на стойност около 3,2 милиона долара, което ѝ е позволило да получи разрешение за пребиваване от властите на Испания само две седмици след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 година.

Тъй като Путин засили антизападната си реторика, представяйки нахлуването като екзистенциална битка със Запада, която трябва да гарантира бъдещото оцеляване на Русия, Исинбаева и други поддръжници на руския президент и войната му в Украйна изглежда пренебрегват това послание, като продължават да посещават често домовете си в Европа или да правят пътувания за пазаруване до европейски градове.

В отговор на надигналото се възмущение от преместването ѝ в Европа Исинбаева изтъкна като причина своята кариера и постиженията си като спортист, а не връзките си с руското правителство, определяйки отразяването на скандала като "фалшиво".

В публикация на страницата си в руската социална мрежа "ВКонтакте" през юли Исинбаева написа: "Живея там, където работя, ям това, което обичам, общувам с тези, които ценя и уважавам. ... Не забравяйте: Завистта е разрушително чувство. ... Аз съм човек на света, винаги съм била и ще остана такава!"

Западните държави, начело със САЩ и ЕС, наложиха поредица от мащабни санкции срещу висши руски политици, военни и богати бизнесмени, свързани с Путин. В някои случаи под санкциите попаднаха и техни роднини.

Някои руснаци твърдят, че отделни граждани, дори най-богатите, не трябва да бъдат наказвани за решението на Путин да започне война. Други настояват, че всички, чието богатство и успех могат да бъдат проследени до Кремъл, трябва да бъдат подведени под отговорност, отбелязва в. "Вашингтон пост".

През 2020 г. Исинбаева участва в работна група за промени в руската конституция, които биха дали възможност на Путин евентуално да остане на власт до 2036 година. Тя не е била обект на никакви санкции.

Канада и Украйна наложиха санкции на Мария Китаева заради подкрепата ѝ за войната и журналистическата ѝ кариера на руски пропагандист, но не и Европейският съюз.

Руският заместник-министър на отбраната Тимур Иванов, обект на санкции от страна на ЕС и САЩ, е най-високопоставеният официален руски представител, който отговаря за строителството в армията на Русия и наблюдава възстановяването на окупирания украински град Мариупол.

"Фондацията за борба с корупцията" е установила също, че бившата съпруга на Иванов, Светлана Маниович, е продължила да пътува из Европа през миналата година, включително до Париж за луксозни покупки и харчене на широко. По същия начин не са наложени санкции срещу брата, дъщерята и други роднини на Магърдич Окроян, главен конструктор на руската компания "Союз", която произвежда двигатели за много от ракетите, изстрелвани по Украйна, включително тази, ударила миналата година търговски център в украинския град Кременчук, убивайки най-малко 20 души.

Роднините на Окроян притежават огромни луксозни имоти във Великобритания. "Фондацията за борба с корупцията" призова Окроян и неговите роднини да бъдат включени в списъците със санкции на ЕС и САЩ. Представители на Окроян, Китаева и руското министерство на отбраната не са отговорили още на исканията на "Вашингтон пост" за коментар.

Михаил Ходорковски, руски бизнесмен в изгнание и критик на Путин, който живее в Лондон, каза, че година и половина след началото на нахлуването продължава да се прилага "несистематична" и "нестандартна" политика на санкции.

"Представителите на антивоенната опозиция, които са преследвани в Русия, трудно получават възможност да се преместят на Запад", каза той. "Докато представителите на елита на Путин, дори роднини на военнопрестъпници, които предварително са се сдобили с европейски разрешения за пребиваване, живеят добре на Запад и харчат там откраднатите в Русия пари", добави Ходорковски.

"Измина достатъчно време, за да се разработи политика, която би изключила тези рискове без да дискриминира всички граждани на Русия", каза той. Георгий Албуров, разследващ от "Фондацията за борба с корупцията", каза, че след нахлуването много представители на руския елит са били принудени да признаят, че са изградили целия си живот на Запад и санкциите ще ги откъснат от тяхното алтернативно съществуване "далеч от живота при Владимир Путин".

Много от тези представители на руския елит, включително някои официални длъжностни лица, са изпратили децата си да живеят в чужбина, като са поддържали офшорни банкови сметки и ваканционни къщи. Всички те са в страни, които сега Путин смята за вражески, пише "Вашингтон пост". Според Албуров западните санкции трябва да бъдат преработени, за да "вземат под внимание реалностите в Русия".

Руските официални представители рядко регистрират имоти на свое име, като вместо това използват имената на своите адвокати или роднини. Обикновено техните синове и дъщери продължават да живеят на Запад, където все така използват имотите си и харчат и инвестират активите си, отбелязва американският вестник. "Санкциите трябва да се разширяват автоматично и да се налагат на най-близките членове на семейството - съпрузи, деца, адвокати, на чиито имена е регистрирано цялото имущество", каза Албуров.

Подобно на Ходорковски, Албуров направи ясно разграничение между богатия руски елит и обикновените руснаци, някои от които преди това са протестирали срещу правителството или войната, а сега се борят да получат визи и работа, достъп до финансови услуги или софтуер, необходими за бизнеса им.

"Проблемът е, че това се отнася само за хората, които нямат пари", посочи той. "Ако сте богат чиновник или някакъв мошеник или крадец, това е много лесно. Можете просто да се качите на частен самолет и да отлетите. Можете да си купите гражданство, да си купите разрешение за пребиваване или имот в чужбина, което ще ви осигури виза", каза Албуров. "Това е голямо разочарование за всички, които се борят срещу корупцията в Русия", добави той, цитиран от "Вашингтон пост".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    40 38 Отговор
    И на Бай Дън синчето е затънало до гуша в наркотици и далавери, ама то си е принципна от войната да страда основно раята.
  • 2 Сталин

    41 21 Отговор
    " Вие трябва да разберете ,че водещите Болшевики които превзеха Русия,не бяха Руснаци.Те мразеха Руснаците.Те мразеха християните.Водени от етническа омраза те измъчваха и избиваха милиони Руснаци без частица от човешко разкаяние.Евреийския Болшевизъм извърши най голямото човешко клане на всички времена.Факта че по голяма част от света е в неведение и невежество за това огромно престъпление е доказателство че световните медии са в ръцете на извършителите."

    АЛЕКСАНДЪР СОЛЖЕНИЦИН

    Коментиран от #11, #69

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Путриот

    46 16 Отговор
    Най смели се оказаха децата на Олигарсите и Кремълските Плъхове.
    Избягаха в Омразния Запад.

    Хахаха

    Какво става с 5те имота на Соловьов в Италия .

    Най върлия Пропагандист ,май не може почива на езерото Комо.

    Хаха

    Коментиран от #52

  • 6 А какво ще кажете за разследванията

    41 27 Отговор
    на соросоидната украинска медия "Украинска правда", наречени "Батальонът Монако" и "Батальонът Виена" за украинските олигарси, които обитават цял квартал в Монте Карло, и за украинските богаташи в австрийската столица? Къде точно виждате разликата между Русия и Украйна по отношение на живеещи в разкош в чужбина? Но за едните трябва да се тръби високо, докато за другите не бива изобщо да се чува.

    Коментиран от #50

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мали

    12 25 Отговор
    Щом могат ще си живеят хората.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Всъщност

    31 22 Отговор
    За руснаците това е Военна операция . Ако украинската върхушка смята , че е война , да спре да се къпе в лукса в чужбина , и да се връща в Украйна !
  • 11 То затова ли

    29 8 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Грузинеца Джугашвили - Сталин изтрепа толкова Руснаци .

    Хаха

    Коментиран от #29

  • 12 Кикипето

    13 22 Отговор
    Атанасова, има ли още лукс в краварскаЕвропа

    Коментиран от #73

  • 13 ЖИВОТЪТ Е РАДОСТ И ТЪГА☝

    37 14 Отговор
    РУ.КИТЕ ПУ.ИНОФИЛИ ЖИВЕЯТ В ЛУКС..
    БЪЛГАРСКИ ПУ.ИНОФИЛИ ЖИВЕЯТ
    НА ПАЛАТКИ ПРЕД..М.О.Ч.А. ....🤔

    Коментиран от #60

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дали

    33 20 Отговор
    а, къде ли живее госпожа Зеленска и децата ѝ?
    И дали не си играе на благородничка сред английския елит?

    Коментиран от #18

  • 17 На големия

    27 11 Отговор
    Кремълски Изтрещялник

    Журавлъов ,дъщеря му живее във Виена .

    Защо ли не се връща в Масква .

    Хахахаха
  • 18 Хаха

    22 9 Отговор

    До коментар #16 от "Дали":

    Във Лондон живее Соловьов младши .

    Той е в елита, най желаното момченце
    Мека китчица .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 33333

    17 17 Отговор
    Щото пък близки на Зеленски не се къпят в по-голем лукс.
  • 21 Генерал Лебед

    16 6 Отговор
    Дайте мне набрать роту из детей элиты, и война через день закончится.

    Коментиран от #23

  • 22 Запознат

    12 19 Отговор
    "Близки на Путин"

    Ех пуста пропаганда - всеки руснак който поддържа родината си и не е подлога на американците е близък на Путин. Все едно Стивън Сигал е близък на бай Дън ама живее в Русия и има имоти там. Голяма услуга ще направите на Путин ако изгоните всички руски олигарси от запада - той от кога се мъчи да върне парите им в Русия.
  • 23 Украинец

    6 8 Отговор

    До коментар #21 от "Генерал Лебед":

    Така е ама трябва от децата на западния елит които снабдяват Украйна с оръжия.
  • 24 Хех

    17 5 Отговор
    ...и тръгнали да плашат запада с ядрени бомби!
  • 25 Путриот

    15 5 Отговор
    Владимир Салдо , негова дъщеря
    Живее на Омразния Лазурен бряг .

    Хаха

    Няма ли да се върне в Херсон?

    Да помогне за възстановяването на съборените мостове ,които баща и показва .
    Нали е брокер и продава имоти на богатите Ру.шляци .
    Разбира значи от строителство.
    Да помогне Папа Салдо.
  • 26 Зевс

    8 20 Отговор
    Мы купили все ваше побережье Чёрного моря! Мы по праву освободим вас от Европы. Бoлгария е изконна pyzka територия ! Чёрное море принадлежит РУZZИИ!
  • 27 Иван

    11 10 Отговор
    Фамилията Буш не обедня по време на агресията, инвазията, окупацията на Ирак.
  • 28 Просто да се пише нещо

    8 9 Отговор
    Те и на Зеления са затънали в лукас. Даже Пригожин и Зеления са съседи в Италия
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Американско говедо

    11 8 Отговор
    Близките на Байдън са аскети и клошари....
  • 31 Не разбирам

    25 9 Отговор
    Говориш против Запада,колко е лош скачаш срещу него, а в същото време купуваш западни стоки коли дрехи часовници ,почиваш в Италия ,Испания.Ми карайте москич.носете ватенки и часовник ракета и почивайте в сибир...

    Коментиран от #37, #56

  • 32 Аз съм

    10 14 Отговор
    Що украинците по света не се върнат да защитават родината си,а се возят на скъпите си джипове из Европа изисквайки да ги носим на ръце до първа линия на морето...а намалете си аршина де!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Иван

    8 6 Отговор
    Гнусната еврейска са. танинска нацистка хазарска сп.ер.ма Еленска редовно пазарува от скъпи бутици в Париж......еврейския ционистки са. танински уродливец не я споменава.
  • 35 Пха ха ха ха

    1 4 Отговор
    БЛЯ БЛЯ БЛЯ 😜
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ксанибa

    11 5 Отговор
    А яхтата на каломойски още ли е във Варна??? Къде са близките на дрогираният жужак, докато страната му води близо 10 години агресия в бившата Изт. оркраина!?!
  • 42 Иван

    9 8 Отговор
    Гнусната еврейска са.танинска нацистка хазарска ко.варна сп.ер.ма Ходорковски говори за откраднати пари от Русия????...... стига бе, прок.лети гнусни евреи. Поне това да го бяхте спестили.
  • 43 руски професор десидент

    15 2 Отговор
    Търся работа като готвач при роднини на Путин в Западна Европа.Казват че плащат добре,
    а аз готвя добре.

    Коментиран от #44, #65

  • 44 Борджия

    5 0 Отговор

    До коментар #43 от "руски професор десидент":

    А аз готвя още по добре!

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Влюбеникс

    4 12 Отговор
    Не мога повече да сдържа стаена в себе си тази безумна любов към Вас, госпожо Атанасова!
    Всяка ваша публикация ме докарва до нови висоти на мисловния ор га зъм!
    Вашата безкористна безпристрастност са светъл пример за всеки начинаещ в благородната ви професия!
    Продължавайте да ни вдъхновяват!
    Ще продължавам да Ви се възхищавам до краят на дните си!!!

    П. С.
    Моля не проявявайте такава скромност, че да изтриете поста ми.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 2254

    18 9 Отговор

    До коментар #6 от "А какво ще кажете за разследванията":

    Разликата е там, че путлер и кликата му хвърлят простолюдието в свещенна битка срещу омразният и прогнил Запад, който им е виновен за всичко. А в същия момент тези същите, заедно с цялата си челяд са се изнесли в този омразен и прогнил Запад и си живеят повече от царски.

    За разлика от тях, украинците се бият със зъби и нокти, само и само да станат част от този Запад.

    Коментиран от #53, #64

  • 51 Българка

    12 8 Отговор
    А кога ще бъде национализиран Камчийския руски огромен имот? И кога ще се приложат реални санкции с конфискации на имотите на руски генерали, офицери, военни, агенти? Кога ще бъдар респектирани близо 40 000 фирми у нас, чиито собственици сая руснаци? Кога са им били последните ревизии от НАП? Кога ще бъдат анулирани българските паспорти на по-горе описаните съсловия?

    Коментиран от #54, #55

  • 52 Мия чинии

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Путриот":

    А ние мием чиниите и пода ...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Аватар

    2 3 Отговор

    До коментар #31 от "Не разбирам":

    Основите на капитализма се създават от емигриралите от територията на днешна Италия лихвари.Те финансират колониалните политики на западноевропейските владетели още от XVI - ти век и взимат процент от печалбата.По- късно обръщат очи за печалби към Новите земи - двете Америки.Ренесансът в Европа се случва тъкмо поради ресурсите от колониите.Днес наследниците на същите лихвари печелят от банкиране и инвестиционни фондове,както и от купената от тях промишленост,напр.оръжейДокато не превземат целия Изток ще инвестират в качество на западното производство.Печалбата е приоритет.Това е краткото обяснение защо западният продукт е по - качествен.

    Коментиран от #67

  • 57 Мара не се къпе

    5 3 Отговор
    Защото в Украйна се води война!
    Уникална простотия’
  • 58 Зеленски да си

    5 7 Отговор
    продаде вилата в Италия. Съсед е на Пирогин
  • 59 Пловдив

    11 2 Отговор
    Тия що не ходят да живеят в Братск,Иркутск,Магадан или в Ситивкар например,където живота е прекрасен,а са отишли в "прогнилия запад",където е отвратително,за живеене?!
  • 60 Пловдив

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "ЖИВОТЪТ Е РАДОСТ И ТЪГА☝":

    Ами те нашичките винаги са били,най-тъпите! На ония поне Путин им е пуснал аванта,да крадат,те затова го "четкат",а на нашите им дават по една палатка,по един байряк и малко консерви и те подскачат пред паметниците.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 е аре стига

    2 0 Отговор
    КЪДЕ СА САНКЦИОНИРАЩИТЕ????ИЛИ ВСИЧКО Е ПРЕЕБАВКА ЗА ГЛУПЕНДЕРИТЕ КАТО НАС?
  • 63 САЩ

    0 1 Отговор
    Ами нашите братя от Европа и С..Щ заедно с иг
    рач какво правая и дека одая ония мил....они от народо....
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Бьлгарка

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "руски професор десидент":

    Мия чинии при руснаци. Идвай при мене !
  • 66 максим

    0 0 Отговор
    вчера ми казаха ,че и аз съм роднина с путина! да,не повярваш!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 максим

    0 3 Отговор
    не четете факти.не си струва.ни откъм журналисти,ни от към модератори.те се издържат от реклами.гладни и смешни са!!!!а лъжата им е като истина.за нея са абонирани.
  • 69 стоян

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    До 2 ком - сталин - и той има еврейска жила - йосиф иларионович сталин - лично родшилдови са му помогнали да се издигне - даваха по филм
  • 70 Е защо

    4 0 Отговор
    В този лош запат бе другари.
  • 71 Гост

    2 3 Отговор
    Елате в Свети Влас да видите окраинците в какъв лукс живеят.

    Коментиран от #74

  • 72 Орките хем

    2 1 Отговор
    плюят по Европа, хем се бутат към Европа.
  • 73 Точно

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кикипето":

    Няма, няма! Много са зле западняците.
  • 74 Жулиен

    2 0 Отговор

    До коментар #71 от "Гост":

    В хотела, в който бях, са заели приземните стаи на персонала. Напрактика те работят в хотела - камериерки, готвачки, сервитьорки рецепционистки. Работят всички, дори и юношите. А собственичката на хотела е мно-ого доволна. Вече втора година са при нея
  • 75 В МИЗЕРИЯ ЛИ ДА СЕ КЪПЯТ ?

    0 1 Отговор
    САМО УКРАИНЦИТЕ ЛИ ДА ЖИВЕЯТ КАТО КРЕЗОВЕ ЩОТО БИЛИ ОТ ФАШИСТИЯ!
  • 76 ЗАПАДА Е ЛИЦЕМЕРЕН ЕДНО ГОВОРИ , ДРУГО

    1 1 Отговор
    ВЪРШИ ! НИКЪДЕ НЯМА ПРАВДА , НО ЗАПАДА Е ДЪНОТО!
  • 77 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    Руски писател ?
  • 78 Пенкелер

    0 0 Отговор
    "В Афганистан се води дълги години война,а пък в сащ се продава бензина на цена 1.30 долара ...за галон".или-"В Флорида и Калифорния плажовете са пълни с глезените се почиващи,а пък в Ирак се извършва операция "ПУСТИННА БУРЯ ".
  • 79 Бае Въло

    0 0 Отговор
    Откога Арестович е близък на Путин?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания