Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Август, 2023 13:10 10 247 84

Мариупол: как един украински град се превръща в руски

  • украйна-
  • мариупол-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин-
  • окупация-
  • руски паспорт

Сменят се табели и учебни програми, а хората са притискани да си вземат руски паспорти

Мариупол: как един украински град се превръща в руски - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Преди година украинският град Мариупол беше окупиран официално от Русия. Около 90% от сградите там бяха повредени или разрушени от руския обстрел по време на изтощителната двумесечна обсада. Хиляди цивилни граждани бяха убити, а около 350 000 души напуснаха града, в който преди войната живееха 430 000 души, по данни на ООН.

Днес вече тече активна работа по русификацията на града, пише британската обществена медия Би Би Си. Вече се работи по застрояване, смяна на пътните знаци на украински език с руски такива, въвеждане на руска учебна програма в училищата и подтикване на останалите жители да придобият руски паспорти. Екип на британската медия разказва и за руски граждани, които си търсят имоти за покупка в украинския град.

"Къща с гледка към морето"

Разследване на Би Би Си показва, че десетки руснаци си търсят имоти в Мариупол през групи в руската социална мрежа "ВКонтакте". Владимир от Мурманск например разказва на британската медия, че вече е продал жилището си в своя роден град и си е намерил къща с гледка към морето в Мариупол. Според руснака градът ще стане чудесно място за живеене и бърза да закупи имот там, докато цените са ниски.

Независимото руско издание "Бумага" също разказва за руснаци, които искат да се изместят на крайбрежието в окупирания украински град. Олеся от Омск например казва пред руската медия, че вярва в развитието на града. "Нямам опасения, че може да пострадаме от военните действия. Най-страшното, което можеше да се случи там, вече се случи", казва рускинята.

Руска информационна операция

Това, което и двамата потенциални нови жители на Мариупол смятат, е продиктувано до голяма степен от мащабна медийна кампания в контролираните от държавата руски телевизионни канали, пише Би Би Си. По държавната телевизия непрекъснато се излъчват бляскави репортажи, в които се представя, че възстановяването на Мариупол върви с "рекордни" темпове и животът се нормализира.

"На мястото на руините сега има нови жилищни блокове, детски градини, училища - всичко е възстановено с най-модерни технологии", се казва в репортаж на държавната телевизия "Россия 1".

Разследването на Би Би Си, в което са прегледани множество сателитни снимки, показва, че действително в града са се появили нови многоетажни жилищни сгради. Според изображенията обаче разрушенията в града все още са навсякъде в Мариупол. Цял един квартал например е бил разрушен, защото сградите са били твърде повредени.

Ниски лихви на ипотечни кредити, високи заплати

Пред руската медия "Настоящее время" съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрющенко разказва какво според него кара руснаците да искат да се изместят в окупирания Мариупол.

По думите на местния управник ситуацията е всъщност много банална и прагматична. През февруари руският президент Владимир Путин стартира програма за ипотечни кредити специално за недвижими имоти в Мариупол. Срещу извънредно ниски лихвени проценти за 20 години руснаците си купуват жилища в строеж и дори на зелено - в предстоящ строеж. Приблизително от декември миналата година в руските региони, като се започне от средната част на Русия и се стигне чак до Владивосток, се рекламират за тези ипотеки, обяснява Андрющенко.

Освен това в Русия се говори, че в Мариупол се взимат значително по-високи заплати, отколкото в Русия, обяснява Андрющенко пред "Настоящее время". По думите му става въпрос за дори по-високи възнаграждения от тези в столицата Москва. Това също привлича някои руснаци.

Местните украинци живеят в неизвестност

Докато по руските държавни телевизии редовно показват щастливи семейства, които се нанасят в новите си жилища в Мариупол, действителността за украинците, останали в окупирания град, е съвсем различна.

Въпреки че на хората, чиито къщи са били разрушени, е обещано да получат апартаменти в новопостроените жилищни сгради, местни хора разказват пред Би Би Си, че това въобще не е толкова лесно. Процесът е бавен, съществуват редица ограничения и повечето нови сгради стоят празни. Пред британската обществена медия мъж на име Александър разказва, че жилища се дават най-вече на онези хора, които са с открито проруски възгледи.

Често срещана причина за отказ, за която жителите на Мариупол съобщават в интернет, е, ако някой притежава каквато и да е друга собственост, различна от съборения му апартамент, дори парцел земя, дял от апартамент или ваканционна вила другаде в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само началото е

    71 12 Отговор
    всичко ще се прибере у дома

    Коментиран от #32

  • 2 Българин

    52 113 Отговор
    скоро няма да е руски

    Коментиран от #12, #22, #25

  • 3 Българин

    49 102 Отговор
    ушанките и от Крим ще се изнесат

    Коментиран от #21

  • 4 Българин

    52 104 Отговор
    Русия ще загуби войната
  • 5 Тотак

    114 46 Отговор
    Че то Мариопол си е руски от векове бе Дойче...просто руснаците поправят историческата грешка. И ние още си говорим за Солон и Одрин-ама немаме "душа" да си ги върнем..,

    Коментиран от #10, #23

  • 6 Българин

    48 103 Отговор
    украинците ще си освободят всички територии и после ще освободят и Русия от Путин
  • 7 Селянин

    78 30 Отговор
    Точно, както и България се превръща в колония с присъстващи колониални войски.
  • 8 Хахахаха

    28 52 Отговор
    По-примера на Херсон който също беше руцки че даже и столица на руска херсонска област в състава на рф Мариупол се е руцки ама не е сигурно не е

    Коментиран от #81

  • 9 АУУУУУ

    41 62 Отговор
    ТОВА РУСКИ Е ВРЕМЕННО.......НО ХАБАРОВСК И ВЛАДИВОСТОК ДА СТАНАТ КИТАЙСКИ......ТОВА ЩЕ ЗАВИНАГИ 🤣🤣🤣🤣
  • 10 Ризата

    23 10 Отговор

    До коментар #5 от "Тотак":

    А Вложка България Западните покрайнини Беломорска тракия Северна Добруджа Бесарабия по-призива на доктор Костадин Костадинов да си ги върнем как ги виждаш нещата
  • 11 Путин печели

    53 36 Отговор
    Западът е гей-парад без Ресурси,Джо е мумия,Дон е клоун.Европа е Ромео и Жулиета в последните петнайсет минути на филма..
  • 12 Край с украйна

    60 37 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Всички градове ще са руски!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Зеленски съм - я люблю кака Ина

    25 19 Отговор
    Накрая цела Окрайна мое се превърне в руска, като видят рашките, че бая са влезнали в преразход покрай туй СВО, колко му е.
    А тия от зеленцето се притеснили за некФо си градче с има-нема 450 000 души, хъ-хъ...
  • 15 Както някога

    66 32 Отговор
    От руски град се е превърнал в украински. А сега всичко се връща на мястото си
  • 16 реру

    36 18 Отговор
    "Сменят се табели и учебни програми, а хората са притискани..."


    Учебните програми са много важни, особено някои уроци по история...

  • 17 Феникс

    28 11 Отговор
    Що така нали щяхме да участваме във възтановяването му? И Крим щеше да последва съдбата му? :)
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Урюрвкос

    36 9 Отговор
    1877 год (няма грешка в датата) в Мариупол англо-френски войски правят десант, опожаряват града и унищожават пристанищната инфраструктура
  • 20 Ксаниба

    50 20 Отговор
    Ами от както е взет от турците/татарите си е руски. Как не бе превърнат в оркраински??? Ами разстрелваха хората на 9 май 2014 нацистите, и си мислиха, че така той ще стане оркраински.. ами, не стана. Стана градът на позора на нацистите азив, предали се в подземията му!!!
  • 21 Хахахаха

    36 13 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    От украинците ще станат отлични еленовъди, а ти ще им прислужваш в иглуто!😂😂😂😂😂😂
  • 22 ДжанамХанам

    14 11 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    пак ли ще е турски?? Или направо се връщаме към древно-елинските Полиси!???
    Ти изми личиниите?
  • 23 Белата Златка

    8 24 Отговор

    До коментар #5 от "Тотак":

    Мариопул е ГРЪЦКИ!

    Коментиран от #27

  • 24 Изровиха,ли дупките

    12 18 Отговор
    за външните кенеффи?
  • 25 А бе

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    хъмсалак, ти само от "фЪкти" ли се "информираш".
  • 26 Урюрвкос

    34 8 Отговор
    като е украински град защо името му е на основателката Мария Федоровна жена на Павел I но първите заселници и основатели са гърците нещо нормално за всички градове по Черно море.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Небинарен евроатлантик

    51 12 Отговор
    ДВ дали си спомня как през 2014г. Десен сектор и други укро-нацисти нахлуха в Мариупол и разстрелваха хората по улиците? Ако те са забравили Интернет помни. Дано догодина по това време укроландия е само лош спомен. Изкуствена и излишна държава.

    Коментиран от #63

  • 29 КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА

    25 46 Отговор
    ТЪЙ УБИЙСТВЕНА В СВЕТА, ТЯ Е МАЙКА НА ТЕРОРА, НАЙ-УЖАСЕН ЗА СВЕТА .

    Само за 35 години от комунистическата си революция 1917 г. до 1953 г. това кръволошко чудовище избива 53 милиона от поробените от него народи и нации . 10 милиона избити по време на „революцията им“, 36 милиона по време на чистките на Сталин, 7 милиона от гладомора срещу украинците – общо 56 милиона .

    Няма съседна на Русия държава, нация, народ, който да не е бил нападнат, поробен, ограбен и избит от нея . Над сто народа са жертвите на нападенията това кръвожадно чудовище – Финландия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Унгария (1956 г) , Чехия и Словакия (1968 г), България (1916 и 1944 г.) , Китай, Афганистан, Чечения, Грузия, Украйна и всички от бившите съветски републики и сегашни такива в състава й - якути, буряти, евенки, чукотци, уйгури, казахи, узбеки, таджики, азери, туркмени, киргизи, арменци, българи, татари, калмики, балкирци , индианци и ескимоси в Аляска и много други , а естествените етнически граници на Русия са само северозападните й европейски земи – Московска, Лениградска , Новгородска и Псковска област . Всички друго до Далечния изток и на юг са завладяни, поробени и окрадени от нея народи .

    Ама по други крещи, че били колонизатори . А тя е най-голямия и най-кръвожадния такъв .

    И КАК НЯМА ВСЯКА СВОБОДО-ЛЮБИВА ДЪРЖАВА ДА СЕ ВЪОРЪЖАВА ДО ЗЪБИ, ЗА ДА СЕ ЗАЩИТАВА ОТ ТОВА НЕНАСИТНО ЧУДОВИЩЕ ?

    Рейгън я рухна, сега и предстои същото .

    Коментиран от #31, #49

  • 30 Наистина са притиснати

    34 15 Отговор
    И аз бях притиснат да си взема български паспорт. Поисках американски (на окупатора -нали там Русия е окупатор?), казаха че неможе -трябва български. Нашият окупатор, даже и не ни признава за свои граждани, а виж, Русия си се грижи за окупираните. Даже и в това, краварите не стават за нищо.
  • 31 Урюрвкос

    8 9 Отговор

    До коментар #29 от "КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА":

    дай да видим някой паметник на жертвите якути, буряти, евенки, чукотци, уйгури, казахи, узбеки, таджики, азери, туркмени, киргизи, защо има на японските пленени войници през втората а за тези няма.

    Коментиран от #36

  • 32 Така

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "само началото е":

    Значи в Русия
  • 33 Платени подлоги

    21 6 Отговор
    дойче зеле и украйна бълват само ...!
  • 34 Демократ

    17 33 Отговор
    Това е руския мир на Путин. Изпепелява един град, избива мирното население и го обявява за освободен от нациста Зеленски, който го брани до последна капка кръв. Пожелавам на т.н.българи по паспорт да заминат при любимия си Путин да ги изпрати в Украйна да я спасяват от бранещите Родината си украинци.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА

    12 21 Отговор

    До коментар #31 от "Урюрвкос":

    И кой да направи паметници на избитите от Русия нации и народи, докато те все още са под нейното робство ? -Самите им поробители ли ?

    В освободилите се от нея като Полша, Чехия, Финландия, Унгария, Украйна, Казахстан има много паметници на загиналите от руските нашествия .

    Коментиран от #40

  • 37 само уронили

    29 15 Отговор
    Никога и нищо окрайненско не е имало в Мариупол, освен няколко хиляди умрели фашисти, първо през 1941-43 и после пак през 2022-а.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Урюрвкос

    21 4 Отговор

    До коментар #36 от "КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА":

    ами точно Русия е направила паметник на японските военни които били пленени през Втората световна. Някой починали и погребани там. Да има къде близките им да идват и да сложат някой цвете.

    Коментиран от #45

  • 41 Развеселен

    15 28 Отговор
    Това е мечтата на всеки путинофил - да се нанесе в чужда къща!
    За какво да работят и да пестят, достатъчно е да оближат г.а на Путин и да чакат да им даде апартамента на някоя изгонена вдовица с две деца!
    Руский мир!
  • 42 Урюрвкос

    3 9 Отговор
    какви огромни ритуални комплекси има в Русия правени от немски фондове за загиналите немски войници и т.н. но за якути, буряти, евенки, чукотци, уйгури, казахи, узбеки, таджики, азери, туркмени, киргизи няма
  • 43 Сър Пичук

    10 25 Отговор
    Гледат да го натъпчат с глупави алчни руснаци и утре да претендират че си е руски град с руско население...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА

    14 28 Отговор

    До коментар #40 от "Урюрвкос":

    За да си прави реклама, че най-после поне веднъж са успяли да победат японците, ама пак с американска помощ . Че самички не могат да победят Япония и ядат здрав пердах от японците .

    Не могат варварите от Русия ни веднъж да победят и Германия . И през първата и през втората световна война руските орди търпят поражения от Германия и почват да реват за помощ от САЩ , а после хапят ръката, която на два пъти ги спасява от германци и японци .

    Коментиран от #64

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Копейкин

    15 9 Отговор
    По снимката си личи че е руски. Градът е "освободен".

    Коментиран от #67

  • 48 Вельо Дойчев

    23 5 Отговор
    Що не си погледнат дойчовци те собствения афганотурчосирийсконемскистан, ами все в чуждото канче са им очите?
    Руснака ще се оправи! И Киив и Одеса и Хмелницки, всичко ще си оправи. Има ресурс, има хора!
  • 49 хахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА":

    през 1917 г. Руската империя е наброявала 175 000 000 души...след първата световна война и отделянето на полша, Финландия, Прибалтийските държави и окупацията на Западна Украйна и Белорус населението на СССР към 1927 г. наброява 150 000 000...през 1941 г. населението на СССР вече е почти 199 000 000...

    Коментиран от #52, #57, #58, #61

  • 50 Диамантената ръка

    12 21 Отговор
    Колко глупав руснак трябва да си за да купиш имот в Мариупол, ами дори да остане руски, там бял ден няма да видят от терор и партизански акции на украинците.

    Коментиран от #80

  • 51 Моряк

    26 10 Отговор
    Тия ги разправяйте на хора, които не са ходили в Мариупол. Мариупол винаги е бил руски и се е говорило на руски. Както и Бердянск, Керч,, Одеса, Иличовск...
  • 52 КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА

    6 8 Отговор

    До коментар #49 от "хахаха":

    Да, защото обратно си връща загубените през ПСВ територии и населяващите ги . Манипулираш, няма как да се развъдят от 150 000 милиона до 190 000 за 20 години, чрез размножение . Такива темпове на размножение с 2 % годишно , човечеството не познава .

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 хахаха

    11 4 Отговор

    До коментар #52 от "КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА":

    ма вярно ли си връща загубените територии? Полша и Финландия ли? Не говоря за прибалтиките и сега там живеят общо около десетина милиона...ти ми кажи как така след като е избил 53 милиона, СССР в началото на 1941 е 199 000 000...:)))

    Коментиран от #55

  • 55 Шаро

    20 3 Отговор

    До коментар #54 от "хахаха":

    Трите балтийски пинчера общо нямат 4млн.
  • 56 Прогноза

    7 22 Отговор
    Всички "новодомци" ще бъдат изпратени по живо по здраво обратно в Рузия като част от капитулацията на Рузия.
  • 57 КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА

    2 9 Отговор

    До коментар #49 от "хахаха":

    Сполъгваш здраво ! С около 30 милиона .Населението на СССР към 1941 г не е 199 милиона, като пишеш , а само 170 милиона . Та намерихме 30-те милиона жертви на Сталин. чети тук /population-of-the-ussr-by/

    Коментиран от #65, #68

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Моряка

    22 5 Отговор
    Какви глупости пишете.Над 30 години съм посещавал Мариупол.Мариупол винаги си е бил руски град с население руснаци,гърци(потомци на древните) и евреи.Кагато Ленин предава Донбас и Новорусия към Галиция, за да се получи изкуствената република Украйна, в Мариупол са се преселили малко галицийци, по ново му наречени украинци.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Моряка

    24 6 Отговор

    До коментар #28 от "Небинарен евроатлантик":

    На 9ти май 2014г. мариуполци протастираха мирно против отмяната на руския език като втори официален.Бяха блокирали кръстовището до централна поща с подръчни материали и стояха отстрани.Фашагите от Десен сектор скочиха върху барикадата с БМП,а после подгониха със стрелба мариуполските милиционери, които отказаха да стрелят срещу народа.Всички 38 милиционери бяха избити и живо изгорени заедно със сградата на МВР.Сградата в центъра на града така я оставиха надупчена и изгоряла 8 години,да плаши народа.Чист фашизъзъм.Запада се направи на разсеян.Прави се и сега.
  • 64 Абе

    5 3 Отговор

    До коментар #45 от "КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА":

    Я ми подскажи ти на каква зоб си
  • 65 хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА":

    чети, ако можеш де....


    897 (январь) (Российская империя) 125 640 02119
    1913 (Российская империя без Финляндии) ↗170 902 0020
    1920 (январь) ↘137 727 0009
    1921 (январь) ↗137 795 0009
    1922 (январь) ↘136 909 0009
    1923 (январь) ↗137 487 0009
    1924 (январь) ↗139 969 0009
    1925 (январь) ↗143 003 0009
    1926 (17 декабря) ↗147 027 9159
    1927 (декабрь) ↗150 478 00021
    1928 (январь) ↗151 622 0009
    1929 (январь) ↗154 226 00022
    1930 (январь) ↗157 432 0009
    1931 (январь) ↗159 841 0009
    1932 (январь) ↗161 851 0009
    1933 (январь) ↗162 902 0009
    1934 (январь) ↘156 797 0009
    1935 (январь) ↗158 167 0009
    1936 (январь) ↗160 134 0009
    1937 (январь) ↗164 500 0009
    1938 (январь) ↗165 492 0009
    1939 (17 января) ↗170 467 18623
    1940 (январь) ↗192 598 0009
    1941 (январь) ↗198 712 70024
    1941 (июнь) ↘195 392 0009
    1941 (декабрь) ↘170 000 00025

    Коментиран от #66

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Центов

    9 7 Отговор

    До коментар #47 от "Копейкин":

    Ти остави снимката от DW!

    Виж в тубата как изглежда Мариупол сега! Видеа колкото щеш. И то само за година.

    Не се връзвай на паническите интригантски писания на Дойчо.

    Коментиран от #74

  • 68 поручик Галицин

    5 13 Отговор

    До коментар #57 от "КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА":

    КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА
    ТЪЙ КОВАРНА,ПОДЛА,ЗЛА
    ТЯ НЕ ЖАЛИ СВОЙТЕ ХОРА
    ТЯ ЩЕ РАЗРУШИ СВЕТА !

    Коментиран от #70, #78

  • 69 БАРС

    16 4 Отговор
    Та там вече има много хубави блокове съвсем нови с детските площатки с фитнес уреди паркове училища и болници.Да още миналата година веднага почнаха да строят.Апартаментите са с кухни с ламинат всичко от до да кухните не са много глеми нито много скъпи.Путин ходи лично тая година да види как вървят строежите и то вечерта даже влези в един апартамент и за кратко поговори със съдържателите .Направо им ги подаряват .Направени са с метода 3D принтиране.Много бързо и ефтино и здраво.Има хора които оплюват Росия но в България още нямаме един квартал саниран а дане говорим за градове.Така че няма какво да гледате рашките те ще се оправят дайте да погледнем нас си

    Коментиран от #75

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Независим

    5 0 Отговор
    Проблемът е че репортажите са така насочени, че излиза като пропаганда. Особено ако пише че не могат да потвърдят от независими източници. Днес има много малко истински журналисти. Повечето са преписвачи от Фейсбук
  • 72 Шопо

    12 6 Отговор
    Украйна не е държава а територия, Руска територия.
  • 73 ХА ХА

    4 6 Отговор
    ХА ХА русофилчета, четете и се учете да знаете като дойде бащицата путин отивате на палатка а ваще къщи се продават на мужиците. Тамън като бутнат моча, достойно ще заемете неговото място (съсе палатките) ако кагебейците ви пуснат у центъра де, ако не къмпинг враня е отворен. Ше береме много ядове с тия ватници особено по морето, те вече мислят че са си в ресия. Ае честито. И бегайте да гласувяте за костя, некой да не забрави!
  • 74 ХА ХА

    2 3 Отговор

    До коментар #67 от "Центов":

    Идееаааално, сега като дойде ВСУ ШЕ ИМА КВО ДА ЧУПИ
    500-километромите ракети идват, тян мън за новите панелки.
  • 75 Лейтенант балу

    3 0 Отговор

    До коментар #69 от "БАРС":

    БРАВО!!!
  • 76 Ангеларий

    10 1 Отговор
    Мариупол винаги е бил населен само с руснаци.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Моряка - продължение

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "поручик Галицин":

    Коментар 77 естествено се отнася за фалшивия поручик Галицин.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Моряка

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хахахаха":

    Хахо,ти за Херсон не злорадствай.Както Одеса,Николаев,Севастопол и т.н. построени от Русия преди 250 години и Херсон,както и цяла Новорусия са били руски и пак ще са.Повервой ми!
  • 82 Само минавам

    3 1 Отговор
    Има такива паметници във всички републики на бившия СССР. Просто иди и ги виж. Аз през годините съм обиколил 12 от 15-те републики на СССР и съм ги виждал. Е...сега в прибалтийските републики и вече ги няма - щото от много акъл бутнаха паметниците и на собствените си войници - видиш ли, били воювали срещу... Европа!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: