Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Август, 2023 11:01 5 338 66

Какви руски оръжия залавят украинците: най-ценните находки

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • оръжия-
  • гаубици-
  • танкове-
  • стрелец

При настъплението си украинската армия постоянно залавя или намира изоставено руско оръжие

Какви руски оръжия залавят украинците: най-ценните находки - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Русия се конкурира със западните страни, които доставят оръжие на Украйна", шегува се полковник Олександър Саруба от Центъра за изследване на заловените оръжия към Генералния щаб на армията. Той има предвид руското въоръжение и оборудване, което е било пленено от украинските военни. И което те използват в момента. Киев разполага с над 800 подобни оръжейни единици.

Хиляди "малки" оръжия

Сред тях има артилерийски системи, танкове, бронетранспортьори и други транспортни средства. В "арестуваната" съкровищница има дори и мобилна сауна. Както и технологично оборудване, което Украйна използва във военните операции, например при електронната война и противовъздушната отбрана. Най-многобройни са "малките" оръжия като картечници и гранатомети. Те са буквално хиляди.

Най-често оръжията се залавят по време на настъпление. Колкото по-бързо украинската армия напредва, толкова по-голяма е вероятността тя да намери изоставено оборудване, което е съвсем малко повредено. Това е така, тъй като руските войници често го изоставят - например заради незначителни дефекти, пояснява Саруба. Всичко зависи от състоянието на конкретното оръжие. Ако може да се използва, то се регистрира и се пуска за употреба на бойното поле. Или пък се ремонтира преди това. Ако военнослужещите нямат опит в използването на подобно оръжие, те първо преминават през обучение.

Гаубици, боеприпаси и стотици танкове

При освобождението на Изюм в Харковска област украинската 95-а въздушно-десантна бригада е успяла да плени руска система за залпов огън "Град". Войник от въпросната част разказва, че първо се е наложило тя да бъде ремонтирана. В момента тя вече се използва на бойното поле. В Изюм бригадата се е сдобила и с модернизирана руска гаубица от типа 2А65 "Мста-Б" от времето на Съветския съюз. Войниците са пленили и стотици боеприпаси за нея, след като са прекосили река Оскол.

Значителна част от заловените оръжия са руски танкове. В момента са на разположение над 300 от тях - достатъчно за снабдяването на 10 танкови батальона, посочва Олександър Саруба. 92-ра механизирана бригада е успяла да отнеме и няколко танка Т-72 при офанзива край Купянск, също Харковска област. Сред тях са били и най-новите модели от типа Т-72 В3М, които са били модернизирани през 2014 г. и 2015 г., разказва танкист на бригадата с прякор "Чикаго": "В сравнение с нашите Т-64, с които все още воюваме, техните танкове са по-подвижни и по-бързи. Т-72 е много по-добър по отношение на характеристиките си, по-маневрен е и има по-силна броня."

В битка украинските военни използват всички танкове, с които разполагат - и собствени, и пленени, обяснява той. "Т-64 бучи толкова силно, че можеш да го чуеш на 3-4 км., а Т-72 е по-тих. Така можеш да се приближиш до врага, който няма да те забележи чак до първия изстрел", казва "Чикаго".

В търсене на последните технологии

Но годните за употреба пленени руски оръжия не са единствените ценни военни трофеи. Унищожената военна техника, остатъците от ракети и бойни дронове също са ценни. Както и ръководствата за тяхната употреба. Накратко - всичко, което дава възможност оръжията на противника да бъдат изследвани, след което познанието да се използва за създаването на тактики, методи за настъпление и мерки за противодействие.

Руската разузнавателна система "Стрелец" е сред интересните "арестувани" находки. Това е компютърно система, свързана с далекомер, предавател и дигитална система за изпращане на информация. "Стрелец" може да бъде използвана директно на бойното поле за разузнаване на целта и предаване на данни в реално време към други оръжейни системи. Руски разработчици твърдят, че с помощта на въпросния компютър могат да се локализират около 40% от целите в конкретното обкръжение, обяснява Олександър Саруба.

Интересни неща могат да се намерят не само в електронните устройства, но и вътре в самите бронирани машини. Тъй като преди 2014 г. Москва си е сътрудничила с много държави за модернизацията на своето оръжие, сега руските танкове и бронетранспортьори разполагат с най-новата и модерна електроника, произведена в други страни, посочва Саруба.

В руските ракети също често се срещат чуждестранни компоненти и най-вече микроелектроника, оптика и електрически двигатели, продължава украинският военен. Той дава пример с ракетата KH-101, която най-често се използва срещу Украйна. В нея "има около 53 компонента като микрочипове и други части, произведени в чужбина. Това важи за цялата гама крилати и балистични ракети. Компоненти, произведени в чужбина, наистина се съдържат във всички вражески артилерийски системи, средства за електронна борба и за противовъздушна отбрана", подчертава Саруба.

Документация за допълнителни санкции?

Украинският Център за изследване на заловените оръжия е установил, че Москва адаптира ситуативно производството си спрямо компонентите, които притежава или получава. Независимо дали става въпрос за пералня или за ракета. Така например в разузнавателните дронове "Орлан-10" са вградени обикновени камери, които всъщност са били предназначени за домашно видеонаблюдение.

"Тъй като светът е глобализиран, елементите са стандартизирани. Производителите на тези електронни компоненти са взаимозаменяеми", обяснява Саруба. Центърът за изследване на заловените оръжия, за който той работи, многократно е откривал компоненти с чуждестранен произход в руските оръжия. Всичко това се документира. Според Центъра това представляват доказателства, на които могат да се основават следващите санкции.

Автор: Дария Нинко


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДВ фабриката за лъжи на краварите!

    71 25 Отговор
    ДВ вас няма да ви заловят защото сте прости и всеки бяга надалеч от простотията ви!
  • 3 Защо руските ракети удрят болници?

    33 57 Отговор
    Защото технологичното ниво но руските кюнци е такова, че като излети, само Господ знае къде ще се приземи!

    Коментиран от #11, #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 велика русия

    26 37 Отговор
    ама с какво е велика?
  • 6 Мдааа

    50 38 Отговор
    Войната свършва с пълен разгром на САЩ, НАТО и разбира се Украйна! Всичко си идва на мястото! Следва референдум и присъединяване към РФ!

    Коментиран от #43

  • 7 мобилният крематориум беше върхат.

    24 39 Отговор
    тръгнали на война и на края на колоните по един мобилен крематориум.който зловещо показва на войниците какво ше им се случи,къда им е краят.А накрай какво стана?Оставиха ги на полето да гният и отстъпиха от фронта-за руснаците стаа дума.Жалка трагедия,а?

    Коментиран от #57

  • 8 за безаналоговата Могучая армия

    22 33 Отговор
    За безаналоговата армия на Могучая, високоточно оръжие е това, което успее да уцели населеното място.
  • 9 Пръц

    44 13 Отговор
    Генерален.Лопати ли залавяте.Нали руснаците имаха само това
  • 10 Поредната

    40 12 Отговор
    евтина бозъ от дойче зеле, грантаджийският списвач!

    Коментиран от #35

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Укропат

    32 9 Отговор
    А тя Диариа пише за оръжията дето ги оставяме при контранаступа. Да не мислите че е ходила на фронта? Виси на плажа в Италия и настъпва към руските позиции ежедневно. Шефчето е доволен от нея защото си измисля всякакви перемоги.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Смешна пропаганда

    57 14 Отговор
    Заловили стотици танкове и просят 15 танка от Германия хахаха 👎👎👎👎👎
  • 15 артишок

    25 11 Отговор
    Каква натовска скрап е изгоряла и разпарчетосана от руските оръжия ?
  • 16 Само да питам

    32 14 Отговор
    Къде точно са напреднали окраинските фашисти като продължават да губят територия?
  • 17 КАКВО СТАНА С ПРЕХВАЛЕНОТО РУСКО ПВО ?

    23 32 Отговор
    Нещо много често Москва е в пламъци? Един ден гори завод за военна електроника, на втори ден оръжейни складове, трети ден –МОЛ-ове, по кримските летища падат НЛО-та и ликвидират руски аероплани ?

    Лани Украйна им тресна като леген в шадраван , защитения им с трислойно ПВО кораб-флагман „Москва“, и това украинците го правят с аматьорски сглобени, с подръчни средства по гаражи и мазета дронове .

    Какво ли ще стане с путинисти, ако Украйна получи малко по-нови оръжия от свободния свят , в по-голям брой ?

    Коментиран от #33

  • 18 Реалист

    19 5 Отговор
    Гьобелс Веле
  • 19 Хахаха

    27 6 Отговор
    Какви ценни находки? Руснаците с лопати воюват и техните оръжия за нищо не стават, нали?
  • 20 БОЛНИ МОЗЪЦИ

    17 21 Отговор
    ХОРАТА ВЛАГАТ МИКРОЧИПОВЕ В АВТОМОБИЛИ, КОМПЮТРИ, ТЕЛЕФОНИ, А РАШКИТЕ САМО В ОРЪЖИЯ?

    Коментиран от #26

  • 21 Сталин

    24 6 Отговор
    Значи кво излиза,Русия помагат най много на украинската армия,а запада само претендират и се перат едни милиарди от Бай Дрън
  • 22 Ъ?Ъ?

    15 9 Отговор
    Верно ли Украйна,ще кажат на Луната.Щот чух,че били много напреднали с технологиите
  • 23 Хахаха

    16 8 Отговор

    До коментар #3 от "Защо руските ракети удрят болници?":

    Май вече в главата те удря русофобската пропаганда. Колко трябва да си т ъ п , че да си лапаш всичко, което е русофобско без грам критичност към информацията. Точно комунягите такива бяха. Ти комуняга си, нали?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Паднал от Марс

    24 7 Отговор
    Още като прочетох "украинците намират руско оръжие при настъплението си" и ми стана ясно всичко.

    Коментиран от #40

  • 26 Сталин

    13 6 Отговор

    До коментар #20 от "БОЛНИ МОЗЪЦИ":

    Абе хайванин,това е играта който не влага микрочипове в оръжия е колония като България

    Коментиран от #28

  • 27 Знайко

    19 6 Отговор
    Браво-разглобихте ли намерените неща за да сте ясно как работят или това го знаете оптреди 50 години? Оня ден даваха по руската тв един нов леопард, натоварен на платформа, движеща се на изток и един чичко вика...сега наште спецове в урал-маш ще го разглобят на винтчета и ще го разгледат основно. ДНР и ЛНР отдавна имат по няколко ремонти бази, където разкостват пленена техника и я ползват за резервни части или я възстановяват и я пращат обратно на фронта, ако има съответствие на калибрите с това което се доставя. Очаквам в европа да стартира кризис за метал. Вече цената на скрапа скочи двойно! Изчакайте още малко и ще видим дали европа въобще може да произведе нещо!

    Коментиран от #29, #39

  • 28 Така е

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "Сталин":

    Ако искаш мир, готви се за война! А ние по боси не сме били и видно по продадени!

    Коментиран от #37, #42

  • 29 много важно

    10 4 Отговор

    До коментар #27 от "Знайко":

    Тази модификация на Леопард са от ерата на Студената война и отдавна не са на въоръжение в НАТО. В Украйна са за евтина утилизация.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Наблюдател

    10 13 Отговор
    В момента руската армия е най-едрият спонсор на оръжия да украинците. Един своеобразен руски ленд-лиз.
  • 32 с какво е велика русия?

    7 8 Отговор
    кажете с какво?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ако искаш мир

    9 7 Отговор
    влез в клуба на НАТО. Факт.

    Коментиран от #48

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ужасТ

    6 11 Отговор

    До коментар #33 от "Знайко":

    Ма как така не е настроено ПВОто бре? И Панцира върху министерството на войната пропусна прелитащ дрон на 300 метра от него. Скапаните укри направо ви се подиграват, а вие не реагирате. Жалкари.
  • 37 стоян георгиев

    9 10 Отговор

    До коментар #28 от "Така е":

    Тва са комунистически.щуротии.като се готвиш за война обикновенно фалираш.и се разпадаш без война.справка ссср.що се отнася до руското оръжие.няма по смешна страна дето плаши гаргите на запад докато моли запада да им купува суровините и после моли запада да им продава оръжие с което да плаши същия този запад.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ами

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Паднал от Марс":

    как ги намира сред бурените, по време на светкавичната контраофанзива
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Така е":

    С кого ще воювате. А най вече, КОЙ ще воюва.
  • 43 Говориш с

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мдааа":

    Що си говориш с инструмента.?
  • 44 Артилерист

    13 5 Отговор
    Специалистите от DW по лъжи, манипулации и американска пропаганда нямат умора. Например, ако укронацистите са пленили 300 руски танка, които били и боеспособни, защо, първо, продължават да искат от американците и техните подчинени натовски подлоги още танкове и второ, не ги използват като ударна сила? 300 танка са много сериозно количество, с тях може да се нанесе масиран удар и значително да се повишат шансовете на контраюруша за пробив в руската отбрана, който да се развие в оперативен успех с вълшебните Леопарди и Чаланджъри. Не съм чул за подобен успех от иначе много кресливата западна и укропропаганда. Напротив, укронацистите драскат в полосата за осигуряване, убиват ги масово, а прехвалената западна бойна техника гори като клечки кибрит и е на изчерпване...
  • 45 Не е миротворец който иска мир

    6 1 Отговор
    А миротворец е този на който приемат условията за мир
    Не е военнолюбец този който иска да воюва с друг а е военнолюбец този с който военнолюбците искат да воюват срещу друг
  • 46 Механик

    13 0 Отговор
    Е па кви толкова оръжия?Всички знаем, че руските нямат никакво оръжие от лани.
    Ми много ясно че това са лопати с чипове от перални. Може и по някой и друг български чушкопек да "залавят".
  • 47 БАНко

    9 4 Отговор
    НАТООВЦЕТЕ , НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА И ЦЕНЗУРА СЪВСЕМ Я ЗАКЪСА !!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Бъзиктар

    10 3 Отговор
    Стигнах до "300 танка" и спрях.Рибар съм по хоби ама чак толкова не бива да се прекалява.DW излискаха легена с тази статия,явно нещата са много зле за укровермахта.
  • 50 Тдетхе

    7 1 Отговор
    Много ни се иска да е така, но действителността е точно обратната.

    Коментиран от #54

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 НАСАКОТО ЯКАТА

    7 3 Отговор
    Стотици Л Ъ Ж И.Има ли още наивници да вярват в тази пропаганда.

    Коментиран от #53

  • 53 Хахаха

    8 0 Отговор

    До коментар #52 от "НАСАКОТО ЯКАТА":

    Само глупаците вярват. Даже русофобите - сектанти не и вярват. Техните патрони са разбрали, че светът се раздели на умни, глупави и подлеци. Умните не се подават на русофобската пропаганда, защото анализират и преценяват сами. Затова целта им да активизира подлеците да обработват мозъците на глупаците, които играят ролята на полезни и Д и оти.

    Коментиран от #63

  • 54 Хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Тдетхе":

    Не ми се иска да е така, както е в заглавието. И това бе е така. Слава на Господа.
  • 55 Перо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "ей,дойчовци,забавни сте":

    Това не са дойчовци, а БГ екипа, на който е дадена автономност за БГ, със задължение да изпълняват указаната рамка, но тъпотията е такава, че стават смешни, в опита да поддържат директивата! И за плюването по опонента се иска мозък, опит и образование, нещо което липсва в джендърията!
  • 56 ха ха хааа

    2 4 Отговор
    Ясно ...на Руснята ич не и аресва статията ..
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ханс

    3 1 Отговор
    Айде пак вкиснато зеле и неговите измишльотини!
  • 59 Не бе

    4 0 Отговор
    Оставят го компенсация за пералните !
  • 60 Дънсяопин

    2 3 Отговор
    Спирт и леки жени най добрата руска стока, то май и единствената...
  • 61 Бай Иван

    4 1 Отговор
    То бива бива пропаганда ама чак пък толкова. Пленили 300 танка от руснаците ама ревът всеки ден за десет -двайсе от "партньорите". Ало не сме ид.ио.ти както съм писал многократно.
  • 62 стоян георгиев

    5 1 Отговор
    Всеки опит да се сложи край на военните действия в Украйна не харесва американците. Съединените щати имат интерес конфликтът да продължи. Те не губят ентусиазма си в подкрепа на режима в Киев. Америка не остави на Европа място за маневриране. Той е предпазлив към желанието на света да потуши огъня на военните действия. Всички добре знаят, че това кръвопролитие можеше да бъде избегнато, ако администрацията на САЩ не беше подкрепила безразсъдната политика на Володимир Зеленски.

    Коментиран от #64

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Путлер води

    2 1 Отговор

    До коментар #62 от "стоян георгиев":

    тази война ма чужда ъеритория, голубчик. Явно ме си разбрал още, яма е характерно това за русофилите. Не ви е силна дисциплина мисленето и разбирането...😂😂😂
  • 65 Чърчил

    1 0 Отговор
    .... не се напъвайте, историята се пише от победителите....
  • 66 ССС

    0 0 Отговор
    "...руски танкове. В момента са на разположение над 300 от тях - достатъчно за снабдяването на 10 танкови батальона,..." Ми те за това западняците не им пращат - виждат, че имат в изобилие. "...Украинският Център за изследване на заловените оръжия е установил, че Москва адаптира ситуативно производството си спрямо компонентите, които притежава или получава..." То в инженерството е така - имаш малки компоненти, правиш малък самолет, малка ракета, с малък фюзелаж, с малки криле, и т.н. Ако са от перални, например, задължително продукта се боядисва бял или инокс.
Новини по държави: