Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Август, 2023 17:31 6 139 42

В черния списък! Украйна постави етикета "международен спонсор на войната" на глобален производител на алкохол

  • бакарди-
  • алкохол-
  • русия-
  • украйна

След руската инвазия в Украйна "Бакарди" продължава да доставя продукти на стойност милиони долари на Русия и да привлича нови служители там

В черния списък! Украйна постави етикета "международен спонсор на войната" на глобален производител на алкохол - 1
Снимка: Shutterstock

"Бакарди“ (Bacardi), най-голямата непублична компания в света за производство на спиртни напитки, чиято американска централа е в Корал Гейбълс, бе санкционирана от Украйна заради разширяването на дейността си в Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Украинското правителство обяви, че компанията е оказала икономическа подкрепа за войната, водена от руския президент Владимир Путин в страната.

Националната агенция за предотвратяване на корупцията на Украйна включи вчера "Бакарди лимитид" (Bacardi Limited), базиран в Хамилтън, Бермудски острови в списъка си с "международни спонсори на войната", обвинявайки компанията, че подкрепя руската икономика и спонсорира "агресията срещу Украйна".

"След руската инвазия в Украйна "Бакарди" продължава да доставя продукти на стойност милиони долари на Русия и да привлича нови служители там", съобщи агенцията в комюнике, добавяйки, че компанията е платила над 12 милиона долара под формата на данъци върху приходите в Русия.

Определянето "международен спонсор на войната" не носи юридически последствия като замразяване на активи или забрана за пътуване. Целта ѝ е да нанесе щети върху репутацията на големи международни компании, които продължават да правят бизнес с Русия по време на войната. Понастоящем в списъка фигурират 32 компании, включително "Юниливър" (Unilever) и "Проктър енд Гембъл" (Procter & Gamble).

"Бакарди" не отговори на молбата за коментар на "Маями Хералд".

Включването на "Бакарди" в черния списък на Украйна идва три дни, след като американският вестник "Уолстрийт джърнъл" излезе с подробности как компанията не е спазила по-ранното си обещание да спре износа за Русия малко след началото на инвазията в Украйна.

Вместо това "Бакарди" – Русия в внесъл стоки за 169 милиона долара между юни 2022 година и юни тази година и обяви, че приходите му са нараснали с 314 милиона долара миналата година.

Други преки конкуренти като "Перно Рикар" (Pernod Ricard), дистрибутор на рома "Хавана Клуб" (Havana Club), чиято търговска марка бе предмет на ожесточен съдебен спор между "Бакарди" и кубинската държавна компания "Кубаекспорт" (Cubaexport), напусна руския пазар след инвазията в Украйна.

Основан в Сантяго де Куба през 1862 година от Факундо Бакарди Масо, "Бакарди" продава своя едноименен ром и други популярни марки като водката "Грей Гуус" (Gray Goose), текилата "Патрон" (Patron) и вермута "Мартини" (Martini) в над 170 страни, според уебсайта на компанията.

Семейството е било принудено да напусне в изгнание, след като Фидел Кастро е конфискувал активите им без компенсация през 1960 година, но е продължило да произвежда ром в дестилерии в Пуерто Рико и други места. През 1965 година компанията е отворила офис в Маями, а след това се е преместила в настоящата си локация в Корал Гейбълс през 2006 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 57 Отговор
    Митрофанова пратила на паметника много хубава водка Белуга ама я изпили всичката.Нищо не оставили.
  • 2 да де

    96 10 Отговор
    Зеления освен белото е прекалил и с Бакардито.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Знайко

    96 4 Отговор
    До вчера си правехме коктейли с бакардито, но денс е сонсор на тероризма? Браво! А джони, джак, бушмилс и компания кви са? Ейййййй! Точно затова трябва да ви демилитаризират! Ти ще вкарваш западни компании в черния списък щото бачкали в раша? Аз ако съм на Бакарди, ще им пусна един иск в страсбург, за пропуснати ползи и т.н.!
  • 5 Ай де бе

    102 9 Отговор
    Тия съвсем оплетоха жиците...Защо си мислят,че цял свят им е длъжен? От десетилетия ръчкаха Мечока,избиваха етнически руснаци в Донбас,играеха си с огъня пред мечешката къщичка--а сега пищят олеле...-и всеки им бил длъжен...Точно така обръщат мнението на света срещу тях.
  • 6 Болни хора са..

    51 8 Отговор
    И болни властимеющи ги "подкрепят".Пет пари не давам кой ще смени Мумията,пак ще е с Ковид в главата.Целият "нормален бял свят" е така! Затова - Ихуууу...
  • 7 Крайно време е

    86 9 Отговор
    такива фирми да почнат да съдят Украйна. Едва ли фирмата спонсорира войната, а и какво ги интересува хората какво иска Украйна.
  • 8 Само да попитам

    78 10 Отговор
    Кои бяха украйна,че Бакарди си ги спомням от дете?
  • 9 Копейката

    14 69 Отговор
    Малеее какво ще правим ?

    Рублата мина психологическата граница от 100 рубли за долар .

    Трябва да поискаме по големи дотации от Мутрофанова .

    Не е лесно да си подлога за жълти Копейки.

    Коментиран от #10, #17, #25, #36

  • 10 Гост

    72 7 Отговор

    До коментар #9 от "Копейката":

    Още по-лошо е да си подлога за няколко гривни!
  • 11 Дрън дрън та пляс

    70 7 Отговор
    тоя зеления няма ли да го съдят за оронване на престижа на световно известна търговска марка , от кога тая мижатурка диктува световния ред
  • 12 пешо

    58 5 Отговор
    не може целия свят да се съобразяват с укрите
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БАКАРДИ е основана

    55 6 Отговор
    преди да съществува оКРАЙНА .
  • 15 Майстора

    43 3 Отговор
    Войната си е война, бизнесът си е бизнес.Янките винаги са били тарикати.
  • 16 сведетел

    31 3 Отговор
    украинската горилка е менте !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пешо

    48 3 Отговор
    Кой се интересува от списъците на укропците, те държава вече нямат
  • 19 Калпазанин

    26 5 Отговор
    Вие тая укрия искате да я направите втори исраел, или само с добро или нищо и всичко да им е позволено
  • 20 Кен Еф

    40 3 Отговор
    Украйна вече е господар на света, всеки трябва да се съобразява с желанията и аха аха ахахахахахахааааааааа
  • 21 Ангеларий

    46 5 Отговор
    Ще умра от смях. Някаква си Осрайна включила в списък Бакарди. Бакарди си го премести. Преместих го и аз.
  • 22 мдаа

    54 4 Отговор
    Дори човек да е искрен поддръжник на украинската кауза, наглостта на украинците може да го разколебае сериозно. То не беше да поставят условия на целия свят как и какво да им подарява, то не беше размахване на пръст и поучаване кой е на правилната страна на историята, то не беше списък за елиминиране и то на граждани от приятелски държави, то не бяха претенции в какви условия трябва да бъдат обгрижвани украинците, то не бе наглост, не бе чудо. Те ще казват на фирмите с кого да развиват бизнес и с кого не, че и лепенки ще поставят. Скоро може и с жълти звезди да ни окичват. Така симпатии и поддръжници не се печелят, така се печели нетърпимост и омраза, няма ли кой да им каже

    Коментиран от #26

  • 23 Опааа

    38 4 Отговор
    Бях позбравил Бакарди, но ще взема да си купя да ги подкрепя!
    🍸🍹🥤
  • 24 Путинофил

    4 33 Отговор
    Аз пък мисля, че Бакарди допринася за изтребването на ватенки. По данни на путин, всяка година 500 000 ватенки си заминават от алкохол.
  • 25 Споко

    19 2 Отговор

    До коментар #9 от "Копейката":

    И долара върви на припадък. И то си в кюпа, нищо че още не можеш да го осъзнаеш.
  • 26 Ами

    45 3 Отговор

    До коментар #22 от "мдаа":

    Нацистките доктрини винаги са налагани доста силово! Нацисткият режим в Уcpaйна не прави изключение, а съчетано с пословичната им наглост се получава това, което сте описали!
    Чакайте само да ги приемат в ЕС и НАТО и тогава, ще видите, как наглата yкpa строява целия свят!
  • 27 нннн

    39 3 Отговор
    Зеленски съвсем изтрещя. Явно смята, че земята се върти заради него и всички трябва да го слушат и да му се подчиняват.

    Коментиран от #28

  • 28 Обективно

    41 4 Отговор

    До коментар #27 от "нннн":

    Войни се водят по целия свят, е го израелците мине не мине "специални операции", ами Сирия, ами Африка Сомалия, Нигер и т. н. а светът се вторачил в Зеленски и Украйна сякаш на другите места не живеят и не умират хора!? Пролемът е че тук са пряко засегнати инвестициите на американците, които на практика са изкупили Украйна и са омотани до степен, че ако не бранеха толкова усилено Байдън досега да са го импичнали заради подкупите получавани от същата тази Украйна?
    Е пита се трябва ли да ни пука за американските интереси и инвестиции?
    Трябва да ни пука само за тива, че трябва да спрат да умират хора заради тях!
    Сега се замислете, какво подкрепяте и кого трябва да подкрепяте?
  • 29 Ббб

    29 3 Отговор
    Да пием повече Бакарди
  • 30 Вальо

    27 4 Отговор
    Хахаха, тоя реши че света зависи него!
  • 31 Настрадин Ходжа

    12 3 Отговор
    Добре изчислено атомно приложение би решило повечето световни проблеми като заличи от лицето на земята цялата тая измет, ама изцяло до кота нула.
  • 32 🇷🇺 Zвяра 🇷🇺

    23 3 Отговор
    Байдън заплашил Русия със санкции. Ако руските войски не напуснат Украйна, той щял да прекрати приятелството си с Путин във Фейсбук
  • 33 ВЕРКА

    16 4 Отговор
    УКРИТЕ МНОГО НАГАЛ НАРОД
  • 34 Юруууш

    13 4 Отговор
    Само не мога да разгадая,как така компания ( световен лидер) като внася алкохол в РФ им" подпомага" икономиката? С кое- че е реализирала оборот от 160 милиона $? Или още по смехотворната теза..Наемали там служители! Този 🤡 е издърпал толкова " релси" че мозъка му,заприличва от ден в ден,на не доварена ряпа.
  • 35 Пха ха ха ха

    4 0 Отговор
    Окрите нагло крадливо племе
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Студопор

    13 3 Отговор
    Почвам да пия само Бакарди, значи. Така и аз ще помогна срещу украинската напаст.
  • 38 Иван

    10 2 Отговор
    Изглежда Зеления наркос е шефа на световния ред и закон тези дни. От днес започвам да пия само тези марки. Свободата на избор на питие е като свободата на словото. Или по обикновено казано Свободен избор.
  • 39 тея укри много тъпи

    3 1 Отговор
    Ората продават алкохол на ушанката......после внасят данък и от там им се плащат оръжията на укрите...а те седнали да ревът. тея долари да не растът по дърветата бря....а и нека се опиват Зетките де е проблема??? Ся ако се продава техника с двойно назначение разбирам....Укренски шматки.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Който яде укросладолед

    4 0 Отговор
    Подкрепя фашистите в Украйна.
  • 42 Санкции

    4 0 Отговор
    Спирам да си купувам в Укро "Берьозката"
Новини по държави: