Last news in Fakti

12 Август, 2023 17:09 2 096 12

АРД: битката на България срещу насилието

  • насилие над жени-
  • дебора-
  • жени-
  • насилие-
  • германия-
  • ес-
  • българия-
  • закони-
  • съдебна система-
  • корупция-
  • съд

Германските медии продължават да следят темата за насилието срещу жените в България

АРД: битката на България срещу насилието - 1
Снимка: БГНЕС, извергът Георги Георгиев, обезобразил Дебора

Германските медии продължават да следят темата за насилието срещу жените в България. През седмицата "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", "ТАЦ", "Шпигел" и "Фокус" бяха сред изданията, които писаха за случая с 18-годишната Дебора и избухналите след това протести в страната.

Сега АРД разказва за 24-годишната Мария (името е променено - бел. ред.) от България, която споделя, че след като станала жертва на насилие и се обадила на горещата линия за помощ ѝ казали само да отиде на лекар. "Спях на улицата", казва тя пред германските журналисти.

В момента Мария е настанена в център за жени в беда в столицата София, продължава обществено-правната телевизия. Пред нея потърпевшата е разказала как е била бита от съпруга си, който я заключвал без вода и храна в продължение на дни. Мъжът ѝ я заплашил, че ще убие малкото ѝ дете, четем още в репортажа на АРД.

Недостатъчна закрила за потърпевши жени

Въпреки че в България има помощ и места, които да подслонят жени като нея, те са прекалено малко, коментира германската медия. Според нея в столицата София, където живеят над 1 милион души, съществуват само 18 подобни места. Общо в страната те са около 180.

Цитирана е и Десислава Димитрова от феминистка организация, която казва, че прекалено много хора в България просто си затварят очите, когато стане въпрос за насилието срещу жени. По думите ѝ все още е "нормално" в много семейства мъжете да бият съпругите си.

"Ние все още живеем в този патриархален свят в България. Ролята на жената е просто да бъде майка и домакиня, да си стои вкъщи, да се грижи за съпруга си, да му служи", разказва Димитрова, която причислява себе си към потърпевшите. "Самата аз съм била жертва на насилие. Имам приятели и познати, които са били жертви на насилие. Затова съм и активистка." Никой повече не бива да умира - това е единствената ѝ мотивация в момента, посочва Димитрова.

Протестите дават резултат

Според АРД протестите в България са оказали влияние и все повече жени се престрашават да кажат какво им се случва. Законът за защита срещу домашното насилие е затегнат и вече не се отнася само за семейните двойки, продължава медията и се спира на обстоятелствата около оставката на бившия министър на културата Вежди Рашидов от ГЕРБ.

"От гледна точка на много от протестиращите говоренето на политиците по темата представляват нещо повече от гаф, те са симптом на нещо фундаментално погрешно в страната им", писа през седмицата и "Зюддойче цайтунг". Депутатът-социалист Иван Иванов нарече законовата поправка "опит да се легализират еднополовите връзки", а лидерката на партията му Корнелия Нинова предупреди, че това ще отвори вратата за признаването на "трети пол", написа германското издание.

Анализ на Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN) посочва, че въпреки нарастващата осведоменост в България институционалният отговор на насилието, основано на пола, в страната остава неефективен. Друг основен фактор, допринасящ за това, е съпротивата на консервативните партии срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция, коментира сайтът Болкан инсайт, специализиран в теми и новини от Балканите.

Автори: Волфганг Вихтл (АРД) | Ивоне Самсарова (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    16 3 Отговор
    КАКВО Е ДНЕШНА ГЕРМАНИЯ ?... ДЪРЖАВА В КОЯТО ЗА ДА ТЕ ИЗБЕРАТ ЗА ДЕПУТАТ В РАЙХСТАГА,
    ЗА ТЕБ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАТ МАЛЦИНСТВАТА
    ОТ ТУРСКИ И АРАБСКИ ПРОИЗХОД
    ....
    ИНАЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ ПРОЦЕНТА
    .....
    И СТАВА ФАКТИЧЕСКИ. ДИКТАТУРА НА МАЛЦИНСТВОТО :))

    Коментиран от #11

  • 2 да де

    16 1 Отговор
    Хехе щото фесовете които вече са милиони и брадати инженери и лекари в Германия хич не маризят жените си.
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    10 5 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ НЯМА ЩАНДОВЕ ЗА ХАЛАЛ ПРОДУКТИ КАКТО ВЪВ ВСЕКИ ГЕРМАНСКИ СУПЕРМАРКЕТ ....
    ... И ТОВА СИ Е ЧИСТА ДИСКРИМИНАЦИЯ И НАСИЛИЕ :)(
  • 4 Чобанина

    12 4 Отговор
    Старозагорския добитък с тая си постъпка стана световноизвестен! Като излезе на свобода ще се пъчи и ще се надува ката банкянска тиква на пазара с "геройството" че накара цяла България да излезе по улиците и цяла Европа да пише за него! Поне да го ушият 25 години, та да се постреснат тарикат чета с малки инструменти, голямо самочувствие и цял вагон комплекси! Сега ми е любопитно баща му колко добитък от фермата ще продаде за да освободят добичето! И като го освободи, къде ще работи? Май само у фермата с добитъка!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 обективен

    11 0 Отговор
    Битката на народа трябва да е срещу съдебната система и прокуратурата , защото точно тези институции пазят бандитите ,защото те направиха милионери всички на високо ниво !!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Грантаджиев соросоид

    11 0 Отговор
    Битката е колко НПО ще се закачат да точат пари от бюджета като уж се борят с престъпността. Ша лапа това вече си финансира фондацията "За нашите деца". Анимус заради които загина жена точно от домашно насилие вече напират да се месят още повече. И още кой знае колко знайни и незнайни фондацийки с никому неизвестни "експерти" с купени дипломки без стаж, които превземат държавата отвътре и се държат като паразит с гостоприемник...
  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    10 1 Отговор
    ХА-ХА-ХА , АМИ НАЛИ ГЕРМАНСКИТЕ МЕДИИ СЪЗДАДОХА ЛЕГЕНДАТА ЗА ОБАЯТЕЛНИЯ , СИМПАТИЧНИЯ , ИНТЕЛИГЕНТНИЯ, УСПЕШНИЯ , СИЛНИЯ БАЛКАНСКИ СУБЕКТ
    ГОЙКО БОРИСОВ - ПРИЯТЕЛЯ НА МЕРКЕЛ , ШОФЬОРЧЕТО НА МАДЖО, ЧОВЕКА С БУХАЛКАТА
    ....
    ЗА ДА СЕ БОРЯТ С РУСКОТО ВЛИЯНИЕ В БЪЛГАРИЯ ???

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Калпазанин

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Кравата искала в и див щото там е свещена, а магаретата а Германия щото ги правили политици.и проблема не е в насилието а в законността либерастията и корупцията, зелки те пак търсят под вола теле с техните пропаганди и манипулации
  • 12 Деций

    12 1 Отговор
    Тези теми са за изместване на фокуса,и привличане на вниманието на хората към второстепенни теми.Аз Бих искал да се разглежда въпроса за насилието,тероризма и грабежите на САЩ, Англия, Франция , Холандия над десетки държави и народи,за тяхното физическо ликвидиране.Дя не забравим и Белгия,центъра на" Демокрацията" и техният Леополд 2 ри избил над 10 милиона в Конго!А Англия с 300 годишният грабеж над Индия,а опиумните войни в Китай,Франция опраскала Алжир,Чад,Мали,Нигер, Буркина Фасо,части от Либия,"Френска" полинезия.Милиарди са избити,измъчвани и системно ограбвани Питате ли се как и от къде няколко държави са натрупали такива богатства,при положение ,че с тази система на управление са над 130 държави,те защо не са богати?Не те са богати но жестоко ограбвани.Мали има 860 златни мини и няма златен резерв,обаче Франция има 2500 тона ,при положение ,че няма добив!
Новини по държави: