Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 07:46 1 111 18

Жертвите на домашно насилие: кои са най-уязвими?

  • насилие над жени-
  • жертви-
  • германия-
  • жени-
  • права на жените-
  • вюрцбург

При жените с увреждания рискът от насилие е три пъти по-висок

Жертвите на домашно насилие: кои са най-уязвими? - 1
Снимка: Shutterstock

В областния съвет във Вюрцбург, Бавария, са изложени 133 чифта яркооранжеви обувки - по един за всяка жена, убита от партньора си през 2022 година. "133 чифта обувки - защото жените са избрали или са били принудени да изберат погрешни партньори. 133 убити жени - това трябва да се промени", призовава представителката на местните власти Кармен Валрап, цитирана от АРД.

Германската обществено-правна медия пише, че броят на жертвите на домашно насилие в страната отново расте: през 2022-а година са били регистрирани над 240 500 такива случая. Това е с 8,5 процента повече, отколкото през 2021-а. Особено засегнати са жените с увреждания, но полицията не води статистика в това отношение, посочва АРД. Според доклад на Федералното министерство на вътрешните работи, над 70 процента от жертвите на домашно насилие в Германия през 2022-а година са били жени. Седемдесет и шест на сто от заподозрените са мъже.

Най-застрашени са най-беззащитните

До оранжевите обувки във Вюрцбург са наредени оранжеви инвалидни колички. Кармен Валрап отбелязва по този повод пред АРД, че когато става дума за домашно насилие, жените с увреждания почти никога не се споменават - а точно те страдат особено много.

Както показват проучванията - жените с увреждания са по-застрашени от дискриминация и насилие. Според правозащитничката Мартина Пушке, цитирана от АРД, рискът при тях е два до три пъти по-висок. Тя казва, че всяка втора жена с увреждане преживява сексуализирано насилие. Причините за това са комплексни, обяснява Пушке. "От една страна извършителите използват силата си, когато жените с увреждания имат нужда от помощ - те експлоатират зависимостта им, независимо дали става дума за транспортни услуги, за обслужване в лекарски кабинети или в социални домове. Мнозина също така предполагат, че жената няма да разкаже нищо, или че няма да ѝ повярват, ако каже нещо."

Фаталното непознаване на правата

Трийсет и четири годишната Емел (името е променено - б. ред.) от Вюрцбург е била унижавана и бита от съпруга си в продължение на над пет години. Включително по време на нейните бременности. Емел е с умствена изостаналост. Едва с помощта на своята асистентка разбрала за правата си и в крайна сметка подала молба за развод. Днес жената обяснява пред германската обществено-правна медия: "Беше ми трудно да се защитя, тъй като не знаех много неща, като например какви права имам. Съпругът ми си измисляше закони, каквито не съществуват. Ако знаех повече по-рано, щях да съм в състояние да се защитя. Но мъжът ми се възползва и ме направи зависима." Поради това Мартина Пушке отправя призив към момичетата и жените с увреждания да опознаят правата си. Освен това центровете за женска консултация би трябвало да получат такова финансиране, че да оказват специална подкрепа на жени с различни увреждания, препоръчва тя пред германската обществено-правна медия.

"Жените могат да се освободят от насилието"

В Германия на всеки четири минути жена става жертва на насилие от партньор или бивш партньор, а всеки трети ден мъж убива своята настояща или бивша партньорка, информира АРД. Приютите за жени предоставят защита, но местата в тях не са достатъчни. В страната съществуват 6800 такива приюта, но свободните места в тях в момента са 12. За жените с увреждания е още по-трудно - специализираните приюти за тях са по-малко от сто, свободните места са десет.

С помощта на асистентката си Емел се справя и без подкрепата на приют за жени. Тя обаче знае, че и тя е можела да бъде сред чифтовете обувки в яркооранжево - особено заради увреждането си. Емел, цитирана от АРД, съветва останалите жени: "Бъдете смели, разберете правата си, образовайте се! Жените могат да се освободят от насилието!".

Автор: Карлота Зауер АРД


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 1 Отговор
    А мъжете жертви на психически тормоз?

    Коментиран от #12, #13

  • 2 Майна

    14 1 Отговор
    А на държавно насилие?
  • 3 ХАХАХА

    13 0 Отговор
    Като не искат да са жертви има развод за тази работа. А и нали феминиските тръбят, че жените трябва да са равни с мъжете ,ами да се опитат да ги направят жертви на физическо насилие. То не ,че няма ама е изключение. Така ,че жените да мислят кога се женят ,а не да си въобразяват ,че ще променят "мъжът" с любов
  • 4 ИВАН

    15 2 Отговор
    Никой не мисли за никакви жертви, а се мъчат да ни натресат истанбулската конвенция, която е едно иавращение на самия смисъл за семейство и семейни ценности.
  • 5 Кимчеундетата

    3 7 Отговор
    Обича е да побииваме жените си така са ни възпитавали на първо място е ком партията

    Коментиран от #14

  • 6 Евгени от Алфапласт

    1 1 Отговор
    Бе и аз съм се замислил вече да изгърбя мойта вдовица. Досега само я унижавам. Дори и публично. Щото няма ответна реакция.

    Коментиран от #11

  • 7 дядото

    9 0 Отговор
    няма ли кой да си зададе въпроса- защо и кой прибягва до домашно насилие.защото с малки изключения,ние мъжете ,създаващи всичко материално за семейството сме поставени от скапаните закони в неравностойно и губещо положение.а безсилието и отчаянието водят до злоба и насилие.и с вайкане и нови защити за жените,нещата ще се задълбочават,от насилие до отказ от семейство.а последното май е основната цел

    Коментиран от #9

  • 8 Дойче Гьобелс

    6 0 Отговор
    Жертвите на ционисткото насилие в Газа: кои са най-уязвими?

    Жени и деца.

    На за това си затварят очите.
  • 9 Факт ,така е

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "дядото":

    "последното май е основната цел" - което , между другото не е от полза и за самите жени , стига да го осъзнават. Въпросът е чия всъщност цел е . Кой има полза от това?
  • 10 Петър

    8 0 Отговор
    А мъжете, които са подложени на психически тормоз, а понякога и физически от жените си? Защо в никоя държава няма официална статистика за мъже пострадали от насилие. Жени които не дават на мъжете си да се виждат с децата си, заради сексистката съдебна система! В 90% от случайте попечителството се дава на жените. Жени, който подлагат мъже на родителски измами и ги карат да плащат издръжки на чужди деца. Или жени които изнасилват и бият мъже, но законът ги пази защото все още мъжете не могат да се разпознават, като жертви на насилие!
  • 11 хмм

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Евгени от Алфапласт":

    Не бъди прекалено спокоен. Засега само трупаш лихви.
  • 12 хмм

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Виж коментар 3!
  • 13 нннн

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Мъжете живеят 7 години по- малко от жените, вследствие психическо и вербално домашно насилие. Факт.
  • 14 Мдаа

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кимчеундетата":

    Прочетете поучителната книга на Димитър Маринов „Българското обичайно право”! После може и да не пишете глупости!
  • 15 Механик

    2 0 Отговор
    Виждам, че във Вюрцбург, ОНАЗИ конвенция работи яко!
  • 16 Димитър Пенев

    3 0 Отговор
    Не е хубаво нито мъже, нито жени да стават жертва на домашно насилие. Много е тъжно, когато така се почернят съдби. Трябва с всички сили да се спира и обезкуражава домашното насилие. Хората, като не са един за друг да се разделят. НО, едно голямо НО! Това не значи да се прави погрешния извод да се насърчава самотничеството и самотата, защото това е част от дневния ред на управляващите! Да има повече самотници, които по-лесно да се манипулират, самоубиват и пандемират, тоест да се намалява населението, за да се върви към роботизация и автоматизация на икономиката! Така, че момичета, това, че сте живели с изрод, който заслужава наказание, не означава, че всички мъже са лоши.
  • 17 зеленчук

    2 0 Отговор
    Пушке, Пашке и с Опашке.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: