Last news in Fakti

12 Август, 2023 19:26 1 550 6

Шестима загинали след драма с бежанци в Ламанша

  • бежанци-
  • ламанша-
  • лодка-
  • загинали-
  • мигранти-
  • ес-
  • франция-
  • великобритания

Към 6 часа сутринта е започнала спасителна операция след подаването на сигнал

Шестима загинали след драма с бежанци в Ламанша - 1
Снимка: Shutterstock

Най-малко шестима души са загинали, когато лодка с бежанци се преобърнала в Ламанша. Около 50 души са били спасени, съобщиха френските власти. Те са се опитали да прекосят Ламанша от Франция до Великобритания рано сутринта.

Към 6 часа сутринта е започнала спасителна операция след подаването на сигнал, че няколко лодки, натоварени с бежанци, бедстват в протока. Британската брегова охрана също се е включила спасителните действия.

"Спасихме 54 души, сред които и една жена", казва Ан Торел, доброволка, която е била на една от спасителните лодки. Тя описва отчаяните действия на мигрантите, които са изгребвали с обувките си вода от потъващата лодка. "Тя беше претоварена, имаше прекалено много хора в нея", допълва Торел, цитирана от АРД.

Френската министър-председателка Елизабет Борн написа в Х (доскоро Туитър), че тъжи за жертвите след преобръщането на лодката.

Опасният маршрут през Ламанша

Ламаншът е един от най-натоварените корабоплавателни пътища в света. Теченията в протока са силни. Затова преминаването с малки лодки е опасно. Въпреки това мигранти се опитват отново и отново да стигнат нелегално до Обединеното кралство от Франция. Каналджийските банди обикновено претоварват използваните от тях стари и негодни надуваеми лодки, които едва се държат на повърхността и рискуват да се преобърнат.

По данни на британското правителство от 2018 г. насам над 100 хиляди души са се опитали да достигнат до Острова през Ламанша, от които около 16 хиляди само от началото на тази година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 скоро

    11 1 Отговор
    Джедаите ще превземат света !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИВАН

    12 1 Отговор
    Потока хлебарки не секва, още преди 15 год. един ми каза, че Европа ще почернее под булото на исляма, и аз не повярвах, но сега ....
  • 4 Да, бе

    5 2 Отговор
    Няма нашествие без жертви, тъй че намерете друга църква да се молите, или джамия.. Все тая...
  • 5 Сатана Z

    3 1 Отговор
    Изхвърлени са от лодката като баласт.Както е казал Остап Бендер

    :Проблемът на давещите ,е проблем на самите давещи се!
    Скучна статия.
    DW трябва да набляга на престъпленията на Германците през 20 век
  • 6 Луд

    0 0 Отговор
    Виновна е политиката на западна Европа по заповед на посолствата.
    Ако се връщат веднага дошлите с лодки никой няма да си прави труда да гони михаля .
    Ако изкат легални емигранти ,ами да дават емиграндски визи .
    Помня еднио време във Френското посолство ми казаха дайте самолетен билет отиване и връщане и получавате виза а в авиокомпанийте ми викат дайте виза и ще ви продадем билет.