Last news in Fakti

14 Август, 2023 12:41 2 554 19

Анонимни писма със заплахи тревожат мюсюлманите в Германия

  • мюсюлмани-
  • ислям-
  • коран-
  • германия-
  • заплаха-
  • тероризъм

Мюсюлмански общности и джамии в Германия често получават писма със заплахи, които предизвикват у хората страх, тревога и възмущение

Анонимни писма със заплахи тревожат мюсюлманите в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В мюсюлманските общности в Германия цари усещане за несигурност - разпространява се смесица от загриженост и тревога. От години мюсюлманските общности в тази страна получават заплашителни писма.

Съвсем наскоро, в началото на август, едно анонимно писмо беше получено от джамийска общност в окръг Оснабрюк. Полицията там подозира, че в случая извършителят е искал основно да "оклевети частни лица". Предполага се, че подборът на адресатите "не е бил в зависимост от религиозната им принадлежност", обясняват от полицията.

Още анонимни писма в цяла Германия

Това може и да важи за няколко случая в Оснабрюк. Но през последните години заплашителни писма са получавали и джамийски общности в други части на Долна Саксония, както и в провинциите Хесен, Бавария и Берлин. Общият брой на анонимните писма вероятно е значително по-голям от известния.

По информация на Дойче Веле общините информират полицията, но в някои случаи това остава встрани от общественото и медийно внимание. Освен това отделни представители на мюсюлмански сдружения също получават заплашителни писма, като в някои от тях се отправят заплахи и срещу членове на семействата им, дори срещу непълнолетни деца. „Заплахите към мюсюлманските общности не са нещо ново", обяснява Бурхан Кесиджи, председател на Ислямския съвет в Германия – орган, който представя мюсюлманските общности в страната. И в миналото е имало случаи на писма, съдържащи заплахи. Но те са били предимно дело на отделни хора, в някои случаи – дори написани на ръка. Сега обаче такива писма се получават много по-често.

Демоните на тероризма

Нерядко те съдържат препратка към "Националсоциалистически нелегални" (NSU) - дясноекстремистка терористична група, извършила поредица убийства на мюсюлмани в Германия. "Това е много обезпокоително", казва Кесиджи. Според полицията в 18 от писмата, получени от 2018 г. насам, си личи идейна връзка с групировката "Националсоциалистически нелегални". Нейни членове убиха деветима мигранти и една полицайка в периода 2000-2007 година. Престъпленията дълго време останаха неразкрити. Виновните бяха посочени чак през 2011 година. И до днес съществуват спекулации относно мрежата на помощници около извършителите на бруталните убийства.

Именно връзката с тероризма на "Националсоциалистически нелегални" тревожи много мюсюлмани в Германия, обяснява пред ДВ генералният секретар на Централния съвет на мюсюлманите Абдасамад Ел Язиди. "Фактът, че тези писма се позовават на "Националсоциалистически нелегални", показва, че онези, които ги пишат, виждат там модели за подражание и повод за гордост. Както и това, че искат да съживят практиката на терористичните нападения.

Несигурност и разочарование

Несигурността сред мюсюлманите е част от по-широк контекст. След около 3 години работа в края на юни 2023 г. независима група експерти представи подробен доклад за проявите на враждебност към мюсюлманите в страната. "Дори и една от 20-те препоръки, направени от този експертен съвет, не е приета досега", подчертава разочаровано Язиди. Трябва ли полицаи да патрулират край джамиите всеки петък, за да гарантират сигурността на мюсюлманите? Говорителят на полицията в Оснабрюк Бекерман не дава конкретен отговор. Според него в момента няма белези за конкретна заплаха. А генералният секретар на Централния съвет на мюсюлманите Язиди призовава към повече солидарност от страна на цялото общество.

"Разбира се, очакваме органите за сигурност да осигурят и защита на място в случай на конкретна заплаха", казва той. "Но това, което очакваме основно, с оглед на увеличаващите се антимюсюлмански прояви, е повече солидарност и повече емпатия с цел нормализиране на мюсюлманския живот в Германия.“ Язиди апелира към германските политици демонстративно да показват, включително и с посещения на джамии, че мюсюлманите също са част от Германия.

Автор: Кристоф Щрак


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    20 7 Отговор
    Да търсят местния равин
  • 2 пожелание

    53 8 Отговор
    Да си отиват в ислямисткият свят , защото там им е мястото !
  • 3 Всички

    44 4 Отговор
    се разтревожиха нещо ? Синагогите им се охраняват от полиция , сега ще искат и джамиите , ама си седят в Германия .

    Коментиран от #5

  • 4 НАБЛЮДАТЕЛ

    42 4 Отговор
    Toва, че засега получават само писма трябва да ги радва. Когато си отишъл в чужда къща, трябва да живееш по правилата на собствениците, естествено ако ти стига акъла
  • 5 НАБЛЮДАТЕЛ

    28 5 Отговор

    До коментар #3 от "Всички":

    Синагогите не им се охраняват. Евреите са достатъчно умни да не демонстрират наглостта и арогантността на мюсюлманите.

    Коментиран от #8

  • 6 Така съобщено

    14 1 Отговор
    едва ли не излиза, че ако има изобщо такива писма, то те са написано от немюсюлмани. Защо трябва да се вярва на тези партенки?
  • 7 Съдията Дред

    15 1 Отговор
    Ако направим статистика колко са християните, жертва на мюсюлмани и обратното - нали знаете резултата. А и тия нелегални са като чудовището от Лох нес - всички са го чували, някои твърдят , че са го виждали, ама къде е, никой не знай. И с тия убийства май набедиха някого и нищо не доказаха, ама да има виновен в очите на обществото.
  • 8 Едното

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    няма нищо общо с другото ! Синагогите се считат за много чувствителни обекти и се охраняват от полиция . А иначе безспорно е , че са коренно различни .
  • 9 Търновец

    8 2 Отговор
    През 2018 бившия президент Барак Хасан Обама - Еврей - посети Германия и поиска - според медии - г-жа Меркел да прекрати депортациите на нелегални от Афганистан, Близкия Изток и Африка. Главен съветник на Обама беше проф.Чарлз Купчан от Georgetown University който е главен идеолог на глобализацията и многокултурното общество в Европа и Северна Америка, Купчан е антихристиянин и антиевропеец, а цел на глобалистите е Възраждане на Отоманската империя - бил съм в САЩ
  • 10 Гост

    30 2 Отговор
    Да се махат...има богати арабски държави...защо не отидат там...еднакви нрави...религия....това е претопяване на Европа...Вън....
  • 11 Вън от ЕС

    21 2 Отговор
    Меркелчетат под страх, време е за завръщането им по родните места!
  • 12 Въй,въй,въй

    8 1 Отговор
    Значи вече няма да пипат германки щото ще има още резане на вурста.
  • 13 Ами

    11 1 Отговор
    Доста германци вече са си изпрали и изгладили кафявите ризи

    Коментиран от #17

  • 14 Аз празнувам 3ти Март

    6 3 Отговор
    Това само може да ме радва.
  • 15 ИВАН

    7 0 Отговор
    Някой трябва да го оправи света, щом има такива които създават хаос
  • 16 Нормален

    6 2 Отговор
    Тогава да се прибират у дома за да не се тревожат.
  • 17 Лошото

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ами":

    е че вече и много англичани са се настървили срещу чужденците.
  • 18 Панов

    1 0 Отговор
    Не само мюсюлманите са заплашвани, но всичките полит коректни общности (нелегални, лгбт, малцинства, ...) все някой ги притеснява и им потъпква правата.
  • 19 12"12

    0 0 Отговор
    Глобалисткият политически елит на Европейския съюз се споразумя за приемането на ново миграционно законодателство, което предполага «солидарна» отговорност на европейците за имигрантите, пристигащи в континента. Всяка държава от ЕС ще трябва плати около четвърт милион шведски крони за имигрант под формата на глоба, ако откаже да приеме дадено лице». Това странно правило беше критикувано от анализаторът Магнус Стенлунд в интервю за портала SwebbTV.
Новини по държави: