Last news in Fakti

15 Август, 2023 06:17 986 12

Загиналите в горските пожари на остров Мауи станаха 99

  • мауи-
  • хаваи-
  • пожари-
  • загинали

Броят на жертвите може да се удвои

Загиналите в горските пожари на остров Мауи станаха 99 - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Загиналите в горските пожари на остров Мауи станаха 99 и „може да се удвоят“ тази седмица, предупредиха днес властите, които са критикувани за реакцията им на трагедията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„През следващите 10 дни това число може да се удвои“, каза губернаторът на Хаваите, Джош Грийн, пред телевизия Си Ен Ен, обявявайки откриването на още три тела, с което общият брой на загиналите достигна 99.

Специално обучените кучетата, които в момента претърсват развалините на град Лахайна, почти изравнен със земята от пламъците, тепърва остава да претърсят обширни площи.

Повечето от откритите досега тела са били близо до брега или в океана, където десетки жители са скочили, за да избягат от пламъците, съобщи губернаторът.

„Съкрушени сме от обстоятелствата, свързани както с изменението на климата, така и с трагедията“, каза Грийн.

В Лахайна - град с 12 000 жители и бивша столица на кралство Хавай, огънят беше толкова силен, че разтопяваше метала, посочва АФП.

Труповете са обгорели до неузнаваемост и от полицията призовават близките на изчезналите да направят ДНК експертиза, за да улеснят разпознаването на жертвите.

Властите все още смятат за изчезнали 1300 души, съобщи губернаторът.

Това число намалява, тъй като комуникациите на остров Мауи постепенно се възстановяват и жителите му успяват да намерят роднините си, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    5 3 Отговор
    Поне кажете, че са 100.
    Никой няма да ги брои!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СТАМАТ MAГАPETO

    3 5 Отговор
    радиационнияKретен от град козлудуй пък щял си извади мозъка през лявото ухото в знак на протест за дето Путин е президент.
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 5 Отговор
    е.. па...ТРЯБВА да има работа и за ТРАУРНИТЕ АГЕНЦИИ идва НОВА ГОДИНА и ще трябват ПАРИЧКИ на работещите в тоя БИЗНЕС.
  • 5 Последния Софиянец

    5 4 Отговор
    В Украина изгореха 350 000 ватника и на никой не му пука, а още 750 000 са в колички насипно!
  • 6 Мими Кучева

    1 2 Отговор
    Ае още един да ги закръглим на 100!☠☠☠😁🥳🤡👍
  • 7 вдовец

    4 1 Отговор
    абе тея с един пожар в задния си двор не могат да се оправят, тръгнали целия свят да "демократизират" !

    Коментиран от #12

  • 8 Чекмедже бабаит

    1 1 Отговор
    интересното е, че пожарите оставят пепел и сажди а сградите които са сринати до основи от пожар, разбира се изглеждат много бледи
  • 9 ........

    1 0 Отговор
    Много странен пожар.Дърветата не са пострадали,но колите и къщите са се стопили.Само църквата е непокътната...направо чудо.Дано няма повече жертви и да спасят пострадалите.

    Коментиран от #11

  • 10 трудно се

    0 1 Отговор
    гаси, лесно се пали - Чукол филосов, лаик да отиде да види - голям пожар . контрабанда пали и не се гаси. рушвети, зелиско лаик . Пратете дарения, като Безос .
  • 11 опаа

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "........":

    То това е умен пожар които изпепелява само вредителите, тай де само застрашаващите околната среда без да засяга околната среда. Преди няколко години гърците показаха разтопен автомобил(смятай за каква температура става въпрос) на фона на зелена тревичка и 2 зелени овошки. Така че съм склонен да вярвам на онова което телевизора пропуска да каже
  • 12 Хмм

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "вдовец":

    А бе и наще щяха да спасят бетстващете от карловските села ама ама