Last news in Fakti

15 Август, 2023 10:56 853 5

Най-горещият юли от 1880 година насам

  • наса-
  • юли-
  • температури-
  • рекорд

Според данни на НАСА тазгодишният юли е бил най-горещ, откакто се извършва регистрация на температурните рекорди по света

Най-горещият юли от 1880 година насам - 1
Източник: БГНЕС

Тазгодишният юли се оказа най-горещият месец от 1880 година, откакто се извършва регистрация на температурните рекорди по света, съобщи НАСА, цитирана от ДПА.

Според данните на НАСА, юли 2023 година е бил с температура, която надхвърля средните стойности за периода между 1951 и 1980 година с 1,18 градуса по Целзий. Този месец бе с 0,24 градуса по-топъл от всеки друг юли в историята на наблюденията на агенцията.

Високите температури се усетиха особено силно в Южна Америка, Северна Африка, Северна Америка и Антарктическия полуостров. В тези региони температурите се повишиха с около 4 градуса по Целзий над средните стойности.

Според НАСА, петте най-горещи месеца юли от 1880 година насам, са се случили през последните пет години. Директорът на Института за космически изследвания "Годард" на НАСА, Гавин Шмид, обясни, че затоплянето на Земята се дължи предимно на емисиите от парникови газове, причинени от дейността на човека.

Високите температури на морската повърхност също допринесоха за този рекорден юли. Анализите на НАСА показват особено високи стойности в източната част на Тихия океан, което е индикация за метеорологичното явление "Ел Ниньо", което започна през май. Такива феномени, като "Ел Ниньо" и "Ла Нина", които променят температурите на Тихия океан, могат да влияят на годишната променливост на глобалните температури. НАСА предвижда най-силното въздействие на "Ел Ниньо" през февруари, март и април 2024 година, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    9 1 Отговор
    Къде ти, може ли да не повтори мантрата на зеления комунизъм, че човекът е виновен за климатичните промени! Нали давоските наместници ще му резнат финансирането. Лош беше червеният комунизъм, ама чакайте да видите зеления.
  • 2 Некадърница

    7 0 Отговор
    Откога Антарктика стана полуостров?!:)
  • 3 БГ Шебек облъчен от ДойчЗели

    5 1 Отговор
    10 дена станаха вече от както си спя с дебелото одеало.
  • 4 5677543

    2 2 Отговор
    От 2012 нямахме нормално лято и сега 2023 лятото се върна в нормални температури до 39°на сянка през юли.
  • 5 Някой

    3 0 Отговор
    Плашите ли народа, а? Манипулирате ли го, а?
    Много пари се дават за да държите в страх и подчинение народа.