Last news in Fakti

15 Август, 2023 21:16 4 012 34

Защо сигурността по света зависи от Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • сигурност-
  • сащ-
  • азия-
  • си дзинпин-
  • индия-
  • япония-
  • война-
  • тихия океан

Ако завземе Тайван, Си ще се насочи и към териториите във Филипините, Япония, Корея и Индия

Защо сигурността по света зависи от Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тайванският вицепрезидент Уилям Лай е на посещение в Ню Йорк, което вбесява Китай. Китайската комунистическа партия се опитва да изолира малката островна държава и да накара правителствата и бизнеса да не работят с Тайпе. Но за разлика от Китай демократичен Тайван се радва на популярност в международната общност. По време на пандемията от коронавирус страната не само демонстрира как може да се излезе от кризата, но и снабдяваше с маски онези места по света, където те не достигаха.

Пекин под управлението на Си Дзинпин имаше достатъчно време, за да се опита да изолира Тайван от Световната здравна организация, която отчаяно търсеше информация както за избухването на пандемията, така и за възможностите за нейното овладяване. Пекин и до днес не е предоставил съответната информация, което подхранва съмненията, че комунистическото лидерство на страната има какво да крие.

Светът е в безопасност, когато Тайван е в безопасност

Си Дзинпин, който се закле да завладее Тайван и да го присъедини към своята Народна република, въоръжава армията си, която вече предприема агресивни ходове в Тайванския проток и в Западния Тих океан като цяло. Пекин застрашава мира в региона, преследвайки целта си да доминира глобалния транспорт на стоки. Над 50% от него преминава именно през Тайванския проток.

С оглед на безкрайните провокации срещу Тайван, Уилям Лай бе прав, когато подчерта в Ню Йорк, че светът е в безопасност, само когато Тайван е в безопасност. Защото е пределно ясно, че ако Си Дзинпин завладее Тайван, ще насочи погледа си към териториите на Филипините, Япония, Корейския полуостров и Индия. Китайският флот се опитва да разшири позициите си дори край бреговете на Австралия, за да сплаши Канбера.

Пекин твърди, че Тайван е част от Китай. Но това не е вярно - малкият остров никога не е бил част от Народната република, той е последната останала територия на Република Китай. Тайван и до днес разполага с държавност, точно както Република Китай. Затова тайванските паспорти и валута се приемат навсякъде по света. Сближаването между двете страни се ръководи от "политиката на единен Китай", която гласи, че сближаването между двете страни може да се осъществи без насилие и на равни начала.

Уилям Лай заяви в Ню Йорк, че е отворен към тази идея. Но Народната република от години не е предлагала друга опция освен агресията. Примерът с Хонконг показва на света, че Пекин не възприема идеята за преговори на равни начала, партньорство и съблюдаване на международните ангажименти. Сигурният пристан на свободния свят в този конфликт е Тайван.

Международната общност трябва да подчертава пред Пекин, че в Общото събрание на ООН може да участват "два Китая", точно както преди участваха "две Германии". Нормализирането на отношенията, като се отбележи и военният натиск, под който Пекин поставя Тайпе, трябва да бъде дипломатическа цел, дори и в момента тя да не изглежда постижима.

САЩ трябва да привлекат още партньори

САЩ и техните партньори трябва да привлекат на своя страна всички държави от Азия и Африка, които са политически и икономически зависими от Пекин. Те трябва да ги накарат да разберат, че съдбата на Тайван може да бъде и тяхната, ако в един момент решат да не се прекланят безусловно пред китайския лидер Си Дзинпин. Колкото по-бързо се сглоби подобен съюз, толкова по-голям е шансът да бъде предотвратена инвазия на острова от страна на китайската армия.

Уилям Лай прави добре, като напомня на света за агресията на Китай и агитира в подкрепа на свободен и демократичен Тайван.

Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няко.й

    67 17 Отговор
    Хич даже не зависи от Тайван. Зависи от това англо-саксите да бъдат поставени на мястото им - в ъгъла с насочен към главата им пистолет.
  • 2 Да, бе

    58 15 Отговор
    Нищо не зависи от Тайван, и от украйна също, че и по-малко. Просто мъртвите крави не искат да разберат, че са мъртви...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 От китаи зависи

    39 8 Отговор
    А Тайван е китаи.майдана няма да се случи
  • 5 Калпазанин

    45 6 Отговор
    Аз пък да питам, защо някой пита, и защо си мисли и иска да накара някои да си мислят че сигурността на света зависело от Тайван
  • 6 Да иде Си да си вземе

    11 34 Отговор
    северните китайски територии, които "добрата" Русия му ги отмъкна през 19 век .
  • 7 Рошко

    24 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен-_ Язовец":

    Альоол Индия е била под английско бре, не дей са излага те пък са дедите на говедата
  • 8 Професора

    34 13 Отговор
    Говдарите да връщат Аляска защото не са я платили и Руската армия има абс право да я отнеме от крадците Ротшилди които управляват ФАЩ
  • 9 Лети калибъра

    17 6 Отговор
    Оххх тия тараляски от снимката как хубаво хвърчат на части из полетата на покраина.
  • 10 ТОДОР СТОЯНОВ

    5 0 Отговор
    МИЛИ БОЖЕ...!!!
    ХА ХА ХА...
    КВО ИМА В ГЛАВИТЕ ВЕ???
  • 11 ЦРУ

    5 31 Отговор
    Китай изпитва остър недостиг на квалифицирани, икономиката се срива младежка безработица а и вече раждаемоста спада, 100 г се подготвят за война с някво островче а ги хвалят като рашите че ако победят вече са готови да победят останалия свят като почнат с японците индийците и филипинците а и най вече с всемогъщите амреиканци абе журналая от къде го наваквате този страх освен ако не сте бивши комунисти

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Глупостите на Дойчето

    41 9 Отговор
    Светът зависи единствено от най големия и силния- Русия. Безграничен природен ресурс и ядрен арсенал + патриотичното чувство за дълг и родина на руската нация.

    Коментиран от #19

  • 13 Пха ха ха ха

    17 0 Отговор
    Дв бля бля бля бля
  • 14 ЦРУ мила

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "ЦРУ":

    Кога те направиха джендър че толкова разбираш класифицирани няма никъде рожбе нито в бг нито в Германия опростачиха света с такива като теб неуки нагли и зависими от нпо -то и шепа хормони за смяна на пола един прекрасен блян
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 джо

    19 2 Отговор
    Кога човечеството ще се отърве от тая чума , от тези престъпници и убийци от тези изроди . Същата сган омръзна на всички с вечните войни, подстрекателства, провокации. . Докато съществуват тези убийци човечеството няма да види ни мир ни спокойствие.

    Коментиран от #23

  • 17 Тед

    18 7 Отговор
    Предсоят избори в Тайван през януари 2024 години с тенденция за завръщане в единен Китай, така, че ако краварите не си пъхат носа, ще се разминем с ядрената война. Хегемонът вече не е хегемон, колко по-скоро го приеме, толкова по- добре за цялото човечество.

    Коментиран от #22

  • 18 Коко

    12 0 Отговор
    А бе , кой ги пише тия глупави статии?

    Коментиран от #34

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пръц

    2 0 Отговор
    Казах,ХАУ.DW
  • 21 Отряд1

    16 1 Отговор
    Това принципно е играта на манипулатора. Ако ... такова, ако ... онакова.

    Ако Китай вземе Тайван, ще вземе целият свят. После ще завземе луната, тази земя македонска. После ще нападне Марс, преди това - Венера и ретроградния му Меркурий.

    След като Китай завземе всички планети от слънчевата система - да му мисли слънцето.
  • 22 Хегемон

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Тед":

    Принципно все още имат сили. Проблемът е следният.

    САЩ разчитат на Европа като свой съюзник срещу Русия, за да могат да се изправят сами срещу Китай. Принципната позиция е че Индия и Китай са в фундаментални лоши отношения и няма да застанат на една страна. За сметка на това - Пакистан ще се присъедини към отбора, който е срещу Индия, а Иран в отбора - който е срещу САЩ. Тук на сцената изгрява и двумилиардна Африка, която може да не е технологично развита - но не трябва да се подценява - тя вече не иска Европейският модел на управление и малко по- малко бунтовете в различните държави започват да го доказват. Там Русия има по- силни позиция (към момента) отколкото САЩ и съюзниците. Африка обаче е важна икономически за Европа - ресурси за ядрена енергия са само част от зависимостите на Европа, което практически може да спомогне на Африка да се падне решаваща роля по икономическото умъртвяване на ЕС.

    В този случай преспективите не са много. Южна Америка принципно е в далечна позиция и може да се очаква неутралитет, за разлика от Австралия, която е дъщеря на Великобритания и е с потвърдена про-НАТО позиция.

    В заключение: Ако ви се живее, добре е да се научите как се танцува салса ;)
  • 23 Отряд1

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "джо":

    Първа крачка е да се откажем от имената си. Ние създаваме държавите посредством вярата в нашите личности, които като се съберат в огромна общност сформират държави. За да спрете войната, трябва да спрете държавите, а за да спрете държавите - трябва да спрете населението. Да спрете населението - трябва да му "замените" фундаменталните разбирания за личност и принадлежност.

    Успех.
  • 24 Митю

    3 1 Отговор
    Защото едно бабе каза,че това е американски китай
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин

    9 4 Отговор
    Защото краварите се измъкват от тая тиня в охраина, лъзгат я на Германия и Франция, и пренасочват клатенето там. Те за тва. Скоро 404 ще бъде забравена като корона вирус
  • 27 Кравар

    5 1 Отговор
    Тайван ми е Охраина, ама Китай.....май я м дължа пари и ще дойдат да си ги искат
  • 28 ДВ ненормални сте

    14 1 Отговор
    ДВ лъжите на краварите
  • 29 Али Турчинът

    0 0 Отговор
    Защото се пъхате, като на турска свадба.
    :)))
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 От далече

    7 0 Отговор
    Си личи съгласуването с посолството!?! От единия край на света русия ще завладява Европа....не е ясно с каква цел и как би могла да задържи територията под контрол а от другата Китай щял да глътне Япония ,Индия.... пак незнайно защо....за Тайван е друга бира. Остава да се предложи и Европа да защитава Тайван нищо че е на 5000 км!?!
  • 32 гост

    5 0 Отговор
    Хамериканската пропаганда в пълна сила боли ме фара за таиван
  • 33 Малко логика

    4 0 Отговор
    Поредната тъпотия от DW. Украйна вече явно е без значение, важна е новата дрънкулка.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.