Last news in Fakti

22 Август, 2023 22:22 2 023 34

Старата песен на нов глас! Ким отново плаши света с ядрена война

  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • ядрено оръжие-
  • корейски полуостров-
  • южна корея

Северна Корея заяви, че ще изстреля сателит между 24 август и 31 август в посока Жълто море и Източнокитайско море, съобщи японската брегова охрана във вторник след неуспешно изстрелване през май

Старата песен на нов глас! Ким отново плаши света с ядрена война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Северна Корея осъди годишните военни учения между Съединените щати и Южна Корея, предупреждавайки за ядрена война заради последните тристранни споразумения за задълбочаване на връзките между лидерите на САЩ, Южна Корея и Япония в Кемп Дейвид, съобщава "Ройтерс".

Южна Корея и Съединените щати започнаха летните учения Ulchi Freedom Shield в понеделник, предназначени да подобрят съвместните си отговори на ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея. Пхенян отдавна заклейми ученията като репетиция за война.

В коментар, изнесен от информационната агенция KCNA, Северна Корея каза, че срещата на върха между Съединените щати, Южна Корея и Япония в президентската резиденция в Кемп Дейвид в петък е имала за цел да формулира "провокация за ядрена война".

"Ако споразуменията, изфабрикувани в курорта Кемп Дейвид, бъдат допълнително приложени на практика във военните учения... възможността за избухване на термоядрена война на Корейския полуостров ще стане по-реалистична", се казва в коментара.

На първата самостоятелна среща между лидерите на САЩ, Южна Корея и Япония трите страни се споразумяха да задълбочат военното и икономическото сътрудничество, тъй като се стремят да проектират единство в лицето на нарастващата мощ на Китай и ядрените заплахи на Севера.

В коментара на КНДР се казва, че преобладаващата ситуация изисква армията да "поеме инициативата, настъпателни и смазващи действия за война".

Северна Корея заяви, че ще изстреля сателит между 24 август и 31 август в посока Жълто море и Източнокитайско море, съобщи японската брегова охрана във вторник след неуспешно изстрелване през май.

Южнокорейските депутати заявиха, че Северът може да изстреля междуконтинентална балистична ракета или да предприеме други военни действия в знак на протест срещу ученията на съюзниците или срещу срещата на върха на Южна Корея, Съединените щати и Япония миналата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тюpк

    7 3 Отговор
    Мaйната му на някой българин.
  • 4 мдаааа

    6 9 Отговор
    И Кимч0 дрънка на балалайката на Димон , ама разликата е , че е севернокорейска ...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Убийствен Пъзел 8

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Бягай към гръцко
  • 12 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 9 Отговор

    До коментар #9 от "Убийствен Пъзел 8":

    Какви денги ти обещаха за тоя пост?

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Убийствен Пъзел 8

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "Убийствен Пъзел 8":

    Важно е света и хората да са в чувалите ,аз ще седя на първия РЕД с пуканки и безалкохолно в ръка и ще наблюдавам представлението
  • 17 Северна Корея

    16 4 Отговор
    Усъвършенства своите ядрени оръжия не за да напада някого А за защита известна от кого
    Това го знаят и най-непредубедените но въпреки това ни се поднася точно обратната теза
    Някой наистина ли мисли че Северна Корея се кани да напада някого особено не дай си боже съединените щати
    Но все пак последните ще се замислят ако знаят че може в отговор да получа някой ядрен шамар
  • 18 Правдивий

    4 6 Отговор
    Да се омъжат с Медведев и ще имат тема на разговор между сеансите. Докато си обменят взаимни ласки.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хари

    12 4 Отговор
    КНДР вече над 50 години живее под санкции и в пълна изолация, наложена от Запада. Въпреки трудностите тя създава мощен военно-промишлен комплекс, който произвежда не само за нуждите на своите въоръжени сили, но и за износ, например, ракетно въоръжение е експортирано в 11 страни от Близкия изток и Африка. В началото на настоящето столетие в състава му са около 1800 предприятия, сред които 40 за производство на стрелково оръжие, 10 за бронетанкова техника, 10 корабостроителни, 50 за взривни вещества, неизвестен е броя на ракетостроителните и за производство на ядрено оръжие. Повечето от предприятията са изградени под земята в провинция Чагандо и прилежащите й райони.

    ВПК без проблем комплектува и снабдява армията с всичко необходимо, а тя никак не е малка. Съставът й е 1.1 млн. бойци, от тях 180 хиляди спецназ, подготвен резерв над 8.2 млн. и около 190 хиляди военизиран състав на силовите ведомства, т.е. страната разполага с личен състав от около 9.5 млн., 11 хиляди подземни бази и е най-военизираната в света.
  • 21 по добре да не дразнят Ким

    8 2 Отговор
    Постиженията й в разработване и производство на въоръжение са впечатляващи. Например, използваният от 2009 г. танк „Сонгун-915” е с 125 мм оръдие, 14.5 мм зенитна картечница, две пускови установки за противотанкови ракети и сдвоена установка за ракети от преносим зенитно-ракетен комплекс – накратко, той е без аналог в света. КНДР е една от малкото страни, разработила реактивна система за залпов огън с обсег 380 км и зенитно-ракетна система, подобна на руската С-300П. Тя има на въоръжение крилати ракети с обсег 1500 км, изстрелвани от подводница, от железопътна и от автомобилна пускова установка.

    Коментиран от #28

  • 22 под ембарго са ама...

    6 1 Отговор
    Разработени са тактически, оперативно-тактически, със среден радиус и междуконтинентални балистични ракети. Докато първите два класа са за борба с Република Корея /към нея са насочени 600 ракети, включително съвременните KN-23, подобна на руската „Искандер” и KN-24, аналог на американската ATACMS, 200 ракети от третия клас са предназначени за Япония, а последният създава безпокойство на САЩ - това са МБР с течно гориво „Хвасон-17” с моноблочна ядрена бойна глава и обсег около 15000 км и най-новата „Хвасон-18” /аналог на руската „Ярс”/. Тя е с твърдо гориво, носител на моноблочна или на касетъчна с 3 ядрени бойни блока с индивидуално насочване и мощност по 150 кт. На воръжение е и балистична ракета с подводно базиране.
  • 23 нямат спиране

    5 2 Отговор
    КНДР е десетата страна в света, извела в околоземна орбита изкуствен спътник със собствена ракета-носител. Тя е деветата ядрена държава на планетата, извършила 6 подземни ядрени опита, включително през 2017 г. и с термоядрен заряд, а тази година беше демонстриран универсален тактически ядрен боезаряд „Хвасан-31” за комплектуване на ракетни комплекси. Според Стокхолмския института /SIPRI/ през 2021 г. КНДР е разполагала с около 20-30 ядрени заряда и материал за изработване на още 45-55.
  • 24 а ние се разоръжихме

    6 2 Отговор
    Впечатляват още подводният безпилотен апарат, способен да носи ядрен заряд, и хиперзвуковата ракета „Хвасон-8” с хиперзвуков планиращ боен блок, с която на 28 септември 2022 г. беше извършено първо полетно изпитание. Интерес предизвикват и двата тежки разузнавателно-ударни БЛА „Сетбел-4” и „Сетбел-9”, които силно наподобяват RQ-4 „Global Hawk” /обхват 5500 км/ и „MQ-9 Reaper” /2000 км/ - по всяка вероятност възможностите им са близки до тези на американските. Кибербойците на КНДР са едни от най-способните в света – още през 2015 г. разузнаването на Република Корея установява, че КНДР разполага с 6-хиляден корпус за провеждане на мащабни кибероперации.
  • 25 гост

    6 2 Отговор
    Възможностите на ВПК на КНДР се посочват, за да не остане никаво съмнение в твърдението, че тя може да бъде полезен съюзник на Русия във военно-техническо отношение.
    Активната дейност на САЩ в Тихоокеанския регион налага на Русия, Китай и КНДР да осъществяват все по-тясно сътрудничество помежду си. Въпреки че засега то се осъществява на двустранна основа, трите страни могат да си осигуряват ефективна помощ в определени области без да създават проблеми на собствените си икономики и провеждана политика. На практика това би било неформален съюз между три ракетно-ядрени сили, способни да се противопоставят дори на евентуално Европейско-Тихоокеанско НАТО.

    За Русия двустранното сътрудничество с КНДР има два аспекта – повишаване сигурността на далекоизточните територии и получаване на евентуална военна помощ срещу НАТО на територията на Украйна. Последното би имало смисъл, ако НАТО пряко се намеси във войната.

    Коментиран от #30

  • 26 Гичо

    4 8 Отговор
    Тоя няма от къде да си изстреля ракетите... Не може да уцели и тихия океан, тръгнал да цели Вашингтон...
    Точен е колкото слеп снайперист...
  • 27 Цар Долар

    4 7 Отговор
    Едно улично паве е по интелигентно от тованедоразумение.
  • 28 Цар Долар

    2 7 Отговор

    До коментар #21 от "по добре да не дразнят Ким":

    Пълнипръднии , такива използвахме по време на Гражданската войни между Севера и Юга.
  • 29 западняците са Мато..

    3 1 Отговор
    Всичко, което става на наша територия по линията на Мато, предизвиква загриженост в страната. Може би за да я разсее нашият премиер ни уверява, че Мато„е нашето бомбоубежище днес“ и по-сигурно от него няма. Дали „бомбоубежището” е сигурно може да се съди по следното: тактиката за провеждане на украинското контранастъпление е компютърно моделирана от Сша/мато, но се оказва, че е неподходяща за този ТВД - не било отчетено наличието на значителни площи с храсталаци и руските минни полета. Като се има предвид неподходящата тактика, наложена на украинската армия, безпроблемното унищожаване на добрата западна бойна техника и желанието на сша / мато да разрешават проблемите си с чужди ръце, може да се направи извода, че въпросното бомбоубежище не е от най-сигурните.
  • 30 шопо

    2 6 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    НАТО вече се намеси във войната, техниката идва с екипаж наемници с 10000 долара заплата.
    Като махнем МОЧА ще сложим паметник на американските наемници?
  • 31 Хенри Кисинджър

    5 4 Отговор
    „Да си враг на Америка може да бъде опасно, но да си приятел е фатално“. Тази мисъл поражда въпроса : кое е по-добро за една страна – да има за нея опасност от САЩ или да се достигне до фатален край от приятелство с тях?
  • 32 Гост

    4 3 Отговор
    Ей много треперите всички диктатори от САЩ бре..
  • 33 Пешо

    3 3 Отговор
    Слава на Русия. Най великата и най могъщата държава на света.
  • 34 УнЧенКон

    3 4 Отговор
    Трябва да командироват всички русофили в Северна Корея, като подготовка, за живот в Тайгата...
Новини по държави: