Last news in Fakti

23 Август, 2023 19:24 3 715 73

Исторически ден: човекът кацна до Южния полюс на Луната

  • луната-
  • луна-
  • индия-
  • космически кораб-
  • космос-
  • наса-
  • isro

Тази територия може да съдържа жизненоважни запаси от замръзнала вода и ценни елементи

Исторически ден: човекът кацна до Южния полюс на Луната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Индия успя да осъществи кацане на космически апарат близо до Южния полюс на Луната - неизследвана територия, която според учените може да съдържа жизненоважни запаси от замръзнала вода и ценни елементи. Така страната циментира своите нарастващи амбиции в областта на космоса и технологиите, съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се на Индийската организация за космически изследвания (ISRO), предаде БТА.

Спускаемият апарат с луноход в него се приземи на лунната повърхност в 6:04 ч. местно време, предизвиквайки радостни възгласи и ръкопляскания сред учените и официалните лица, които наблюдаваха събитието в южния индийски град Бенгалуру, отбелязва Асошиейтед прес.

"Това е победен вик на нова Индия", каза министър-председателят Нарендра Моди, цитиран от Ройтерс. Моди е видян да развява индийското знаме, докато наблюдава кацането от Южна Африка, където е на посещение за срещата на върха на БРИКС.

"Индия е на Луната", каза на свой ред ръководителят на Индийската организация за космически изследвания С. Соманатх, когато "Чандраян-3" кацна на Южния полюс на естествения спътник на Земята. След неуспешен опит преди близо четири години Индия влезе в историята, като стана първата страна, спуснала апарат в близост до слабо изследваната област на Южния полюс. Индия освен това става едва четвъртата страна след САЩ, СССР и Китай, успяла да осъществи кацане на Луната.

Успешното кацане на Индия идва само няколко дни след като руският апарат "Луна-25", който се беше насочил към същия лунен регион, се завъртя в неконтролируема орбита и се разби. Това щеше да бъде първото успешно руско кацане на Луната след 47-годишно прекъсване. Ръководителят на руската държавна космическа корпорация Роскосмос обясни неуспеха с липсата на експертен опит, дължаща се на дългото прекъсване на лунните изследвания след последната съветска мисия до Луната през 1976 г.

С вълнение и тревога хората в цяла Индия - най-населената страна в света, бяха "залепени" за телевизорите в офиси, магазини, ресторанти и домове. Хиляди други отправяха молитви по бреговете на реки, в храмове и на места като свещения град Варанаси в Северна Индия. Индийският апарат "Чандраян-3" - "лунен кораб" на санскритски език, излетя от стартовата площадка в Шрихарикота в южната част на страната на 14 юли.

"Стремежът на Индия към изследване на космоса достига забележителен етап с предстоящата мисия "Чандраян-3", която е готова да осъществи меко кацане на лунната повърхност. Това постижение бележи значителна крачка напред за индийската наука, инженерство, технологии и индустрия, символизирайки напредъка на нашата нация в изследването на космоса", се посочваше в направеното по-рано днес изявление на Индийската организация за космически изследвания.

От организацията казаха, че успешното кацане на "Чандраян-3" ще е от огромно значение за подхранване на любопитството и разпалване на страстта към изследване сред младите хора. "То поражда дълбоко чувство на гордост и единство, тъй като ние колективно празнуваме постиженията на индийската наука и технологии. То ще допринесе за насърчаването на среда за научни изследвания и иновации", се казваше в изявлението.

Много държави и частни компании се интересуват от района на южния полюс, тъй като в постоянно засенчените кратери може да има замръзнала вода, която би могла да подпомогне бъдещите мисии на астронавти.

Шестколесният спускаем модул и луноходът на "Чандраян-3" са оборудвани с инструменти, които ще предоставят на научната общност данни за свойствата на лунната почва и скалите, включително за химическия състав. Очаква се луноходът, захранван от слънчева батерия, да функционира един лунен ден (14 земни дни), провеждайки серия от експерименти. Неравният терен затруднява кацането на Южния полюс и на кацането на Индия се гледа като на исторически успех. Ледът в региона може да осигури гориво, кислород и питейна вода за бъдещи мисии.

Предишният опит на Индия да осъществи кацане на роботизиран космически апарат в близост до слабо проучения Южен полюс на Луната завърши с неуспех през 2019 г. Тогава апаратът навлезе в лунна орбита, но загуби връзка със спускаемия си модул, който се разби, докато извършваше последното си спускане, за да достави роувър, който да търси следи от вода. Според доклад за анализ на неизправността, представен на ISRO, аварията е била причинена от софтуерна грешка.

Мисията на стойност 140 милиона долара през 2019 г. имаше за цел да проучи постоянно засенчените лунни кратери, за които се предполага, че съдържат водни залежи - нещо, потвърдено от индийската орбитална мисия "Чандраян-1" през 2008 г. След като миналата година ядрено въоръжената Индия се превърна в петата по големина икономика в света, правителство на премиера Нарендра Моди е нетърпеливо да демонстрира нарастващия авторитет на страната като технологична и космическа сила.

Успешна мисия до Луната се вписва в представата на Моди за доминираща Индия, която утвърждава своето място сред световния елит, и би допринесла за нарастване на популярността му преди решаващите парламентарни избори догодина. Очакванията за успешно кацане се увеличиха след неуспешния опит на Русия и в момент, когато регионалният съперник на Индия - Китай, се е устремил към нови постижения в космоса. През май Китай изстреля тричленен екипаж за своята орбитална космическа станция и се надява да изпрати тайконавти на Луната преди края на десетилетието. Много държави и частни компании се надпреварват да осъществят успешно кацане на космически кораб на лунната повърхност.

През април космическият апарат на японска компания се разби при опит за кацане на Луната. Израелска организация с нестопанска цел се опита да направи същото през 2019 г., но космическият ѝ апарат беше унищожен при сблъсъка. Япония планира да изстреля спускаем апарат към Луната през уикенда като част от мисия на рентгенов телескоп. Две американски компании също имат амбицията да поставят спускаеми апарати на естествения спътник на Земята, единият от които на южния му полюс. През следващите години НАСА планира да изпрати астронавти на Южния полюс на Луната, възползвайки се от замръзналата вода в кратерите.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 !!!?

    51 43 Отговор
    Путин немедлено да обяви Индия за вражеска държава !!!?

    Коментиран от #9

  • 3 Какъв ШАМАР ЗА РУСИЯ?????!!!!!!!!!

    41 39 Отговор
    А руският москвич или там както са го кръстили май нещо не успя, ААААААААА? Да кацне на луната и се провали!!!!

    Коментиран от #10, #11

  • 4 Човекът

    34 12 Отговор
    Е виждал Луната само от Земята..
    Хау.
    Ваш Винету
  • 5 Бай Иван

    23 25 Отговор
    Земята е плоска ....лъжат ви

    Коментиран от #30, #48

  • 6 Развеселен

    61 11 Отговор
    Браво на индийците!
    Ето това трябва да правят хората, а не да се избиват като кучета!
    Индия е най-голямата демокрация в света.
    За разлика от Китай са и по-млади.
    Имат чудесно бъдеще, стига да се преборят с проблема с кастите!
    Но заслужават респект за този успех!

    Коментиран от #15, #24, #29

  • 7 Българин

    45 38 Отговор
    Даже и Индия подмина скъсаните ватенки.

    Коментиран от #12, #17

  • 8 !!!?

    18 6 Отговор
    ТАСС: Индия...ихтамнет !!!?

    Коментиран от #32

  • 9 патето Яки

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "!!!?":

    не може съюзници са
  • 10 Мда

    36 17 Отговор

    До коментар #3 от "Какъв ШАМАР ЗА РУСИЯ?????!!!!!!!!!":

    Е ЩАС нали са били там…. Уж.. пък нещо не им се отдава да идат пак, след само 50 години.
    Става ли ти ясно?
    Или да го напиша по-бавно?!?

    Коментиран от #34, #41

  • 11 Мишел

    32 25 Отговор

    До коментар #3 от "Какъв ШАМАР ЗА РУСИЯ?????!!!!!!!!!":

    Съветската космическа станция "Луна "2 е първият апарат, достигнал повърхността на Луната през 1959 г
    Луна 4 облетя Луната предаде снимки на обратната част на естествения земен спътник.
    Луна 9 в началото на 1965 извърши първото меко кацане и предаде снимки от повърхността.
    После имаше първия Луноход 1,2, първо връщане на лунни проби на Земята.
    На всички достигнати планети от Слънчевата система - Венера, Марс, Меркурий , първите бяха апарати на СССР.

    Коментиран от #20, #28

  • 12 Българин

    23 39 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Даже и Индия подмина скъсаните кравари

    Коментиран от #14

  • 13 Край

    33 17 Отговор
    А ма това е нищо бе. Преди 50 американците си ходеха до там всяка седмица. Гледаха на ламповите телевизори и правеха големи крачки за човечеството. Е верно че сега не могат. Щото са забравили как. Се прави ама тогава си ходеха по джапанки - като за бира от клекмага.

    Коментиран от #23

  • 14 Баце

    13 4 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Ще ти спрат центовете!
  • 15 То и САЩ е демокрация

    14 16 Отговор

    До коментар #6 от "Развеселен":

    ама 80% от съшествуването си са прекарали във война с някого.
    Така че корелация между демокрация и война няма ама никаква.

    Коментиран от #26

  • 16 реру

    33 14 Отговор
    Космическата надпревара за Луната през 2023 год. приключи и Индия е втората страна осъществила кацане на Луната през този век... "Чандраян-3" има три цели:
    – да демонстрира успешно и контролирано кацане на Луната;
    – да покаже мобилността на индийския роувър, който апаратът носи;
    – да провежда с него разнообразни научни експерименти на повърхността.

    Политически обаче има и друга цел - да демонстрира, че Индия има технологичния и научен капацитет за съвместна работа с Япония и тяхната космическа агенция JAXA, което пък поставя Русия в още по-голяма изолация.
  • 17 Циганин

    18 10 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Виждаш ли бате моите братя кви машини праят? Твоят чушкопек само за железу го ползвам! Ние стъпихме на Луната, а теб ще те тъпче руската вата!
  • 18 Винкело

    30 6 Отговор
    "Човекът" кацнал? Ае по-полека с патетизмите и възторзите. "Човекът" ще почака още петдесетина години.

    Коментиран от #40

  • 19 Раму

    18 18 Отговор
    Преди време беше Холивуд, сега Боливуд. Смешна работа. Слона мой приятел там ли го закараха да пасе.
  • 20 реру

    30 17 Отговор

    До коментар #11 от "Мишел":

    "... На всички достигнати планети от Слънчевата система... първите бяха апарати на СССР..."


    Това е ключовата дума - БЯХА... Както БЕШЕ и СССР... Сега го НЯМА, няма и да го има, а други пишат историята...

    Коментиран от #27, #63

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Луна президент

    19 1 Отговор
    Къф чуек, това е безпилотен апарат.
  • 23 мхааа

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Край":

    Злобееш ли, злобееш ли??? А назлобей се да ти олекне!
  • 24 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Развеселен":

    Стига да не гледаш повечето какъв начин на живот имат….
  • 25 Аз глупав, Моля обяснете мене

    7 7 Отговор
    Повърхността на Слънцето е 6 милиона градуса. Това означава, че лъчите които тръгват от там да топлят Земята са приблизително със същата температура. Лъчите изминават един Парсек(разстоянието от Слънцето до Земята) за 8 минути. Космосът е вакум. Въпросът ми е, как успяват слънчевите лъчи да се охладят във вакума за 8 минути преди да стигнат Земята и да не я изпепелят? Охлаждането става при взаимодействие с други частици, но във вакума НЯМА други частици, той затова е вакум. Някои от вас ще кажат, че лъчите се охлаждат от земната атмосфера, но на Луната атмосфера няма. Това означава, че слънчевите лъчи които попадат там, трябва да топят всичко като лазерно оръжие. Да не говорим разни луноходи и пилон със знаменце забито там. Да не говорим, че разните совалки, ракети и космически станции в открития космос трябва да се изпаряват на мига при досег със слънчевите лъчи. След като ми се посмеете, ми обяснете как се охлаждат, наистина питам

    Коментиран от #31, #37, #54, #73

  • 26 Развеселен

    17 13 Отговор

    До коментар #15 от "То и САЩ е демокрация":

    САЩ преди Втората Световна са имали 200 танка от карикатурен тип.
    И 25 000 армия - по-малка от нашата!
    За какви войни на САЩ ви говорят по руската телевизия?!
    Ако става въпрос за Виетнам, Афганистан или Ирак - това не са войни, а "специални операции".
    Почти без жертви в сравнение с руската касапница!
    Но защо си губя времето да споря с изтръпнали мозъци, втвърдени от Соловьов или онази черната Симонян!
    Руснаците накрая ще се изядат един друг, защото злобата им ще излезе извън контрол!
    Амин!
  • 27 ТИГЪР

    15 22 Отговор

    До коментар #20 от "реру":

    СССР го няма, НО има Русия!

    Най-голямата държава на планетата.

    Единствената държава която граничи сама със себе си!

    zZz

    Коментиран от #36

  • 28 Кенеф Мъртъв

    16 10 Отговор

    До коментар #11 от "Мишел":

    Апаратът на руснаците се разби, защото завистливите хамарци са се опитали да заглушат сигнала. Поради тази причина командите за управление са пристигнали със закъснение.
  • 29 Търновец

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Развеселен":

    Малко информация за Индусите - преди години тяхната организация в Чикаго плати 50000 долара във фонда на Род Благоевич - кандидат за губернатор на щата Илинойс от Демократическата партия. След като стана губернатор Благоевич откри специален отдел за инвестиции и иновации и назначи имигрант от Индия за директор със заплата 110000 долара. След няколко години FBI разследва и го вкара в затвора по други дела. В Индия Християните са преследвани а малкото църкви подложени на палеж преди години един Индус с помощ от хедж фондове и чрез подставени лица купи Френския флагман Арселир - и то по много скандален начин. За съжаление някои Български фирми вместо Български инженери вземат Индуси
  • 30 реру

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Иван":

    "Земята е плоска ....лъжат ви"


    Това се знае... има и доказателства...

  • 31 Развеселен

    15 1 Отговор

    До коментар #25 от "Аз глупав, Моля обяснете мене":

    Повърхността на Слънцето е от 4 до 6 хиляди градуса в зависимост от близките протуберанси.
    На Земята има много устройства, които работят при по-високи температури.
    Друг е въпросът, че всеки космически апарат от ослънчената страна се нагрява до 250 градуса, а от другата е изстуден до минус 125 градуса.
    Затова корпуса му е технологично чудо и не е за всяка страна .
    Ако говориш за вътрешността на Слънцето, там вече Т е съвсем друго.
    Интересното е, че фотоните които виждаме днес са тръгнали от неговата вътрешност преди десет хиляди години, но са стигнали повърхността днес и след 8 минути са при нас
    Тоест тази светлина, която виждаме днес се е зародила преди хората да започнат земеделието!
  • 32 Ъъъ

    10 6 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    Кви глупости пишеш тролчо!?!?
    Руснаците отразиха подобаващо и коректно кацането на индийския апарат!
  • 33 Бевърли Хилс

    15 12 Отговор
    хихихи русия пак е на колене 😂

    Коментиран от #39

  • 34 О...

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "Мда":

    Не са си поставили за цел ...та затова. Щото това е постижение за Индия ....за Русия също би било щото тя както се вижда не е Съветския съюз докато САЩ да повтарят нещо отпреди 60 години ми що.....те ще бъдат първи на Марс
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 реру

    14 3 Отговор

    До коментар #27 от "ТИГЪР":

    "... Най-голямата държава на планетата..."


    Статията е за Космоса, Луната и съответно постиженията през XXI век, но щом ти идва
    отвътре - пиши си това, което ти е на сърцето...
  • 37 Здрасти

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "Аз глупав, Моля обяснете мене":

    Връщаш се в 8-ми клас и научаваш учебника по физика.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 малка корекция

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "Бевърли Хилс":

    На колене и на лакти.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Самият Илън Мъск каза...

    11 16 Отговор

    До коментар #10 от "Мда":

    ..,че няма как при нивото на техниката преди 50 години, американците(а и който и да е друг...) да са стъпили на луната...!
  • 42 хомо еректус

    8 3 Отговор
    това ако е човешко кацане не се учудвам що има 220 пола
  • 43 Започва пак

    7 2 Отговор
    Голямата ЛЪЖА.Ако знаехте какво е луна и т н,нямаше да го повдигате на въпрос
  • 44 Търновец

    5 10 Отговор
    Индусите са първи съюзници на глобалистите от САЩ и Великобритания и бяха подпомогнати от Барак Обама който заповяда ускорен прием в университети на студенти от малцинствата а след това има и закон за ускорен прием на работа - AADR - и Индусите отидоха в НАСА и по аеро-космическите фирми, модулите на индийския кораб са ги взели наготово от САЩ - Индия няма инженерен капацитет да проектира собствен космически кораб, Китайците са далеч по добри
  • 45 Реалността

    18 18 Отговор
    1969г. - американците кацнаха на Луната. 2023г. - руснаците се разбиха в нея.

    Е, поне я уцелиха, че можеше и да не успеят...

    Коментиран от #51

  • 46 селянин

    10 5 Отговор
    Еййй жужи ще позеленее от яд. АХАХХАХХАХХХХ
  • 47 Ван дер Любе

    13 6 Отговор
    Браво! Господин 420 постигна и това. Аз ако бях на мястото на руснаците щях да хвана Путин и един як бой.. От първа сила в космическите изследвания да остане последна и за какво, за да се окраде държавата. Сега ако се окаже, че и адрените им ракети са заредени с ядки от прасенца, няма да се учудя.
  • 48 Жулиен

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Иван":

    Щом Пуси казва, значи е плоска!
  • 49 ⚜️Просветен⚜️

    7 6 Отговор
    БРИКС на Луната, ОТАН в ланата! Звучи ми логично! Само където мисира отвратителен е поставил такова кликбайт заглавие, та почти си помислихме , че има хора на Луната !!!
  • 50 Вие сте бунаци

    4 4 Отговор
    Аварии стават винаги. Това е техника. Винаги може да те изненада. Един опит е успешен друг не.
  • 51 Даааааааа

    6 7 Отговор

    До коментар #45 от "Реалността":

    Да Само дето СССР го направиха през 1959 г. Гадни комунисти?
  • 52 Ужас

    3 5 Отговор
    КИТАЙ е най многолюдната държава, не е ИНДИЯ!

    Коментиран от #53

  • 53 Никъф

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Ужас":

    УжасТ не е, земи малко попрочети, пък тогазе съ ужасявай!

    Коментиран от #61

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Абе

    3 2 Отговор
    Човека, а не руснака
  • 56 Стефанов

    1 0 Отговор
    Па ние още седем твои и тикви че зима иде
  • 57 Ами

    10 6 Отговор
    Поредното унижение за Русия. Явно след новите москичи от Китай и бойните дронове от Иран Русия ще опре до индийките космически апарати, които не ги блъска луната, а кацат успешно за разлика от Руските. Явно “великата” Русия вече става само за посмешище на света.
  • 58 Амиии

    6 3 Отговор
    А Раша коги?📣💩

    Коментиран от #60

  • 59 Койчо

    4 1 Отговор
    В скоро време очаквайте първият кол център на луната.
  • 60 Ми ТЯ

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "Амиии":

    го направи 1959 г.
  • 61 ДА бе ДА....

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Никъф":

    Четох и ето : КИТАЙ 1 462 840 440 души, а ИНДИЯ 1 435 115 235 души към 10 юли 2023 г.
  • 62 Даааааа

    0 5 Отговор
    Светът се променя. Много бързо идват новите играчи... Ес си заминава неспособен да се справи с тях.
  • 63 Мишел

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "реру":

    При всички постижения на човека - достигане на полюса, изкачване на Еверест, полет около Земята ...-се помнят имената на първите, които са го извършили . Следващите само повтарят, като ползват опита на първите и имената им са в списъка "...един от тези, достигнали едикакво си."
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 8888

    0 0 Отговор
    Ало, фъкти! Какъв човек е кацнал. Апарат на хората е кацнал. Правете разлика,
  • 66 Кани

    5 0 Отговор
    По време на студената война се провежда бясна надпревара между двата лагера, кой ще надделее. Млад служител влиза в кабинета на Президента на Съединените щати.
    - Господин президент имаме голям проблем.
    - Какъв?
    - Руснаците са кацнали на Луната.
    - И какво от това?
    - Започнали са усилено да я боядисват червена.
    - Много важно!
    - Ама как, господин президент, те ще я боядишат червена и този комунистически символ ще грее над цялата планета. Това ще е голяма пропагандна победа за тях.
    - Спокойно. Ще работим по въпроса.
    След седмица служителят пак влиза при президента.
    - Господин президент, руснаците боядисаха в червено половината от Луната.
    - Нищо. Спокойно. Работя по въпроса.
    След още седмица служителят пак влиза при президента.
    - Господин президент! Катастрофа! Ако погледнете нагоре ще видите че руснаците са боядисали цялата Луна червена. Те успяха.
    - Чудесно! Сега, след като руснаците вече са боядисали цялата Луна червена, изпратете една наша совалка там. И нека нашите астронавти да напишат с големи бели букви... Coca-Cola.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Кацнал

    2 1 Отговор
    на луната един Човек и се замислил - Глей ти до къде съм стигнал кат се разсея...!!!
  • 69 Диамантената ръка

    2 1 Отговор
    И ква стана тя, няма американци, ни руснаци и китайци, а Банго Васил на Луната...
  • 70 мдаааа

    1 0 Отговор
    днес Русия стане 4та космическа сила.
  • 71 Да бе те

    1 0 Отговор
    И руснаците пратиха ракета.
  • 72 даммм

    0 0 Отговор
    Всичко това доказва, че кацането на Луната от американците през 70-те е измама. Няма как за толкова години никой да не е успял, а през 70-те да е станало. Холивуд изглежда е имал работа тогава :)
  • 73 Емо

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Аз глупав, Моля обяснете мене":

    Земята се затопля заради атмосферата, която задържа топлината, а на Луната почти няма атмосфера и нищо не задържа топлината.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания