Last news in Fakti

24 Август, 2023 14:46 1 601 12

Под оперативната граница! Концентрацията на тритий в изхвърлената вода от АЕЦ "Фукушима" е много под допустимата норма

  • япония-
  • аец фукушима-
  • китай-
  • международна агенция за атомна енергия-
  • радиация-
  • тритий

През юли МААЕ разреши изпускането на вода от централата, като прецени, че то ще има незначително радиологично въздействие върху населението и околната среда

Под оперативната граница! Концентрацията на тритий в изхвърлената вода от АЕЦ "Фукушима" е много под допустимата норма - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Концентрацията на тритий във водата от засегнатата от авария атомна електроцентрала "Фукушима", която Япония започна да изхвърля в морето днес, е много под предвидената граница, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Франс прес, пише БТА.

"Тази седмица експерти на МААЕ взеха проби от водата, подготвена за първото изхвърляне", се казва в изявление на органа на ООН, който наблюдава операцията. "Независимият анализ на място потвърди, че концентрацията на радиоактивното вещество тритий е "значително под оперативната граница от 1500 бекерела на литър".

Само по себе си това ниво е 40 пъти по-ниско от японския национален стандарт за трититова вода, който е в съответствие с международния стандарт (60 000 бекерела на литър), а също така е около седем пъти по-ниско от тавана, определен от Световната здравна организация (СЗО) за питейна вода (10 000 бекерела на литър).

През юли МААЕ разреши изпускането на вода от централата, като прецени, че то ще има "незначително" радиологично въздействие върху населението и околната среда. Подобно изпускане на вода е обичайна практика в ядрената индустрия по цял свят, отбелязва АФП.

Новините за изпускането на вода обаче предизвикаха незабавен отлив на клиенти от рибните пазари в Южна Корея и рибарите се опасяват за поминъка си, отбелязва Йонхап.

Неотдавнашно проучване на японската Агенция за възстановяване е показало, че поради разпространяваната онлайн невярна информация, само около една трета от анкетираните в Хонконг, Тайван и Сингапур и 17% от тези в Южна Корея са наясно, че нивата на радиация в повечето части на префектура Фукушима са спаднали до нива, еквивалентни на тези в големите градове в Япония и в чужбина, отбелязва Киодо.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    12 1 Отговор
    има ли ядерна катастрофа или няма!!?? Щото а катастрофата със самолета на Пригожин, вече загряхме , че е имало...
  • 2 направо си е

    23 1 Отговор
    леко лечебна тая водица
  • 3 Мефистофел

    16 2 Отговор
    Не вярвам, докато авторитетът Грета не го потвърди.

    ПП. Между другото, тритият е радиоактивен изотоп на водорода. Известен още като тежък водород. Не е много опасно да се борави с него, заради слабото му бета излъчване. Но пък е адски вреден, ако попадне в организма. Предизвиква генни мутации. Риба само от язовира.

    Коментиран от #7

  • 4 Панчаревската кметица

    15 0 Отговор
    направо я бутилирайте и я пускайте на пазара
  • 5 Толчо мамин,

    13 0 Отговор
    Китайско разследване показа, че има голяма опасност от тези действия, чоджум. Копирай техни статии от разследванията Не ни успивай.
  • 6 Хехехе

    12 0 Отговор
    Тия японци се научиха от нас да лъжат,че на Черно море нищо му няма и е кристално чисто,след случая-,,Нова Каховка"...!
  • 7 То и затова!

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мефистофел":

    Китай веднага забрани внос на риба от Япония!
  • 8 Равнопправие по краварски

    8 0 Отговор
    За Япония всичко може и нато си трае за изхвърлената в океана радиоактивна вода, въпреки острия протест на Китай. Ама занедоказаното съдържание в епруветката на Паул затриха Ирак!? Това е то -правилата на декорацията.
  • 9 Хаха

    0 7 Отговор
    Рушляка станал и химик! Ши мъ умурити.

    Коментиран от #11

  • 10 Сандо

    6 0 Отговор
    Зеленото престъпление на века с помощта и под благосклонния поглед на цялата демократична паплач.
  • 11 Сандо

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хаха":

    Не ние,нито руснаците,собствената ти глупост и невежество ще те уморят.Но има и нещо друго,такива като теб живеят безгрижно и щастливо,защото нищо не знаят,освен как да заработят нещо на дребно.
  • 12 Нико

    4 0 Отговор
    Това е демократична радиация
Новини по държави: