Last news in Fakti

25 Август, 2023 09:42 1 859 18

Енергийна революция! Саудитска Арабия обмисля китайска оферта за изграждане на АЕЦ

  • саудитска арабия-
  • мохамед бин салман-
  • аец-
  • китай

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е готов скоро да придвижи споразумението с китайската компания, ако преговорите със САЩ се провалят, според саудитски представители

Енергийна революция! Саудитска Арабия обмисля китайска оферта за изграждане на АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Саудитска Арабия обмисля китайска оферта за изграждане на атомна електроцентрала, предаде Ройтерс. Информацията беше публикувана днес от в. "Уолстрийт джърнъл", информира БТА.

Китайската национална ядрена корпорация, държавна компания, известна като Си ен ен си (CNNC), е подала оферта за изграждане на ядрена централа в Източната провинция на Саудитска Арабия, близо до границата с Катар и Обединените арабски емирства, според саудитски служители, запознати с въпроса. Си ен ен си не е отговорила веднага на запитването на Ройтерс за коментар. Външните министерства на Китай и Саудитска Арабия също не са отговорили на исканията за коментар на доклада.

Саудитска Арабия и преди е търсила съдействие от САЩ за изграждане на гражданска ядрена програма на своя територия като част от евентуално споразумение за нормализиране на отношенията с Израел. В миналото американски официални лица са заявявали, че биха споделили технологии за ядрена енергия само ако споразумението предотвратява обогатяването на уран или преработката на плутоний, произведен в реактори - два пътя за създаване на ядрени оръжия.

Саудитски представители признаха, че проучването на въпроса с Китай е начин да се подтикне администрацията на Байдън към компромис по отношение на изискванията за неразпространение, допълва вестникът.

Саудитските представители заявиха, че биха предпочели да наемат южнокорейската държавна компания Кореа електрик пауър за изграждането на реакторите на централата и да привлекат американски експертен опит в експлоатацията, но без да се съгласяват с контрола върху разпространението, който Вашингтон обикновено изисква, каза вестникът.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е готов скоро да придвижи споразумението с китайската компания, ако преговорите със САЩ се провалят, според саудитски представители.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 С.А.

    21 2 Отговор
    Влизането на Саудитска Арабия в БРИКС е пряка заплаха за щатския долар
    Влизането на Саудитска Арабия в групата БРИКС застрашава господството на долара. Това мнение изразява иранският журналист Хаял Муазин.
    Най-малко 22 държави са кандидатствали за присъединяване към групата на страните от БРИКС. Както отбелязва Муазин, членството на Рияд в организацията:
    "...ще послужи като предупредителен изстрел за Съединените щати, тъй като Рияд е техният най-доверен съюзник в Близкия изток от края на Втората световна война."
    Заслужава да се отбележи, че преди това Саудитска Арабия се договори с Китай за доставки на петрол, платени в юани, и в бъдеще този вид обмен ще се удвои.
    Иранският журналист допълва:
    „Вашингтон следи отблизо срещата на върха на БРИКС, защото знае, че тази среща носи заплаха от прекратяване на господството на долара като единствената международна резервна валута – това ще върне Съединените щати на нивото на всички други страни.“
  • 3 ВсекиПочна

    18 2 Отговор
    Всеки почна да поставя свои условия на САЩ - ако САЩ откажат ... обръщат се към БРИКС: с новите членове от догодина вече за по-голямата част от човечеството... Пък САЩ да си живеят със златния си млрд. от толкова "политика на налагане на собствено мнение само".
  • 4 Магурата се връща

    2 1 Отговор
    Сега е момента за изгодната сделка тези са вашливи с мангизи
    да им съдерат кожата ППДБ и Боеко и да шитнат на келипирец реакторите за Белене.

    Коментиран от #9, #12

  • 5 мъкаааа

    22 0 Отговор
    България ще продава енергооборудването си за АЕЦ Белене. Нелепа история!

    Коментиран от #7

  • 6 лоза

    2 0 Отговор
    УСАаааа!
  • 7 ТоТоваСА

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "мъкаааа":

    То това само да беше, преди "45 години били стигали", а сега нелепостта е вече над 30 години ... без нищо построено за това време. Ако се сравни с предните 45 години няма как и на 1% от постигнатото да се точете. Не съм комунист, просто реалист и сравнявам реално постигнати факти, а не да съм политически коректен към днешния силен на деня.
  • 8 Саудитска Арабия

    13 1 Отговор
    се присъединява към БРЕКС , както и Иран и ще минат 50 % !
  • 9 Не , че

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Магурата се връща":

    някога ще стане !
  • 10 да де

    8 1 Отговор
    Де го Уестингхаус ?
  • 11 Тпоян

    18 0 Отговор
    Чарсафосаните не са глупави. При всичкия тоя нефт стоят атомни електроцентрали?
  • 12 Алфа херинга

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "Магурата се връща":

    Интересно, че изведнъж се юрнаха разни страни да изграждат АЕЦве, само ние разпродаваме и закриваме.
  • 13 Пиян германец

    3 0 Отговор
    Как ядрена програма бе какви панелчета ше им спретнем язе.

    Коментиран от #15

  • 14 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    15 0 Отговор
    „контрола върху разпространението, който Вашингтон обикновено изисква” -
    Това означава, краварите да ти казват, на кого да продаваш и на каква цена...
  • 15 Не може

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пиян германец":

    само с перки и панели, трябват основни мощности работещи денонощно. В СА такива са само ТЕЦ на нефт, газ или мазут, нямат ВЕЦ и ТЕЦ на въглища. Единствено АЕЦ може да бъде такава за да не горят нефт.
  • 16 САРМАТ

    2 0 Отговор
    ТОЯ НАСНИМКАТА Е ПРИЯТЕЛ НА ПУТИН.
  • 17 САРМАТ

    3 0 Отговор
    ТОЯ НА СНИМКАТА Е МНОГО ДОБЪР ПРИЯТЕЛ НА ПУТИН.
  • 18 На право

    0 0 Отговор
    От Япония Китай нямат! Един телефон и утре са с АЕЦ но за какво им вече се водородни тецове по производителни са.