Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 23:00 1 554 10

Нима светът прости на Саудитска Арабия за Джамал Кашоги?

  • джамал кашоги-
  • саудитска арабия-
  • мохамед бин салман

Саудитските правозащитници, които искат справедливост за убийството на дисидента, се надяват отношението на международната общност към държавата им да спре да бъде толкова меркантилно

Нима светът прости на Саудитска Арабия за Джамал Кашоги? - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пет години след убийството на журналиста Джамал Кашоги нито политици, нито медии вече обръщат внимание на случая. Нима на властите в Саудитска Арабия им беше простено?

Саудитските правозащитници, които искат справедливост за убийството на дисидента Джамал Кашоги, се надяват отношението на международната общност към държавата им да спре да бъде толкова меркантилно. Този понеделник се навършват 5 години от убийството на журналиста.

"Пренебрегването на човешките права и на основните демократични ценности, когато се работи с диктатури и автократични режими, не служи на стратегическите интереси на която и да е страна и не води до спазване на човешките права", казва Абдула Алауд, който е експерт по Саудитска Арабия в базираната в САЩ организация Freedom Initiative.

"Вярваме, че когато си имаш работа със Саудитска Арабия, можеш да навигираш политиката и без да си наивен", добавя Лина ал Хатлул от британската правозащитна организация ALQST for Human Rights. Тя подчертава: "Можете да купувате саудитски петрол и същевременно да критикувате бруталните нарушения на човешките права в Саудитска Арабия."

Вече и медиите не пишат за Кашоги

Пет години след смъртта на Кашоги тя вече не привлича такова внимание. В последния месец интересът на международните медии към Саудитска Арабия е насочен към напълно различни въпроси. Сред тях са потенциалното нормализиране на отношенията с Израел, слуховете за съвместен отбранителен пакт със САЩ, евентуалното свързване на енергийната мрежа с Гърция и първия завод на американския производител на електрически автомобили "Лусид" в страната.

Само пет години по-рано заглавията бяха съвсем различни: "Заключението на ЦРУ е, че саудитският престолонаследник е поръчал убийството на Джамал Кашоги", писа вестник "Вашингтон пост". Заглавието на "Ню Йорк Таймс" гласеше: "Убийството на Кашоги: как се случи бруталната саудитска мокра поръчка". Британският "Гардиън" пък публикува статия, озаглавена "Джамал Хашоги: Убийство в консулството".

Какво се случи през 2018 година?

На 2 октомври 2018 г. Кашоги отива на предварително уговорена среща в саудитското консулство в Истанбул, за да вземе документ, потвърждаващ развода му. Преди това Кашоги е бил известна фигура в Саудитска Арабия, а семейството му дълги години е приближено до саудитския кралски двор. През 2017 г. Кашоги емигрира в САЩ и започва да публикува критични към властите статии във "Вашингтон пост".

Журналистът така и не излиза от консулството. По-късно става ясно, че е бил убит вътре. Трупът му е разчленен и не е открит.

След като ужасяващи подробности станаха публично известни, Саудитска Арабия заяви, че деянието е извършено без знанието на правителството. Престолонаследникът Мохамед Бин Салман отрича да има лично участие.

Справедливост така и не беше постигната

След закрит процес през декември 2018 г. Рияд осъди петима души на смърт за убийството на Кашоги и изпрати в затвора още трима за срок между 7 и 10 години. След това смъртните присъди бяха заменени с 20 години затвор.

"Оценката ни е, че престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман е одобрил операция в Истанбул, Турция, за залавянето и убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги", заяви директорът на Националното разузнаване на САЩ през 2021 година. "Много малко вероятно е саудитски служители да са извършили операция от подобен тип без оторизацията на престолонаследника."

През 2020 година Турция повдигна обвинение на 26 саудитски граждани в тяхно отсъствие. Рияд отказа да ги предаде. През 2022 година делото бе прекратено. Официалната позиция е, че то няма как да бъде проведено без обвиняемите. Според правозащитници между Турция и Саудитска Арабия е постигната договорка.

В Саудитска Арабия четирите пълнолетни деца на Кашоги получиха имущество на стойност милиони като компенсация за убийството на баща им. И въпреки че някои от съдебните действия по случая продължават, все повече остава впечатлението, че светът го е забравил.

Грешен сигнал към всички диктатори

През 2020 г. американският президент Джо Байдън заплаши да превърне Саудитска Арабия в "парий" заради убийството. Само преди малко повече от седмица обаче държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен публикува изявление, в което се казва, че Съединените щати "високо ценят трайните взаимоотношения, които сме имали със Саудитска Арабия през последните 8 десетилетия".

Но някои активисти не се отказват. Като Абдула Алауд, който се опитва да убеди официалните лица в САЩ, че диктаторите не носят стабилност и че човешките права и реалната политика не са дихотомна двойка. "Защото изпращате грешен сигнал на света и на всички диктатори, че докато седят на върха на петролен кладенец, буквално може да им се размине и убийство", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    8 2 Отговор
    Цялата история е активно мероприятие на Агенцията с любезното съдействие на медиите,които като папагали повтарят едно и също без доказателства,които в днешно време не са нужни .
  • 2 Пич

    11 1 Отговор
    Светът не се интересува от Кашоги , светът се интересува , как да притисне СА , за да която нещо от случая с Кашоги !!! Най видно го демонстрираха Турция и САЩ !!!

    Коментиран от #3

  • 3 Пич

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Която - кяри
  • 4 Мими Кучева

    8 2 Отговор
    Кашоги го изядохме на дюнери без да знаем!🌮🌮🌮🍟🥳🤡👍
  • 5 Гориил

    4 0 Отговор
    Италианските и еврейските кръстници на Ню Йорк и Чикаго винаги са симпатизирали на убитите поляци и ирландци.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 фен

    1 0 Отговор
    За ДВ светът са САЩ и подлогите им. Ама те са под 20% от населението. На останалите, все по - малко им пука, какво мисли този "свят".
  • 8 Абе

    0 2 Отговор
    Не е вярно, че света е забравил! В турция има една верига за бързо хранене, на която най-продаваното им ястие е Кашоги бургер
  • 9 Джамал Кашоги

    1 0 Отговор
    Има една много проста но исторически издържала максима - ИМА ПАРИ ИМА ЛЮБОВ НЕМА ПАРИ НЕМА ЛЮБОВ
  • 10 Ариец с плебейски произход

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "папата от рим":

    Точно така! Санкции до дупка! 34-35 пакета поне! Нали кравата Лина ал Хатлул от британската правозащитна организация за някакви си там права казала: "Можете да купувате саудитски петрол и същевременно да критикувате бруталните нарушения на човешките права в Саудитска Арабия". Почвайте да критикувате и да санкционирате чаршафите! Никаква прошка! Докато петрола не стане 200 долара никакво отказване!