Last news in Fakti

27 Август, 2023 09:49 7 312 59

Висока инфлация във Великобритания? Британчета обядват за 1 паунд

  • британчета-
  • обяд-
  • криза-
  • инфлация

Депутати излязоха с призив към супермаркетите да създадат специални секции „Купувайте британско“

Висока инфлация във Великобритания? Британчета обядват за 1 паунд - 1
Снимка: БГНЕС

Дългата лятна ваканция на учениците може да се окаже непосилно финансово бреме за някои семейства, дори в богати държави като Великобритания. И заради високите цени на хранителните стоки родителите да се нуждаят от помощ, за да изхранват своите деца, разказва "Нова телевизия".

Офертата „Децата ядат за един паунд“ съществува отдавна в някои английски кръчми и закусвални. Но преди икономическата криза тя се смяташе само за малък бонус към поръчваната от възрастните храна, а не за самостоятелна услуга.

Рекордната за последните 40 г. инфлация в Обединеното кралство, обаче, принуди редица бизнеси да се насочат към предлагане на самостоятелно евтино детско меню. Така те се опитват да помагат на родителите през 6-те седмици лятна ваканция, когато децата не получават безплатен училищен обяд и изхранването им се осигурява само от техните семейства.

Още в началото на лятната ваканция четири от големите хранителни вериги обявиха, че в кафенетата към магазините си ще предлагат за деца здравословно топло ядене за един паунд – сума, равняваща се на два лева и 30 стотинки и с която трудно можеш да си сготвиш нещо сам във Великобритания. Последваха ги и някои малки закусвални.

„В началото започнахме да продаваме по 6-7 обяда на ден. Но скоро нещата се разраснаха и стигнахме до около 30. Инициативата върви от началото на лятото и имаме още седмица и половина, преди децата да започнат училище. Като цяло вече сме предоставили на общността към 400 яденета за по един паунд”, каза Сара Люис.

Сара Люис привлече вниманието на британските медии, след като се разбра, че е нахранила евтино десетки деца през лятото в своята семейна закусвалня в градчето Пенигройс в Уелс.

„Хората тук са много щедри. Харесват това, което правим и много бизнеси ни дават дарения – пари в брой или продукти. Нашите доставчици дариха, както и клиенти. Това ни позволи да можем да предоставяме храна през всичките шест седмици на ваканцията. Освен това, заради големия медиен отзвук, хора от цялото Обединено кралство започнаха да даряват. Което означава, че можем да продължим с тази инициатива и по-нататък”, разказа още Люис.

Някои общински съвети и църкви пък организираха различни детски празници с почерпка или раздаваха пакети с храна на играещите в парковете малчугани.

„Според мен твърде много разчитаме на държавата да се грижи за нас и много хора критикуват правителството. Казват, че не би трябвало да има хора като нас. Разбирам това, но в същото време смятам, че трябва да поемем лична отговорност и ако можем да помагаме, трябва да го правим. Толкова е лесно да направиш деня на някой по-добър. Дори ако не можеш финансова да допринесеш за такъв проект, можеш просто да се усмихнеш на някого, да му направиш път. Всеки от нас може да направи нещо, което да промени нещата към по-добро”, добави тя.

Депутати излязоха с призив към супермаркетите да създадат специални секции „Купувайте британско“, за да насърчат своите клиенти да поръчват произведени от английски фермери продукти. Те смятат, че по този начин също може да се помогне на британското общество по-леко да премине през икономическата криза.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да де

    45 3 Отговор
    Филия с мас им стига .
  • 4 КОТарАК

    14 39 Отговор

    До коментар #1 от "факуса":

    а за Русия може ли да пратим нещо? помня навремето пращахме консерви от даскало за братски държави

    Коментиран от #9, #18, #21, #34, #38, #58

  • 5 Хихи

    56 1 Отговор
    Ами то у нас кило хляб е по скъп от 1 паунд. Да дойдат да хапнат тук, за 10 паунда имат шанс
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Къде да беше

    29 0 Отговор
    проблемът само и единствено в инфлацията.
  • 8 Драма

    29 2 Отговор
    "Като цяло вече сме предоставили на общността към 400 яденета за по един паунд”, каза Сара Люис."

    Тоест, за 6 седмици са предоставили 400 порции. Абе, освен ако тази "общност" не е от 50 къщи, това прави 10тина деца, които имат "нужда" от такава помощ.
  • 9 Българин

    55 7 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    На Русия супермаркетите са пълни със стоки и не зависят от западни доставки на храни.Може да бъдеш приятно изненадан като влезеш в руски магазаи ама ти ше си помислиш че това е пропаганда на ББС или Дойче Зеле.

    Коментиран от #11, #12, #17

  • 10 щоо

    9 26 Отговор
    Те при Путя ядат за по една рубла сигурно.

    Коментиран от #24

  • 11 тва

    8 35 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    От комшийката ли го разбра или когато лично ходи Путя да ти даде медал.

    Коментиран от #56

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българчета

    40 0 Отговор
    Нова да се интересува от българските деца. Дори през 90те хранихме децата си без помощ от държавата.
  • 14 Кольо,

    25 1 Отговор
    Да ги докарат тук бедните британчета на морето и да се хранят в заведения българска кухня..
    Пилешка супа шкембе чорба супа топчета,основно боб с кюфтета или наденица,мусака за десерт макарони на фурна мляко с ориз...
  • 15 Калпазанин

    28 1 Отговор
    Аааа тва е фейк бря, няма инфлация във великата @@@@@@@, короната ще ги спаси и не се учудвам да има и при тях ваканциите да берат ягоди и да се запознаят с пришки и мазоли по ръцете
  • 16 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    36 1 Отговор
    Колелото на Историята се върти и пак сме като през 30-те години на 20-ти век! Висока инфлация банките пак са на евреите, хранителни магазини еврейски, само къде още не са се появили тия един с мустачките на Запад и другия с големите мустаци на Изток.
  • 17 КОТарАК

    8 28 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    приятно изненадан съм , как всеки се чуди как да избяга от Матушката ,дето има толкоз много храна , почти безплатна.голям успех имат рускините в бягството-турците ги взимат на килограм

    Коментиран от #20, #26

  • 18 Русия е един от крупните

    31 4 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    производители и износители на храни, дръвнико!

    Коментиран от #27, #31

  • 19 Реплика

    17 1 Отговор

    До коментар #12 от "Смех в блатото":

    В привилегия се превърна произведена в България храна от произведени в България суровини.

    Коментиран от #39

  • 20 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    31 0 Отговор

    До коментар #17 от "КОТарАК":

    Кои са тия всеки които искат да бягат на Запад? На Запад бягат децата на олигарсите и марионетките и подлогите които може да живеят охолно със заграбените пари от Родината си. Другите които бягат сега на Запад, отиват да слугуват и робуват на тамошните олигарси и робовладелци.
  • 21 Блогър от Москва

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Нема нужда ,мачке.Тука държавата въвежда программа за бесплатно хранене на учениците.Консервите от турски позови домати си ги яж сам
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сталин

    28 3 Отговор
    Англия е разделена на касти,богатите евреи грабят всичко ,бедните висят цял живот на помощи ,а работниците вършат цялата работа и плащат повечето данъци

    Коментиран от #49

  • 24 Блогър от Москва

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "щоо":

    Тука се въвежда программа за бесплатно хранене на учениците от началото училище

    Коментиран от #59

  • 25 Гост

    12 5 Отговор
    Кои точно великобританци не могат да си нахранят децата? …
  • 26 Блогър от Москва

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "КОТарАК":

    Май Има повече българки в ЕС да правят знаеш какво
  • 27 КОТарАК

    6 6 Отговор

    До коментар #18 от "Русия е един от крупните":

    Руски компании са увеличили поръчките си към турски фирми, след като Москва спря вноса на повечето хранителни продукти от Запада в отговор на санкциите на САЩ и ЕС, съобщава Ройтерс, като се позовава на председателя на Асоциацията на турските износители.

    Търсенето от Русия на турски продукти се увеличи след въвеждането на ограниченията за търговия със САЩ и ЕС, заявява председателят на Асоциацията на турските износители Мехмет Бююкекши, отговаряйки писмено на въпроси на Ройтерс.
  • 28 Сталин

    15 1 Отговор
    Отдельньiе товарищи полагают, что при капитализме будет процветание.
    Будет ,но лишь для кучкi буржуев и их лакеев.

    И.Сталин
  • 29 2254

    1 18 Отговор

    До коментар #22 от "Какви":

    Не, малките русофилчета го ядат това.
  • 30 българин

    10 4 Отговор
    Инфлацията утепа английските деца, нашинските са къде-къде по-добре, тези, които обядват и то в къщи, а не навън се хранят за много повече от 2 лева, а не като бедните английски дечица за 2 и нещо, живот, стандарт, възможности, не ходете в англия да берете ягоди, видя се колко нисък е стандарта им на живот, да хранят децата си за 2 лева... поредните идиотски писания на мисирките.
  • 31 стоян

    4 14 Отговор

    До коментар #18 от "Русия е един от крупните":

    До 18 ком - вярно казваш - русия е производител на храна - ама за прасета и телета- те за хора не могат да произвеждат а я внасят
  • 32 Бритиш

    20 1 Отговор
    Че то и в България имат безплатни закуски, безплатни учебници, 3 месеца ваканция, 2 години майчински, но това никой не го коментира напоследък и тези пари са от работещите, за които всичко поскъпва, всяка седмица все нещо е на нова, по-висока цена, който не знае, да се разходи из близкия пазар!
  • 33 кВо ни занимавате с ингилизите

    22 2 Отговор
    Най–големите крадци и колонизатори ❗
    Да се спасяват.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Български идиот кашик

    8 0 Отговор
    Безплатен обяд в училище а после лош Брекзит, а другарю Ристю гном и Очиларка Киризова.
  • 36 121

    7 0 Отговор
    Кои са добре, кои деца, децата на комунистите в Бг и по света. С парите от народа и от сорос дс кгб бкп се изучиха или си купиха западни дипломи и се върнаха в НС, а след 1989 колко ли без дипломи станаха ПНС, голи цървули бяха и мразеха заможните работливи българи и днес, кои са с земя, юного жилища, бедни ори живков, днес разполагат без дипломи български с милиони. Пример е очевиден, без коментар. Поне б е учил, има диплома не купена, нищо, че за никого вяра нямаме. Те от 78 си купуваха и днес що не снимате и публикувате замъците им, били с пари от запад, едва ли, да образоваш детето на запад е скъпа инвенстиция, и да имаш замък, явно математиката имам слаб две, но, запада не го мислете, след като работник техен пенсионер кара нова кола за 60 хил и дава бакшиш по 100 евро на добър човек, първо си оправете балканските държави, те са много по напред горе техните от балканските ви нрави и обичаи, не вземат под масата, не удрят умните и честните хоравидяха и ги превъзпитаха. Всички бкп си имат по 2,3 внучвета, докато по форумите ви лъгаха и оставиха цели семейства и децата им без работа, отмъщаваха простите бедни на заможните и днес някои от последните станаха първи, а първите последни, знаете от кои, от които през 1998/1999 закупиха предприятията и изхвърлени всички на улицата с малки деца, станаха бизнесмени и при тях пиле бкп дс не може да хвръкне, само тяхни хора в държавно и чадтно те, деца на бкп дс кгб цк на бкп, а безпартийните да се оправят
  • 37 Заради колониализма

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "стоян":

    Щото твоите центаджийски спонсори пият кръвчицата на целия останал свят вече 3 века. Но им идва края: тиктак, тиктак, тиктак
  • 38 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Защо мислиш, че е лошо да пратим помощ на Русия? Преди 145 години със сигурност българите не са мислили като теб!

    Коментиран от #40

  • 39 Смех в блатото

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Реплика":

    Освен да се тръшкаш ритуално съм любопитен, ти на колко от нещата, които потребяваш за хранене, им знаеш произхода?

    Коментиран от #47

  • 40 Смех в блатото

    0 12 Отговор

    До коментар #38 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Ама рузнаците толкова ли са я закъсали?

    Те не бяха ли държавата с най-големи ресуси, в която управлява най-великия политик (и то от 23 години, не от вчера)?

    Дотам ли я докарахте?
  • 41 Киро КокорБойков

    9 2 Отговор
    Преди няколко години си бях харесал едни български кебапчета и бях сменнал, че ена дневна надница е достатъчна за 600 кебапчета. Местната английска храна е по-евтина от пододбни вносни артикули с малко купувачи. Поне в Лондон само пълни лентяи нямат пари за храна и то защото са изпили държавните помощи, които получават.
  • 42 Чудесна инициатива

    6 0 Отговор
    Алибабегович може да се замисли.
  • 43 121

    9 0 Отговор
    Ако не бе съюза много от вас щяхте да си ходите с цървули и галоши. Не всичко е било зле до 70те. Безплатно е било след 1944,но 1947 при смяна на парите им изгоряха парите и мразеха бкп, а бедните преди 1944 идвайки от войни я обичаха, но до 1970,защо ли, започнали бкп дс да я крадат Бг. Хубав ден.

    Коментиран от #50

  • 44 Хххх

    1 1 Отговор
    Най честният с четвърто отделение е бил шивача Станко Тодоров, Министър-председател, а нима днес в Бг не е същото. Необразованите по върховете ПНС, а умните лекари, юристи на килограм дрехи втора употреба. Лекар алерголог, искахме зет ни в мвр, тъй като лекар явно честен, щом на 1 етаж в панелка, кандидатстват зет им в мвр, но имал в Пловдив диплома за агрономство, а нима сега в мвр на някои си с агрономическият учителския габровският великотърновски у мвр. Жалва се лекаря специалист с вехти дрехи. То само да са лекари, а юристи, измряха, дс чака и всички да измрат учени, та простите да управляват още по простите дървари
  • 45 ???

    3 0 Отговор
    И асен христов от варна, да си покаже 3 дипломи за висше образование. Ето, пример преди секунди ми казва. 15 роми дошли да изпратят семейство от техните и плачат за тях и бебото, че заминават на запад, а ние българите, кога, не искаме да се видим ми казва човека притеснен. Всеки ден по един наш мъртвец изпращаме. Защо те се уважават, Защо
  • 46 12345

    3 0 Отговор
    Тези млади българи и раждащи се днес, макар и малцина, апелът ни е след кончината на еродираните българи след тяхната кончина и оставащи в Бг да вземат пример от днес малцинствата след някоя година ще са мнозинство, защото те раждат, женят се малки, българите де, поука от тях да вземат. Да се уважават взаимно, а не да си правят мръсно, да уважават старите хора, да са трудолюбиви като сегашното малцинство. Ще дойде този ден, като дядо Коста тракиеца християнин, сам в селото българин и колю дърводелеца зет му, не иска в града, но няма с кого българска дума да каже бай коста, на стоя мъжа. Земята на тракийците е продадена, декар за 100 лева на мохамеданите. Бъдете здрави и бог да ви пази, мили наши навън остарели дечица.
  • 47 Реплика

    8 2 Отговор

    До коментар #39 от "Смех в блатото":

    Интересувате се каква храна се консумира у дома,а не се интересувате как така България от страна износител на зеленчуци плодове и месо се превърна в страна вносител???!Има фермерски пазари,а има и сергии на малки производители по големите пазари в София.Хляб си правя в хлебопекарната у дома.

    Коментиран от #51

  • 48 Ха ха ха

    11 0 Отговор
    А да пият по цял ден имат пари!20 г вече работя предимно с британски туристи.Сутрин отварям в 10 бара и първите поръчки са бира не кафе
  • 49 най-лошото

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Сталин":

    в УК е че ако работиш, ако полагаш усилия да издържаш семейството си то в много случаи стандарта на живот ще е еднакъв с този на помощи. Само дето се гърбиш и пропускаш моменти от живота на децата си, а онези другите леж па яж.
    Не отричам обаче че има и много хора, които наистина се нуждаят от помощи, но има и много които злоупотребяват.
  • 50 айде глупости

    6 10 Отговор

    До коментар #43 от "121":

    Преди 1944г, страни като Гърция, Исландия, Норвегия, Ирландия са били много по-зле от нас. Я ги виж сега къде са.
    Та дори и без комунизма България щеше да се развие особено имайки предвид стратегическото й географско разположение.
    Ако нямаше комунизъм в източна Европа, сигурни щеше да има високоскоростна железница от Виена до Истанбул, магистралите щяха да са завършени още през 80-те, а ние щяхме да имаме високотехнологична индустрия.

    Коментиран от #54

  • 51 Смех в блатото

    2 11 Отговор

    До коментар #47 от "Реплика":

    Аз се интересувам, ако си наясно, че има българска продукция, защо пееш в хора на тия, които твърдят,че няма.

    Аз много добре знам какво има, както и знам, че СЕГА българското земеделие е на светлинни години пред земеделието от едно време. В ПОЛОЖИТЕЛНА посока.
  • 52 Читател

    5 0 Отговор
    Каква е тази снимка бе Венцислав прилича на варени охлюви.Смешни сте направо
  • 53 А бе

    9 0 Отговор
    "фЪкти" май усетиха, че от другаде задуха вятъра и обръщат постепенно палачинката.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 0 Отговор
    Да ядат щурци! Имат много проеини - повече от телешкото!

    Коментиран от #57

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Алфа херинга

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Какво ще пратиш бе проскубан котарако, след като вече не произвеждаме нищо.
  • 59 Сериозно?

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Блогър от Москва":

    А в България как мислиш че е?
Новини по държави: