Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Август, 2023 17:49 18 840 74

Ветото за България в Шенген е огромен подарък за Путин

  • шенген-
  • вето-
  • русия-
  • българия-
  • австрия-
  • нидерландия-
  • румъния-
  • възраждане-
  • ес-
  • виза

Ветото предизвика масово недоволство както от страна на политиците, така и от страна на обществеността

Ветото за България в Шенген е огромен подарък за Путин - 1
Снимка: Shutterstock

Гласуването в Съвета на ЕС през декември миналата година за приемането на България, Хърватия и Румъния в Шенгенската зона за свободно пътуване трябваше да бъде побèден момент за блока. Показване на единство след година на политически и икономически трудности, както и изтъкване на факта, че блокът все още разполага с политическия капацитет да продължи да интегрира балканските страни в европейския проект, отбелязва информационният портал "ИЮ обзървър" (euobserver.com), предаде БТА.

Въпреки че Хърватия посрещна новата година с присъединяване към еврозоната и Шенгенското пространство един месец след своята успешна кандидатура за влизане, нейните балкански партньори нямаха този късмет. Позовавайки се на опасения за непълно прилагане на стандартите на ЕС за върховенство на закона, както и на връзки между престъпни групировки и политическите институции в двете страни, Нидерландия и Австрия наложиха вето на кандидатурата на България, а на Румъния само Австрия наложи вето.

Още новини от Украйна

Ветото предизвика масово недоволство както от страна на политиците, така и от страна на обществеността. Нидерландия и Австрия веднага бяха обвинени, че блокират балканските си партньори заради вътрешни проблеми - и двете страни се сблъскаха с нарастваща подкрепа от страна на антимигрантски опозиционни партии - а не по разумни политически съображения. Българи и румънци дори обсъждаха бойкот на австрийски и нидерландски продукти в социалните мрежи. Дори някои местни политици се включиха, като предложиха на своите граждани да бойкотират австрийските банки, както и продуктите на австрийския химически концерн О Ем Ви (OMV). Въпреки че много лидери на ЕС направиха каквото можаха, за да успокоят нарастващото недоволство, щетите вече бяха нанесени. Оттогава насам ключови политически фигури от блока, както и правителствата на България и Румъния работят, за да гарантират, че през тази година няма да има друго предизвикващо неудобство вето.

Непосредственият аргумент за допускането на България и Румъния е ясен. След като и двете страни се присъединиха към ЕС през 2007 г., те изпълняват от 2011 г. всички технически изисквания за членство в Шенген. Въпреки това, поради липсата на твърда политическа воля, най-вече поради опасения, че двете страни не са успели да се справят ефективно с корупцията, както и да приведат върховенството на закона в съответствие със стандартите на ЕС, моментът на влизането им в Шенген така и не настъпи. Оттогава насам обаче страните последователно работят за прилагането на антикорупционни мерки, които са в съответствие със стандартите на ЕС, както и за предприемането на извънредни мерки за гарантиране сигурността на границите им, което свежда до минимум аргумента, че разширяването на Шенгенската зона може да създаде риск от увеличаване на потоците от незаконна миграция. Само през тази година България предприе множество операции с партньорите си от Обединеното кралство, при които бяха разбити организирани групи за трафик на хора, и най-накрая направи по-решителни стъпки, за да гарантира, че средствата на ЕС се разпределят правилно и не се крадат тайно от корумпирани официални представители.

Румъния пък предприе действия за справяне с широкоразпространените подкупи в своите институции, особено по отношение трафика на хора по границите ѝ. Освен това оставянето на двете страни (с общо население от около 25 милиона души) извън Шенгенската зона би продължило едно ненужно скъпо начинание. Един от основните аргументи за Шенген е намаляването на времето за чакане между страните членки и по-гладкото протичане не само на търговията, но и преминаването на хората. Оставянето на две от членките на блока извън това невероятно постижение на европейската интеграция само ще продължи голямото финансово бреме върху местната икономика на двете страни.

Проруските партии се възползват

Ако ЕС пропусне още една ценна възможност да интегрира балканските си страни членки, това не само ще бъде политически безразсъдно, но може да предизвика и яростна реакция от страна на обществеността в България и Румъния. И двете правителства се борят да се противопоставят на силните проруски евроскептични политически партии, съответно българската "Възраждане" и румънската "Алианс за единство на румънците", за които през последните месеци има нарастваща подкрепа. Поредното вето за Шенген би станало перфектният политически подарък, който ще им бъде поднесен в ръцете.

Въпреки че в някои области в двете балкански страни все още са необходими непрекъснати усилия за реформи, голяма част от тази работа в момента е в ход и вече е постигнат голям напредък. Двете страни отдавна са доказали, че са надеждни и стабилни партньори в европейския проект, а сега е време ЕС най-накрая да възнагради и двете за упоритата им работа и тяхното търпение. Продължаване на недопускането на България и Румъния в Шенген няма да насърчи по-нататъшните политически реформи, а само ще се стреми да противопостави и разочарова две иначе много проевропейски настроени страни членки. Недобросъвестни държави, а именно Русия, която винаги търси начини да раздели страните членки на ЕС, биха могли да се възползват от откритата възможност да създадат разкол в блока като тази. От Съвета на ЕС зависи да гарантира, че тя никога няма да получи такава възможност.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 102 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не сте прави, не приемането ни в

    56 94 Отговор
    Шенген е изцяло заслуга на руската агентура у нас и свързаните с руснаците местни олигарси. Последните крадат като за световно.

    Коментиран от #6

  • 2 смях

    70 36 Отговор
    Путин управлява ЕС.
  • 3 Защо ли

    143 30 Отговор
    да е подарък за Путин? Просто българите разбират за пореден път, че запада, съдейки по елита ни, ги смята за слуги. Може пък и да поумнеят тези българи и осъзнаят къде са попаднали.
  • 4 честен ционист

    30 73 Отговор
    Нищо не се случва в България без благословията на Вова - императора на Третия Рим. Кокорчо така и не каза, за кое Посолство става на въпрос..
  • 5 Валери Китайската стена

    87 14 Отговор
    Кой ще ни пусне в Шенген то буквално е разграден двор и всички талибани ще минават за Западна Европа в камиони и багажници.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЕСССР

    63 18 Отговор
    ЕС ни мрази!
  • 8 Разбрах

    43 10 Отговор
    Не е важно ние да си оправим проблема и да сме добре. А е важно друг да е зле. Ние ще носим с нас проблема в Шенген и Шенген ще цъфне като трънка в г... с нас.
  • 9 Балканджия

    48 49 Отговор
    С трактори, каскети, черепи, копейки и решетникови-резиденти как да ни пуснат.

    Коментиран от #16, #18, #22

  • 10 ОМИР

    24 2 Отговор
    ЧАШАТА НАПОЛОВИНА ПЪЛНА ИЛИ ПРАЗНА ГЛЕДНА ТОЧКА -ДАТ ИС ДЪ КУЕСЧЪН КАКТО Е КАЗАЛ ГРАЖДАНИНЪТ ХАМЛЕТ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Джони

    30 28 Отговор
    Пут!нопитеците са много в афстрия
  • 13 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    80 40 Отговор
    Ветото за България в Шенген е огромен подарък за всички българи,
    които не искат да бъдат васали на ФАЩ и евроГейските DUPEдавци...
  • 14 Човек

    41 72 Отговор
    Не е лесно да пуснеш една корумпирана до козирката руска губерния в Шенген. Дори не им се сърдя, че ни отрязаха. Докато не си свършим работата и не се изчистим от руската чума не го заслужаваме.

    Коментиран от #19, #57

  • 15 Уса

    81 18 Отговор
    Българина знае 2 и 200 и има поучителни поговорки.В тоя случай е "Всяко зло за добро"работи прекрасно.България е доказана европейска страна,защото е дала живот на много европейски държави а българите работейки в ЕС помагат за неговата икономика.Европейските лидери обаче са от една и съща порода управлявала през вековете с омраза и жестокости до днес скрити зад логото на демокрацията.Тези индивиди мразят България и ние нямаме място сред тях,защото сме твърде слаби наивно допуснали да бъдем лъгани,ограбвани и тровени.Европа не е доказала,че заслужава да се присъедини към България
  • 16 ГеювИ

    15 3 Отговор

    До коментар #9 от "Балканджия":

    ....и тикви!
  • 17 факуса

    33 9 Отговор
    не се знае късмет ли е за хърватите
  • 18 факуса

    45 6 Отговор

    До коментар #9 от "Балканджия":

    щот те не крадат,урсула шолци гъркинята в катар с куфари евро кеш направо светят
  • 19 Гордостта на Тара

    65 8 Отговор

    До коментар #14 от "Човек":

    Голям подарък за Нидерландия а не Русия.. в Европа коя е най голямата морска търговия.. едно влизане на България в Шенген Нидерландия ще загуби милиарди
  • 20 МалкоЛогика

    46 2 Отговор
    ЕС обича да прави подаръци на Путин. А от друга страна, ако един човек печели от всяка стъпка на противниците си, явно е ужасно умен. Комплимент ли правите на Путин, Факти ?
  • 21 РУСКА 🐻

    13 17 Отговор
    ПРПСТОТИЯ СЛЕД ПРОСТОТИЯ
  • 22 Кой си ти бе?

    13 8 Отговор

    До коментар #9 от "Балканджия":

    И къде искаш да те "пуснат"?. Аз като поискам да ида някъде Просто Отивам Там.Точка.

    Коментиран от #29

  • 23 РУСКА 🐻

    28 14 Отговор
    МЕДВЕД СХРУСКА НАТЮ ЗА ЗАКУСКА

    Коментиран от #32

  • 24 един

    24 32 Отговор
    И с вето и без вето наште комуняги винаги работят за Путин и Русия!
  • 25 къф шенген?

    24 8 Отговор
    Едно добро нещо да направи ЕС за нас и ми$ирките ще го оплюят.
  • 26 инж. Ганчо Илков

    7 15 Отговор
    България и Шенген. В настоящият политически момент в България, заслужаваме ли да влезем в семейството на Демократичните Страни в Шенген?
    Първо. В България Политическите Партии бяха заменени с Организации със Специално Предназначение (ОСП) - цел: По възможност постигане на "Парламентарно Мнозинство", за да не се поделят материалните облаги с други организации;
    Второ. Държавата с Партийните Субсидии поддържа Корупцията и Олигархията на ОСП;
    Трето: Разединение, чрз въвеждане на специална система определяща Работната Заплата и Пенсии на Управляващата Клика (Президентство, Премиери и др);
    Четвърто: Допускане противници на Народното Самоопределение (ЕС и НАТО) открито и анонимно да плюват демократичните ценности и да подкрепят Диктаторски Режим;
    Пето: Острото и открито противопоставяне между Институциите (Президентство, Министерски Съвет).
    Такива, каквито сме можем ли да влезем в Шенген?
    Няма ли да дадем в устата на противниците на Демократичните ценности, оплюващи изрази и политически номера? Ние имаме ли готовност да внесем нещо положително, или ще действаме с цел угода на антидемократичната пропуска Диктатура?

    Коментиран от #30

  • 27 Лаврентий Берия

    20 3 Отговор
    Въобще, поведението на тези две страни е голям 🌽! Основанията са различни обаче - за холандците - си е чиста алчност. Като страна с огромна морска търговия, за тях България си е пряка заплаха от намалени приходи от такси за морски транспорт. А Австро-Унгария традиционно си "партнира" с Руската Империя! Тези две държави няма да отстъпят без външен натиск. Тук наистина вече е наложително правилото да се прима решение с мнозинство, а не с абсолютно такова. В обратния случай, определени членове на ЕС могат да държат други като заложници на пристрастия и икономически интереси!

    Коментиран от #50

  • 28 през крив макарон

    42 3 Отговор
    Влизането в Шенген и падането на американските визи са МОРКОВЪТ, с който политиците ни залъгват вече 10 години! Първо беше НАТО, после влизане в ЕС, сега влизане в Шенген! Защо не влизаме? Защото живеем в държава на мафията.
  • 29 Сибирски крепостен

    14 10 Отговор

    До коментар #22 от "Кой си ти бе?":

    Щото не си в сибирската кочина, най много за украински хумус да идеш.
  • 30 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    12 16 Отговор

    До коментар #26 от "инж. Ганчо Илков":

    Инженере, инженере! Шенген е по принцип достигане на определени критерии! Цяла Европа призна, че сме ги достигнали без две държави - както колегите по долу писаха - от алчност и корист. Това дето се "самобичуваш" така услугва само на про-путинистките псевдо-националистически сили които много, ама много искат Задунайска Версия 2!

    Коментиран от #35

  • 31 Перо

    19 4 Отговор
    За джендърията от ЕС, за БГ не може да има геополитика, само за измислените държави, които не са още в кошарата! Там европейска ценност са военните преврати, национализма и кражба на културно наследство и история, враждебна политика към съседни държави!
  • 32 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    5 18 Отговор

    До коментар #23 от "РУСКА 🐻":

    Медведе, медведе! Засега проскубания Руски Медвед най много да схруска 🌽 в Украйна! НАТО още не е дошло на представлението! Още три дена.
  • 33 българин

    15 4 Отговор
    абе стига сте се правили на улави и обвинявате хората. Много добре знаете, а и те си го казват, че с тази корупция, с тази разградена граница, няма как да ни приемат.
  • 34 Гориил

    20 3 Отговор
    Путин е зает да ръководи БРИКС и да модернизира процъфтяващата икономика на Русия. Запазете провинциалните комплекси за себе си.
  • 35 инж. Ганчо Илков

    10 1 Отговор

    До коментар #30 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    "Майсторе" защо действаш анонимно. Демокрацията е преди всичко Принципното и Функционална Грамотност. Анонимните Коментатори пишат какво им падне, или какво им кажат. Болшинството свикна с "авантата" и "сеирджийството". Пишат, но не съзнават какво точно искат да кажат. Когато човек крие името си той или се страхува, или пише на посоки пък каквото стане. Демокрацията изисква всеки да излиза с името си и да се аргументира относно това което споделя в публичното пространство. Така,че ако имаш нещо да пишеш, напиши го, питай ако не знаеш, ще ти бъде обяснено. Бъди жив и здрав!
  • 36 Ние сме с братята руснаци

    26 9 Отговор
    не щем ес, нато и шенген!

    Коментиран от #68

  • 37 Шопо

    31 9 Отговор
    Не ви щем еврото, Референдум за ЕС и НАТО.
  • 38 Колю

    16 6 Отговор
    Евросъюза ще се разпадне до 2 години.Гарантирано от Питкерн!
  • 39 Ганю

    13 8 Отговор
    Евросъюза ще се разпадне до 2 години.Гарантирано от Путлер

    Коментиран от #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Обикновен човек съм си.

    13 3 Отговор
    Подарък и за България!
  • 48 На баба ви, хвърчилото

    8 2 Отговор
    Ама мнаго подаръци събира този Путин, бе! Помислете си само от коя година ги получава, всеки път, когато ни тръшнат "вратата пре носа" за прословутото и чудно шенгенското пространство и защо. Има изписани купчина причини и повечето са интереси. Баба Наста от Криводол е най-засегната!
  • 49 Валери

    11 5 Отговор
    Вето до дупка за всичко което касае Австрия и Холандия и зависи от 100%гласуване . Никакъв гювеч за наркоманите и руските подлоги от Австрия .
  • 50 Валери

    11 4 Отговор

    До коментар #27 от "Лаврентий Берия":

    За това пълно вето на всичко касаещо наркоманите и руските подлоги от Австрия докато клекнат . Ние нищо не губим .Може даже да излезем от съюза и да се пуснем в Брикс 🤣🤣🤣
  • 51 Зорге

    8 1 Отговор
    Ужас !В ЕК всички са агенти на Кремъл!Има достатъчно нашенски подлоги,които вярват на това.
  • 52 Зоопарк на изиграни

    17 4 Отговор
    Вие не разбрахте че България и Румъния са помийниите ями на Европа Само ни използват и ни унищожават Политици в България няма които да се интересуват а само си пълнят сметките.Шенген е далечен сън защото България е зона за експерименти и бавно да ни разграбват.
  • 53 Тон

    13 2 Отговор
    Не за Путин ,а за българите,защото в този съюз ,няма суверинитет,няма равнопоставеност,има диктатура и цезура!
  • 54 Танте Меркел

    1 2 Отговор
    У шенгеня ромуве колят ли дасове кат тук?
  • 55 Тон

    12 1 Отговор
    Запада не желае силна и просперираща България всички бивши соц държави си запазиха потенциала ,а нас ни накараха да го унищожим защото сме по близо до Русия!
  • 56 КОНСТАНТИНОВ

    11 4 Отговор
    ТОИ ПУТИН ДЕНОНОЩНО СИ МИСЛИ ДАЛИ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ШАНГЕН.НЕЩАСТНИ СЛУГИ НА САЩ.
  • 57 Хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Човек":

    То както го казваш не трябва и еврото да ни налагат ама за него няма проблем защото така ще влязат нови на печатани евро във системата им за това но ако няма шенген да не ни дават и еврото по добре
  • 58 Аз съм

    12 0 Отговор
    Какви антукорупционни мерки бе? Вижте какво е положението в момента в България? Прокуратурата е разпънала огромен чадър над Борисов и компания, поръчкови убийства, инхаус далавери, всички са у кюпа!!! Какви антикорупционни мерки, какви пет лева? Всичко е корупция!
  • 59 Аз съм

    10 2 Отговор
    България е най-корумпираната страна, не в Европа, а на цялата планета!!!
  • 60 Мартина

    13 4 Отговор
    Време е до плиключваме с нато и ес,преди те да са приключили с българския народ и държава. Вън от всякакви съюзи. Време е България да стане суверенна държава със собствена политика в полза на българите
  • 61 Здравко

    10 1 Отговор
    В Шенген и зад него да сте нещата няма да се променят пак ще газите кал по селата .Шенген е за фирмите за депутатите не и за работника или пенсионера или инвалида
  • 62 Защопъкне

    6 2 Отговор
    Трябва да е ясно. Не Холандия/Нидерландия/ и Австрия не ни допущат в Шенген. Не ни допущат САЩ, Германия и или Франция. Спомнете си какво се случи на България, когато ни връчиха гаранция Франция за Македония. Просто държави маши вадят в момента кестени от огъня, с измислени доводи са отказ. Така се държат с народи които имат назначени отвън управници - България имам в предвид. Докато народа няма реално думата отношението към нас ще е като васална държава. Доказателство - анализирайте поведението на Франция към Нигер. Какво ще се случи, ако започнем ние да даваме акъл на Франция . Тъй тъй де, тук ядем марули, ама не само пасем!!!
  • 63 Митев

    4 0 Отговор
    Казаното е за пред българските читатели, това което искат да чуят, истината е друга и в Австрия и Нидерландия я знаят стига сте лъгали хората освен всичко друго, страната се е превърнала в магистрала и всички бягат на запад,говоря за мигрантите и за какво да ги хващат вече няма място в центровете за бежанци......
  • 64 Язе

    3 2 Отговор
    Ако купените с руски пари евро политици от Австрия, Нидерландия и др. пак ни поделят вода, можем да предложим на румънците да си направим двустранен блок. Ние ще ги подкрепяме за Молдова те нас за Македония. Организираме си зона за свободна търговия и премахваме границата. Както и военно отбранителен съюз. Ние каним Молдова, те Канят Македония. След приключване на войната в Украйна, каним и тях, и Албания. Можем да предложим на Румъния общата административна столица да стане Русе-Гюргево. Как мислите, ЕС политиците дали няма да се посерАт, тутакси...
  • 65 666

    3 0 Отговор
    за Нидерландия и Австрия санкции веднага плюс визи също и помощ от държавата за емигранти да стигнат до тях
  • 66 123

    5 2 Отговор
    Ние сме колония. Нито Шенген, нито еврото ще променят този факт.
  • 67 Мария Атанасова Мисиркова!?

    7 1 Отговор
    Дреме му на Путин дали България, щее в Шанген!! Прости Мисирки, пишат само Простотии!?
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Твоят Персонален Jesus

    0 2 Отговор
    Егати ветото, вече няколко пъти подред.
  • 70 Човек от народа

    2 1 Отговор
    Много се радвам че скапаното шенген ще се размине, ако успеем и Еврото да не ни го начукат ще бъда най щастливия българин на света
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Човек от народа

    1 1 Отговор
    Трябва да мислим и действаме как да се освободим от ко. лониялнаСи сътбаМайната му наШанген и други подобни моркови дето ни подхвърлят като на индианци новите колониялноГосподари!!!
  • 73 Караджата

    2 1 Отговор
    Шенген-менген народа ни загива в плен на неофашизъм лгбт практики и обезродяване..
  • 74 Така така

    0 0 Отговор
    Путин само за ветото си мисли толкова нескопосана журналистика и медии в България не е имало