Last news in Fakti

30 Август, 2023 10:15 1 866 7

Пролетта на 2024 г. се очертава да бъде взривоопасно време в САЩ

  • доналд тръмп-
  • дело-
  • сащ-
  • президент-
  • републиканци

Западният печат коментира решаващите съдебни битки на Тръмп

Пролетта на 2024 г. се очертава да бъде взривоопасно време в САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Под заглавие "Датата на съдебния процес на Тръмп за супервторника" американският в. "Уолстрийт джърнъл" помества уводна статия на редакционната си колегия, в която коментира, че бившият президент на САЩ може да бъде издигнат до номинацията на Републиканската партия, преди избирателите да са узнали присъдата и да загуби от Байдън, пише БТА в преглед на печата.

Вестникът припомня, че когато Доналд Тръмп спечели президентската номинация на Републиканската партия през 2016 г., той прекара супервторника в обикаляне на градовете Кълъмбъс в щата Охайо и Луивил в щата Кентъки, провеждайки характерните си повдигащи духа митинги.

Следващата година Тръмп може да се окаже заклещен на стола на обвиняем във федералния съд във Вашингтон, а как ще реагира обществеността, може само да се гадае, отбелязва "Уолстрийт джърнъл". Срещу Тръмп са повдигани обвинения четири пъти, но първото дело, което ще бъде решено, може да бъде това, свързано с опита му през 2020 г. за подмяна на резултатите от изборите. Съдията по това обвинение определи дата на съдебния процес 4 март. Супервторникът е на 5 март, когато в повече от десетина щата е планирано да се гласува за кандидати за президент.

Добре е да се твърди, че никой не е над закона и служебните или личните задължения на обвиняемия не определят графика на съдебния процес. И все пак каквото и да се случи в съдебната зала на съдия Таня Чаткън, включително нейното решение за това кога да се случи, със сигурност ще повлияе на президентските избори през 2024 година. Това е въпрос на преценка и няма да е добре да се преструваме, че съдебната зала е херметически затворена, прогнозира американският вестник.

Може би правният екип на Тръмп ще намери начин да отложи процеса от датата 4 март. А може би прокуратурата няма да успее да постигне целта си в съда. Посочихме вероятната защита на Тръмп, че той има абсолютен имунитет за действия, предприети в хода на президентските му задължения. Но пресата продължава да пропуска предимно този аргумент, освен случайните опити за опровергаване. Не е невъзможно да си представим, че въпросът в крайна сметка ще стигне до Върховния съд, коментира "Уолстрийт джърнъл". Но упорито натрапващият се факт за републиканците, дори за тези, които харесват Тръмп, е че неговите рискове със закона са и политически рискове за неговата партия. Републиканците опоненти на Тръмп са длъжни да представят директно на избирателите от Републиканската партия, че не трябва да разчитат на шансове. Начинът да се възстанови безпристрастното правосъдие е да се номинира кандидат, който може да победи застаряващия и политически уязвим президент Джо Байдън, отбелязва вестникът.

Според "Уолстрийт джърнъл" изпращането на Тръмп на реванш през 2024 г., който той вероятно ще загуби сред независимите избиратели и сред много републиканци, няма да постигне нищо. За републиканците би било странен и саморазрушителен катарзис да пробват с използваната от някои консерватори в САЩ политическа стратегия да разстроят американците либерали, улеснявайки преизбирането на Байдън, предупреждава вестникът.

На темата за президентските избори и съдебните битки на Тръмп вниманието си фокусира и американският в. "Вашингтон пост", който помества авторски коментар, озаглавен "Републиканците са забуксували в три дни от вчера". Републиканците воюват за относителните предимства на три политически епохи. За съжаление на онези, които искат партията да просперира, всички те са от вчера, коментира вестникът. Първата е тази, свързана с Тръмп. Втората е бунтът на участниците в така нареченото чаено парти през годините на Обама. А третата, сияеща в свещената консервативна стратосфера, е традицията на Роналд Рейгън, посочва в анализа си "Вашингтон пост".

Успешните партии намират начин да почитат традициите си, като същевременно усвояват новите реалности, пише американският вестник. През 1952 г. Дуайт Д. Айзенхауер прекъсна 20-годишното управление на демократите, като до голяма степен прие реформите на Новия курс. Често се забравя, че през 2000 г. Джордж У. Буш се приспособи към клинтънизма, кандидатира се на базата на "състраданието" и говореше за реформи в образованието и имиграцията.

През 2023 г. икономическите ни предизвикателства изискват преосмисляне. Харесва ли ви или не, "Байдъномиката" приема, че вече не са 80-те или 90-те години на миналия век. Политическото въображение на Републиканската партия все още е заседнало в епохата на Лий Грийнуд, многоуважаемия кънтри певец, когото партията почита. Първият американски президент републиканец имаше план за това. "Догмите от тихото минало са неадекватни за бурното настояще", казва Ейбрахам Линкълн през 1862 година. "Трябва да се разкрепостим и тогава ще спасим страната си", твърди той. Републиканците, които разбират спешната необходимост да предотвратят катастрофален втори мандат на Тръмп, трябва да имат много по-освободено мислене, заключава "Вашингтон пост".

Под заглавие "Решаващият график на съдебните битки на Тръмп" френският в. "Монд" отбелязва, че съдиите са новите непреднамерени главни герои на американската политика. Тяхната отговорност е огромна, а решенията им имат дълбоки последици. Съдиите, отговарящи за федералните и местните разследвания срещу Доналд Тръмп, четирикратно обвинения лидер на републиканците в първичните избори, имат едно основно правомощие - контрол над графика.

Пролетта на 2024 г. се очертава да бъде противоречиво и взривоопасно време в САЩ. Датата 4 март е символична, имайки предвид неизбежния сблъсък между политическия и съдебния календар. Ако бъде потвърден - след различните обжалвания, които вече са обещани от адвокатите на Тръмп - процесът ще започне в деня преди супервторника, ключово важната дата на надпреварата за номинация, в която едновременно се провеждат десетина първични избора - от Калифорния до Тексас, посочва френският вестник.

Британският в. "Гардиън" прогнозира, че независимо дали ще бъде осъден, Тръмп ще бъде републиканският кандидат за президент. Определяйки дата в началото на март, съдът даде ясно да се разбере, че не е впечатлен от усилията на Тръмп да отлага. В началото на изслушването съдията посочи, че политическият му календар няма да бъде фактор, коментира вестникът.

По същия начин съдия Таня Чаткън отхвърли твърдението на ответника, че делото създава нови трудности. "Защо това дело е сложно, освен историческия му аспект?", попита тя. Екипът на Тръмп вероятно е създал повече проблеми на клиента си, когато е нарекъл делото на правителството "регенериране на доклада на комисията (от 6 януари - бел. ред.)". В този момент те мълчаливо признаха, че обвинителният акт на Вашингтон не покрива нови теми. Подготовката за съдебния процес бе управляема. Ключовата информация и документи вече бяха на разположение, отбелязва "Гардиън". И все пак малко неща са без покритие. Дори когато съмненията относно Джо Байдън и неговата възраст нарастват, обвиненията срещу Тръмп накараха 60 на сто от американците да вярват, че някогашният водещ на риалити шоу трябва да бъде съден. С други думи, извън Републиканската партия, демократите и независимите избиратели отказват да повярват, че това е просто един безкраен лов на вещици. Там, където има дим, наблизо често има и огън, заключава британският вестник.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 2 Отговор
    Война на четири фронта ще им дойде много.Африка, Европа, Азия, Латинска Америка.
  • 2 Майна

    16 2 Отговор
    Днес и в Габон военен преврат..
    Какво върви..вече..
  • 3 Майна

    14 2 Отговор
    Идват интересни събития..
    ,,Дълбока държава,, ще се откаже изглежда от ,,изпразнени я вече костюм,, Байдън..
    Изглежда ще се ,,въведе,, подходяща кандидатура на ,,чернокожа,, жена- Мишел Обама..( доколко е ,,жена,, отдавна има ..други твърдения)
    Въобще там е ,,много тъмно,,..
  • 4 Балканджия

    6 11 Отговор
    Този кремълски "комсомолец" е тотално бита карта, най малкото ще бъде осъден за укриване на данъци, това е сериозно престъпление в САЩ, не като в Заддунайската ни губерня. Републиканците и Мики Маус да издигнат пак ще вземе повече гласове от този истински-клоун.

    Коментиран от #6

  • 5 Тъмно

    4 8 Отговор
    е във всички безпросветни болшевишки-атрофиралимозъци.
  • 6 Механик

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Балканджия":

    Слушай! Примири се! Изгубихте играта, а имахте всички шансове да спечелите. Обаче преиграха глобалистите и света се разбуни.
    Сега им остава само едно единствено средство- трета световна.
    И дано ти и подобните ти не си мислят, че това ще е като на кънтърпстрайк. Ще се пържите заедно с нас. И азедно ше завиждаме на мъртвите.
    Ама вие нямате толкова акъл, за да го проуметте.
  • 7 Хайде, хайде...

    5 1 Отговор
    От кога цял свят чака, краварията да изчезне и да се върнат индианците там!
    Тези са много вредни и отровни, превърнаха планетата в бойно поле, осеяно с трупове. Вече е време да изчезват!