Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Септември, 2023 13:45 3 309 77

Санкциите срещу Русия действат като бавна отрова

  • санкции-
  • ес-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • икономика-
  • руска рубла

Някои удари по икономиката са очевидни, особено по автомобилната промишленост

Санкциите срещу Русия действат като бавна отрова - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Колебанията на курса на руската рубла отвориха пукнатина в крепостната икономика на Владимир Путин - едно уязвимо място, набързо залепено от икономическия екип на Кремъл- действие, което позволи на националната валута да се закрепи, поне засега, пише БТА, цитирайки AP.

И все пак пластирът - спешното повишаване на лихвения процент - не може да скрие дилемата в сърцето на руската икономика: как да се финансира армията, като в същото време не се подкопае националната валута и не се нажежи икономиката с разяждаща и политически неудобна инфлация. Животът в Москва представлява фасада на нормалността въпреки широкообхватните санкции, свързани с войната в Украйна, и изтеглянето на стотици западни компании от Русия.

Още новини от Украйна

Една вечер наскоро изнесените на улиците маси на ресторантите и баровете по популярната улица "Болшая Никитска" бяха пълни с добре облечени хора, които се радваха на дошлото като балсам августовско време. Висока музика бумтеше от двора на близко заведение. На пръв поглед нищо в търговските центрове не се е променило, но там, където едно време бяха магазините на "Зара" и "Ейч енд Ем", сега клиентите могат да разгледат новите модни марки "Мааг" и "Вилет".

От друга страна лесно може да вземете поничките "Крънчи дрийм" (Krunchy Dream) за добре познати "Криспи крийм" (Crispy Cream, в превод "хрупкава мечта" - бел. ред.), които едно време имаха щанд в търговския център "Европейски". При липсата на "Епъл пей" банките предлагат лепенки с чип, който позволява електронно плащане. Ключовите икономически параметри също са в границите на нормалното. Нивото на безработицата е ниско, икономическият растеж е по-висок, отколкото мнозина са очаквали, и инфлацията е умерена за руските стандарти - 4 процента за месец юли - макар и да е трудно поносима за хората с ограничени доходи.

Хората в Москва, където критиката към армията може да ти донесе затвор и затова някои (автори на публикации в социалните мрежи - бел. ред.) използват само малките си имена - излъчват неспокойствие и примирение. Пенсионерът Владимир Черемисиев, на 68 години, припомня, че проблемите след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. са дошли със закъснение от няколко години. "Мисля, че макар и да съм пенсионер и да нямам големи доходи, все още не се затруднявам много" - казва Черемисев. - Изпитвам обаче тревожност - понякога вдигам кръвното." Други хора отбелязват, че цените постоянно се променят.

38-годишната бизнесдама Юлиана е по-разтревожена. "Условията ни на живот се влошиха рязко, не е добре... И това няма да свърши утре, нито пък вдругиден. Смятам, че повече от едно поколение ще плаща за това, което се случва", заявява тя. Притиснат от нуждата от доставки, бизнесът търси варианти. Андрей Лавров, собственик на стоматологичната клиника "Смайл" ("Усмивка" - бел. ред.), казва, че преди е трябвало да си купува конци и силикон от Китай, защото по принцип работи "предимно" с вносни материали. "Но, между другото, нищо страшно не се е случило", отбелязва той. "Ако нещо повече не се доставя, тогава лесно може да го замениш по паралелни канали."

Някои конци руско производство са от "много висококачествени материали", посочва Лавров на фона на стремежа на руската индустрия "да използва намалението". "Намира се съответният заместител", добавя той. И все пак руският внос се възстановява от удара, като стоките преминават през близки държави като Казахстан и Армения, избягвайки санкциите. Държавните разходи за армията и социалните програми осигуряват пари на хора и компании, които използват част от припечеленото за вносни продукти.

Недостигът на работна ръка, дължащ се на емиграцията, също води до вдигане на заплатите, докато субсидираните от държавата ипотеки помагат за поддържане на търговията с недвижими имоти. Някои удари по икономиката са очевидни, особено по автомобилната промишленост, след като западните производители напуснаха руския пазар. Все повече обаче навлизат превозните средства от Китай. Пътуването в чужбина е болезнено скъпо и ограничено заради визовите и самолетните забрани, макар че богатите, както винаги, успяват, а тези със скромни доходи и без това не можеха да си го позволят.

Що се отнася до натиска върху рублата, Русия, един от най-големите доставчици на петрол в света, печели по-малко от продажбата на своя петрол заради наложените от Запада санкции. Това намалява търговския излишък на страната спрямо останалия свят, защото и руските граждани и компании купуват повече от чужбина.

Да се печели повече от износ, отколкото се харчи за внос, обикновено е в помощ на рублата. Макар че свиващият се търговски излишък доведе до стабилен спад на националната валута, Русия всъщност се облагодетелства, защото по-ниският валутен курс на практика помага на правителството да си плаща сметките. Затова и доларите, спечелени от петрола, може да се обменят за повече руски рубли и да се дадат за държавната администрация, за работещите и за пенсионерите.

Руската валута обаче потъна много по-дълбоко, отколкото му се искаше на Кремъл, доближавайки на 14 август курса от 100 рубли за един долар - важна психологическа бариера. Това принуди централната банка на Русия по спешност да вдигне значително на следващия ден лихвения процент с 3,5 процентни пункта, като целта беше да се намали търсенето на вносни стоки. Рублата скочи до курс от 92 за един долар в дните след вдигането на лихвения процент, но оттогава отново стабилно пада; в сряда тя се търгуваше срещу 96 за долар. Макар и под миналогодишното ниво от около 60 рубли за един долар, по-ниският обменен курс все още не означава криза, ако може да се избегне свободното падане на рублата.

Кремъл работи за защита на руската икономика от санкциите, откакто анексира Кримския полуостров през 2014 г. Освен това Москва пренасочи хранителната промишленост към местни компании, като забрани вноса от Европейския съюз и подтикна производителите да намерят изход от ситуацията на местно ниво.

Благодарение на печалбите от петрола правителството има пренебрежимо малък дълг и стабилни валутни резерви, макар че около половината от тях са замразени заради санкциите. В дългосрочен план обаче руската икономика я чака "горене на бавен огън" под натиска на санкциите и разходите на Путин за войната, казва Робин Брукс, главен икономист в Института за международни финанси.

"Дилемата е, че от една страна той трябва да похарчи много пари - да се води война излиза суперскъпо", обяснява Брукс. "Как правиш невъзможното, притиснат между нуждата от пари и вдигнатият лихвен процент, за да не може общата картина да ти се изплъзне? По мое виждане добро решение в този случай няма", добавя той.

Руският петрол очаква санкции от Запада и таван на цената, каквито демократичните държави от Г-7 вече наложиха на продажбите на други страни. Г-7 може "да направи тази търговия много по-трудна за Путин" със свалянето на ценовия таван от 60 на 50 долара (за барел - бел. ред.), посочва Брукс. Това "ще окаже още по-силен натиск върху рублата, ще постави под по-голямо напрежение централната банка на Русия, като я принуди да качи лихвените проценти, и ще направи тази търговия много по-трудна", отбелязва той.

В краткосрочен план падането на рублата "не е знак, че Русия е на път да изпадне в дълбока финансова криза", казва Крис Уийфър, изпълнителен директор и анализатор на руската икономика в консултантската компания "Макро адвайзъри". При липсата на чужди вложения във валута Кремъл може да влияе на лихвения процент просто като каже на контролираните от държавата износители кога да продават чужда валута за рубли, посочва Уийфър. На всичкото отгоре цените на руския петрол наскоро се покачиха, като се сви размерът на отстъпките, които се полагат на клиенти от Индия и Китай.

Повишаването на лихвения процент с цел да се стимулира рублата "задушава частния сектор - или поне този дял от икономиката, който не е свързан с войната и отбранителната промишленост - така че остават достатъчно ресурси, за да може войната да продължи", е мнението на Янис Клюге, специалист по руска икономика в германския Институт за международни отношения и сигурност в Берлин. "Правителството ясно поставя тази война над благоденствието на гражданите", посочва той.

В по-дългосрочен план взетите от Путин решения ще подкопаят икономическия растеж и ще окажат продължителен натиск върху рублата, казва Клуге. Без необходимите за комплексни стоки чуждестранни инвестиции Русия ще произвежда сама по-малко, отколкото изискват нуждите ѝ, и ще внася повече. "А това ще означава, че в бъдеще руските граждани няма да могат да си позволяват същия стандарт на живот, както досега", отбелязва Клуге.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    67 26 Отговор
    Бавна отрова срещу ЕС

    Коментиран от #21, #52

  • 2 Хасан Мюнхенски

    50 8 Отговор
    Действат ни все по - силно !
  • 3 Империята на Zлото

    23 42 Отговор
    Е заплаха за цялото човечество и тази заплаха трябва да бъде премахната!

    Коментиран от #16

  • 4 И затова ли

    36 12 Отговор
    СКАНДАЛ! ПОЛСКИ ВОЕННИ ПОКАЗАХА КАРТА НА УКРАЙНА, ПОДЕЛЕНА МЕЖДУ ПОЛША, УНГАРИЯ, РУМЪНИЯ И РУСИЯ СЛЕД ВОЙНАТА

    Поляците възнамеряват да делят Украйна. Обърнете внимание на снимките. Тези кадри са от репортажи н полска телевизия, заснети в различни подразделения на армията на Полша.  
    Ако се вгледате, то на стените може да се види карта – на нея Украйна е поделена на няколко големи части между Полша, Унгария, Румъния и Русия.

    Коментиран от #11, #14

  • 5 Фашистка Русия

    19 49 Отговор
    Е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!

    Коментиран от #15, #51

  • 6 Генчо

    51 9 Отговор
    Икономиката на Европа е в дълбока рецесия Маро! Заглавието е добро но ние сме засегнатите.
  • 7 Ха ха

    47 10 Отговор
    За Русия може да са като бавна отрова, но в ЕС се усещат веднага.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пич

    32 10 Отговор
    Глупаците са тези , които пият отровата , и то доброволно , и от тъпотия !!! Още повече , че "бавната" отрова , е увредила невъзвратимо организма на запада !!!
  • 11 Шопо

    36 13 Отговор

    До коментар #4 от "И затова ли":

    Украйна не е държава а територия, Руска територия.

    Коментиран от #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хахаха

    30 11 Отговор
    Аз така като гледам великия запад първи ще се срине ако Русия го отреже.40%покачване на покупките на газ спрямо 21ва.Добре че ние в България сме свикнали да се лишаваме .Нас най-малко ще ни удари!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Макгрегър

    35 7 Отговор

    До коментар #5 от "Фашистка Русия":

    Макгрегър: Когато Украйна загуби, Зеленски ще избяга с откраднатите милиони
    Дъглас Макгрегър, бивш съветник на министъра на отбраната на САЩ заяви, че президентът Володимир Зеленски ще избяга от страната след поражението на украинските войски на фронта.
    Експертът заяви това в своя канал в YouTube.
    Бившият американски военен изразява увереност, че когато руските войски нанесат съкрушителен удар на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), Зеленски просто ще напусне страната си.
    Според него „един ден“ украинският президент ще вземе откраднатите милиони и ще отлети с тях във Вилнюс, Маями или Кипър.
    Макгрегър нарича отвратително това, че човек, който свирел на пиано с „различни части на тялото си“, е сравняван на Запад с Чърчил (известно е, че преди да стане президент, Зеленски в ролята си на комик разсмиваше публиката с коронен номер да свири на пиано с пениса си).
    По-рано беше съобщено, че украинските власти обмислят провеждането на избори през 2024 г. , за да спрат спадащия рейтинг на президента Володимир Зеленски и да получат народен мандат преди евентуални преговори с Русия.

    Коментиран от #19, #37, #57

  • 16 Мнение

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "Империята на Zлото":

    То много неща трябва да станат, ама няма кой да ги направи, защото само джендери останаха.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ибрахим от БЕРЛИН

    24 7 Отговор
    Ааааа сакън!!! Действат, действат ама зимата ще стоя на 14С в нас.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Аййййй

    16 4 Отговор
    То за това ес е във фалит
  • 21 Хахах

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Те просто още немогат да осъзнаят,че нещата не стоят точно така.Даце и пример мога да дам:Домати било 5лв килото и болия бабти пена насело и 20лв да стане защото тя си го произвежда.Страдаме заради така наречената западна идеология да сме само консуматори.Защото ние сме по европейци от еврейките.
  • 22 Руските ZV. иne

    10 22 Отговор
    Никога не са имали собствена разработка за автомобил а винаги са крали и копирали от западните образци!

    Коментиран от #72

  • 23 До ж@@@@лкия 14 ,ето ти прясно

    17 2 Отговор
    WSJ: санкциите на колективния Запад срещу руските бизнесмени и техните семейства не проработиха

    Санкционната стратегия на колективния Запад срещу руските предприемачи и техните семейства ясно показа, че е неефективна, следва от публикация на колумнисти на Wall Street Journal.

    Чуждестранни анализатори се съсредоточиха върху факта, че някои руски милиардери открито осъдиха украинския конфликт или разпродадоха активите си.
  • 24 Тома

    21 11 Отговор
    Някои са забравили че Русия е една от най богатите страни на природни богатства.

    Коментиран от #33, #42, #55

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Калпазанин

    16 1 Отговор
    То и вашите статии ни действат като отрова

    Коментиран от #30

  • 27 ЗЛИЯТ ..

    20 1 Отговор
    Само Марчето може да сътвори тоя брилянтен материал..
  • 28 100 рубли за цент

    4 21 Отговор
    Щом сесесерето се насссра днешната Руслямия ще се удави в собствените си лай..а, въпрос на време е, до десетина години Европа и САЩ ще ползват петрол само за гуми пластмаси и асфалт
  • 29 Голяма мъка

    17 1 Отговор
    Хахаха кой и пише статийтр на тези доказани соросиди бясна работа сте сайта на Прокопиев хахахаха бавна отрова болни глави хаха
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 А някой са забравили

    13 2 Отговор

    До коментар #24 от "Тома":

    Че великия СССР беше дори и още по богат на богатства и от Русия 😂
  • 34 Мнение

    23 3 Отговор
    Понеже стана пределно ясно, че очакваният ефект от санкциите не се получи както го планираха, за това сега решиха, че те действат като бавна отрова и трябва да се чака дълго.
    Все пак по-добре звучи, отколкото едно откровено признание, че санкциите не вършат нищо, освен да причиняват страдания на самите санкциониращи.
  • 35 Добри вождове от изток

    6 9 Отговор
    Единствения проблем е че като започне движение на 150 милиона стадо за да се спре минават години..от 2014 събитията отдавна не следват някаква човешка логика а след бетонирането на диктатурата определено се командват от инстинкти
  • 36 ХАХАХАХАХА

    12 1 Отговор
    Мароо, Хахахахахахахахахах
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Проста математика

    3 10 Отговор
    Тез глупаци дават близо 20 милиарда долара годишно само за заплати на армията в никакъв случай няма да изкарат много

    Коментиран от #49, #56

  • 39 МАРО .....марооооо

    15 2 Отговор
    За тоя който се закачиш , му действаш като бавна отрова .....черна мамба си , най отровната змия !!!!!!!!!!!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 реру

    16 5 Отговор

    До коментар #24 от "Тома":

    "Някои са забравили че Русия е една от най богатите страни на природни богатства."


    Някои са забравили, че си трябва и акъл...

    Коментиран от #58

  • 43 Само питам

    7 3 Отговор

    До коментар #31 от "А рософоба":

    Вярно ли е, че руснаците ви използвали като жени?
  • 44 Информиран

    14 3 Отговор
    Никой не вярва на нищо от запад
  • 45 Верваме

    15 1 Отговор
    Трябва да се повдига спадналият дух.Трудно е.Но трябва.С всякакави средства.
  • 46 Русия

    15 3 Отговор
    умира а ние цъфтим, какъв благодат и неописуема радост по улиците на демократична България.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ЕСССР

    10 6 Отговор
    Европа е майка на много отровители през вековете, най-страхливите и гнусни убийци, които обаче по-често дават фира от отравяните!
    Традиционни европейски ценности!
  • 49 Витанчо

    13 3 Отговор

    До коментар #38 от "Проста математика":

    Със същата тази проста математика в началото беше направена простата сметка, че и до сега не би трябвало да изкарат, ама нещо не излезе вярна. Ще видим колко дълго ще продължи това "в никакъв случай няма да изкарат много".
  • 50 Оооо,мароооо!!!

    13 3 Отговор
    Руската икономика премина на икономика във военно време!И като такава се лиши от някои западни глезотии,които по никакъв начин няма да се отразят на руснаците!А що се отнася до западните държави отровата от санкциите въобще не е бавнодействаща!Вече я усещаме у нас като повишение на цените на всичко!И това е само началото!Ще има безработица и глад!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    13 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не се бойтe дрогари и дрогарки ! Нашия велик вожд дрoгаря Пoтkин ще им покаже на ЕС и ФАЩ че не сме безсилни и ще им наложи реципрочни, безаналогови контра-санкции !
    Ще спре износа към ЕС и ФАЩ на балалайки , матрьошки , рузка салата и пpocтитутки - и Лада и Москвич също! Така ще постави гeйpoпейците и хамериканците на колене и ще сасипе опадачния гнил Долър и Евро !
  • 53 страшно бавни санкции

    11 2 Отговор
    че русията е под санкции още от 2014-та, ще почне десетата година от санкционен режим, нали санкциите щяха да я сринат за два три месеца?!? кво стана обаче?!? европата що е в рецесия, да не би руснаците да са ни наложили санкции?!? аман ви и тъпата пропаганда!
  • 54 РУСКА 🐻

    12 6 Отговор
    ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ДЕМОКРАЦИЯ

  • 55 Да питам...

    3 10 Отговор

    До коментар #24 от "Тома":

    Е, и кво от това..? Емиратите са пък бедни от към природни суровини/освен петрол, пясък и камили/..ама виж те къде са и къде е Руската к.о.ч. ина
  • 56 Знайко

    7 5 Отговор

    До коментар #38 от "Проста математика":

    Щеше да е проста математика , ако знаеше колко са им приходите за година. Тогава изваждайки гражданските разходи, можеш да сметнеш колко ти остават за военни разходи. Само че никой не знае приходите им (...и не само това, ако цените на горивата се качат и приходите им ще нарастнат. Който дава ниски оценки на руския бизнес е аматьор. Всички говорят как са ватници и нищо не могат , но това не е реалността. Бизнеса им в момента не се ръководи от ЗКПЧ-а с макаров а от компетентни бизнесмени и олигарси. Гледах филмче, как създателя на ланцет-а, неочаквано за него е получил огромна държавна поръчка и с аванса отива и купува един изоставен мол, където в момента е фабриката му. Така че военните разходи са минус за държавата, но са плюс за бизнеса ако работиш с местни производители. И докато се караме и си раздаваме минуси минава година и се оказва, че всички сметки са били грешни.
  • 57 Зеленски ако искаше

    12 18 Отговор

    До коментар #15 от "Макгрегър":

    Можеше да избяга с милиони още в началото на вероломното нападение. Важното е че показа на цял свят че рашистите не стават за нищо. Утре да го убият той ще остане в историята като герой. За разлика от подлият и страхлив Путин.

    Коментиран от #65

  • 58 Знайко

    8 7 Отговор

    До коментар #42 от "реру":

    пиша фалиралите градове в фащ и гледам новина от 2013:
    Детройт-най-големия фалирал град -от 2 000 000 население-700 000.
    Чувам че към него ще се присъединят Филаделфия, Сиатъл, Ню Орлианс ....има и още много малки градове.
    Много е хубаво, препоръчвам ви да се преместите там. Има и статия от българка която е била тази година на шопинг в един от моловете призраци- без осветление, без охрана, без персонал-само един пос-терминал, огромни празни пространства без наематели, дрехи по пода на пробните и други екстри като тъмнокожи с качулки които искат разминавайки се с теб да си изтръгнат чантата. Ако не твоята, поне плика с покупките.
  • 59 Историк

    6 7 Отговор
    Правилно са определили санкциите като Бавна Отрова, това ясно се вижда в икономиките на Сащ и ЕС, които са пред разпад, и скоро ще започне рецесия, която ще прерасне в Депресия, пред която тази в Сащ от минали век ще изглежда като лек спад.
    По време на Голямата Депресия от глад в Сащ умират около 5 000 000 милиона човека... от ГЛАД!

    Коментиран от #66

  • 60 факуса

    8 4 Отговор
    отровителите няма да дочакат жертвата хи хи
  • 61 Перо

    7 6 Отговор
    Пак джендърската колегия!
  • 62 Блатото

    4 6 Отговор
    Почна да пресъхва ....хахаххахахахахахахах
  • 63 Мишел

    7 8 Отговор
    Съобщение на Централната банка на Русия:
    На 01.09.2023г. златовалутните резерви на Русия са еквивалентни на 592 милиарда долара.

    Коментиран от #71

  • 64 Дедо Z

    8 10 Отговор
    Вярно-бавна отрова за Русия и скоро течна за ЕС!
  • 65 Знайко

    2 9 Отговор

    До коментар #57 от "Зеленски ако искаше":

    Хахахаха....щял да вазира с краварските кинти , без да си изпълнил контракта ли? Наистина ме разсмя! Не разбираш ли , че той е марионетка? Прави каквото му кажат и има няколко екипа-единия му пише речите, други му прави инструктаж как да се държи по време на интервюта, третия му обяснява как да се облича , движи, ръкува и усмихва. Зленски бил показал кой колко струва - ти наистина ли? Не се притеснявай, няма да е герой след като се разплетат далаверите му.
    Правя една аналогия за да се ориентираш по-лесно в джунглата на аналитичното мислене.
    Пирожката питаше Шойгу къде са оаканите снаряди и патрони. Филма е , че Шойгу като главнокомандващ казва къде и коли гориво, снаряди, техника и резрви ще отидат, както и къде ще има ротация и къде няма да има. Един вид има цяла каста шойгувци, който се хранят осигурявайки храна и боекоплект на по-високи от нормалните цени, а после си делят разликата с доставчиците. Представям си , че вместо да направя доставка на пирожката пращам снарядите на Индия , защото плащат веднага. Пирожката остава без боеприпаси, почват да не отговарят и си пазят снарядите, стреляйки само ако дойде техника на простреляни позиции. Осраинците се усещат и ги натискат, а музикантите едва удържат позициите с цената на много жертви. Даже се обърна към купчината тела и вика на оператора- снимай добре, ВСИЧКИТЕ, видяхте ли какво направихте?
  • 66 Пффф

    7 7 Отговор

    До коментар #59 от "Историк":

    ааахахаха 5 милиона умрели от глад в Америка, това да не е разшлякания северомонголски колхоз, който без американската помощ през Втората световна война щеше да говори на немски до Владивосток бе, катунар? Жалко, че Америка не остави Хитлер да довърши комунистическата измет, при което щеше да загуби достатъчно мощ за да бъде унищожен после - с един куршум два боклука. Глупав Рузвелт.

    Коментиран от #70

  • 67 Пффф

    9 8 Отговор
    С тая умрела колхозна икономика, равносилна на 10 милионна Холандия, скоро ще ядат злато и ракети, монголоидите. А най-лошото за тях тепърва предстои - украинците си имат свой модел далекобойни системи (в Псков вече знаят), а скоро идват Ф-16ките хахаха умрете, бг колхозници, и.з.м.е.т нечестива :)))
  • 68 Орсула

    4 0 Отговор
    Жена ви като ви наложи санкции и си пиете ракията без мезе и без салата.
  • 69 Вселената

    5 2 Отговор
    и злобата към Русия са безкрайни. За тях няма лекарство. Това е болест по рождение и доживот.
  • 70 Тежко неграмотен

    3 3 Отговор

    До коментар #66 от "Пффф":

    Селтак си ти бре хитлеристчо. Я се образовай малко и научи че колкото заеми са дали не ссср толкова са дали и на Хитлер. И за СССР ленд лиз е около 5 - 6 % от стойността на войната. Всичко платено до последния цент. Мангал столипински
  • 71 Стига бре

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "Мишел":

    На САЩ са в пъти повече....са не се хвалят.....

    Коментиран от #74

  • 72 Вярно е

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Руските ZV. иne":

    НП ПЪК СИ ИМАТ СОБСТВЕНА РАЗРАБОТКА НА РАКЕТИ ЗА КЪРТЕНЕ НА АВТОМОБИЛИ И НЕ САМО
  • 73 Алооооооо

    4 0 Отговор
    ЗАЩО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ХОРАТА ПОМНЯТ САМО МИНУТА ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ БАЙДЪН ПРОГНОЗИРА ЧЕ ДОЛАРА ЩЕ Е ДВЕСТА РУБЛИ Е НЕ Е ЧЕ ОКОНОМИКАТА ЩЕ СЕ СРИНЕ ЗА МЕСЕЦИ Е НЕ СЕ СРИНА ЧЕ ИЗНОСА НА НЕФТ И ГАЗ ЩЕ Е НУЛА Е НЕ Е ЧЕ НЯМА ЧИПОВЕ ЗА РАКЕТИ Е ИМА И ЗА ЛАНЦЕТИ СЪЩО И КОГАТО РУСНАЦИТЕ ВИ СЕ И.З.С.Р.А.Х.А. В УСТИТЕ ПОЧНАХТЕ ДА ПРЕДЪВКВАТЕ БАВНАТА ОТРОВА АМИ ДЪВЧЕТЕ ЩОТО ПОСЛЕ ЩЕ ТРЯБВА И ДА ГЪЛТАТЕ
  • 74 МОЖЕ БИ

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Стига бре":

    И КВО ОТ ТОВА ПАК НЕ СТИГА ДА СИ ВЪРНАТ ДОРИ ПОЛОВИНАТА ОТ БОРЧОВЕТЕ С КВО ДА СЕ ХВАЛЯТ
  • 75 пенко

    0 0 Отговор
    И ОБРАТНОТО !!!!!!!!!!!!!
  • 76 Дсса

    0 0 Отговор
    "Някои удари по икономиката са очевидни, особено по автомобилната промишленост".


    Да, там най-добре се вижда. Преди санкциите Русуя нямаше автомобилна примишленост, сега има.
  • 77 ттт

    0 0 Отговор
    Пояснявам това "бавна отрова".

    Съветниците на един крал на Швеция го предупредили, че кафето и чаят са зловещи, бавни отрови. Кралят разпоредил двама братя близнаци осъдени на смърт да бъдат убити - единият с кафе, другият с чай. Започнали отравянето. Както и да е, няколко пъти" кралят е мъртъв, да живее кралят", сменяли се кралете. По едно време онзи близнак убиван с чай умрял на 84 години. Кафето се оказало още по-бавна и по-зловеща отрова.

    Сега не разбрах, санкциите срещу Русия като чай ли са или като кафе. Защото за някои европейсни държави ми приличат на" кралят е мърттв, да живее кралят".
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания