Last news in Fakti

1 Септември, 2023 14:25 1 884 2

В Япония принципно не стачкуват. Какво ги накара?

  • япония-
  • стачка-
  • сейбу-
  • токио-
  • протест-
  • работа-
  • служители

Това е първият път от 61 години насам, в който в някой магазин се случва подобно нещо

В Япония принципно не стачкуват. Какво ги накара? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Спиране на работата, затворен магазин? И то при нас? Японците сигурно са били озадачени, заварвайки един от най-големите търговски центрове в Токио недостъпен. Става дума за основен филиал на търговската верига "Сейбу", чиито 300 служители обявиха стачка, както информира АРД.

Това е първият път от 61 години насам, в който в някой магазин се случва подобно нещо. Служителите излязоха на протест срещу планираната продажба на закъсалата търговска верига на американски инвестиционен фонд. "Безпокоя се за работното си място", казва един от продавачите, цитиран от АРД. "Работата ми е на удобно място, а и я харесвам. Бих искал всичко в магазина да се запази непроменено."

Плановете предвиждат запазване на веригата "Сейбу", но в значително по-малки мащаби. Една от служителките обяснява: "Нищо не ни разказаха, не знаем нищо конкретно. А това ни безпокои много".

От синдикатите молят за разбиране

В Япония стачки почти няма - за разлика например от съседна Южна Корея. Клиентите не бива да се чувстват засегнати и разстроени. Поради това изявлението на синдикалния лидер Ясухиро Тераока не звучи изненадващо: "Не искаме трайно да причиняваме неприятности на клиентите. Съжаляваме, но в този единствен ден бихме искали да помолим за разбиране".

Засега не е ясно какво ще стане със служителите, посочва АРД - договорът за продажбата на веригата може да бъде сключен всеки момент.

Автор: Катрин Ердман АРД


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕ ВИ ЛИ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ

    11 1 Отговор
    ЧЕ ДЪРЖАВАТА С ПЕЧАТНИЦА ЗА ЗЕЛЕНИ ГУЩЕРИ ИЗКУПУВА ВСИИИИИИЧКО ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ. ПЕЧАТАШ ГУШЕР ХАРТИЙКА И КУПУВАШ КОРЕЙСКА ЯПОНСКА ФИРМА БЪЛГАРСКИ ТЕЦ ИЛИ БЪЛГАРСКА МИНА СВАЛЯТ ЕМАЙЛИРАНАТА ЖЕЛЯЗНА ТАЖЕЛА НА ЗАВОДА И СЛАГАТ ЕФТИНА ПВЦ ТАБЕЛКА А ДАЖЕ И ПЛАТНЕН ТРАНСПАРАНТ УВОЛНЯВАТ И НАМАЛЯВАТ ЗАПЛАТИ.....
  • 2 Ван

    7 0 Отговор
    Какво ги е накарало да стачкуват?
    То в статията си го пише, че даже японците вече не вярват на другарите отвъд Океана.
Новини по държави: