Last news in Fakti

13 Септември, 2023 11:15 1 978 6

Големи промени в Япония

  • япония-
  • фумио кишида-
  • жени-
  • политика

Общо пет жени влизат в новото японско правителство

Големи промени в Япония - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Премиерът на Япония Фумио Кишида извърши големи промени в правителството си, предадоха световните агенции. Той смени и ключовите министри на отбраната, и на външните работи и увеличи дамското присъствие в кабинета си, съобщи БТА.

На власт от октомври 2021 г. рейтингът на 66-годишния Кишида започна да намалява в навечерието на вътрешнопартийните избори в неговата Либерално-демократическа партия, които ще са догодина. Кишида смени външния министър Йошимаса Хаяши с Йоко Камикава, която е на 70 години. Тя беше на няколко пъти министър на правосъдието в периода 2014 и 2021 г. За първи път от 19 години жена ще отговаря за японската дипломация. Като правосъден министър Камикава следеше за изпълнението на екзекуциите на ключови членове на сектата "Аум Шинрикьо", отговорна за смъртоносната атака със зарин в токийското метро през 1995 г.

Общо пет жени влизат в новото японско правителство спрямо две преди това. Общо министрите са 19. 11 от 13-те нови членове на кабинета заемат министерски постове за първи път. Министърът на отбраната Уасукадзу Хамада бе заменен с Минору Кихара, който е заемал поста на парламентарен секретар по въпросите на отбраната (2013-2014 г.) и е бил специален съветник по въпросите на сигурността на японския премиер от 2019 до 2021 г.

Тези промени са извършени в момент, в който Япония, близък съюзник на САЩ, се изправя пред нарастване на напреженията с Китай и Северна Корея и в момент, в който Токио предвижда да увеличи значително бюджета си за отбрана за периода 2023-2027 г. Министърът на финансите Шуничи Судзуки запази поста си, както и министърът на икономиката, на търговията и промишлеността Ясутоши Нишимура и популярният министър на дигиталната трансформация Таро Коно, който е бивш съперник на Кишида за лидерския партиен пост. На поста си остава и генералният секретар на кабинета и говорител на правителството Хирокадзу Мацуно.

Чрез тези промени, според анализатори, Кишида цели да бъде преизбран на лидерския партиен пост, което ще му позволи и да остане премиер. Сега много японци смятат, че кабинетът на Кишида не предприема достатъчно мерки за смекчаване на въздействието на инфлацията върху покупателната способност на японците. Скандали също опетниха имиджа на кабинета в последните месеци, като например фалитът на националната дигитална система за индивидуална идентификация за административните процедури "Май нъмбър".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 йхнкхйких

    4 1 Отговор
    чакам коментарите на феминистките ! хаха КекW
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сталин

    9 1 Отговор
    И там ли евреите взеха контрол ,да слагат кифли на отговорни постове,остава и да сложат за премиер примат на следващия кабинет,като в Европа
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: