Last news in Fakti

1 Септември, 2023 21:40 1 171 6

Реджеп Ердоган: Парламентът ще разгледа проекта за нова конституция на есенната сесия

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

Действащата конституция е въведена след военен преврат през 1980 г, отбелязва Анадолската агенция

Реджеп Ердоган: Парламентът ще разгледа проекта за нова конституция на есенната сесия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес в Анкара, че една от задачите на турския парламент при подновяването на работата му тази есен ще бъде приемането на нова конституция, която да замени действащата в републиката след военния преврат от 1980 г., съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

„Нашето обещание към нацията ще бъде първокласна конституция, която допълва първокласната демокрация, икономика и свободи. Нашата визия за „Века на Турция“ ще бъде подсилена с такава конституция“, каза Ердоган в Анкара на церемония за откриването на новата съдебна година.

„С подновяването на дейността на парламента ние ще подновим нашите инициативи за укрепване на турската демокрация с нова конституция“, добави той.

Съответната законодателна инициатива ще бъде внесена за разглеждане през есенната сесия на парламента, която започва през октомври.

Действащата конституция е въведена след военен преврат през 1980 г, отбелязва Анадолската агенция.

Президентът на Турция два пъти е внасял за национално одобрение въпроси, свързани с промени в конституцията. След референдум през 2017 г. парламентарната форма на управление в републиката беше заменена с президентска, но не беше приета нова конституция в светлината на тези промени. След преизбирането си за нов президентски мандат през май Ердоган заяви, че приемането на нова конституция е една от основните задачи на неговата администрация, отбелязва ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уважавах го..

    4 3 Отговор
    Но се издъни като наруши "думата" си пред Путин.Убиха пилота показно,убиха и дипломата показно - много им се събра на нашите петстотингодишни покровители.Путин Не Прощава..
  • 2 Пан Зеленко

    2 1 Отговор
    Имам дамски буби
  • 3 Гост шофер

    1 2 Отговор
    Тоя изберат ли го още един път ще стане Халифат.

    Коментиран от #6

  • 4 Тумори

    0 2 Отговор
    НА САПУН
  • 5 Суфльор

    0 0 Отговор
    Назубрена фраза повече от 20 години я слушаме.
  • 6 Суфльор

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост шофер":

    Назубрена фраза повече от 20 години я слушаме.
Новини по държави: