Last news in Fakti

2 Септември, 2023 07:41 1 619 11

Кандидат за президент на Еквадор ще остане с бронежилетка до балотажа

  • еквадор-
  • избори-
  • луиса гонсалес

Луиса Гонсалес е фаворит за вота

Кандидат за президент на Еквадор ще остане с бронежилетка до балотажа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фаворитът на балотажа на президентските избори в Еквадор Луиса Гонсалес обяви, че ще носи бронежилетка по време на участията си в предизборни прояви. Причината са отправени заплахи за живота ѝ и убийството миналия месец на един от кандидатите в надпреварата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Гонсалес освен това ще приеме предложението на правителството да ѝ бъде предоставена охрана от военните, съобщи партията ѝ „Гражданска революция“ (ГР).

Ситуацията със сигурността в Еквадор се влоши в последните години. В латиноамериканската страна се наблюдава значителен ръст на убийствата и престъпността.

Насилието се покачи неимоверно по време на предизборната надпревара, когато на 10 август кандидатът за президент Фернандо Вилявисенсио беше застрелян в столицата Кито по време на агитационна проява.

В сряда вечерта столицата беше разтърсена от два бомбени взрива. Тогава властите посочиха като вероятна причина за този изблик на насилие преместване на затворници от един затвор в друг.

Еквадорската главна прокуратура започна разследване срещу гражданин, който е отправял заплахи срещу Гонсалес, добави ГР.

Гонсалес, протеже на бившия президент Рафаел Кореа, спечели първия тур на изборите миналия месец с 33 процента от подадените гласове.

На балотажа на 15 октомври срещу нея ще се изправи Даниел Нобоа, който остана втори на първия тур.

Досегашният президент Гилермо Ласо – който разпусна парламента и предизвика предсрочни избори, за да избегне процедура за импийчмънт – многократно е сочил като причина за насилието групите за наркотрафик, действащи в Еквадор.

Междувременно 57-те надзиратели и полицаи, за които беше съобщено по-рано, че са били взети за заложници от изтърпяващи наказания в затвор град Куенка, са освободени, съобщиха еквадорските власти, Асошиейтед прес.

Като причина за бунта отново беше посочено нежеланието на лишените от свобода да бъдат преместени в други затвори.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бронежилетка...- Да...!

    4 2 Отговор
    Но не е достатъчно!
    Трябва и...каска...!
  • 2 Гост

    5 7 Отговор
    Лол егати държавите са се събрали в брикс иначе
  • 3 Студопор

    5 3 Отговор
    Ето това е държава, не като нас!!
  • 4 Безпилотник

    4 1 Отговор
    Имаше един такъв и той ходеше с Бронежилетка и Калашник .

    Даже и на Трактора така се качваше .
    Пазеше се от народната любов .

    Картофния Гений .
  • 5 очевидец

    2 1 Отговор
    Грешка,дава заявка да се целят в главата...................
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 любител

    5 3 Отговор
    ами така е навсякъде където се намесят краварите сеят раздори кражби разруха и убийства. показателно е и положението в Б-я. мафията си има държава и си я управлява и прави каквото си иска.
  • 8 смях

    4 1 Отговор
    Пустата му власт е много сладка. С бронежилетка и каска ще спи, но да е на власт. Това се нарича властолюбие. При нас още не се е стигнало до това положение.
  • 9 Бива, бива…

    2 2 Отговор
    Опълнила е пазвата, няма да се мръщи на кочана…
  • 10 Българин

    2 1 Отговор
    каква е тази простотия да слагат жени на отговорни постове те са по прости от мъжете и крадът повече вижте противната урсула фон дер нещо си
  • 11 патето Яки

    0 0 Отговор
    Ще и се спарят дините.