Last news in Fakti

13 Ноември, 2013 11:44 1 373 2

Кръстиха улица във Вашингтон на Димитър Пешев

  • димитър пешев-
  • вашингтон-
  • сащ-
  • улица

На официална церемония бе открита табелата на кръстовището на името на един от спасителите на българските евреи

В столицата на САЩ Вашингтон вече има кръстовище на името на българският депутат Димитър Пешев. На церемония до посолството на България, официално беше открита табелата на кръстовището – „Площад Димитър Пешев“ („Dimitar Peshev Plaza”), пише вестник Вашингтон поуст.

Причината за това са заслугите на българина за спасяването на десетки хиляди българските евреи по време на Втората световна война. Според историците близо 50 000 евреи са били спасени.

На събитието присъстваха председателят на Градския съвет на Окръг Колумбия Фил Менделсон, инициаторът на идеята Нийл Глик , българският посланик Елена Поптодорова, представители на българската общност в САЩ, дипломати.

"Ако имаше по един Димитър Пешев във всяка една страна по време на Втората световна война, нямаше да има Холокост“, заяви Глик на публична церемония в българското посолство. Глик заяви, че е научил за делата на Пешев по време на пътуване до България през 1990 г.

Предложението за именуване на кръстовище на името на председателя на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев, помогнал да се предотврати депортирането на десетки хиляди български евреи, беше внесено в Градския съвет на Окръг Колумбия на 15 януари 2013 година. На 28 май в Градския съвет се проведе изслушване, в което участваха Нийл Глик, д-р Питър Блек, старши историк в Музея на Холокоста във Вашингтон и Джон Ситилидес, изследовател на историята на Балканите. Първото гласуване на проектозакона беше на 18 юни, а финалното на 10 юли, при което проектозаконът беше приет с единодушие. На 31 юли кметът на федералната столица Винсент Грей подписа „Dimitar Peshev Plaza Act”. Законът за именуване на кръстовището на „22nd St” и “R St” на Димитър Пешев влезе в сила на 17 октомври, след 30 дневната мълчалива процедура в американския Конгрес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 galaxy

    0 0 Отговор
    Браво на Нийл Глик! Браво на САЩ.
  • 2 Слонобикотръбозъб

    0 0 Отговор
    Ето нещо с което може да се гордеем пред света.