Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Септември, 2023 16:53 1 701 64

Избори в Русия и окупираните територии: легитимни ли са

  • украйна-
  • русия-
  • кремъл-
  • избори-
  • владимир путин-
  • ес

Тези избори трябва да демонстрират, че режимът запазва контрола си

Избори в Русия и окупираните територии: легитимни ли са - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В условията на война, която се води срещу съседна държава, руските власти организират регионални и общински избори тази неделя. Защо Кремъл се нуждае от тази "специална изборна операция" и трябва ли опозиционно настроените граждани да участват в нея?

За изборите в авторитарни държави

Както отбелязва политологът Кирил Рогов, "смисълът на изборите в авторитарните страни е да се демонстрира степента на контрол на режима върху политическата система и елитите". Местните избори в Русия са във фокуса на експертите от 2018 г. насам, "след кримския синдром", когато започнаха да се разрастват протестните движения, появи се нова опозиция, в която важна фигура стана Алексей Навални.

Тогава се оказа, че някъде в страната "контролът на властите е отслабен" - имаше протестно гласуване и беше избран "някой грешен". Тази частична загуба на контрол е била голямо предизвикателство за режима, казва Рогов.

Според представител на местната власт в Русия, пожелал анонимност, ерозията на подкрепата за Кремъл в този период не се дължи само на икономическото недоволство, но и на промяната на ценностите у мнозина. "Опозицията и хората, които се смятат за несъгласни с режима, трябва да инвестират в това", смята политикът. "В този смисъл местните избори не са панацея, но те са ключът към демократизацията на Русия."

От своя страна политологът Александър Кинев подчертава, че е категорично против изборите в Русия да се смятат за профанизиране: "Да, има ограничена конкуренция, контролирана партийна система и много ограничения и забрани за опозицията, но все пак са избори.”

Темата за войната в руските избори

Темата за войната в Русия "изобщо не съществува от гледна точка на обществения дискурс", заявява Кинев: нито пресата, нито обикновените хора я обсъждат поради забрани.

Това се потвърждава и от Станислав Андрейчук от движението "Голос”. "И кандидатите, и служителите в щабовете казват, че не повдигат тази тема. Първо, те не знаят каква реакция да очакват. Освен това, както ни каза един от наблюдателите в щаба на "Единна Русия" в един от регионите, те просто са забранили да се засяга темата за военните действия, защото това води до загуба на интерес", казва той.

"Все по-малко хора в Русия подкрепят войната", споделя опита си от общуването с избирателите си друг местен политик. Той казва, че причината за тази война е авторитарният режим, а причината за авторитарния режим е неучастието на хората в политиката.

На въпрос защо Навални и някои други опозиционни лидери призовават поддръжниците си да участват в изборите дори при толкова висок риск от изборни манипулации той отговаря по следния начин: "Всяко нещо, което засяга участието на хората в политиката, действа срещу авторитарния режим. Съответно всяко участие в изборите не е легитимация на режима, а борба и съпротива".

Според Кирил Рогов задачата на Кремъл на регионалните избори през септември, както и на президентските избори, е да демонстрира, че режимът има пълен контрол върху избирателната система, върху способността на населението да изразява гражданско недоволство и върху местните елити, на които няма да бъде позволено да играят собствена игра.

Изборите в окупираните територии на Украйна трябва да покажат, че и те са навлезли в руското политическо пространство и "там е започнал нормален авторитарен живот", смята Рогов.

Трябва ли ЕС да признае резултатите от гласуването?

Остава въпросът дали ЕС трябва да признае резултатите от изборите в Русия. "За ЕС е важно постоянно да подчертава, че отхвърля окупацията, а настоящите избори са добър повод за това. Подобни изявления са безполезни в момента, но те създават традиция, политическа история, която може да бъде важна в бъдеще", казва Кирил Рогов. Той дава пример с балтийските държави, които са били под съветска окупация в продължение на повече от 40 години. Фактът, че тази окупация не е била призната от много страни в света, е изиграл важна роля за самосъзнанието на хората в тези републики, смята експертът.

"Смятам, че от страна на ЕС има недостатъчно осъждане и по отношение на репресиите и авторитарните методи на управление, на диктатурата в Русия", добавя Рогов. Схващането, че "има една Украйна, която стои на страната на справедливостта, и една Русия, която стои на страната на злото", той смята за неточно: "В Русия има много хора, които стоят на страната на справедливостта и демокрацията, но се чувстват безпомощни. Подкрепата за тях от официални представители също е много важна", допълва той.

Автор: Александра Иванова


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    40 15 Отговор
    Страхливите соросоиди пратиха днес срещу Паметника на съветската армия група пияни и дрогирани фенове дето мислеха че са на мач.От два милиона град не могат да съберат 20 човека срещу нас.

    Коментиран от #4, #14, #18, #19

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 стоян георгиев

    14 29 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Вие кои сте? Софиянците не са със сигурност фенове на моча? Та обясни ти от кои си?

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Последния Софиянец

    21 8 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Как от два милиона град днес не можахте да ни излезете насреща поне 20 човека?

    Коментиран от #20, #24

  • 7 Гошо

    25 6 Отговор
    "Избори в Русия и окупираните територии: легитимни ли са""
    -Александра ,я виж някой да преведе на украински, английски ,немски ,френски също " като ми пееш Пенкеле ,кои ми та слуша "и превода го прати на УНИАН , ДВ, ББС, ФРАНСПРЕСС
  • 8 Руски плач

    13 28 Отговор
    Това е все едно съседа да ти влезе в къщи и да си "гласува", че има право да се разпорежда със собствеността ти.
  • 9 Дългият

    11 28 Отговор
    Това е пародия на избори..каква легитимност...Не завзел териториите изцяло но прави избори.Това едно...Второ...къде ги правиш тези избори...това не е Русия...мизерията е пълна...

    Коментиран от #40

  • 10 А бе

    10 22 Отговор
    Естествено, че не са!
  • 11 Мразя пРосията

    14 32 Отговор
    Нищо не могат да запазят рушките нацисти - примката около врата на Московията се затяга, ВСУ напредват и иде Видовден за всички грозни престъпления на москалите и за цялата рушка мръсотия из Украйна ...

    Коментиран от #47

  • 12 Вкиснато зеле

    36 10 Отговор
    За Бай Пън гласуваха умрели и по пощата. Легитимни ли са?

    Какво ви интересува чуждата паница. Хората там не им дреме, кой какво казал и мислил. Важното, че се отърваха от бандеругите, тормозещи ги от 9 г.

    Коментиран от #17

  • 13 Урюрвкос

    3 4 Отговор
    дават 60лв ако гласуваш по интернет
  • 14 Гост

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Другият път сложи една бележка на дрехата си....Последният софиянец....
  • 15 Ядосан

    12 21 Отговор

    До коментар #1 от "Да говеда":

    Говедото си ти рубладжията

    Коментиран от #25

  • 16 Българка

    14 28 Отговор
    В собствената си страна руснаците да си гласуват. А дали резултатите ще са легитимни пак зависи ит тях. Но да нахлуеш въоръжен в чужда държава, да избиваш ,рушиш и като връх на извращението да провеждаш избори в окупирани територии. Няма как в Украйна Русия да провежда избори.

    Коментиран от #28

  • 17 ти си

    4 15 Отговор

    До коментар #12 от "Вкиснато зеле":

    киснат си по рождение....

    Коментиран от #32

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 А бе

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Никой не се интересува от улични мас ти и като вас!
  • 20 Българка

    9 11 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Препоръчвам да се консултираш с психиатър. Много на сериозно си се взел?

    Коментиран от #27

  • 21 Ддс

    17 11 Отговор
    Разбира се,че да.Това си е Руска територия
  • 22 Кучетата си лаят

    26 6 Отговор
    Керванът си върви.Руснаците си гласуват,нашите козя шки пудели лаят та се късат Няма проблем.козяци,забавни сте.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ХА ХА

    8 8 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Те като излязоха 20 човека пищяхте като жени и им се молихте да не ви запалят. Не се прави много на ербап, че не знаеш какво ще ти се случи ако решат хората. Като ви пази полицията сте много смели!
  • 25 Яж ми патерицата

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ядосан":

    Неграмотно същество
  • 26 володомир

    18 2 Отговор
    Естествено че са легитимни
  • 27 Д-р Гълъбова

    13 2 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Препоръките са от здрави хора.Ти отпадаш по видими от всички причини. Възползвай се първо ти от съвета си. Имаш спешна нужда.
  • 28 Българин

    17 3 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Те са в собствената си страна

    Коментиран от #31

  • 29 КГБ

    4 10 Отговор
    А от стената на портрета Путя те следи.
  • 30 Гого

    19 2 Отговор
    Легитимни са. Там живеят само руснаци
  • 31 Гост

    3 9 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    Нищо не става от теб...
  • 32 Амчи

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "ти си":

    Кво да ти направим. Кво се оплакваш. Такъв си се родил, такъв ще останеш.
  • 33 Никой

    2 17 Отговор
    ЕДИН РУСНАК СЕ ХВАЛИ НА ГРУПА БЪЛГАРСКИ СЕЛЯНИ :
    - В СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ИМАМЕ ПО ШЕСТ ЖЪТВИ В ГОДИНАТА !
    БЪЛГАРИТЕ МНОГО ВПЕЧАТЛЕНИ И ГО ПИТАТ,КАК Е ВЪЗМОЖНО.РУСНАКА ОТГОВАРЯ :
    - МНОГО Е ПРОСТО . ЕДНАТА Е НАША , А ОСТАНАЛАТА СА ПОЛСКАТА ,ЧЕХОСЛОВАШКАТА , УНГАРСКАТА , РУМЪНСКАТА И БЪЛГАРСКАТА.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 киро

    9 3 Отговор
    Честит Празник!
  • 36 Веор

    6 3 Отговор
    Все едно в Кърджалийско да има местни избори и да се чудим дали са легитимни
  • 37 Дааа бе!

    7 3 Отговор
    Баш па веУето е капацитет да определя кои територии са окупирани и кои не! Все едно ромляни да ти се самонастанят в имота и кога ги гониш от там, те наричат агресор, окупатор. Краварска пропаганда.
  • 38 Вън сащ от България

    21 2 Отговор
    Тук е още по-зле - при окупацията ни даже нямахме и право на избор за ЕС и НАТО

    Коментиран от #39

  • 39 Руски плач

    3 14 Отговор

    До коментар #38 от "Вън сащ от България":

    Ние гласувахме за партии с платформи в които беше включено членството ни в ЕС и НАТО. Ти може да си бил гражданин на Разия тогава, което обяснява защо не знаеш нищо за това.

    Коментиран от #45

  • 40 В грешка си, драги.

    19 3 Отговор

    До коментар #9 от "Дългият":

    Точно ТАМ е Русия. Стари, изконни, руски земи. А Укрия е химера, измислица на коминтерна, дори няма регистрация като държава в 00Н-то. А преврата на цру през 2014г., ръководен лично от хазарката, баба нуланд, зер е напълно законен? Стига пропагандни лъжи и глупости.

    Коментиран от #41, #48

  • 41 Оне

    2 15 Отговор

    До коментар #40 от "В грешка си, драги.":

    Хахахахаха. Киевска рус била "стари исконни руски земи".

    Пълно невежество.

    МЕжду угро-фините от москалията и Питер и местните от Киев няма НИЩО ОБЩО.

    Коментиран от #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Е и какво

    15 2 Отговор
    Щом са избори и са свободни какво и какъв е проблема....
    При нас като са АЛА БАЛА какво... ей го спокойни сте и си управлявате без да ви пука...
  • 44 Браво

    8 1 Отговор

    До коментар #41 от "Оне":

    на галя от п0с0лств0Т0! Даже и екип от учЕни стъкмила, да натаманяват историята. Все отбор академици като пъзДенков. В неработни дни сигурно надника на дежурните е двоен?
  • 45 Верно ли

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "Руски плач":

    що тогава имаше подобни гласувания от хората из другите европейски страни?

    Коментиран от #49

  • 46 От Бункеру

    7 1 Отговор
    По честни и демократични избори не се са провеждали в целия свят
  • 47 хапченце?

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мразя пРосията":

    накъде напредват???? я пак хахахах, под земята напредват прав си
  • 48 Дългият

    2 7 Отговор

    До коментар #40 от "В грешка си, драги.":

    Знам че така пише в Газета Ру...Колко е законен или незаконен но САЩ не окупира Украйна и не анексира земи нали...Макар че ако питаш украинците по добре да ги бяха окупирали американците ...но няма как...тези действия са запазена марка на руските....Освободители....да не са ти в къщата...

    Коментиран от #56, #60

  • 49 Руски плач

    1 5 Отговор

    До коментар #45 от "Верно ли":

    Какво стана с опорката ти, че не сме били гласували за ЕС и НАТО?

    Май се провали а?

    Защото ние гласувахме за партии, които работеха за това да сме в ЕС и НАТО и го обявиха в програмите си.
    А пък партиите срещу тях имаха в платформите си преди изборите, че ще ни държат извън тях. И загубиха. Вие, които гласувахте за тях, ЗАГУБИХТЕ.

    Българите гласуваха да са в ЕС И НАТО.
  • 50 хр. грозев

    5 1 Отговор
    На вас ли трябвада питат долни пре....стъпни сви...не вие ли ще определите кое е правилно и кое не.
  • 51 Павел пенев

    4 2 Отговор
    Да изборите са абсолютно легитимни, а DW да очакват скоро Путин да насрочи избори и за Северен Рейн фестивалия.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Гръч

    6 0 Отговор
    Изборите в България не са легитимни от 33 години особено последните 15 години.Хората гласуват за друг а идва отново и отново същия крайно нежелан.Скоро ще направим нови 45 години копаейки дъното
  • 55 Американец,

    4 1 Отговор
    Ще са валидни , само ако ние печелим нещо. Иначе са невалидни и незаконни. Все пак аз решавам нали ?
  • 56 колкото дълъг толкова прос

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "Дългият":

    Прочети за Тексас, флорида, калифорния ..дали не са анексирани бивши мексикански територии

    Коментиран от #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #56 от "колкото дълъг толкова прос":

    Флорида е закупена от САЩ през 1819 г., по договор с Испания, ратифициран 1821 г. (Transcontinental Treaty) за 5 милиона долара.
    През 1867 г. САЩ закупуват Аляска от Руската империя за 7.2 млн долара.
    През 1883 г. Русия ни налага окупационен дълг от 10.6 млн златни рубли, а след Съединението
    през 1885 г. дългът се удвоява.
    С изплатените на Русия окупационни дългове сме можели да купим Флорида, Аляска и да останат за Тексас.
    Договорите са достъпни и всеки може да ги намери по: Acquisition of Florida: Treaty of Adams-Onis (1819) and Transcontinental Treaty (1821)
  • 59 Очевидно

    2 0 Отговор
    Да. Изборите са легитимни. По устава на ООН населението в тези области се е самоопределило чрез референдум. Гласът народен е казал. Сега вървят местни избори, както се полага в една демократична страна.
  • 60 Човек с очи

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Дългият":

    САЩ само е окупирал избрани части от Сирия (прибира нефта), някои острови (за своите бази). Нищо работа.
  • 61 Васко Делчев

    3 0 Отговор
    След като са част от Руската федерация са легитимни. А какво стана с щатите от САЩ, които искаха да се отделят? Защо това не се споменава по нашите централни "медии"?!!! Отговорът е прост - защото са пропагандни станции на САЩ-ския сатанизъм.
    Нека подпомогнем военно щатите, които искат независимост!!! Да им пратим малко боеприпаси!
  • 62 пиночет

    0 0 Отговор
    Путин е като,слънцето,водата и въздуха,ще спечели с 99,99%!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Д#АААААА

    1 0 Отговор
    НЕ СА КАТО НА МАЙДАНА !! МАЙДАНСКИТЕ СА НАЙ - ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ИЗБОРИ,НАЛИ????
Новини по държави: