Last news in Fakti

10 Септември, 2023 04:27, обновена 10 Септември, 2023 06:31 1 948 5

Жертвите на земетресението в Мароко достигнаха 2 012 човека

  • мароко-
  • земетресение-
  • жертви

Ранените са 2 059

Жертвите на земетресението в Мароко достигнаха 2 012 човека - 1
Снимка: ЕПА

Броят на жертвите на мощното земетресение в Мароко е достигнал 2012 души, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията допълни, че ранените към момента са 2059.

Епицентърът на мощното земетресение с магнитуд 6,8 според Геофизическия институт на САЩ е бил югозападно от град Маракеш, на 320 км южно от столицата Рабат.

Националният център за научни и технически изследвания, базиран в Рабат, от своя страна посочи, че земетресението е било с магнитуд 7 и че епицентърът му е бил в провинция Ал-Хауз.

Според мароканските медии това е най-мощното земетресение, което кралството е регистрирало досега.

Според видеа, разпространени в социалните мрежи и свидетелства на очевидци, земетресението е причинило значителни материални щети в няколко града.

Световната банка е обещала да окаже всестранна помощ на пострадалите, предаде ТАСС, като се позова на разпространено от институцията писмено изявление.

"Ние изразяваме нашите най-дълбоки съболезнования на кралството на възможно най-високо ниво и предлагаме всестранна помощ на страната във връзка с тази катастрофа. На този етап нашето внимание е съсредоточено изключително и само в мароканския народ и властите, които се опитват да се справят са тази трагедия", се отбелязва в документа.

Земетресението разтресе Мароко непосредствено преди годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка в началото на следващия месец, на които Маракеш трябва да бъде домакин.

В страната бе обявен тридневен национален траур.

"Решено бе да се обяви тридневен национален траур, като знамената ще бъдат свалени наполовина на всички обществени места", се казва в изявление от двореца, цитирано от мароканската агенция МАП. То бе разпространено след среща на крал Мохамед Шести със силите за сигурност и други официални представители във връзка с бедствието.

"Суверенът също така изрази искрената благодарност на Кралство Мароко към всички братски и приятелски страни, които изказаха солидарност с мароканския народ в тази ситуация, както и към много от онези, които заявиха готовност да предоставят помощ при тези извънредни обстоятелства", се казва още в изявлението.

Мароканските въоръжени сили ще изпратят спасителни екипи, които да осигурят на засегнатите от земетресението райони чиста питейна вода, хранителни запаси, палатки и одеяла, съобщава ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    3 8 Отговор
    ЦЕЛИЯ АФРИКАНСКИ КОНТИНЕНТ НАТИСКА ЕВРОПА И СИЛИТЕ СА ОГРОМНИ
    .... ТАКА СА СЕ РОДИЛИ АТЛАСКИТЕ ПЛАНИНИ
    ...... НО НЕ СЕ КЕФЯ
    ... КЕГ МОЖЕ ДА МИ НАПРАВИ САМО
    ГОЛЯМОТО КАЛИФОРНИЙСКО ИЛИ ГОЛЯМОТО ИСТАНБУЛСКО ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    12 0 Отговор
    Бог да ги прости загиналите хора ! И нека Бог да ни пази от беди, опасности и нещастия !
  • 4 До сатира на Шариков

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Русороба суле кефи винаги на нещастието на други народи.С това са ви закърмили от 9.9.44г.московските товарищи Шариков и Швондер.
  • 5 Апокалипсиса идва

    2 1 Отговор
    Хората сме се самозабравилите и скоро ще го оттесем....чирпанското от 27 ма идва пак вол
    ум 2.0 ..който разбирал разбрал