Last news in Fakti

12 Септември, 2023 05:22 926 1

Управляващата в Норвегия Работническа партия засега се класира на второ място на местните избори

  • норвегия-
  • избори-
  • работническа партия

За първи път от 1924 г. насам левицата не успява да завърши на първо място на общонационален вот

Управляващата в Норвегия Работническа партия засега се класира на второ място на местните избори - 1
Снимка: Уикипедия

Управляващата в Норвегия Работническа партия (РП) засега се класира на второ място на местните избори, показват предварителните резултати, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

За първи път от 1924 г. насам левицата не успява да завърши на първо място на общонационален вот.

При преброени 60 % от бюлетините РП получава 21,8 % от гласовете, сочат официалните данни. За сравнение през 2019 г. за РП гласуваха 24,8 % от избирателите.

Към момента данните сочат, че за консервативната партия "Хьойре" са гласували 25,8 %. Това представлява ръст спрямо 2019 г., когато тя бе подкрепена от 20,1 % от гласоподавателите.

Макар че неуспехът задълбочава проблемите на РП, премиерът Юнас Гар Стьоре заяви, че ще продължи да ръководи коалиционното правителство на малцинството, в което влиза и Партията на центъра, независимо от резултата от регионалния вот, който не влияе на състава на парламента.

Рязкото покачване на потребителските цени, включително 9 % ръст на цените на храните през последните 12 месеца, съпроводено от скок на лихвените проценти, засегна домакинствата и накара правителството да ограничи публичните разходи от страх да не ускори инфлацията, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    1 12 Отговор
    Хората имат Работническа партия, която изведе Норвегия до първите места по стандарт на живот, далеч преди комунистите у нас да извършат преврата и да опропастят Държавата! Най-голямата измама за всички времена е създаването на теорията за комунизма, теория погубила живота на милиони хора по света!!!
Новини по държави: