Last news in Fakti

12 Септември, 2023 06:45 1 100 9

Обсъждат влиянието на украинския износ на зърно върху земеделските производители от ЕС

  • украйна-
  • зърно-
  • европейски съюз-
  • еврокомисия

Темата ще бъде дискутирана между евродепутатите и Европейската комисия на днешното пленарно заседание

Обсъждат влиянието на украинския износ на зърно върху земеделските производители от ЕС - 1
Снимка: Фейсбук

Евродепутатите ще обсъдят с Европейската комисия на днешното пленарно заседание въздействието на украинския износ на зърно върху земеделските производители от ЕС след оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърното, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

След едностранното решение на Русия през юли да прекрати участието си в Черноморската инициатива за зърното, която позволяваше селскостопански продукти да бъдат изнасяни от украинските морски пристанища, се очаква транзитът през лентите за солидарност, установени в държави, граничещи с Украйна, да нарасне значително (от три на пет милиона тона стоки на месец). Почти всички изнасяни стоки по тези коридори остават на пазара на ЕС поради високите транспортни разходи за реекспорт.

Евродепутатите ще обсъдят с ЕК как да се облекчи натискът върху земеделските стопани в страните, които ще се сблъскат със спад на цените и търсенето на зърно. Настоящата забрана от страна на ЕС върху украинския износ на зърно за Полша, Унгария, България, Румъния и Словакия изтича на 15 септември.

По време на дебат с комисията по земеделие (AGRI) на 31 август комисарят по въпросите на земеделието Януш Войчеховски се застъпи за удължаване на забраната за внос и предложи високите транспортни разходи по лентите за солидарност да бъдат компенсирани чрез субсидия от ЕС за украински продукти, които ще бъдат реекспортирани извън ЕС.

Евродепутатите ще гласуват днес и ново законодателство за увеличаване на използването на възобновяема енергия в съответствие със Зеления пакт и REPowerEU, както и новите правила за защита на потребителите от поемане на твърде големи дългове.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ксаниба

    10 0 Отговор
    Урановите низко-обедненеите производители от куев
  • 3 Наркос

    13 0 Отговор
    Интересно е как правят "свръх научни" ваксини за няма и месец, ходят на луната през година, свръх компютри, "изкуствен интелект" и тн но не могат да си отгледат пшеница...някой пещерняк от преди милион години ако види какви ги вършат модерните питеци ще умре втори път...от смях
  • 4 Петър

    9 0 Отговор
    Обсъждат влиянието на украинския износ на зърно върху земеделските производители от ЕС.
    Влиянието е такова, че миналата година от рента получих 550 лева, а тази година получих 250 лева, така влияе украинския износ на зърно в България.
  • 5 Мефистофел

    8 0 Отговор
    " ... едностранното решение на Русия през юли да прекрати участието си ... "

    Това решение дойде след като другата страна целогодишно едностранно не изпълни нито едно от задълженията си. Буквално нито едно. Руснаците щяха по-рано да им резнат далаверката, но чакаха да минат изборите в Турция, че да не дойде там на власт фащисаната пионка Чавушоглу (може и да му бъркам името). Ердо е по-малкото зло и му знаем мурафетите.
  • 6 ния

    2 0 Отговор
    арендуване на земя до 200 декара
  • 7 ива

    6 0 Отговор
    до кога ше храните тия кулаци вси4ките са милионери
  • 8 Вирус

    4 0 Отговор
    И какво го интересува гейския съюз нали зърното беше загладуващите хахаха
  • 9 Истината е съвсем проста

    4 0 Отговор
    Целта е разоряването на местните производства и по този начин се ликвидира хранителния суверенитет. Това зърно освен , че е отровно ГМО, радиоактивно още от Чернобил но и е собственост на блек рок, които притежават огромна част от земеделските площи в ОсРайна и др. наднационални корпорации, собственост на хазарските банкерчета. Поредната крачка към мечтата им за тотално, световно господство.