Last news in Fakti

13 Септември, 2023 12:48 2 291 38

Фон дер Лайен: Нека най-после приемем България и Румъния в Шенген

  • ес-
  • ек-
  • фон дер лайен-
  • румъния-
  • българия

Заяви председателят на Европейската комисия в годишната си реч пред Европейския парламент в Страсбург за състоянието на ЕС

Фон дер Лайен: Нека най-после приемем България и Румъния в Шенген - 1
Източник: БГНЕС

"Нека най-после приемем България и Румъния в Шенген, без повече да отлагаме.", заяви председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, в годишната си реч пред Европейския парламент в Страсбург за състоянието на ЕС. Какво съдържаше речта на председателя?

ПРАВА НА ЖЕНИТЕ

Фон дер Лайен призова за законодателство, което да въведе за основен принцип това, че "не значи не". Не може да има истинско равенство на половете без защита срещу насилието, настоя тя. Председателят на ЕК отбеляза като едно от постиженията на ЕС въвеждането на Истанбулската конвенция.

ОПАЗВАНЕ НА ПРИРОДАТА

Планетата кипи, затова ЕС се опитва да я защити и да опази бъдещия напредък, заяви Фон дер Лайен, като в примерите за последните природни бедствия посочи и наводненията в България. Тя добави, че ЕК е обвързала действията за опазването на природата с икономически подход, за да се очертае посоката за бъдещите инвестиции. ЕК започва диалог с производителите за премахване на въглеродното замърсяване. Вярваме, че този преход е в основата на бъдещата конкурентоспособност на ЕС и работните места на европейците, допълни тя. Фон дер Лайен съобщи, че се подготвя европейско законодателство за производството на ток от вятър, като се ускори издаването на разрешения и се улесни достъпът до финансиране на подобни проекти.

Тя съобщи, че ЕК започва разследване на субсидиите за внасяните от Китай електромобили. Трябва да се защитим, като оставим каналите за комуникация с Китай отворени, настоя Фон дер Лайен. По нейните думи китайското производство е нечестно субсидирано от държавата, което води до прекалено ниски цени на изделията и подкопава европейските работни места.

РАБОТНИ МЕСТА И ДРУЖЕСТВА

Председателят на ЕК съобщи, че днес в ЕС почти няма безработица. Имаме нужда от квалифицирани мигранти, допълни тя. Време е правенето на бизнес в Европа да стане по-лесно; поставяме цел за намаляване на бюрократичните изисквания с 25 на сто, допълни Фон дер Лайен.

ЕНЕРГЕТИКА

Останахме единни и не се пречупихме пред опита на Русия за изнудване с доставките на енергоносители, посочи председателят на ЕК. Цената на на доставяния газ бе над 300 евро за мегаватчас преди година, днес е около 35 евро. Трябва да използваме същия подход при осигуряването на суровини и водород, настоя Фон дер Лайен.

ИНТЕРНЕТ И ТЕХНОЛОГИИ

Тя отбеляза, че ЕС въвежда ясна отговорност за доставчиците на услуги и същото трябва да се отнася при изкуствения интелект. Фон дер Лайен настоя за световно законодателство за изкуствения интелект, което да съдържа ограничения и възможности за управление. Тя добави, че ЕС вече подготвя това законодателство и следва възможно най-бързо да го одобри, въведе и приложи.


МИГРАЦИЯ

Фон дер Лайен съобщи, че ЕС е подобрил охраната на границите. Благодаря специално на България и Румъния, че показаха как най-добре да се действа за предоставянето на убежище и за връщането на незаконно проникналите в ЕС мигранти. България и Румъния доказаха, че са част от Шенген, нека най-после ги приемем, без повече отлагане, настоя тя и призивът ѝ бе посрещнат от пленарната зала с ръкопляскания.

Председателят на ЕК призова също за съпричастие с Африка, каквото ЕС има към Украйна. Нестабилността, конфликтите и промените в околната среда тласкат хората да търсят убежище другаде. Имаме нужда от единство в ЕС по въпросите на миграцията, добави тя и настоя за равновесие между сигурността и човечността.

УКРАЙНА, ВОЙНАТА, РАЗШИРЯВАНЕТО НА ЕС

"Домът е там, където хората си имат доверие. Украинците могат да имат доверие на Европа. Ще бъдем с Украйна по целия път, колкото дълго е необходимо. Украинците са добре дошли в ЕС и днес, колкото в началото на войната. ЕК ще предложи удължаване на временната закрила за украинците в ЕС", съобщи Фон дер Лайен.

"Бъдещето на Украйна, страните от Западните Балкани и Молдова, е в ЕС. Историята ни призовава да завършим нашия съюз. Това е европейски стратегически интерес. Трябва ни виждане за успешно разширяване", настоя тя. Фон дер Лайен посочи, че върховенството на законността и спазването на основните права са основа за настоящите и бъдещите държави от ЕС.

Сега е време да покажем на младото поколение, че можем да изградим континент, където всеки може да бъде себе си; да обича, когото иска; да се стреми толкова високо, което пожелае; континент в мир с природата и водещ в технологиите, единен в свободата и в мира, обобщи председателят на комисията.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е хайде де!

    16 21 Отговор
    Крайно време е!

    Коментиран от #4

  • 2 Дъртоо..

    33 13 Отговор
    Не щем вече,умрял Капан сте!
  • 3 Пич

    31 2 Отговор
    Ситуацията ни показва по абсурдни тъпанари , отколкото в " Царят е гол " .....
  • 4 Къде ни тикаш бе?

    23 11 Отговор

    До коментар #1 от "Е хайде де!":

    Тъп ганьовец!
  • 5 Тихият,мънкащ гласец

    24 3 Отговор
    Кажи на своята Германия да ми върне парите.
  • 6 Искам виза за саш

    6 15 Отговор
    И не ма бърка ни шенген ни менген емигрирам завинаги там

    Коментиран от #30, #33

  • 7 Касапин

    17 4 Отговор
    УРСИК СЕ НИ Е ТАЯ ОТ ТУКА НА ТАТЪКА ВЪПРОСА Е ДАЛИ НИЕ ЩЕ ИСКАМЕ НЕ ВИЕ АМА МЪРДАЙТЕ МА
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 кокорчо

    19 4 Отговор
    ТАЯ ЗБРЪЧКАНА БАБИЧКА ДА СИ ГЛЕДА ПЕНСИЯТА
  • 10 истина е

    6 14 Отговор
    Ако знаете какво ви чака с русите българи ,ум ще ви зайде .Ще ви опоскат като марокански скакалци , защото няма да ги проверявате като се завръщат в кошера -България !
  • 11 Глей сига

    17 1 Отговор
    НИЕ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СИ МРЪДНЕМ ПРЪСТА А КВО ЩЕ ПРАВИТЕ ВИЕ СИ Е ВАША РАБОТА ТА НЕ НИ ЗАНИМАВАЙ
  • 12 ТаУмВзе

    19 5 Отговор
    Пак се набутахме в уж съюзче, което вече се Разпадна!
  • 13 За кво ни е?

    21 2 Отговор
    Не ни трябва! Ако сме в Шенген, ще ни накарате да вземем толкова много мигранти, колкото са при вас в Централна Европа. А това за България ще е окончателното физическо унищожение, претопяване с други народи! Не ни трябвате вече! ЕС пропадна, както някога и Социализма!
  • 14 Чочо

    13 1 Отговор
    Нали и без това каза на Кирчо ,че ще заобиколят правила.
  • 15 Това ще е

    7 1 Отговор
    Прегръдката на кобрата или питона.
  • 16 Матей преображенски

    10 2 Отговор
    Ха,тая изиби рибата ,нали беше много взискателно приемането,а сега направо ни завличат в тоя капан и денков ,какъвто си е блейчо,ще склони на драго сърце.Тия номера трябва овреме да се пресичат,защото ни в клин ,ни в ръкав западните мер-зав-ци могат да ни направят страхотни бели.
  • 17 Дрън дрън Ганке ле

    13 1 Отговор
    Тая беше военен министър на Германия?! Явно е надарена с много мозък!
  • 18 СВТ 40

    10 1 Отговор
    Не ни трябва шенген, достатъчно ни ЗАРОБИХА.
  • 19 Гошо

    13 1 Отговор
    Когато усетиш, че шарана започва да се измъква от кукичката ти - отпускаш малко кордата и той налапва кукичката още по-здрави. Та и в ЕС е същото, докато те държат въдицата и мятат захранка.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ДПС ГЕРБ ппдб

    7 0 Отговор
    Е6Em ти и шенгена ,дайте нещо сухо на народа - Пара давайте ,не обещания тип "Ала-Бала"
  • 22 Хасковски каунь

    8 1 Отговор
    Гъделичкат ни! Няма да видим ни Шенген, ни Менген.
    Важно е да се поддържа винаги достатъчно наведеното положение на Ганьо
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 @190

    10 0 Отговор
    Е вече ЕДНО ГОЛЯМО ЧАООООО ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И БЪЛГАРИЯ КОЯТО БЕШЕ РАЙСКА ТА ГРАДИНА НА БЪЛГАРСКАТА ДУША
  • 25 Даа!

    9 0 Отговор
    Пак ми удариха гумата.И защо? Вероятно защото посочвам,че единственият ни огромен кяр( за обикновените хора) е да пресичат границата само с лична карта,и без КПП.Кяра,както винаги е за едрия бизнес.От тук- до Португалия без грам проблеми.Със сигурност ме изтриха,затова,че казвам,как ще се превърнем в мега гето за мигрантите от Магреб .Влязъл си в Шенген - бъди така добър да ги приемеш,и ги обгрижваш.Дори ако се промъкнат в централна Европа,веднага ще ни ги връщат по етапен ред.Такъв е закона! И заради това,ще ни отпускат по 2К евро за всеки мигрант - без значение възраст,пол, образование, занаят.Но тук ще им подсигуряваме здравни заведения, образование,социално подпомагане,жилище.За наша сметка.А тези ,който сега ме трият,тогава ще пускат материали за мигрантския произвол,престъпност и други " екстри"! Честито другари и господа! Винаги съм се оказваал прав- за съжаление!

    Коментиран от #34

  • 26 ПРИЕМЕТЕ ЛИ НИ ,

    5 0 Отговор
    САМО СЛЕД МЕСЕЦИ ЩЕ ИДЕТЕ НА БОРСАТА !
  • 27 Хлъц

    11 0 Отговор
    Да ни е честито! Догодина - Шенген! По догодина- евро и помен за левчето!Едва тогава българина ще му дойде акъла- онзи" следварителния" На всеки ганчо по двама афганчо.Стъпи ли тук- не можеш го пипна.Защото ляйнека е много добросърдечна.Но ако остават тук- тръгнат ли към тях- обратно в държавата в която е влязъл първоначално.Защо не ни приеха преди 12 години,а? Нямаше мигрантски наплив,и трябваше техните стоки,вериги, компании да нахлуят тук.Сега им трябва пригранично гето.Който прескочи- тук! Ще ви гледам сейр драги ганъовци!
  • 28 дайте да дадем

    13 0 Отговор
    Поредният "морков" за наивния българин! ЕС, НАТО, клубът на богатите, прогрес, разцвет.... след 30 години грабеж, сме по-зле от повечето африкански страни! И с по-голямо неравенство!
  • 29 Лотария

    4 1 Отговор
    Мафията не заслужава шенген!!
  • 30 Гледай

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Искам виза за саш":

    да изпревариш Сармат ите и Посейдон ите т@пако!
  • 31 мани мани

    1 1 Отговор
    приемайте ни и ние да приемем правата финансова вяра еврото и да благоденстваме, че не се издържа!
  • 32 ХА ХА ХА

    2 1 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! АКО ТИЯ ДЖЕНДЪРИ НЕ НИ ВЗЕМАТ ......ОНИЯ ОТ ИЗТОК МНОГО НИ ИСКАТ ! ТЪЙ , ЧЕ ДЖЕНДЪРЛЪКА ДА ИЗБИРА !
  • 33 1001

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Искам виза за саш":

    Ша мииш чинии.
  • 34 УСА боклук

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Даа!":

    Няма проблем. Ако ни ги върнат , веднага започваме да им издаваме шенгенски визи/ защото ще имаме това право вече/ . И да ходят намайната си в Шенгевското пространство
  • 35 Вирус

    2 0 Отговор
    Смешното миндерче пак ръси глупости
  • 36 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Какво най-после бе,фон дер майнен,нали не бяхме готови,ти питаш ли българския народ дали иска,или сега се бърза,докато не се е разсъхнала работата откъм Украйна и да не могат да ни изцедят като лимон,а?
  • 37 пенко

    2 0 Отговор
    ЛУФТВАФЕ ФОН ДЕР Л АЙНЕН ---ЗАЩО ИЗОСТАВИХТЕ МАРОКО ?????????????????
  • 38 Чекмедже бабаит

    0 0 Отговор
    България от неофициялно ГЕТО на европа ще стане официално
Новини по държави: