Last news in Fakti

13 Септември, 2023 19:02 2 949 21

"Тук бе пълно с насилие": SRF за българските затвори

  • затвор-
  • затворници

Благодарение на пари от Норвегия в България се строи нов затвор – за първи път от 100 години насам, се казва още в репортажа на швейцарската телевизия

"Тук бе пълно с насилие": SRF за българските затвори - 1
Снимка: Shutterstock

България често е критикувана и осъждана заради ужасяващите условия в затворите. Но нещата започват да се променят към по-добро, пише швейцарската обществена медия SRF в репортаж от Централния затвор в София.

"Насладете се на посещението си" - с тези думи посреща репортерите на Швейцарската радио- и телевизионна компания SRF затворник от САЩ, който от три години е зад решетките в България. Неговият престой там обаче няма нищо общо с наслада. Медията описва Централния затвор като дълъг коридор с безброй врати, под, покрит с линолеум в отблъскващ цвят, напукани стени, пропити от мухъл. В затвора има 500 мъже, осъдени за тежки престъпления, информира SRF.

Подобрените условия в затворите се дължат на Страсбург

"Този затвор отнема на обитателите не само свободата, но и достойнството", гласеше една присъда на Европейския съд за човешките права в Страсбург. Там се говореше и за това, че надзирателите бият затворниците с палки, сградите са пълни с вредни насекоми, килиите – претъпкани, а вместо тоалетни се използват кофи. Затворникът от САЩ обаче отбелязва, че новият директор на затвора полага усилия да подобри положението и това вече е факт: в килиите има по не повече от четирима души, всички разполагат и с малки бани в килиите, изградени от самите затворници поради липсата на средства. Вече няма и насилие от страна на надзирателите, казва директорът Васил Кордов пред SRF.

Швейцарските журналисти са разговаряли и със Светломир Нешков – този затворник е допринесъл най-много за подобряването на условията. Той е зад решетките от 2002 година за опит за убийство. Нешков е вносителят на жалбата срещу България пред Европейския съд за човешките права. Днес условията за затворниците определено са по-добри, казва той. „Преди тук имаше много насилие. Сега на практика го няма.“

Оптимистичната част в репортажа на SRF продължава със среща със заместник-министъра на правосъдието Емил Дечев, според когото напредъкът на България в сферата на затворите е огромен: по-добри условия и по-малко затворници. Неохотно признава, че това се дължи най-вече на натиск от чужбина. В България мнозина смятали, че лошите условия трябва да са част от наказанието.

България строи нов затвор с пари от Норвегия

Благодарение на пари от Норвегия в България се строи нов затвор – за първи път от 100 години насам, се казва още в репортажа на швейцарската телевизия. По информация на българските медии новият затвор край Самораново ще струва над 35 милиона лева. Проектът включва комплекс от сгради с контролно-пропускателни пунктове и ограда. На мястото ще има и образователен център с хотелска част, работилници, параклис, училище, зала и библиотека. "Медиапул" пише, че идеята е новият комплекс да е от типа на т.нар. "пилотни затвори" - т.е. в сградите да няма решетки и движението вътре да е свободно. В новото здание ще има 200 стаи за общо 400 души.

SRF привежда и данниза броя на затворниците на 100 000 души в европейските страни, от които става ясно, че средната величина е 117. За България този показател е 93, в Германия – 67 на 100 000 души, а на двата полюса са Турция с 335 и Исландия с 39. Прави особено впечатление, че от 2005 година насам броят на затворниците в България е намалял с близо една трета, отбелязва швейцарската медия.

"Хората, живеещи край новия затвор, завиждат на условията, в които ще се живее там. Те казват, че в новия затвор престъпниците ще живеят по-добре от обикновените българи", споделя пред SRF заместник-министърът на правосъдието Дечев.

Защо намаляват затворниците в България

Неговото мнение е, че "корените на насилието в затворите са от комунистическите времена". Пак от онези времена, според него, са и причините за това, че затворите в Източна Европа са по-пълни от тези на Запад - където повече се залага на по-откритите форми на наказание като например електронни белезници и други санкции без затвор.

Все пак затворниците и в България напоследък са по-малко, отколкото преди няколко години, информира SRF. И дава обяснение: много българи напускат страната, населението се топи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    32 2 Отговор
    Поне пет затвора трябва да има защото няма да поеме всичките политици ,а боко да си избира килия с южно изложение за сто години !
  • 2 Пръц

    24 0 Отговор
    Няма да правим така повече.Ще имаме общи килии за родител1 и родител2.Останалите ще живеят,като българските пенсионери
  • 3 Много пенсионери

    19 2 Отговор
    Мечтаят да попаднат в затвора.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Боби

    22 1 Отговор
    "Насладете се на посещението си"....Ами то затвора не е за наслада бе глупаци! Или какво, да ги гледаме като херувимчета някакви изроди?

    Коментиран от #19

  • 6 Да,да

    15 0 Отговор
    Понеже го изтрихте: ЦСЗ не е място за нежни души.
  • 7 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    22 1 Отговор
    В България престъпниците не ги и съдят и рядко някой стига до затвор с мижави присъди, сега искат и тия къде зорлем са осъдени в панделата да са като на курорт! Затворниците трябва да се хранят веднъж на ден с парче хляб и вода, тия с тежки присъди да работят на закрити кариери, тия с по леките присъди да чистят улици и боклуци по села и градове.

    Коментиран от #12

  • 8 Един

    20 0 Отговор
    Дано Бойко и Кирцата,първи да усетят лукса на новия затвор.
  • 9 'ква я мислихме, тя 'ква стана...

    17 0 Отговор
    Насилниците взеха да се оплакват от насилие...
  • 10 Ел Пасо

    11 1 Отговор
    Повечето Българи за съжаление си нямат хал хабер какъв рай е все още швейц,може би най добрата държава за живот
  • 11 Мнение

    9 0 Отговор
    Управляващите строят новия си дом.
  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Точно за Милиони Няма Закони за Кокошка няма Прошка
  • 13 Мунчо Банкя

    10 2 Отговор
    Там в следствения си все едно на хотел в бг,храната се сервира,в стая са по 4 човека единични легла,цигарите са безплатни,който не пуши подарява
  • 14 Соваж бейби

    14 0 Отговор
    Не разбирам ?С какво право и от какъв зор зтворник ще търси права и разбиране от хората на вън ?Има и невинни но са рядкост!Да ги пускат да работят на тежка работа и с риск за живота не да спи и се обгрижва с пари на хората от данъци че и на топло!Имахме един психопат убил жена си получи 20 или 30 г забравих,почерни живота на майка и баща без да са имали дори внуче ,а онзи с цялата си наглост намерил любовта на живота си със съкилииника и се женят ,друг с надуваем басейн доставен с дрон се снимал в тик ток от затвора ?нормално ли е ?

    Коментиран от #16

  • 15 Някой си

    11 0 Отговор
    Ха..кокошкарите са в пандиза, а бандюгите и мафиотите- на свобода..и си правят сглобки необезпокоявани от никого, още по-малко- от закона..
  • 16 Да питам...

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    Ти па ко се газираш ма... гаче ли не знаеш как е в България... очи нямаш ли да видиш какъв е поступаж..мм? Тия дето трябва да са в затвора, командват парада...а в пандиза са кокошкарите..така е било, така е..и така ще бъде...

    Коментиран от #18

  • 17 Рускоагубеняк

    2 3 Отговор
    Това не е съвсем вярно... Във всеки областен град има затвор! Не че п4естъпността се е увеличила, а ченгетата са станали прекомерно много!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Затвор или старчески дом

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Боби":

    Изберете сами
  • 20 Бегай !

    8 0 Отговор
    Не затвори трябват,а бесилки ! Много измет има в България.
  • 21 Ченгето от Дойче Веле

    3 0 Отговор
    Благодарете на евроатлантическите си "партньори" за това.